Ero sivun ”Foorumi:SH:Wookieen interwikit, osa 2” versioiden välillä

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 29. maaliskuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
(nyt on uusi uljas domain käytössä!)
Rivi 30: Rivi 30:
   
 
::::::Fandomin tilanne taitaa olla aikalailla 50-50 (mitä pikaisesti suurimpia wikejä katselin), kun linkkejä on muuteltu edestakaisin tässä parin vuoden sisällä. Valitettavasti ranskan- tai venäjänkielisen wikin linkistä ei vaan ole hirveästi apua meille, Wookieepedian tuomaan hyötyyn verrattuna. [[Käyttäjä:--miki--|--miki--]] <sup>[[Keskustelu käyttäjästä:--miki--|Avaa yhteys]]</sup> 21. helmikuuta 2021 kello 18.06 (UTC)
 
::::::Fandomin tilanne taitaa olla aikalailla 50-50 (mitä pikaisesti suurimpia wikejä katselin), kun linkkejä on muuteltu edestakaisin tässä parin vuoden sisällä. Valitettavasti ranskan- tai venäjänkielisen wikin linkistä ei vaan ole hirveästi apua meille, Wookieepedian tuomaan hyötyyn verrattuna. [[Käyttäjä:--miki--|--miki--]] <sup>[[Keskustelu käyttäjästä:--miki--|Avaa yhteys]]</sup> 21. helmikuuta 2021 kello 18.06 (UTC)
  +
  +
:::::::Olen toki samaa mieltä sisältöasioista (hyödyt vrt. haitat) enkä itsekään tiedä em. englanninkielisen huumoriwikin tilanteesta sen enempää, ja kannatan mikin ehdotusta ainakin siksi aikaa, että saamme kielilinkit kuntoon.
  +
  +
:::::::<code>jedipedia.fi</code>-domainista: kyseinen domain on nyt päädomainimme ja vanha, aiemmin "kanoninen" osoite <code>fi.starwars.shoutwiki.com</code> ohjaa oikein (esim. http://fi.starwars.shoutwiki.com/wiki/Han_Solo &rarr; http://www.jedipedia.fi/wiki/Han_Solo) ja evästeet asetetaan sisäänkirjautuessa domainnimelle <code>jedipedia.fi</code> (ts. muihin ShoutWikin <code>shoutwiki.com</code>-domainin sivustoihin kirjautuminen vaatii edelleenkin (toistaiseksi ainakin, kunnes kehitämme jonkinlaisen "single sign-on"-ratkaisun) erillisen kirjautumisen; aivan kuten Brickipediaan (<code>en.brickimedia.org</code>) on pitänyt kirjautua muista ShoutWikin sivustoista erikseen ellei ole halunnut käyttää <code>lego.shoutwiki.com</code>-osoitetta.
  +
  +
:::::::Ainoa valitettava poikkeus tähän on <code>www.jedipedia.fi</code>/<code>jedipedia.fi</code>-osoitteet '''ilman <code>/wiki/</code>-osuutta osoitteessa kun <u>et</u> ole kirjautunut sisään'''. Tämä on jonkinasteinen vika [[wikipedia:Varnish (software)|Varnishin]] asetuksissa, eli Varnish ei osaa käsitellä pyyntöä oikein kun sisäänkirjautumaton käyttäjä pyytää osoitetta <code>http://www.jedipedia.fi</code> tai <code>http://jedipedia.fi</code>, mutta ongelma ei ilmaannu sisäänkirjautuneen käyttäjän tehdessä samaisen pyynnön, koska sisäänkirjautuneiden käyttäjien pyynnöt ohittavat Varnishin (johtuen mm. käyttäjäkohtaisista asetuksista ym.). Toistaiseksi siis em. kahden osoitteen käyttäminen johtaa vaihtelevasti joko HTTP 503 Service Unavailable -virhesivuun tai Apache2 Ubuntu Default Page -sivuun. Olen painottanut Lewisille kuinka tärkeää on saada nämä kaksi osoitetta myös toimimaan koska todennäköisemmin käytämme mainonnassamme osoitetta <code>www.jedipedia.fi</code> eikä <code>http://www.jedipedia.fi/wiki/Etusivu</code>. Valitettavasti ainakin tänään Lewis ilmoitti, ettei hänellä ole juuri nyt aikaa selvitellä tätä asiaa (ja itse olen täysin kädetön muiden välimuistijärjestelmien kuin [[wikipedia:memcached|memcachedin]] suhteen).
  +
  +
:::::::Välitän tässä vielä Lewisin kommentit koskien jedipedia.fi-sähköpostiosoitteita: "You can't CNAME a root level domain anyway (last time I tried DNS spec cried, might be wrong on that one tbf), an A+AAAA should be completely fine unless there is something serving traffic at that address such as webmail. If there is webmail, it needs to move, but, the mail routing is handled by the MX record and the A/AAAA won't effect that". --[[Käyttäjä:Jack Phoenix|Jack Phoenix]] 22. helmikuuta 2021 kello 11.50 (UTC)

