Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi perinnön aikakaudella.

Darth Kraytin galaktinen imperiumi

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 18. toukokuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Imp roundel 2ndempire.svg
Darth Kraytin galaktinen imperiumi
Poliittiset tiedot
Hallitustyyppi
Perustuslaki

Keisarillinen peruskirja

Valtionpäämies

Galaktinen keisari

Hallituksen päämies

Ylimoffi

Asevoimien komentaja

Suurmoffi, sith-nyrkki

De facto johtaja

"Ääni"/sijaishallitsija

Toimeenpanovallan hallitsija

Moffineuvosto, sithlordit

Lainsäädäntövallan hallitsija

Ylin moffineuvosto

Yhteiskunnalliset tiedot


Pääkaupunki

Coruscant

Virallinen kieli

Galaktinen peruskieli, keisarillinen peruskieli

Rahayksikkö

Keisarillinen datari

Valtionuskonto

Yksi sith

Kansallispäivä

Imperiumin päivä

Historialliset tiedot
Muodostettu

Felin imperiumista

Perustettu

130 jYt

Muut tiedot
Aikakaudet

Perinnön aikakausi

Me olemme lojaaleja valtaistuimelle, emme henkilölle.
Luutnantti Kiefer[lähde]

Darth Kraytin galaktinen imperiumi, jota kutsuttiin myös nimityksillä uusi Galaktinen Imperiumi, toinen Galaktinen Imperiumi, sithien imperiumi, Uusi järjestys sekä vain imperiumi, oli sithlordi Darth Kraytin muodostama sithien johtama hallitus tämän noustua kapinaan keisari Roan Feliä vastaan ja kaapattuaan tältä vallan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sith-keisarillinen sota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Darth Krayt sijaishallitsijansa kanssa.

Valtavia tappioita tuottaneen yuuzhan vongien sodan jälkeen sithit alkoivat tuntemattomana ajankohtana sabotoida yuuzhan vongien tuhoamien planeettojen korjaamista. Vapaiden liittojen galaktinen allianssi huomasi pian olevansa syrjäytysliikkeen edessä, aivan kuten Galaktinen Tasavalta Itsenäisten aurinkokuntien konfederaation edessä ennen kloonisotia. Felin imperiumi käytti tilaisuutta hyväkseen ja houkutteli planeettoja väestöineen keisarillisten puolelle. Imperiumi halusi silti kaikki allianssin planeetat, mukaanlukien sen pääkaupungin.

Moffineuvosto päätti aikanaan lyödä lukkoon Anaxesin sopimuksen keisari Roan Felin tahdon vastaisesti. Vuonna 127 jYt syttyi sith-keisarillinen sota ja sith-järjestö liittyi keisarillisiin joukkoihin. Sota johti lopulta Allianssin tappioon ja Galaktisen Imperiumin uudelleenperustamiseen galaksin hallitsevana hallituksena. Allianssin alueet ja byrokratia liittyivät Imperiumiin, paitsi että Galaktisen allianssin ydinjoukot kielsivät vieläkin tappion ja jatkoivat ylivoimaista Imperiumia vastaan taistelemista. Pian Allianssin hävittyä keisari vaati koko uutta jediritarikuntaa antautumaan ja osoittamaan uskollisuuttaan Imperiumille, kuten osa heistä tekikin ja pääsi näin keisarilliseksi ritariksi. Loput jedeistä pysyivät uskollisina Voimalle ja perääntyivät Ossusiin.

Vallankaappaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Allianssi kukistettiin ja Ossusin verilöyly päättyi, Darth Kraytin komennossa olevat sithit kääntyivät Roan Feliä vastaan. Krayt aloitti nopean vallanvaihdon marssittamalla kätyrinsä valtaistuinsaliin ja surmaamalla valtaistuimella istuneen miehen. Miehen kuoltua Krayt istuutui valtaistuimelle. Huomattuaan moffineuvostonsa hämääntyneisyyden ja vihan tätä kohtaan Krayt saneli heille heidän elämänsä ehdot.

Moffineuvosto oli tiukassa tilanteessa ja näin vannoi lojaalisuutta Kraytille. Ensimmäistä kertaa sataan vuoteen sitten Darth Caeduksen hallintokauden jälkeen sithlordi piti taas valtaa galaksissa. Kerrankin sithlordi asetti galaksille suuren käskyn, jota se tarvitsi, mutta tämä oli Kraytille vasta epätäydellinen voitto hänelle. Mies, jota sithlordi luuli oikeaksi Roan Feliksi, olikin pelkkä hämäys; oikea Roan Fel oli hyvin koulutettu keisarillinen ritari, joka olisi varmasti puolustanut itseään sen sijaan että vain istui ja antoi tappaa itsensä. Kraytille oli elintärkeätä että oikea Roan Fel löydettäisiin ennen kuin tämä saisi liittolaisia moffien, armeijan tai Ossusista selvinneiden jedien joukosta.

