Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.

Hondo Ohnaka

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 18. toukokuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
Tämä artikkeli kertoo piraatista. Saatat olla etsimässä Hondo-nimistä mandalorialaista.
Obiwanarchives.jpg

Ehkä arkistot ovat epätäydelliset.

Tämä artikkeli, käännös tai niiden osa on vasta keskeneräinen, ja sitä ei ole saatettu loppuun.

Koska artikkeli on kesken, kaikenlainen apu sen parantamiseksi on tervetullutta.

[+/–]
HondoHS-Revival.png
Hondo Ohnaka
Elämäkerralliset tiedot
Kotiplaneetta

Sriluur[1]

Ruumiilliset tiedot
Laji

Weequay[2]

Sukupuoli

Mies[2]

Pituus

1.85 metriä[3]

Hiusten väri

Harmaat

Silmien väri

Harmaat[4]

Kronologiset ja poliittiset tiedot


Liittoutuma(t)
Et selviä Ulkokehällä olemalla tyhmä!
―Hondo Ohnaka[lähde]

Hondo Ohnaka oli miespuolinen weequaypiraatti ja kapteeni Ohnakan jengissä, weequaypiraattien ryhmässä takapajuisella Florrumin planeetalla Galaktisen Tasavallan viimeisinä vuosina. Hänen vanhempansa myivät köyhään perheeseen syntyneen Ohnakan orjaksi lapsena. Ohnaka lopulta pääsi pakenemaan orjuutta planeetalta lähteneen aluksen kyydissä, minkä jälkeen hän perusti piraattiryhmän Florrumissa. Ohnakan piraatit menestyivät kloonisotien aikaan välittämällä mausteita ja vastaanottamalla lunnaita sieppauksilla ja kiristyksillä.

Yksi sieppauksen kohteista oli kreivi Dooku, Galaktista Tasavaltaa vastaan taistelleen Itsenäisten aurinkokuntien konfederaation valtionpäämies. Tajutessaan Dookun arvon, Ohnaka yritti myydä hänet Galaktiselle Tasavallalle mojovia maustelunnaita vastaan. Seurannut panttivankikriisi johti myös jedien Obi-Wan Kenobin ja Anakin Skywalkerin vangitsemiseen. Jedit ja Dooku onnistuivat pakenemaan galaktisen senaatin edustaja Jar Jar Binksin johtaman kloonisotilasryhmän avustuksella. Ohnaka kohtasi jedit myöhemmin Feluciassa erään ryöstöretkensä aikana maatilalla, tosin jedit ja joukko palkkionmetsästäjiä, joita johti Sugi, päihittivät Ohnakan ja hänen piraattinsa.

Myöhemmin kloonisotien aikaan, hän suostui toimittamaan ohjuslaukaisimia Onderonin kapinallisille. Jonkun aikaa myöhemmin, hänen tukikohtansa tuhottiin kenraali Grievousin hyökkäyksessä, pakottaen hänet toimimaan yhdessä jedinuorukaisten kanssa paetakseen. Vuonna 20 eYt sithlordi Darth Maul ja hänen veljensä/oppilaansa Savage Opress saapuivat Florrumiin palkatakseen joukon palkkionmetsästäjiä. Ohnaka ja lojalistipiraatit, heidän apunaan jedit Kenobi ja Adi Gallia, voittivat veljekset taistelussa.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhainen elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuten rakas äitini aina sanoi, 'poika, jos yksi panttivanki on hyvä, kaksi on parempi ja kolme, no, se on vain hyvää liiketoimintaa!'
―Ohnaka äidiltään oppimastaan.[lähde]
Hondo Ohnaka, piraattien johtaja.

Hondo Ohnaka oli kotoisin Sriluurista, hänen isänsä ja äitinsä olivat köyhiä huijareita ja myivät Hondon orjaksi "kunnioittaakseen" weequayjumala Quayta. Hondo ei uskonut jumalten voimaan. Hän ajatteli, että hänet myytiin orjaksi koska hänen vanhempansa olivat köyhiä, ei koska Quay halusi sitä. Nuori Ohnaka pakeni orjuutta lapsena pakenemalla Boontaan suunnanneessa aluksessa.