Versio 22. helmikuuta 2021 kello 11.50

Foorumit > Senaatin halli > SH:Wookieen interwikit, osa 2

Keskustelin äskettäin Xd1358:n kanssa Wookieepediassa olevien kieltenvälisten linkkien muuttamisesta tähän oikeaan Jedipediaan. Ilmeisestikin ainakin Toprawa olisi, aikaisemmasta poiketen, valmis kannattamaan muutosta, mutta ongelmana on Darthipedia-artikkelin olemassaolo. En oikein haluaisi taipua Wookieepedian ylläpidon mielivaltaan, mutta toisaalta meidän kannaltamme olisi tärkeää saada linkit muutettua.

Toinen asia on se, että Fandom lisäsi osoitteemme mustalle listalle. Jack Phoenix, miten nopeasti olisi mahdollista saada jedipedia.fi-domain otettua käyttöön? --miki-- Avaa yhteys 31. tammikuuta 2021 kello 14.10 (UTC)

--miki--, pahoittelut myöhäisestä vastauksesta!
Mainittakoon sisältöasioista sen verran, että sanon kommenttini ns. yksityishenkilönä, en Jedipedian tahi ShoutWikin edustajana.
Lähtisin ajatuksesta, että kuten Wikipediakin, jossa voi olla joidenkin mielestä "kyseenalaista" sisältöä, Jedipedia ei ole sensuroitu eikä sen tulisi taipua itse- tai muunkaanlaiseen sensuuriin. Tänään Darthipedia-artikkeli, huomenna Pilvikaupunki.net, ylihuomenna Han Solo? Joidenkin mielestä toki kaltevan pinnan argumentti on argumentaatiovirhe, mutta itse arvotan vapaudet melko korkealle kaikessa toiminnassani. Toki vastapuolen tarjous on houkuttava, mutta onko se tarpeeksi? Google rajoittaa jo jossakin määrin sisältöä mainosrahoitteisissa wikeissä, mutta Googlen sensuuriin taipuminen on välttämätöntä palvelimien ylöspidon turvaamiseksi. Voimmeko me yhteisönä hyväksyä tämänkaltaiset ulkoiset vaatimukset koskien sitä, mitä Tähtien sotaa sivuavaa sisältöä voimme käsitellä?
Uuden domainin käyttöönotto onnistunee (Lewisin mukaan) melko vaivattomasti. ShoutWikin puolelta tarvitaan rivi nginx-asetuksiin sekä kahden wikikohtaisen asetuksen muuttaminen Jedipedian asetustiedostossa. Muutoin olettaisin isoimman "ongelman" olevan DNS-viive, joka voi olla jopa 24 tuntia, mutta voi olla vähemmänkin. Periaatteessa jos tänään teemme muutokset, 19. helmikuuta osoitteen pitäisi luotettavasti toimia kaikilla käyttäjillä ympäri maailman. --Jack PhoenixShoutWiki Staff (Contact) 17. helmikuuta 2021 kello 17.25 (UTC)
Niin, itsekään en oikein kannata tätä vaatimusta. Xd1358 oli sitä mieltä, että pelkkä artikkelin ohjaaminen Greedopediaan saattaisi riittää. Mikäänhän ei tietenkään estäisi artikkelin palauttamista takaisin kaikessa hiljaisuudessa, sitten kun (jos) linkit on muutettu, koska päätöksen kumoaminen on aina hankalaa.
Mitäs tämä domainin käyttöönotto vaatii sitten minun osaltani? Asetan sen ohjautumaan ShoutWikin palvelimelle, vai? --miki-- Avaa yhteys 17. helmikuuta 2021 kello 19.20 (UTC)
