Tämä sivu on osittaissuojattu muokkauksilta.

Jedipedia:Estokäytäntö

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 13. kesäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Test alternate.png

Tämä sivu on Jedipedian virallinen käytäntö asioissa.

Sillä on laaja hyväksyntä käyttäjien keskuudessa ja se on standardi, jota kaikkien tulee noudattaa. Pieniä muokkauksia lukuun ottamatta käytä keskustelusivua tai foorumia ehdottaaksesi muokkauksia tähän käytäntöön.

[+/–]

Estäminen on yleistermi sille, kun ylläpitäjä antaa käyttäjätunnukselle tai IP-osoitteelle muokkauseston Jedipediaan. Nämä muokkausestot ovat ennaltaehkäiseviä ennemminkin kuin rankaisevia keinoja, joita käytetään vandalismin ehkäisemisessä ja korjaamisessa sekä Jedipedian käytäntöjen toimeenpanossa. Muokkauseston kesto vaihtelee, riippuen vandalismin vakavuudesta ja siitä, monesko kerta se oli käyttäjälle.

Kaikki käyttäjät voivat jättää muokkausestopyyntöjä ylläpitäjien keskustelusivuille tai ylläpitofoorumille.

Koska IP-osoitteet ovat muuttuvia, niiden estämisellä voi pahimmassa tapauksessa aiheuttaa kunnon käyttäjälle vahinkoa. IP-osoitteiden muokkauseston pituuden tulisi vaihdella 1 päivän ja 3 kuukauden välillä. Vain erittäin harvinaisissa tapauksissa IP-osotteita tulisi estää yli kolmeksi kuukaudeksi.

Kun miettii muokkauseston kestoa, on syytä muistaa, ettei kaikki artikkelille tehty vahinko, esim. oman hahmonsa lisääminen ole välttämättä vandalismia, vaan tarkoitus parantaa artikkelia.

Syitä muokkauseston antamiseen

Alla on lueteltu yleisimpiä syitä muokkauseston antamiseen. Tulee huomioida, että kaikki estot perustuvat ylläpitäjien harkintaan.

  • Vandalismi – Tarkoituksellinen yritys heikentää Jedipedian laatua, esimerkiksi artikkelien sotkeminen.
  • Spam – Mainostus ei ole sallittua, ja kokonaan spämmiä varten tehdyt sivut tullaan poistamaan.
  • Sopimaton käyttäjänimi – Muun muassa alatyyliset sekä toisia käyttäjiä harhaanjohtavasti muistuttavat käyttäjänimet ovat kiellettyjä.
  • Häiriköinti – Jedipedian tai sen käyttäjien häiritseminen (esim. käytäntöjen vastainen toiminta, toisten käyttäjien kiusaaminen, jne.)
  • Fanon – Fanien tekemän sisällön, kuten itse tehtyjen hahmojen, paikkojen jne. lisääminen artikkeliin. Fanonia lisääviä käyttäjiä tulisi varoittaa ennen eston antamista. Fanonia voi kirjoittaa Star Wars Fanon Wikiin.
  • Avoimet välityspalvelimet – Väärinkäytön mahdollisuuden vuoksi Jedipediassa ei sallita muokkaamista avoimen välityspalvelimen (proxy) kautta.
  • Riitely ja henkilökohtaiset hyökkäykset – Toistensa kanssa riitelevät tai henkilökohtaisia hyökkäyksiä tekevät käyttäjät saavat "jäähyeston".
  • Usean käyttäjätunnuksen väärinkäyttö ("sukkanukkeilu") – katso alapuolelta.
  • Muokkaussotiminen – katso alapuolelta.