Boontassa hän toimi hutt Porlan juomanlaskijana. Hondo huomasi, että Porlan mausteiden salakuljettajat pyysivät outoja hintoja mausteistaan, ja että Tasavalta sai heidät aina kiinni, kun he toivat mausteita Porlalle. Hän antoi vinkin isännälleen näistä hämäristä liikesopimuksista. Porla oli kiitollinen hänelle ja Ohnakasta tuli Porlan henkilökohtainen neuvonantaja. Saavutettuaan Porlan luottamuksen, hän karkasi useiden muiden palvelijoiden kanssa Porlan aluksella, vieden mukanaan Starhawk-kiituripyöriä, ubrikkialaisia tankkeja ja aseita. Hän suuntasi sitten Florrumille, jonne hän perusti tukikohdan.[1] Myöhemmässä vaiheessa hän myös tutustui palkkionmetsästäjä Jango Fettiin, jota hän kuvaili hyväksi ystäväksi ja kunnialliseksi mieheksi. Ohnaka myös tuli tuntemaan Aurra Singin, jonka kanssa hänellä oli suhde.

Ohnakan jengi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohnaka: ”Jaahas. Mitäs meillä onkaan täällä?
Dooku: ”Kuka sinä olet?
Ohnaka: ”Ennemminkin, ystäväni, kuka sinä olet?
―Hondo Ohnaka ja kreivi Dooku[lähde]

Kloonisotien aikaan Ohnakan piraattiryhmä Florrumissa vahvistui ja päätti pysyä neutraalina. Hondolla oli desevrarien jalkaväkikypärä, corellialaiset housut ja viitta, jonka hän varasti wroonialaiselta aatelismieheltä. Hän oli myös varastanut useita Flarestar-luokan weequayaluksia ja surronialaisen risteilijän keräilijältä Faranalla.[1] Ohnakalla oli lemmikkinä kowakialainen apinalisko nimeltään Pilf Mukmuk.[2]

Ohnaka lemmikkinsä Pilf Mukmukin kanssa.

Ohnaka ja hänen piraattinsa olivat aktiivisia enimmäkseen Ulkokehällä, varastaen alusten rahdit ja pitäen matkustajia panttivankeina lunnaita vastaan. Erityisesti Tion Hegemonyn ja Yrityssektorin kaltaisilla alueilla he pystyivät tekemään sen, mitä halusivat. Ohnaka opetti miehilleen, että tappaminen oli pahaksi liiketoiminnalle, koska kukaan ei maksa lunnaita kuolleista. Myöhemmin hän keksi tehdä tuottoa maustekaupalla. Hondolla oli jo hieman kokemusta siitä ja varastettu maustelasti arvoltaan 400 000 krediittiä riitti Hondon ajatukseen.[1] Edelleenkin molempien osapuolien huomaamattomissa, oltuaan tekemättä mitään turhaa huomiota herättävää, ryhmällä ja sen johtajalla oli liiketoimintaa sekä lunnaita vaatimalla että mausteita mustassa pörssissä myymällä.

Kun kreivi Dooku, sithlordi ja separatistiliikkeen jäsen, pakeni aurinkopurjehtijassaan Tasavallan joukkoja lyhyen yhteenoton aikana, hänet ammuttiin alas ja hän teki pakkolaskun Vanqorille. Ohnaka löysi Dookun pakenemassa jediritareilta Anakin Skywalkerilta ja Obi-Wan Kenobilta ja hän yritti myydä kyydin planeetalta Dookulle. Dooku hyväksyi Ohnakan tarjouksen ja suostui maksamaan paetakseen Skywalkeria ja Kenobia, sillä jedit halusivat viedä hänet Coruscantiin oikeudenkäyntiä ja vankeustuomiota varten. Dooku väitti olevan aineellisen rikkauden yläpuolella ja maksoi. Hän myös piilotti valosapelinsa kätkeäkseen asemansa sithlordina ja tärkeänä Konfederaation tärkeänä henkilönä, etteivät piraatit päättäisi pitää häntä panttivankina. Viedessään kreivin planeetta Florrumille, Ohnaka laskeutui aluksellaan järjestönsä tukikohtaan.[2]

