Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Vanhan Tasavallan aikakaudella.

Freedon Nadd

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 23. kesäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Freedon Nadd Headshot.jpg
Freedon Nadd
Elämäkerralliset tiedot


Kuollut
Ruumiilliset tiedot
Laji

Ihminen[3]

Sukupuoli

Mies[3]

Silmien väri

Keltaiset (pimeällä puolella)

Kronologiset ja poliittiset tiedot
Aikakaudet
Liittoutuma(t)
Mestarit
Oppilaat

Freedon Nadd oli miespuolinen ihminen, joka kantoi sithin mustan valtiaan titteliä Galaktisen Tasavallan aikaan. Hän aloitti elämänsä jedioppilaana Ossusissa, missä hän lopulta lankesi pimeälle puolelle ja lähti jedien joukosta. Jätettyään jedit taakseen, Nadd matkusti muinaisen Sithien imperiumin sydämeen ja sai siellä haltuunsa suunnattomat tiedot pimeästä puolesta. Hän lopulta seurasi Voimaa viidakkokuu Yavin 4:lle, missä hän tapasi Naga Sadowin hengen ja ryhtyi tämän muinaisen sithlordin oppilaaksi. Sadowin henki koulutti Naddia sithien tavoille ja johti nuoren jedin yhä syvemmälle pimeälle polulle. Lopulta Nadd uskoi oppineensa kaiken mestariltaan ja käytti löytämiään voimia tuhotakseen Sadowin hengen. Sen jälkeen hän julistautui sithin mustaksi valtiaaksi ja matkusti Onderonin planeetalle, missä hän käytti voimiaan alistaen maailman tahtoonsa ja kruunaten itsensä sen kuninkaaksi. Nadd hallitsi Onderonia Izizin linnoituksestaan fyysiseen kuolemaansa saakka, yli satoja vuosia ennen Vanhojen sithsotien aikaa.

Naddin kuoltua hänen ruumiinsa suljettiin Izizin kuninkaallisen palatsin alle, missä hänen henkensä jatkoi elämistään kouluttaen jälkeläisiään. Likimain kolmesataa vuotta hänen kuolemansa jälkeen Naddin henki kohtasi jedimestari Arca Jethin ja tämän kolme oppilasta Petosotien lopulla. Tämän kohtaamisen seurauksena sithien kultti, joka tunnettiin naddisteina, varasti Naddin ruumiin kaupungin haltuunsa ottaneilta jedeiltä ja petoratsastajilta. Naddin suunnitelma Arca Jethin langettamiseksi lopulta epäonnistui ja hänen ruumiinsa siirrettiin Jethin valvomana Onderonin kuuhun, Dxuniin. Myöhemmin langennut Exar Kun saapui hänen hautakammioonsa ja otti yhteyden Naddiin toivoen oppivansa sithien taidoista. Naddin hengen ohjaamana, Kun vajosi syvälle pimeälle puolelle, mutta lopulta hän kyllästyi mestarinsa omiin suunnitelmiin ja tuhosi Freedon Naddin lopullisesti.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Freedon Nadd Vodo-Siosk Baasin holokronissa.

Kunnianhimoinen jedi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minä olen jedi, vaikka sanoisitte mitä! En tarvitse teidän lupaanne.
―Freedon Nadd jedimestari Matta Tremaynelle[lähde]

Freedon Nadd oli jedioppilas, joka opiskeli Ossusin jeditemppelissä 4400 eYt. Hän oli ihmeellisen avoin ja halukas koskettaa Voimaa, mikä saattoi olla syynä hänen lankeamiseensa pimeälle puolelle. Hän oli vahva Voimassa, mutta jedimestarien päättäessä, ettei häntä korotettaisi ritariksi muutamien muiden kanssa, Naddin maailma vaikutti romahtavan.[3]

Vihoissaan mestareiden päätöksestä, Freedon Nadd meni tapaamaan mestari Matta Tremaynea. Nadd ei ymmärtänyt koetta, johon vanha mestari hänet asetti, vaan vapautti vihansa ja iski jedimestarin kuoliaaksi valosapelitaistelussa. Nadd uskoi mestarien järjestäneen taistelun tarkoituksella ajaakseen hänet pois luotaan, joten hän pakeni akatemiasta aluksellaan. Hän matkusti muinaisen sithimperiumin uumeniin ja teki pakkolaskun Ashas Reehen, mistä löysi kauan kadoksissa olleen holokronin, joka oli kerran kuulunut kuningas Adakselle.[3]

