Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.

Netit

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 13. heinäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Netit
Fyysiset ominaisuudet
Keskimääräinen pituus

3,5 metriä

Ihon väri

Ruskea tai Harmaa

Hiusten väri

Ruskeat juurimaiset lonkerot

Erikoisuudet
  • Kyky muuntautua kasviksi
  • Pitkä elinikä
Keskimääräinen elinikä

Ei tiedossa, kuitenkin useita tuhansia vuosia

Sosiokulttuuriset tiedot
Kotiplaneetta

Myrkr, myöhemmin myös Ryyk

Kieli

Neti

Jäsenet
Shado: ”Cade, oletko sinä koskaan tavannut netiä?
Cade: ”Pelkkää myyttiä on vaikea tavata.
Shado Vao ja Cade Skywalker keskustelevat neteistä[lähde]

Netit oli mystinen voimalle herkkä laji, joka oli kotoisin Myrkriltä. Osa neteistä asui Ryykillä, minkä takia jotkut ovat heitä kutsuneet myös nimellä Ryyk. Merkittäviä Netejä Galaksin historiassa ovat olleet jedimestarit Ood Bnar, T'ra Saa ja Garnoo, sekä Sith Dail'Liss.

Biologia ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neteillä oli ruskea tai harmaa, kova ja kaarnamainen iho, sekä päässä juuria muistuttavia lonkeroita. Neti pystyi halutessaan myös muuntautumaan kasvimaiseen muotoon, pääasiassa puuksi, sekä päinvastoin. Muiden lajien läsnäollessa netit käyttivät yleensä humanoidimaista olomuotoaan. Netit olivat myös hyvin pitkäikäisiä, eläen jopa useita tuhansia vuosia. Ulkoisten kasvimaisten ominaisuuksien lisäksi, netit saivat elinvoimansa fotosynteesin avulla, eli yhteyttämällä. Elääkseen he tarvitsivat siis ainoastaan auringonvaloa ja pieniä määriä vettä. Näiden elementtien uupuessa, pystyi neti vaipumaan hyvin syvään horrostilaan, jossa se pystyi selviämään ilman vettä tai auringonvaloa tuhansia vuosia, jos sitä eivät ulkopuoliset häiriötekijät häirinneet. Horroksessa ollessaan netit olivat puumaisessa ulkomuodossaan.

Pitkästä iästään johtuen, netit myös lisääntyivät todella harvoin. Suvun jatkamisten välillä saattoikin olla jopa vuosisatoja. Ensiksi netien lapset olivat siemeniä, joita sekä mies- että naispuoliset netit kuljettivat mukanaan, tai sitten jättivät ne johonkin rauhaisaan paikkaan odottamaan itämistä. Tästä vaiheesta saattoi kulua tuhatkin vuotta siihen, kun siemen alkoi vihdoin itää. Itäminen alkoi ensin vauhdikkaasti, mutta hidastui pian. Täysikasvuiseksi asti kasvaminen kesti netiltä pitkään, tätä ennen he eivät voineet muuttaa muotoaan taikka liikkua. Joidenkin aikuisten netien, ainakin Ood Bnarin ja T'ra Saan tiedetään kuljettaneen netien siemeniä mukanaan, jotka sitten alkoivat itää näiden kuolinpaikoille.

Kaikki netit olivat synnynnäisesti herkkiä voimalle

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arviolta 4000 vuotta ennen Yavinin taistelua netit olivat vielä varsin yleinen näky Galaksissa. Heitä asui useilla planeetoilla ja Ryykillä sijaitsi heidän vakituinen siirtokuntansa. Ryykin tuhouduttua supernovan myötä, netit vetäytyivät omiin oloihinsa. Lopulta neteistä tuli lähinnä myyttejä, sillä hyvin harva oli nähnyt heitä tuhansiin vuosiin. Vain muutamia netejä tiedetään vierailleen näiden aikojen jälkeen muiden lajien parissa. 40 jYt aikoihin yksi netien pieni yhteisö löydettiin Neritiltä, Ossusin kuusta. Heidät kuitenkin unohdettiin lähes heti löytämisen jälkeen.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]