Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.

Noghrit

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 21. toukokuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
NoghriNEGAS.jpg
Noghrit
Fyysiset ominaisuudet
Keskimääräinen pituus

1.4 [1] — 1.7 metriä [2]

Ihon väri

Teräksenharmaa

Hiusten väri

Ei ole

Silmien väri

Mustat

Erikoisuudet

Kynnet, ihmeellinen tappovaisto

Sosiokulttuuriset tiedot
Kotiplaneetta

Honoghr

Kieli

Honoghran

Jäsenet

Khabarakh, Rukh, Kahr'corvh, Cakhmaim

Noghrit olivat alkukantainen humanoidirotu. Heillä oli teräksenharmaa tai sininen iho ja he olivat erinomaisia salamurhaajia, kiitos hiipimistaitonsa ja kehittyneiden lähitaistelutekniikoidensa. Pienestä koostaan huolimatta he olivat tehokkaita tappokoneita kynsineen, terävine hampaineen ja uskomattoman tarkkoine hajuaisteineen, jolla saattoi jopa erottaa sukulaisuussuhteita, mistä Khabarakh antoi esimerkin tunnistaessaan Leia Organa Solon Darth Vaderin tyttäreksi ja perijäksi. Heidän kulttuurinsa muistutti wookieeiden käsityksiä erityisesti kunniantuntonsa osalta. Noghrien yhteiskunta oli klaanikeskeinen ja jokaisen kylän keskustassa oli dukha, yhteisön rakennus.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Noghrit olivat Honoghr planeetan alkuperäisiä asukkaita. Kauan ennen kloonisotien aiheuttamaa planeetan tuhoa noghrit olivat rakatojen Imperiumin orjia. Kun itse imperiumi katosi historian hämäriin noghrit ryhtyivät palvomaan rakatojen muistoa nähden heidän muinaiset asumuksensa merkkeinä jumalten asumisesta planeetalla.

Noghrit palasivat galaktiselle näyttämölle kloonisotien aikana, kun separatistejen myrkkylasti levisi planeetalle. Myrkyn lähde oli Lucrehulk-luokan keskusalus, joka tuhoutui avaruudessa käydyssä Honoghrin taistelussa. Myrkky tuhosi suurimman osan planeetan kasvistosta.

Pian kloonisotien päättymisen jälkeen Darth Vader löysi planeetan ja oli hyvin vaikuttunut noghrejen soturintaidoista, kun nämä surmasivat hänen iskujoukkosaattueensa. Teeskennellen auttavansa planeetan pelastamisessa ekologiselta tuholta Vader sai noghrien uskollisuuden, joka pian teki rodun nuorukaisista kuolemankommandoja, keisari Palpatinen henkilökohtaisia salamurhaajia.

Noghrit pysyttelivät Imperiumissa vähemmän näkyvillä paikoilla ja työskentelivät salamurhaajina, henkivartijoina tai vastaavissa hämärähommissa. Darth Vader asetti eräät heistä suojelemaan Yalaran planeetan ympäryssuojaa jouduttuaan viemään edelliset vartijat mukanaan. Noghrejen tuli pysyä paikoillaan, ellei erikseen kutsuttaisi. He joutuivat paljon myöhemmin hyökkäyksen kohteeksi kahdelta eri taholta yhtä aikaa: Ragnosin uskollisten ja jediritari Jaden Korrin kilpaillessa planeetasta. Planeetalla olleet Noghrit olivat viimeiseen asti uskollisia ja osoittivat sen kuolemalla vartiopaikoilleen.

Thrawnin autettua Derra IV:n taistelun suunnittelussa ja kampanjassa prinssi Xizoria ja Mustaa aurinkoa vastaan, Vader antoi noghrit tämän komentoon.

Noghreja Yalaralla.

Palpatinen kuolemankin jälkeen noghrit jatkoivat Imperiumin palvelemista. Lordi Cronal kaappasi joitakin heistä ja loi mutatoituneen noghrisalamurhaajien ryhmän, jonka sijoitti vartioimaan Dromund Kaasia.

Suunnilleen viisi vuotta keisarin kuoleman jälkeen suuramiraali Thrawn lähetti noghrit sieppaamaan raskaana olevan Leia Organa Solon. Tajuten ettei hän eivätkä hänen lapsensa olisi tuvassa niin kauan kuin noghrit palvelivat Imperiumia, Leia matkusti Honoghriin suostutellakseen noghrit luopumaan Imperiumin palveluksesta. Käyttäen hyödykseen sitä, että oli Darth Vaderin tytär, Leia vakuutti noghrit siitä, että Imperiumi oli valehdellut heille pitääkseen heidät orjuudessa monien vuosien ajan. Tämän seurauksena noghrit kääntyivät Imperiumia vastaan ja suuramiraali Thrawn kuoli oman noghrihenkivartijansa Rukhin surmaamana.