Felin kansannousu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koko imperiumi ei huomannut Darth Kraytin valtaa. Vuosien kuluessa Felille yhä lojaalit joukot kerääntyivät Bastionille odottamaan todellisen keisarinsa paluuta. Fel otti planeetan haltuunsa vuonna 137 jYt mukanaan keisarillinen ritari Antares Draco ja 501. legioonan komentaja kenraali Oron Jaeger, tietäen Kraytin varmasti hyökkäävän suurin joukoin Bastionin hyvin linnoitetulle planeetalle.

Kun sekä Kraytin että Felin liittoutumat kasvoivat, joukot, jotka olivat ennen olleet yhtenäisiä, taistelivat toisiaan vastaan galaksin alueiden hallinnasta. Taistelu entisten liittolaisten välillä käytiin esimerkiksi Boroskilla 407. iskusotilasdivisioonan ja 908. iskusotilasdivisioonan välillä.

Darth Kraytin imperiumi joutui taistelemaan myös Galaktisen allianssin jäänteitä vastaan. Allianssin jäänteiden amiraalista oli tullut varsinainen piikki Kraytin imperiumin joukoille. Vaikka Kraytin miehet vehkeilyllään estivät Allianssin jäänteiden ja Felin välisen liittoutumisen, Allianssin jäänteiden onnistui varastaa Imperious-luokan tähtituhoaja Imperious suoraan kuivatelakalta Mon Calamarista. Tämä raivostutti Kraytiä niin paljon että hän käski joukkojensa surmata kymmenen prosenttia koko mon calamarien rodun populaatiosta ja seurasi itse Mon calamarin neuvoston hävittämistä. Mutta kun keisarilliset ritarit auttoivat Stazia purkamaan keisarillisten pommeja Imperious -aluksesta, Stazi lähetti miehensä Felin luokse mukanaan viesti, jonka mukaan tämä tahtoi taas neuvotella liittoutumissopimusta, tuoden näin esiin mahdollisen joukon, joka kykenisi täysin haastamaan sithien imperiumin.

Samaan aikaan kaikki sith-imperiumin joukot etsivät viimeistä Skywalkeria, jonka koko galaksi luuli kuolleen Ossusissa. Etsinnät lopetettiin kun itse sith sai Skywalkerin kiinni, mutta ne aloitettiin taas kun Skywalker pääsikin pakenemaan sitheiltä.

Kun galaktista sotaa oli kulunut vielä vuoden verran, Darth Krayt sai surmansa Had Abbadonilla taisteltuaan naispuolista jediä vastaan muinaisen sith-hengen, Karness Muurin kanssa. Näin sekä sith-imperiumi että sith-järjestö jäi ilman keisaria ja sithin mustaa valtiasta.

Hallitus ja politiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Me johdamme kutakin sektoria. Meillä on valta."
"Valta? Kiitos moffi Calixten, me kaikki vastaamme sithille.
Moffi Fehlaaur ja moffi Rulf Yage[lähde]
Moffineuvoston jäsenet vuoden 130 jYt paikkeilla.
Darth Krayt ja joukkonsa.

Imperiumia johti sithin musta valtias, joka piti itsellään galaktisen keisarin titteliä. Moffineuvostolla oli silti huomattava valta, ja he toimivat keisarin neuvonantajina. Kaikesta päätellen Roan Felin hallinto oli paljon hyväntahtoisempaa kuin Kraytin, ja Felillä oli paljon vähemmän vallan merkkejä ja tyrannisia otteita alamaisistaan kuin Palpatinellä aikoinaan. Darth Kraytillä oli valtakaudellaan kuitenkin kovat diktaattorin otteet ja jopa kansanmurhat palasivat Felin aiemmin hallitsemaan imperiumiin.

Moffit hoitivat sekä asevoimia että tiedustelupalvelua, kuten myös muita keisarillisia järjestöjä, kuten Keisarillinen tehtävä ja Imperiumin diplomaattijoukot. Moffien, amiraalien ja muiden johtavien upseereiden oli kuitenkin toteltava sithin mustan valtiaan käskyjä ja vastata Kraytin sithlordeille. Neuvosto seisoi näin siis Kraytin käskyjen alapuolella ja sen tuli järjestää omat käskynsä Kraytin käskyjen mukaan.

Imperiumi käytti myös propagandaa ylistääkseen keisari Kraytin hallintoa. Mon Calamarin neuvoston verilöyly ja Darth Kraytin käsky surmata mon calamareja nauhoitettiin ja julkistettiin ympäri galaksia. Uutislähteet viittasivat myös hallitsijan vihollisiin epäsuosivalla asenteella. Gar Stazi esitettiin piraattina ja Cade Skywalker terroristina.

Astrografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uuden galaktisen imperiumin kartta.

Sith-keisarillisen sodan loputuloksena monet Galaktisen allianssin alueet liittyivät Imperiumiin, jopa itse Allianssin vanha tukikohta Mon Calamari. Tähtijärjestelmästä tulikin tuotantolaitos sith-imperiumin sotalaivoille.

Imperiumin pääkaupunki oli Coruscant, jossa sijaitsivat itse keisarin valtaistuin ja sithin temppeli, joka rakennettiin tuhotun uuden jeditemppelin raunioiden päälle.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edeltäjä:
Felin imperiumi
Galaktinen hallitus
130138 jYt
Seuraaja:
Galaktinen triumviraattiliitto