Sith ja Onderonin kuningas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämän jälkeen Nadd matkusti yhä syvemmälle vanhaan Imperiumiin ja lopulta saapui Yavin 4:lle, missä tapasi muinaisen sithin mustan valtiaan, Naga Sadowin, joka suostui viemään Naddin koulutuksen loppuun. Ennen koulutuksensa päätöstä Nadd kuitenkin tunsi, että oli jo tarpeeksi voimakas mustaksi valtiaaksi. Hän murhasi Naga Sadowin ja poistui Yavin IV:ltä.lähde?

Kerättyään useita sithien esineitä vanhoista raunioista ja tuntiessaan olevansa koulutuksessaan valmis, Nadd asettui Onderonille. Siellä hän julistautui Onderonin kuninkaaksi ja koulutti onderonilaisia sithien opeilla ja taikuudella. Hän teki itsestään myös legendan ajaessaan petoratsastajat pois onderonilaisten kimpusta ja tämä legenda kulki sukupolvelta toiselle, kunnes Naddia alettiin pitää jonkinlaisena jumalana. Vaikka Naddin hallinto oli julma ja painostava, hänen alaisensa hyväksyivät sithien opin ja pimeä voima kasvoi planeetalla.

Freedon Naddin ruumis.

Onderon ei puhdistunut edes Naddin kuoltua fyysisesti ja hänen jälkeläisensä kutsuivat Naddin henkeä usein opiskellakseen pimeää puolta. Koska aika ei kyennyt vähentämään Naddin tekniikkojen vaikutusta, Izizin hallitsijat päivittivät jatkuvasti taitojaan ja Izizin palatsin alapuolella olleesta Naddin hautakammiosta tuli pimeän puolen keskittymä. Noin kolmesataa vuotta Naddin kuoleman jälkeen hänen perillisensä kuningas Ommin nousi valtaan. Naddin henki opetti tälle sithien tapoja ja myöhemmin myös korruptoi kuningatar Amanoan pimeälle puolle.

Naddin lopullinen päämäärä oli kuitenkin palauttaa ruumiinsa henkiin. Opettaessaan jälkeläisiään, Nadd toivoi löytävänsä tarpeeksi voimakkaan ehdokkaan opettaakseen tätä luomaan ruumiin ja siirtämään Naddin hengen siihen. Hän päättikin laittaa Omminin ja Amanoan taistelemaan vastakkain, jotta selviäisi, kumpi oli voimakkaampi.

Lopulta, kun Ommin menetti kykynsä hallita ruumistaan, Nadd ymmärsi, että kaksikko oli pettänyt hänet: Ommin ei ollut tarpeeksi vahva täyttämään Naddin unelmaa ja Amanoa ei halunnut jatkaa opintojaan, kun ei voinut enää kilpailla puolisonsa kanssa, vaan palasi kuningattaren tehtäviin. Nadd yritti vielä uhkailla Amanoaa uudella sodalla petoratsastajien kanssa toivoen, että tämä ajaisi kuningattaren opintojen pariin.

Kuningatar kuitenkin ymmärsi Naddin vihjailut väärin ja pyysi jedeiltä apua. Kun heidän neuvottelunsa epäonnistuivat, kuningatar Amanoa kutsui Freedon Naddin voimaa Ulic Qel-Droma johtamaa jediryhmää vastaan. Kaaoksen aikana Amanoa pakeni Naddin hautakammioon samalla, kun Nadd käytti pimeää voimaansa auttaakseen Izisin puolustusvoimia petoratsastajia ja jedejä vastaan.

Jedimestari Arca Jeth saapui kuitenkin ajoissa kääntämään taistelun suunnan taistelumeditaatiollaan. Lopulta Arca ajoi pimeyden Amanoasta ja valmistautui siirtämään Naddin ja Amanoan sarkofagit Dxunille.

Freedon Naddin henki kohtaa jedimestari Arcan Onderonissa.

