Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Uuden tasavallan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi uuden jediritarikunnan aikakaudella.

Valtionpäällikkö (Uusi tasavalta)

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 16. kesäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
Tämä artikkeli kertoo Uuden tasavallan asemasta. Saatat olla etsimässä nimityksen muita käyttöjä.

Valtionpäällikkö oli Uuden tasavallan valtionpäämiehestä käytetty nimitys.

Voimat ja kyvyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mon Mothma, Uuden tasavallan ensimmäinen valtionpäällikkö.

Virallisesti valtionpäällikkö oli senaatin presidentti ja Uuden tasavallan puolustusvoimien siviiliylikomentaja. Asemaan viitattiin useilla nimityksillä: "Presidentti" mediassa, "valtionpäällikkö" hallituksen toimesta, ja useilla käännöksillä peruskielestä. Puhutellessa valtionpäällikköä heitä nimitettiin yleensä päälliköksi, esimerkiksi päällikkö Fey'lya. Valtionpäällikkö toimi Uuden tasavallan väliaikaisneuvoston päävaltuutettuna.

Valtionpäällikkö valittiin Uuden tasavallan senaatin enemmistövaalilla. Jos valtionpäällikkö oli toimintakyvytön, eristetty, tai kuollut, ministerineuvoston puhemies valitsi valitsi virkaatekevän valtionpäällikön seuraavien joukosta: entinen valtionpäällikkö, nykyinen valtionministeri tai entinen valtionministeri. Tämä henkilö toimi sitten väliaikaisena valtionpäällikkönä, kunnes oikea valtionpäällikkö palasi tai senaatti sai valittua uuden valtionpäällikön.

Valtionpäällikkö pystyttiin erottamaan senaatin enemmistöäänestyksellä epäluottamuslauseen esityksestä joko hallintoneuvoston tai sisäneuvoston enemmistön, tai senaatin neljäsosan toimesta. Hallintoneuvosto saattoi estää valtionpäällikön valinnan yksimielisellä päätöksellä. Käytännössä hallintoneuvoston oikeus mitätöidä vaali ja poistattaa istuva valtionpäällikkö virasta tarkoitti, että mikä tahansa hallintoneuvoston valitsema tai tukema ehdokas päätyi valituksi senaatin äänestyksessä. Hallintoneuvosto koostui senaatin kuuden neuvoston puheenjohtajasta ja senaatin presidentistä eli valtionpäälliköstä. Valtionpäälliköllä oli oikeus valita mikä tahansa hallintoneuvoston jäsen hoitamaan senaatin asioita ollessaan poissa siitä.

Toisin kuin Galaktisessa Tasavallassa, Uuden tasavallan valtionpäälliköiden toimikausien määrää ei oltu rajoitettu: Mon Mothma toimi 14 vuotta ja Leia Organa Solo 12.

Luettelo valtionpäälliköistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaalit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wiki.png

Tämä artikkeli tarvitsee lisää lähteitä ja/tai esiintymisiä.

Ole hyvä ja päivitä lähteet ja esiintymiset, ja poista sitten tämä huomautus.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]