Sukkanuket

Tälle osiolle on oikotie
JP:E/SN

Sukkanukeiksi kutsutaan käyttäjätunnuksia, joita toinen käyttäjä käyttää salaa, esittäen molemmat eri käyttäjinä. Sukkanuken ylläpitäjä saattaa pyrkiä tällä esimerkiksi saamaan itselleen enemmän kannatusta äänestyksissä tai kiertämään saamaansa muokkausestoa. Sukkanuket ovat helposti jäljitettävissä ShoutWikin CheckUserilla, joka tunnistaa samasta IP-osoitteesta tulleet eri käyttäjätunnukset. CheckUseria voivat käyttää pelkästään ShoutWikin henkilökunnan jäsenet, joihin kuka tahansa ylläpitäjä voi ottaa yhteyttä sähköpostitse. Vaihtoehtoisesti voi ottaa yhteyttä henkilökunnan jäseneen suoraan IRCin kautta.

Jedipediassa sukkanukkejen ylläpitäminen on kiellettyä, ja sekä sukkanukke tai sukkanuket, eli käyttäjän samanaikaisesti salaa käyttämät toiset käyttäjätunnukset, että itse sukkanukkejen käyttäjä estetään ikuisesti.

Käyttäjällä voi kuitenkin olla toinen käyttäjätunnus, esimerkiksi bottimuokkauksia varten, mutta tällöin asiasta on ilmoitettava selkeästi. Näillä tunnuksilla ei ole äänioikeutta ja niiden käyttäminen eston kiertämiseen rinnastetaan sukkanuken ylläpitämiseen.

Käyttäjää saatetaan epäillä sukkanuken ylläpitämisestä yhteneväisyyksien tai toisen käyttäjän kanssa samankaltaisen käytöksen johdosta. Epäillyt tapaukset olisi aina hyvä varmistaa CheckUserilla. Epäillyn sukkanuken käyttäjäsivulle saatetaan lisätä tämä malline. Varmistetun, ikuisesti estetyn sukkanuken käyttäjäsivulle lisätään tämä estomalline, ja sukkanuken/sukkanukkejen ylläpitäjän käyttäjäsivulle tämä malline.

Muokkaussotiminen

Tälle osiolle on oikotie
JP:3RR

Foorumikeskustelun mukaan Jedipediassa on sääntö, jonka mukaan kukaan käyttäjä ei saa lisätä omaa tietoaan/kumota toisen tietoa yli kolme kertaa samaan artikkeliin vuorokauden sisällä. Sääntö ei koske vandalismin kumoamista. Jos käyttäjä rikkoo sääntöä, voidaan hänelle antaa lyhytkestoinen esto eli jäähy. Sääntö ei tarkoita, että jokaisella käyttäjällä olisi oikeus kolmeen kumoamiseen joka vuorokausi, vaan sen tarkoitus on estää muokkaussotien kehittyminen. Mahdolliset erimielisyydet sivun sisällöstä tulee sopia keskustelusivulla, ei jatkuvalla kumoamisella.

Muokkauseston kestoajat

Ylläpitäjillä on täysi oikeus päättää estojen pituudesta. IP-osoitteita ei kuitenkaan tule estää ikuisesti, sillä ne saattavat muuttua. Poikkeuksena tähän ovat avoimet välityspalvelimet, jotka estetään ikuisesti.


Tälle sivulle on oikotie
JP:ESTO, JP:E


Jedipedian käytännöt ja käytösohjeet
Artikkelit
ArtikkelitoiveetHyvä artikkeliKeskustelusivut
KuvitusMerkitse lähteetNeutraali näkökulma
NimeämiskäytäntöRoskaSuojauskäytäntö
Suositeltu sivuTyyliopasUlkoasuopasVandalismi
Käyttäjät
AllekirjoitusArkistointiBotitByrokraatit
Ei henkilökohtaisia hyökkäyksiäEstokäytäntöKäyttäjät
Käyttäjien oikeudetKäyttäjätunnuksetPalauttajat
PalkinnotRiitatilanteetYlläpitäjätÄänestäminen
Jedipedia
AjankohtaistaJeditehtävätMitä Jedipedia ei ole
OikotietPäivän sitaattiSosiaalinen media
TekijänoikeudetTervetuloa JedipediaanYstävyyssuhteet
Käytösohjeet
Hauki on kalaSääntöjen luova tulkitseminenUudet käyttäjät
Entiset käytännöt
[+/–] [muokkaa]