Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Vanhan Tasavallan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi kapinallisten aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi Uuden tasavallan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi uuden jediritarikunnan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi perinnön aikakaudella.

Sotalaiva

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 24. kesäkuuta 2024
(Ohjattu sivulta Sota-alus)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Termiä "sotalaiva" käytettiin usein aluksesta tai ala-alusluokasta, joka oli suunniteltu enemmän taistelutehtäviin kuin siviilikäyttöön tai tukitehtäviin.

Ensisijainen käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääsääntöisesti sotalaivoilla oli raskaat panssarit, vahvat suojaukset, tähtäys- ja seurantalaitteet sekä ainakin yksi hyökkäävä asejärjestelmä.

Aluksen ensisijainen aseistus riippui sen raskaimmasta aseistuksesta, joka koostui yleensä raskaista turbolasertykeistä. Nämä voimakkaat aseet ottivat voimansa suoraan sotalaivan pääreaktorista keskittäen aluksen koko voiman kohti vihollisaluksia. Usein näiden aseiden tähtäys riippui siitä, missä suunnassa alus oli hyökkääjää kohden. Siksi tähdätessä täytyi kääntää koko alusta.

Toissijainen aseistus koostui usein pienemmistä suunnatun energian aseista, joita käytettiin sekä hyökkäämiseen että puolustukseen. Nämä kaksirooliset järjestelmät antoivat taustatulta hyökkäysoperaatioissa, keskitason hyökkäyksiä taisteluissa alus alusta vastaan ja myös puolustustukea suurempia maaleja vastaan. Toissijainen aseistus koostui usein torneihin kiinnitetyistä aseista, jotka eivät olleet tähtäyksessä toisistaan riippuvaisia tai sidottuja. Näin useita pattereita voitiin kohdistaa yhteen kohteeseen.

Kolmatta asejärjestelmän tasoa kutsuttiin lähitaisteluaseiksi tai "vihoviimeisiksi" aseiksi. Näitä pienempiä kevyitä aseita ei yleensä hyödynnetty hyökkäyksissä, sillä ne koostuivat lähinnä lyhyen tähtäimen aseista, kuten ilmatorjunta-aseista, kohteenpuolustuslasereista ja ionitykeistä lähestyvien uhkien tai pienten asteroidien ampumiseen. Pienempien alusten, kuten tähtihävittäjien suunnittelussa kolmannen luokan aseita ei usein käytetty.

Erityiset typologiat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muutamat alusluokat käyttivät sotalaiva-nimitystä, vaikka ne olivat tarkemmin verrattavissa fregattiin tai risteilijään. Nämä olivat usein suuria sota-aluksia, kuten Galaktisen Tasavallan Cal-luokan sotalaivat ja etenkin yuuzhan vongien Miid Ro'ik, vaikka jälkimmäinen voi olla luokaltaan myös tähtituhoaja.

Kulissien takana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka tosimaailmassa 'sotalaiva' on lähinnä yleisnimi, Tähtien sota -maailmassa kaanonin mukaan sanalla on paljon tarkempi merkitys.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]