Järkeenkäypää.
Domainin käyttöönotosta, sivulla s:Set up custom domain on joitakin yleisiä ohjeita. Siteeratakseni Lewisiä (jolla on huomattavasti enemmän kokemusta näistä sekä operationaalisista asioista yleensäkin kuin allekirjoittaneella): "depends on the exact URL setup, but, root domain, an A and AAAA record at the frontend cache and www CNAME'd to the relevant ShoutWiki.com site". Olen varma, että hän osaa antaa sinulle lisätietoja, mutta käsittääkseni kaiken kaikkiaan asetusten muuttaminen niin DNS-tasolla kuin Jedipedian asetustiedostonkin tasolla on se helppo osio, "vaikeinta" on odottaa ~24-48 tuntia, että osoite toimii luotettavasti kaikkialla. --Jack PhoenixShoutWiki Staff (Contact) 18. helmikuuta 2021 kello 16.13 (UTC)
Itsehän en oikein jaksa pöyristyä Darthipedian sensurointivaatimuksista. Koko sivustoa ei (vissiin) edes ole tällä hetkellä olemassa, joten koko artikkelin olemassaolon voisi periaatteessa kyseenalaistaa perusteella "epämerkittävä". Kaiken huomioon ottaen Darthipedia ei vältsiin ole sellainen kukkula jonka takia koko Jedipedian kannattaa mennä kuolemaan.
Ja ainahan Greedopedia voi lähteä hyväntekijäksi ja ottaa tämän vainon kohteeksi joutuneen artikkeliparan siipiensä suojaan, mikäli sen poistamista täällä urakalla vastustetaan. — X-wing (KeskusteluMuokkaukset) 19. helmikuuta 2021 kello 08.14 (UTC)
Laitoin nyt domainille www.jedipedia.fi CNAMEn Jedipedian nykyiseen osoitteeseen, päädomainille jedipedia.fi toistaiseksi pelkän 302-ohjauksen, koska CNAME käsittääkseni estäisi jedipedia.fi-sähköpostini toiminnan. Omasta mielestäni "varsinainen" osoite voisi olla juurikin www-alkuinen, kuten yleensä sivustoilla on käytäntönä. --miki-- Avaa yhteys 19. helmikuuta 2021 kello 15.02 (UTC)
Minä(kään) en puhu Wookieepedian, vaan itseni, puolesta. Itse näen että Wookieepedialla ei tässä ole voitettavaa (en usko, että moni löytäisi Wookieepedian Jedipedian kautta), kun taas Jedipedian kannalta olisi tärkeää saada linkit muutettua. Tämä Wookieepedia-Darthipedia -selkkaus ei minua juurikaan kiinnosta, eli en siihen ota kantaa. Itse lähestyin mikiä tässä asiassa, lähinnä sen takia että tässä olisi taas mahdollisuus pottuilla Fandomille. Ja muutenkin olisi sujuvampaa jos kaikki Tähtien sota -wikit käyttäisivät jotakuinkin samaa interwiki-taulukkoa (nythän esim saksalainen Jedipedia linkittää tänne kun taas Fandomin wikit enimmäkseen linkittävät Fandomin Jedipediaan (fi). 1358 (Keskustelu) 21. helmikuuta 2021 kello 17.24 (UTC)