Kreivi Dookun vangitseminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mitä tehdä, mitä tehdä, mitä tehdä. En halua tappaa teitä... sinänsä. Oikeastaan te vaikutatte mukavilta kavereilta, myöskin sinä, kreivi. Tämä on vain liiketoimintaa ja kun saan rahani, voimme palata ystäviksi. Hyvin yksinkertaista. Älkää yrittäkö nyt vaikeuttaa asioita pakenemalla uudestaan.
―Hondo Ohnaka Anakin Skywalkerille, Obi-Wan Kenobille ja kreivi Dookulle[lähde]

Ennen kuin Ohnaka saapui planeetalle Dookun kanssa hän ohjeisti Mukmukia, hänen lemmikkiapinaliskoaan, varastamaan Dookun valosapelin ja toisen valosapelin joka Dookulla oli mukanaan (varastettuaan sen Anakinilta Vanqorilla) matkan aikana. Tehtyään niin, Ohnaka määräsi miehensä piirittämään Dookun ja ottamaan hänet vangiksi. Dooku yritti neuvotella, että jos hän saisi sopivat kommunikaatiovälineet, hän voiti kutsua kenet tahansa maksamaan lunnaat hänestä, mutta Hondo ja hänen jenginsä eivät selviytyneet Ulkokehällä olemalla tyhmiä. Hän tiesi, että jos Dooku ottaisi yhteyden Konfederaatioon, sen armeija murskaisi heidät saadakseen Dookun, täysin ilmaiseksi.

Ohnaka vaati 1 000 000 krediittiä mausteissa Tasavallalta maksettavaksi saadakseen kreivin. Ohnaka tunsi, että hän voisi myydä mausteet mustassa pörssissä korkeampaan hintaan ja näin tehdä enemmän voittoa. Tasavallan kansleri Palpatine keskusteli tästä Ohnakan ja muiden Tasavallan viranomaisten kanssa ennen kuin päätti suostua hänen vaatimuksiinsa.

Palpatine lähetti jediritarit Obi-Wan Kenobin ja Anakin Skywalkerin vahvistamaan, että Dooku oli piraattijengin vankina. Saavuttuaan tukikohtaan Kenobi ja Skywalker pystyivät tunnistamaan panttivangin olevan Dooku. Varmistettuaan hänen läsnäolonsa kanslerille, Hondo kutsui jedit juhla-aterialle piraattiensa kanssa "juhlistaakseen onnistunutta kauppaa." Ohnaka kuitenkin huumasi juomat, jotka oli tarkoitettu jedeille.[2]

Ohnaka kiduttaa Kenobia ja Skywalkeria.

Ohnaka antoi huumatut juomat jedeille, mutta he aistivat petoksen ja vaihtoivat juomiaan kadhen muun piraatin kanssa. Mukmuk näki tämän ja laittoi huumetta ilmastointikanavaan, mikä teki kaikki huoneessa olleet tajuttomiksi.[7] Ohnaka otti myös jedit panttivangeiksi ja lukitsi heidät samaan selliin Dookun kanssa. Kun jedit heräsivät, he huomasivat olevansa vankeina samassa sellissä kuin Dooku. Ohnakan tarkoitus oli ottaa lunnaat myös jedeistä Dookun lisäksi, että hän saisi kolminkertaistettua krediittien määrän.[8]

Tasavalta, tietäen Dookun olevan planeetalla, oli lähettänyt senaattori Kharrusin ja edustaja Jar Jar Binksin mausteiden kanssa Florrumiin, lisäksi joukon diplomaattisen saattueryhmän kloonisotilaita. Ohnaka ei tiennyt, että Turk Falso, hänen luutnanttinsa, halusi mausteet itselleen ja että hän järjesti heidän aluksensa ammutuksi toisen piraatin Barb Mentirin toimesta Flarestar-luokan weequayaluksella.