Freedom Naddin kosto oli kuitenkin vasta alkanut. Kuningas Ommin kokosi joukon Naddin kannattajia nousemaan kapinaan ja nämä, Warb Nullin johdolla, varastivat Naddin ja Amanoan sarkofagit jedeiltä. Saadakseen sarkofagit takaisin, mestari Arca tapasi Omminin, mutta Naddin henki saapui kohtaamaan jedin. Naddin pimeää voimaa käyttänyt Ommin voitti Arcan ja kaappasi tämän.

Paettuaan linnoitukseensa, kuningas Ommin yritti korruptoida Arcan pimeälle puolelle. Samaan aikaan kaksi pimeän puolen alokasta, Satal Keto ja hänen serkkunsa Aleema, toivat kuninkaalle varastetun sithien taikakirjan toivoen, että kuninkaan pimeän puolen tuntemus auttaisi heitä kirjan kääntämisessä luettavaan muotoon. Ommin antoi Satalille sithamuletin, jonka avulla tämä kykeni lukemaan kirjaa ja vastapalveluksena teki kirjasta itselleen kopion. Omminin suunnitelmat olivat lyhytikäisiä ja jediritarit onnistuivat tunkeutumaan hänen linnoitukseensa. Kun Ommin taisteli elämästään, Nadd hylkäsi hänet, koska näki Ketoissa potentiaalia. Hän lahjoitti kaksikolle sithmiekat ja johdettuaan heidät turvaan, Naddin henki kohtasi jedit ja kuolevan Omminin. Nadd tappoi kuninkaan ja julisti jedien tappiota, mutta mestari Arca hääti tämän valoisan puolen voimalla.

Jedit kuljettivat Naddin ruumiin Dxuniin. Tämän ruumiin levätessä mandalorialaisten raudasta tehdyssä hautakammiossa, jedit toivoivat sulkeneensa Naddin pois galaksista.

Exar Kunin kohtaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun hyväksyt sen, pimeä puoli on kanssasi ikuisesti.
―Freedon Nadd Exar Kunille

Freedon Nadd ei kuitenkaan ollut päihitetty. Vaikka hänen henkensä oli hautakammion vankina, hän kykeni esiintymään, kun sithamuletti aktivoitiin. Ulic Qel-Droma löysi yhden tälläisen amuletin Onderonissa ja Naddin henki esiintyi tälle puhuen uudesta ennustuksesta. Nadd väitti, että tästä nuoresta jedistä tulisi mahtava sith, mutta olisi toinen, josta tulisi jopa Ulicia mahtavampi.

Pian toinen kunnianhimoinen jedi, Exar Kun, sai tietää Naddin legendasta. Hyläten mestarinsa Vodo-Siosk Baasin ja jedit, Exar Kun matkusti Onderoniin oppiakseen käyttämään pimeän puolen voimaa. Hän ei kuitenkaan löytänyt planeetalta mitään ja matkusti Dxuniin etsimään Naddin uutta hautakammiota. Siellä hän murtautui kammioon ja löysi useita sithien esineitä ja Freedom Naddin hengen. Avattu kammio ei kyennyt enää toimimaan vankilana tälle muinaiselle hengelle ja Nadd näki taas uuden mahdollisuuden koittaneen. Hän komensi Exaria etsimään kaksi sithien kääröä, jotka johtaisivat tämän Korribanille.

Korribanissa Naddin henki ilmestyi Exarille ja huijasi tämän ansaan. Nadd väitti haavoittuneelle Kunille, että vain pimeä voima kykeni pelastamaan hänet. Kieltäytyen kääntymästä pimeälle puolelle, Exar kutsui mielessään mestariaan. Kun mestari Vodo kuuli tämän kutsun, hän alkoi meditoida suojatakseen Exarin pimeältä puolelta. Nadd tunsi Vodon vaikutuksen ja esittellen voimiaan, Nadd hyökkäsi Vodon kimppuun valovuosien päästä. Tämä ei loukkaantunut, mutta menetti yhteyden oppilaaseensa.

Saamatta apua mestariltaan, Exar sitoutui pimeään puoleen ja Nadd paransi hänet. Nadd sitten johdatti Exarin muinaisten sithlordien hautuumaille, otti tämän valosapelin ja vapautti vartioivat pedot. Selviytyäkseen Exar Kunin täytyi saada voimaa vihastaan ja teurastaa pedot saaden muinaisten henkien hyväksynnän.