Thrawnin kuoleman jälkeen noghrit siirtyivät avoimesti palvelemaan Uutta tasavaltaa. Hallitus auttoi noghreja asettumaan muille planeetoille, kuten Waylandiin, jotta Honoghr saisi aikaa toipua rauhassa. Leia ja koko hänen perheensä saivat erityisen korkean aseman noghrien yhteiskunnassa. Myöhemmin Leialla oli mukanaan noghrihenkivartijoita, kuten Cakhmaim ja Meewahl, jotka suojelivat häntä Caamas-dokumentin kriisin aikana.

Erityispiirteet ja yhteiskunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mutta se oli hyvin taiteellisesti tehty...
Suuramiraali Thrawnin viimeiset sanat ennen kuolemaansa noghrivartija Rukhin toimesta[lähde]
Noghrihenkivartija.

Kuten yläpuolella mainittiin noghrit olivat kuuluisia salamurhaajia. Tämä teki heistä myös ihanteellisia henkivartijoita, sillä he olivat erityisen kehittyneet lähitaistelussa. Heidän puheensa oli matalaa ja rahisevaa, ja muistutti hieman trandoshanien puhetta. Normaalin puheen lisäksi heillä oli käytössää lintujen vihellystä ja siritystä muistuttava taistelukoodi.

Salakuljettaja Talon Karrde keksi palkata noghreja ja käyttää heitä palkkiota vastaan pahimmassa vaarassa olleiden kontaktiensa suojelemiseen.

Noghreilla oli klaaniin ja kunniallisuuteen perustuva yhteiskunta ja kaikkiin viitattiin perhesiteiden kautta. He kutsuivat Leia Organan Soloa Lady Vaderiksi tai noghrien kielellä Mal'ary'ushiksi, koska he näkivät hänen kuuluvan samaan perheeseen Darth Vaderin kanssa. Jokaisella klaanilla oli maithrakh, joka oli matriarkka, tarinankertoja, johtaja ja suvun historian ylläpitäjä. Jokaisella klaanilla oli myös dukha, joka toimi kohtaamispaikkana kylän keskustassa ja jota maithrakh yleensä hallitsi. Dukhat olivat myös jossakin määrin pyhiä, sillä niiden katsottiin olevan suora linkki suvun esi-isiin.

Noghrit olivat myö äärimmäisen uskollisia, minkä osoittaa kuolemankommandojen ja vastaavien ryhmien osoittama alttius kuolla taistelussa vihollisina pitämiään olentoja vastaan. Jos noghrin uskollisuus joutui ristiriitaan, se vaikutti suuresti tämän elämään. Noghrihenkivartijat olivat uudenlainen perinne ja joukko, joka kehittyi sen jälkeen kun noghrit saivat tietää Leia Organa Solon verenperinnöstä. Paljastuksen jälkeen noghreista tuli uskollisia suojelijoita Leialle ja koko hänen perheelleen, ja vähintään kaksi soturia pysyi aina hänen lähellään, mikä välillä suunnattomasti turhautti Leiaa, mutta hän ei päässyt eroon tarkkasilmäisistä suojelijoistaan.

Noghrihenkivartijat kävivät lävitse monipuolisia koulutusohjelmia ja kokeita, jotta nähtäisiin, ketkä sotureista ovat sopivia suojelemaan Mal'ary'ushia. Heidän palveluksensa oli osoitettu erityisesti Leialle, mutta todistaakseen arvonsa jotkut heistä suojelivat myös muita Uuden tasavallan merkkihenkilöitä. Nämä soturit pitivät toimiaan pyhänä velvollisuutena, minkä seurauksena heitä ei ollut mahdollista kiristää eikä lahjoa.

Nämä soturit osasivat käyttää monenlaisia aseita, mutta yleensä he kantoivat vain muutamia tikareita; he uskoivat, että jos tarvetta tulisi, ympäristöstä löytyisi kaikki tarpeellinen. Heidän soturinylpeytensä oli sidoksissa heidän veitsiinsä, joita he pitivät kunnian merkkinä yhtä paljon kuin hyvinä aseina, jotka oli tasapainotettu käytettäväksi sekä lähitaistelussa että heittoaseina.

Ensimmäiset koulutetut noghrihenkivartijat saivat ensimmäisinä tehtävinään suojeltavikseen tärkeitä henkilöitä, minkä oli tarkoitus osoittaa, että taidoistaan huolimatta heillä oli vielä paljon opittavaa. Kokemuksen karttuessa heitä siirrettiin osaksi sotilaallisia iskuja, esimerkiksi heitä lähetettiin vakoilemaan Ithoriin. Kun nämä soturit pystyisivät kohoamaan velvollisuuksiensa yläpuolelle, heidät palkittaisiin mahdollisuudella palvella Skywalkerin tai Solon perhettä.

Tärkeitä noghri klaaneja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tärkeitä noghreja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Noghrin naama.

Kulissien takana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjailija Timothy Zahn aikoi alkujaan tehdä noghreista sithejä, viittauksena Darth Vaderin titteliin sithin mustana valtiaana, mutta tämä ei sopinut Lucasfilmin kuvioihin, joten suunnitelmaa oli muutettava.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]