Mentir onnistui ja tappoi Kharrusin sekä kloonipilotit aluksen sisällä. Tähän aikaan kolme vankia yrittivät paeta. Ohnaka onnistui kuitenkin varmistamaan, että heidät vangitaan uudelleen ennen kuin he pakenevat, ja ympäröi heidät aseistetuilla vartijoilla. Hondo luuli, että lunnaita kuljettava alus oli vain myöhässä, vaikka se todellisuudessa oli ammuttu alas.

Falso halusi tietää, oliko Mentirillä mausteet mukanaan, mutta Mentir vastasi, että sukkula teki pakkolaskun Dosharin kentille. Falso raivostui ja päätti hakea lunnaat itse. Hän otti mukaansa muutaman weequayn ja he suuntasivat kohti törmäyspaikkaa kiituripyörillä. He hyökkäsivät aluksen kimppuun ja varastivat mausteet sisältä. Kuitenkin kloonit seurasivat perässä ratsastaen skaldereilla, Florrumissa elävillä eläimillä. Kloonisotilaat saivat mausteet takaisin ja tappoivat kaikki piraatit paitsi Falson, joka palasi Ohnakan luokse. Hän halusi peittää petoksensa, joten hän kertoi Ohnakalle, että Tasavalta ei lähettänyt lunnaita, vaan armeijan. Hän uskoi valeet ja sopi Falson kanssa useiden tankkien lähettämisestä klooniarmeijan tuhoamiseksi.[8]

Panttivankien pako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohnaka: ”Jedit! Kaiken jälkeen, aiotte vain kävellä pois?
Kenobi: ”Meillä ei ole riitaa kanssasi emmekä himoitse kostoa.
Ohnaka: ”Aivan. Hyvin kunnioitettavaa, arvon jedi.
Kenobi: ”Muuten, kapteeni, huomaat että kreivi Dookulla ei ole käsitystämme kunniasta... ja hän tietää missä asut.
―Hondo Ohnaka ja Obi-Wan Kenobi[lähde]
Ohnaka Skywalkerin ja Kenobin panttivankina

Panttivankien yritettyä pakoa kolmannen kerran Ohnaka määräsi karkulaiset vangittavaksi uudelleen ja Dookun vietäväksi takaisin selliinsä. Hondo toi Obi-Wanin ja Anakinin kidutettavaksi sähköä käyttämällä.

Samaan aikaan Jar Jar Binks tapasi yhden tankin sisällä olevat piraatit neuvotellakseen heidän kanssa, mutta hän onnistui tuhoamaan yhden tankeista ja katkaisemaan voimalinjat piraattien tukikohtaan. Jäljellä olevat kaksi tankkia vallattiin ja niitä käytettiin kuljetuksena Ohnakan tukikohtaan. Hondo oli nyt ilman voimaa omassa tukikohdassaan. Seurannut sähkökatko vapautti Anakinin, Dookun ja Obi-Wanin. Jedit ottivat Hondon panttivangiksi ja käyttivät häntä kilpenä varmistaakseen, että Hondon piraatit eivät hyökkäisi. Dooku tappoi vartijan sellinsä edestä ja Falson sekä tämän kumppanin, paettuaan aluksella, jota kaksi piraattia suunnittelivat käyttävänsä.

Kun oli selvää, että Dooku oli paennut, jedit vapauttivat Hondon, koska he eivät halunneet turhia vihamielisyyksiä. Jedien säästettyä hänen henkensä Hondo käski joukkojaan olemaan tulittamatta jedejä. Hondo ylisti jedejä heidän jaloudestaan ja lupasi että hän ja hänen piraattinsa antavat heidän lähteä esteittä. Obi-Wan varoitti Hondoa, että Dooku tiesi nyt tukikohdan sijainnin, eikä ole yhtä anteeksiantavainen kuin jedit hänet vanginneita kohtaan.[8]

Kahakka Feluciassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yritys ei enää ole... tuottoisa!
―Hondo paetessaan Feluciasta.[lähde]

