Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.

Mustafar

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 2. lokakuuta 2022
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
Mustafar.jpg
Mustafar
Astrograafiset tiedot
Alue

Ulkokehän alueet[1]

Sektori

Atravisin sektori

Aurinkokunta

Mustafarin aurinkokunta

Auringot

1,[2] Priate

Kiertoradan sijainti

3[3]

Kuut

0[2]

Koordinaatit

L-19[3]

Etäisyys galaksin ytimestä

53 000 valovuotta[2]

Ympäripyörintäliikkeen pituus

36 stantardituntia[4]

Kiertoradan kiertoaika

412 stantardipäivää[4]

Fyysiset tiedot
Luokka
  • joutomaata (nykyisin)[3]
  • kuivaa maata (aiemmin)[3]
Halkaisija

4 200 kilometriä

Ilmakehä

Tyyppi 1 (hengitettävä)

Ilmasto

Kuuma[1]

Painovoima

Stantardi[4]

Maasto yleisesti
Vedenmäärä

0% (35% pinnasta laavan peitossa)[2]

Tärkeimmät kohteet ja paikat
Yhteiskunnalliset tiedot
Syntyperäiset lajit
Muut lajit

Skakoalaiset[4]

Virallinen kieli

Mustafariani

Hallitus

Teknoliitto[4]

Asukasluku

20,000[2]

  • 95% mustafarilaisia
  • 3% skakoalaisia
  • 2% muita lajeja[4]
Tärkeimmät kaupungit

Fralideja (pääkaupunki)[4]

Tärkeimmät tuontituotteet
  • Ruokatarpeita
  • Teknologiaa[4]
  • Vettä[3]
Tärkeimmät vientituotteet
Liittoutuma

Mustafar sijaitsi Mustafarin aurinkokunnassa Ulkoreunalla. Planeetta oli jotenkin joutunut kaasujättiläisen, Jestefadin ja Lefranin, kiertolaiseksi ja sen pinta oli tulivuorien ja kalderoiden peitossa. Tulivuoret olivat jatkuvasti toiminnassa, ja Mustafarin pinta oli suurimmalta osin laavavirtojen peitossa. Planeetan ilmakehä oli mustan, myrkyllisen savun peitossa. Ankarista, tuliperäisistä olosuhteista huolimatta Mustafarissa oli älyllistä elämää. Mustafarin asukkaat, mustafarilaiset, kehittyivät planeetan viileimmissä paikoissa. Teknoliitto värväsi mustafarilaisia kaivamaan harvinaisia ja arvokkaita mineraaleja laavavirroista. Mustafarilaiset käyttivät malmin kaivamisessa laavakirppuja ja Teknoliiton kehittämiä droideja.

Kloonisotien aikana kreivi Dooku ja separatistineuvosto rakensivat Mustafariin massiivisen linnoituksen, mikäli Tasavalta voittaisi sodan ja separatistit tarvitsivat turvapaikkaa. Kauppaliitto, Kauppakilta ja Teknoliitto rahoittivat linnoituksen rakennustyöt. Linnoitus sijaitsi kalliolla kahden suuren laavavirran välissä, ja se suunniteltiin valloittamattomaksi. Separatistien suunnitelmien mukaan Mustafarin maasto estäisi vihollisarmeijoiden etenemisen, ja linnoitusta suojelivat voimakkaat suojakilvet. Sädekilpijärjestelmä suojeli linnoitusta tulivuorten purkauksilta, laavalta ja äärimmäiseltä kuumuudelta.

Sodan loppuvaiheissa kenraali Grievous siirsi separatistineuvoston Mustafarin linnakkeeseen. Grievousin kuoltua Itsenäisten aurinkokuntien konfederaatio antautui, mutta Darth Sidious lupasi palkita linnoitukseen paenneet separatistit. Hän lupasi lähettää uuden oppilaansa, Darth Vaderin, suojelemaan separatistineuvoston jäseniä. Turvajärjestelmät sammutettiin, ja Vader pääsi linnoituksen sisälle. Vaderille oli kuitenkin annettu käsky surmata separatistit, ja hän murhasi separatistineuvoston jäsenet avustajineen. Seuraavaksi hän lähetti konfederaatiolle käskyn sammuttaa droidiarmeijat, ja päätti samalla kloonisodan.

Vaderin vaimo, Padmé Amidala, pyysi aviomiestään kääntymään takaisin Voiman valoisalle puolelle. Vaderin entinen jedimestari Obi-Wan Kenobi seurasi Amidalaa ja kohtasi entisen oppilaansa. Darth Vader ja Obi-Wan Kenobi aloittivat eeppisen valosapelitaistelun, jonka aikana separatistilinnoituksen suojakilvet romahtivat. Linnoitus romahti laavavirtaan ja taistelun loppupuolella Kenobi pyysi Vaderia antautumaan. Vader ei kuunnellut, ja menetti vasemman kätensä ja molemmat jalkansa. Laavavirran kuumuus sytytti Vaderin palamaan, ja suurin osa hänen kehostaan kärventyi.

Obi-Wan Kenobi pakeni Mustafarista, ja keisari Palpatine saapui pelastamaan oppilaansa. Vader vietiin Coruscantille, ja hänen kehoonsa liitettiin useita kyberneettisiä implantteja. Niin Anakin Skywalker, muuttui pelätyksi mustaksi Darth Vaderiksi, jota pidettiin pahan ruummillistumana.

Kulissien takana[muokkaa]

Mustafarin kaltainen planeetta esiintyi jo Jedin paluun varhaisissa käsikirjoitusversioissa. Niissä Luke Skywalkerin ja Darth Vaderin valosapelitaistelu sijoittui tuliperäiselle planeetalle. Eräässä versiossa Vader tappaa Palpatinen heittämällä hänet laavarotkoon. Idea kuitenkin hylättiiin, ja ajatus tuliperäisestä planeetasta korvattiin toisella Kuolemantähdellä.

James Kahnin kirjoittama Jedin paluun kirjaversio vihjasi, että Vaderin vammat johtuisivat altistumisesta laavalle. Kirjassa Obi-Wan Kenobi kertoo taistelleensa Anakin Skywalkeria vastaan tuliperäisellä planeetalla.

Mustafarin nimi oli Sithin koston ensimmäisissä käsikirjoitusversioissa "Mufasta". Elokuvan Mustafar-kohtaukset toteutettiin tietokoneanimaatiolla ja pienoismalleilla sekä kuvamateriaalilla Etnan purkauksesta.

Esiintymiset[muokkaa]

Kaanonittomat esiintymiset[muokkaa]

Lähteet[muokkaa]

Viitteet[muokkaa]

sco:Mustafar