Freedon Nadin loppu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Exar Kun matkusti sitten Yavin IV:lle ja joutui massassi-sotureiden kaappaamaksi ja hänet vietiin Naga Sadowin temppeliin. Siellä Exar kohtasi Sadowin luoman hirviön, joka hyökkäsi nuoren sithin kimppuun. Kykenemättä tuhoamaan tätä petoa omin voimin, Exar otti Marka Ragnosin amuletin käyttöönsä voimistaakseen itseään ja lopulta tuhosi tämän voimakkaan hirviön. Tämän ansiosta Kun sai massassien hyväksynnän ja Nadd vihdoin löysi sen mitä oli etsinyt kolme vuosisataa: tarpeeksi voimakkaan ehdokkaan, joka voisi oppia kadonneen sithalkemian taidon. Tuntiessaan henkiinheräämisen olevan lähellä, Nadd komensi Kunia opiskelemaan sithalkemiaa. Tämä oli kuitenkin saanut tarpeekseen Naddista ja pyyhki tämän hengen pois amuletista saamillaan voimilla. Ennen lopullista tuhoaan, Freedon Nadd esiintyi Satalille ja Aleemalle varoittaen näitä Exar Kunista. Viimein Freedon Nadd, sithin musta valtias ja Onderonin kuningas, tuhoutui lopullisesti.

Freedon Naddin hautakammio Onderonin sisällissodan aikaan.

Perintö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Freedon Nadd oli pimeä jedi. Tarinat kertovat, että hän oli paljon pahempi kuin Revan ja Malak koskaan olivat.
Xarga

Noin viisikymmentä vuotta myöhemmin, Onderonin sisällissodan aikaan, Naddin hautakammio oli Darth Nihiluksen sithjoukkojen miehittämä. Sithit pitivät toimintansa salassa, mutta Dxunia asuttavat mandalorialaiset saivat kuitenkin lopulta tietää tästä ja kolme karkotetun jedin toveria lähtivät tuhoamaan hautakammiossa toimineet joukot. He onnistuivat murtautumaan sithien puolustuksen läpi ja tappoivat ryhmän pimeitä jedejä ja sithlordeja, jotka yrittivät saada haltuunsa Izizin pedot. Kun jedit tutkivat Naddin sarkofagia, he löysivät useita esineitä, kuten Naddin lyhyen valosapelin.

Paljon myöhemmin, uuden sithsodan jälkeen, Darth Bane saapui Dxunille opiskellakseen pimeää puolta ja palauttaakseen sithit. Hän astui Naddin kammioon samasta kohtaa, jonka Exar Kun oli polttanut auki vuosia aiemmin. Darth Bane, lordi Kaanin hengen opastamana, löysi holokronin, jota käytti opiskeluissaan.

Kulissien takana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Freedon Nadd ei ole koskaan esiintynyt elävänä missään tarinassa, aivan kuten toinen vaikutusvaltainen sithlordi Marka Ragnos. Ensimmäisessä esiintymisessään Tales of the Jedi: Knights of the Old Republic sarjakuvassa, Nadd nähdään muumioituneena ruumiina ja myöhemmin joko ruumiina, henkenä tai molempina. Hänen elämänsä varhaat vaiheet olivat muiden hahmojen selostamia tai paljastuivat viitemateriaalista.

Naddin henki muuttui merkittävästi The Freedon Nadd Uprising ja Dark Lords of the Sith -sarjakuvien välillä. Se ei ainoastaan muuttunut oranssista violetiksi, vaan hänen "henkinen vaatetuksensa" muuttui myös ajan myötä. Lisäksi hänen kasvonpiirteensä näyttivät tarkemmilta oranssissa aurassa.

Freedon Nadd käytti pronssinväristä, lyhyttä valosapelia, jonka voi löytää käyttökelpoisena Star Wars: Knights of the Old Republic II: The Sith Lords videopelissä. Toinen pelistä löydettävä mustan lordin esine on "Freedon Naddin sädepistooli", raaka pronssinen ampuma-ase, joka "on tappanut enemmän jedejä kuin mikään valosapeli."

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]