Ohnaka kohtasi Obi-Wan Kenobin ja Anakin Skywalkerin uudelleen Feluciassa olevalla nysillin-maatilalla, jossa Ohnakan piraatit kävivät ryöstelemässä. Jedien seurassa oli neljän palkkionmetsästäjän joukko, jota johti zabrakpalkkasoturi Sugi, jonka felucialaiset palkkasivat puolustamaan heitä tulevilta piraattien hyökkäyksiltä. Ohnaka tarjoutui lahjomaan palkkasotureita, mutta Sugi kieltäytyi hänen tarjouksestaan. Piraatti vaati feluialaisia laittamaan sadon hänelle valmiiksi aamulla ennen lähtöään kylästä ja palaamistaan joukkojensa luokse.[9]

Hondo käyttää sähkösauvaa tankkinsa päällä.

Jedit käyttivät seuraavan päivän kouluttamaan felucialaisia puolustautumaan, mikä herätti Ohnakan lähettämän tiedustelijan huomion. Kuitenkin Sugi huomasi tiedustelijan ja lähetti erään kumppaninsa, Embon, joka tappoi julmasti pakenevan weequayn. Kun tiedustelija ei palannut, Ohnaka johti joukkonsa taisteluun repulsoritankin ohjaamosta. Kun hänen miehensä hyökkäsivät kylään kiituripyörillä, Ohnaka ampiu kylään kallion päältä, tappaen palkkionmetsästäjä Rumin ja haavoittaen Emboa.

Lopulta Skywalker ryhtyi toimimaan ja hyhppäsi kalliolle, pakottaen Ohnakan käyttämään sähkösauvaansa kaksintaistelussa jediä vastaan. Skywalker saavutti lopulta etulyöntiaseman ja potkaisi Ohnakan kalliolta alas, mutta piraatti onnistui roikkumaan kallion reunalla. Ohnaka anoi armoa Skywalkerilta, ja Skywalker veti Hondo ylös. Ohnaka petti nopeasti Skywalkerin ja työnsi tämän tankin tykin eteen, mutta Skywalker quickly jumped off the cliffhyppäsi nopeasti kalliolta ennen seurannutta räjähdystä, antaen Ohnakalle aikaa paeta.

Takaisin Florrumiin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Florrumin taistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohnaka: ”Tuot epätoivottua huomiota pieneen maailmaamme, palkkionmetsästäjä.
Alama: ”Hondo! Etkö ojentaisi auttavaa kättäsi weequaylle tarpeessa, vai mitä?
Ohnaka: ”Mutta tietysti! Me tarjoamme vieraanvaraisuutta. Ja selvitämme, kuka kaipaa sinua niin kipeästi, ja mihin hintaan!
―Hondo Ohnaka toivottaa Shahan Alaman tervetulleeksi[lähde]
Ohnaka tapaa Alaman.

Shahan Alama, weequaypalkkionmetsästäjä ja Cad Banen ryhmän jäsen joutui piileskelemään Tasavaltaa, oltuaan osallisena senaatin panttivankikriisissä Coruscantilla. Hän meni hänen Flarestar-luokan weequayaluksellaan Ulkokehän alueille, kun separatistien Munificent-luokan tähtifregatti huomasi hänet. Fregatin kapteeni tunnisti weequayn aluksen samanlaiseksi kuin Hondo Ohnakan piraattijengin käytämät. Hän tiesi, että kreivi Dooku oli joutunut jengin sieppaamaksi ja luuli Alaman olevan sen jäsen. Kapteeni tiesi, että Dooku halusi kostaa ja käski tulitamaan alusta. Alama suuntasi Florrumin pinnalle paetakseen tulittavaa fregatti.