Fandomin tilanne taitaa olla aikalailla 50-50 (mitä pikaisesti suurimpia wikejä katselin), kun linkkejä on muuteltu edestakaisin tässä parin vuoden sisällä. Valitettavasti ranskan- tai venäjänkielisen wikin linkistä ei vaan ole hirveästi apua meille, Wookieepedian tuomaan hyötyyn verrattuna. --miki-- Avaa yhteys 21. helmikuuta 2021 kello 18.06 (UTC)
Olen toki samaa mieltä sisältöasioista (hyödyt vrt. haitat) enkä itsekään tiedä em. englanninkielisen huumoriwikin tilanteesta sen enempää, ja kannatan mikin ehdotusta ainakin siksi aikaa, että saamme kielilinkit kuntoon.
jedipedia.fi-domainista: kyseinen domain on nyt päädomainimme ja vanha, aiemmin "kanoninen" osoite fi.starwars.shoutwiki.com ohjaa oikein (esim. http://fi.starwars.shoutwiki.com/wiki/Han_Solohttp://www.jedipedia.fi/wiki/Han_Solo) ja evästeet asetetaan sisäänkirjautuessa domainnimelle jedipedia.fi (ts. muihin ShoutWikin shoutwiki.com-domainin sivustoihin kirjautuminen vaatii edelleenkin (toistaiseksi ainakin, kunnes kehitämme jonkinlaisen "single sign-on"-ratkaisun) erillisen kirjautumisen; aivan kuten Brickipediaan (en.brickimedia.org) on pitänyt kirjautua muista ShoutWikin sivustoista erikseen ellei ole halunnut käyttää lego.shoutwiki.com-osoitetta.
Ainoa valitettava poikkeus tähän on www.jedipedia.fi/jedipedia.fi-osoitteet ilman /wiki/-osuutta osoitteessa kun et ole kirjautunut sisään. Tämä on jonkinasteinen vika Varnishin asetuksissa, eli Varnish ei osaa käsitellä pyyntöä oikein kun sisäänkirjautumaton käyttäjä pyytää osoitetta http://www.jedipedia.fi tai http://jedipedia.fi, mutta ongelma ei ilmaannu sisäänkirjautuneen käyttäjän tehdessä samaisen pyynnön, koska sisäänkirjautuneiden käyttäjien pyynnöt ohittavat Varnishin (johtuen mm. käyttäjäkohtaisista asetuksista ym.). Toistaiseksi siis em. kahden osoitteen käyttäminen johtaa vaihtelevasti joko HTTP 503 Service Unavailable -virhesivuun tai Apache2 Ubuntu Default Page -sivuun. Olen painottanut Lewisille kuinka tärkeää on saada nämä kaksi osoitetta myös toimimaan koska todennäköisemmin käytämme mainonnassamme osoitetta www.jedipedia.fi eikä http://www.jedipedia.fi/wiki/Etusivu. Valitettavasti ainakin tänään Lewis ilmoitti, ettei hänellä ole juuri nyt aikaa selvitellä tätä asiaa (ja itse olen täysin kädetön muiden välimuistijärjestelmien kuin memcachedin suhteen).
Välitän tässä vielä Lewisin kommentit koskien jedipedia.fi-sähköpostiosoitteita: "You can't CNAME a root level domain anyway (last time I tried DNS spec cried, might be wrong on that one tbf), an A+AAAA should be completely fine unless there is something serving traffic at that address such as webmail. If there is webmail, it needs to move, but, the mail routing is handled by the MX record and the A/AAAA won't effect that". --Jack Phoenix 22. helmikuuta 2021 kello 11.50 (UTC)