Samaan aikaan Acclamator-luokan hyökkäysalusta käyttävä Tasavallan iskuryhmä, jedikenraali Aayla Securan komennon alaisena, partioi aluetta. Kloonikomentaja Bly raportoi Alaman tunnistamattomasta aluksesta Securalle, joka käski komentajaa ottamaan LAAT/i tykkialuksen ja keräämään lisää tietoa tutkimalla planeettaa. Bly lähti tykkialuksella mukanaan ryhmä kloonisotilaita, useiden muiden tykkialusten kanssa Florrumin pinnalla. Seuranneessa taistelussa Alaman, Tasavallan ja Konfederaation välillä Blyn tykkialus ampui alas Alaman, joka teki pakkolaskun Florrumiin. Alama tapasi sitten Ohnakan ja pyysi häneltä apua. Ohnaka tarjosi vieraanvaraisuuttaan, jotta voisi selvittää kuka hänet haluaa, ja mihin hintaan.[10]

Onderonia auttamassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 20 eYt[11] Anakin Skywalker tuli Florrumiin ja kysyi Ohnakalta, toimittaisiko hän laittomasti aseita Onderoniin, joka oli Itsenäisten aurinkokuntien konfederaation valtaama. Kun hän kysyi Skywalkerilta, miksi jedit haluavat toimittaa aseita laittomasti, Skywalker tarjoutui antamaan Ohnakalle tarpeeksi suuren summan rahaa toimittaa aseet ja olla kysymättä mitään kysymyksiä. Ohnaka nauroi hyväksyessään tarjouksen[6] ja käytti alustaan Fortune and Glory[12] toimittaakseen aseet Steela Gerreran johtamille Onderonin kapinallisille, mutta pakeni nopeasti kun BX-sarjan droidikommandot hyökkäsivät. Hänen toimituksensa vastasi osittain kapinallisten voitosta ja Konfederaation vetäytymisestä.[6]

Toinen Florrumin taistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yönveljien hyökkäys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maul: ”Tulette vielä maksamaan hävyttömyydestänne.
Ohnaka: ”Hävyttömyydestämme! Olemme piraatteja! Emme edes tiedä, mitä se tarkoittaa.
―Darth Maul ja Hondo Ohnaka[lähde]
Ohnaka ja Kenobi etsivät epäonnistuneesti Darth Maulia ja Savage Opressia rahtialuksen jäänteistä.

Kloonisotien aikaan palannut Darth Maul ja hänen veljensä Savage Opress kävivät Ohnakan tukikohdassa Florrumissa. Siellä ollessaan Maul sai suostuteltua osan Ohnakan joukoista kääntymään kapteeniaan vastaan. Jäljitettyään Maulia ja Opressia galaksin halki jedimestarit Obi-Wan Kenobi ja Adi Gallia saapuivat Florrumiin kohtaamaan sithit. Jedit ja sithit taistelivat, ja Opress surmasi Gallian. Kun Kenobin ainoa liittolainen oli kuollut, hän liittoutui Ohnakan kanssa kohdatakseen Maulin ja Opressin. Kenobi kohtasi sithit valosapelitaistelussa, ja Ohnaka sai takaisin ryhmänsä uskollisuuden ja lähti ryöstämään Maulin rahtialusta. Seuranneessa konfliktissa Ohnakan ryhmän jäsen onnistui ampumaan pakenevat Maulin ja Opressin alas taivaalta. Hondo ja hänen miehensä veivät sitten rahtialuksen jäänteistä osat ja rahdin. Maulia ja Opressia ei löytynyt mistään, ja Hondo uskoi heidän ruumiidensa hajonneen törmäyksessä. Kenobi päätteli kuitenkin oikein, että veljekset olivat paenneet ennen törmäystä.[5]

Persoonallisuus ja ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kulissien takana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hän on huijari ja petkuttaja, sitten hän on piraatti. Mutta hän ei ole paha 'pahis'. Hänellä on säännöstö, tiedäthän.
―Jim Cummings Hondo Ohnakasta[lähde]

Hondo Ohnakaa esitti veteraaniääninäyttelijä Jim Cummings. Cummings äänitti Hondoa meksikolaissyntyisen ykdysvaltalaisen radio-, televisio-, teatteri- ja elokuvanäyttelijä Ricardo Montalbánin tavalla, joka esitti Khania Star Trek -elokuvassa Khanin viha.lähde?

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wiki.png
Tutki kaikkia Jedipedian kuvia tämän artikkelin aiheesta.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]