Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.

Aing-tiit

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 19. heinäkuuta 2024
(Ohjattu sivulta Aing-Tii)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Tämä artikkeli on siivouksen tarpeessa.

Pahoittelut sotkusta.

Tämä artikkeli on siivouksen tarpeessa ja kaipaa pikaista korjausta tieto- tai kielioppivirheistä.

Artikkelia siivotessasi seuraa Jedipedian tyylioppaan ohjeita. Kun olet mielestäsi hoitanut artikkelin kuntoon, poista tämä malline.

[+/–]
AingTiiMonks.jpg
Aing-tiit
Fyysiset ominaisuudet
Keskimääräinen pituus

2 metriä [1]

Silmien väri

Mustat [2]

Erikoisuudet

Voimalle herkkyys, erityinen teknologia[1]

Sosiokulttuuriset tiedot
Kotiplaneetta

Katholin repeämä[2]

Aing-tiit olivat salaperäinen muukalaislaji. Tämä munkkikunnaksi järjestäytynyt rotu asui lähellä Katholin repeämää. He olivat lähtöisin tuntemattomasta maailmasta repeämän alueelta ja monet lajin edustajat olivat herkkiä Voimalle. Vain Voimaherkät aing-tiit lähtivät kotiplaneetaltaan matkatakseen paikasta toiseen repeämässä suurissa, orgaanisissa avaruusaluksissaan ja käyttäen edistynyttä aseistustaan tuhotakseen vihollisensa. Aing-tiit olivat hyvin sisäänpäin kääntyneitä ja käyttivät usein jopa väkivaltaa, jotta muut eivät sekaantuisi heidän asioihinsa. Muu galaksi sai kuitenkin tietää jonkin verran yksityiskohtia heidän kulttuuristaan, kun eräs heidän aluksistaan putosi.

Heidän uskonsa perustui ajatukseen siitä, että kaikkea ei välttämättä oltu suunniteltu ennalta, vaan ennemminkin kyse oli eräänlaisesta "opastuksesta". Toisin kuin jedit ja sithit, aing-tiit uskoivat, ettei Voima ollut valoista tai pimeä. He näkivät Voiman ennemminkin monivärisenä sateenkaarena.

Aing-tii munkit poistuivat omilta alueiltaan vain käydäkseen taistelua orjuutta ja orjakauppiaita vastaan. Heidän näkemyksensä mukaan orjuus oli suuri paha ja he olivat omistautuneet heltymättömälle taistelulle sitä vastaan. Jossakin vaiheessa jedien sääty sai tietää aing-tiiden olemassaolosta ja Yavinin taistelun aikoihin jedimestari Yoda lähetti Jorj Car'das nimisen salakuljettajan heidän luokseen, jotta munkit voisivat auttaa tätä toipumaan. Car'das vietti useita vuosia aing-tiiden parissa ja aikanaan hänen kertomuksensa näistä päätyivät uuden jedi säädyn arkistoihin. Myös Jacen Solo vietti joitakin vuosia aing-tiiden luona yuuzhan vongeja vastaan käydyn sodan jälkeen. Tionne Solusar yhdisti Jacenin ja Car'dasin kuvaukset kokemuksistaan ja ne julkaistiin joskus 130 jYt jälkeen. Solo kuitenkin piti suurimman osan oppimistaan asioista omana tietonaan.

Biologia ja ulkomuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aint-tiit olivat hampaattomia nisäkkäitä, jotka olivat keskimäärin kahden metrin pituisia. He seisoivat kahdella jalalla, jotka päättyivät kynsikkäisiin jalkateriin. Heidän käsivartensa oliva kapeat. Heidän koko kehoaan peittivät toisiinsa liittyneet luulevyt, jotka kohosivat heidän hartioidensa yläpuolelle ja päidensä päälle, joten ne näyttivät ja toimivat suojaavina kypärinä. Aing-tiiden päät näyttivät kohoavan heidän rinnastaan. Heillä oli kaksi suurta silmää ja useita pitkiä ja kapeita kieliä, jotka saattoivat kurkottaa jopa puolen metrin päähän heidän suustaan. Jokaisella aing-tiillä oli myös pitkä häntä, jota he käyttivät yhtenä itsepuolustusvälineenään.

Kaikilla aing-tiillä oli myös lukuisia tatuointeja, jotka peittivät koko heidän kehonsa sarjoina, joita jokaisen kuviointi oli erityinen juuri sille aing-tiille, jonka kehoon ne oli tehty. Aing-tiit eivät keskustelleet puheella ja he olivat kyvyttömiä tuottamaan ääntä. Sen sijaan he käyttivät yhteydenpitoon maistamista, haistamista ja koskettamista, mihin he käyttivät pitkiä kieliään.

Yhteiskunta ja kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aing-tiiden kotiplaneetta oli tuntematon, mutta se sijaitsi jossakin Katholin repeämässä, joka oli vaarallinen avaruuden alue. Vaarasta huolimatta Galaktisen Imperiumin aikana heillä oli jo kehittynyt tekniikka avaruusmatkailuun ja osa heistä asui heidän käyttämissään osittain orgaanisissa avaruusaluksissa. Suurin osa aing-tiista ei kuitenkaan koskaan poistunut kotimaailmastaan eivätkä nämä koskaan kohdanneet muiden älykkäiden lajien edustajia. Yleensä Aing-tiin soturimunkeiksi kutsutut liikkuvammat rodun jäsenet olivat usein muukalaiskammoisia ja ylimielisiä. He myös hyökkäsivät herkästi sellaisten kimppuun, jotka pyrkivät saamaan heistä lisää tietoja.

Vaikka suurin osan aing-tiiden kulttuurista oli tuntematonta suurimmalle osalle galaksia, heistä oli tehty sellainen havainto, että ainoat aing-tiit, joita ulkopuoliset kohtasivat olivat herkkiä Voimalle. He uskoivat kykynsä käyttää Voimaa olevan lahja jumaliltaan, joita he kutsuivat "niiksi, jotka ovat verhon tuolla puolen". He kuitenkin mieluiten olivat käyttämättä Voimaa silloin kun se ei ollut ehdottoman välttämätöntä. Heidän mielestään Voima oli pyhää, eikä siihen siksi sopinut suhtautua kevytmielisesti. Munkit käyttivät koko elämänsä suorittaen erilaisia jumaliensa vaatimia tehtäviä matkustaessaan ympäri vaarallista Katholin riuttaa. He pitivät aluetta pyhänä ja heidän matkansa olivat eräänlaisia pyhiinvaelluksia, joiden avulla he toivoivat löytävänsä "vastauksen".

Munkit kuitenkin välillä käyttivät Voimaa, useinmiten suurien avaruusalustensa käyttövoimana. Aing-tiiden käsitys Voimasta erosi muiden sen käyttäjien käsityksistä, sillä he uskoivat, että myös sellaiset, jotka eivät olleet sille herkkiä pystyivät ohjaamaan Voimaa tahtonsa mukaan. Vaikka he välttelivät "lahjojensa" käyttämistä, munkit saattoivat käyttää taitojaan siirtämään esineitä välittömästi paikasta toiseen välittämättä kohteen koosta, sillä he pystyivät käyttämään sitä sekä pieniin esineisiin että 300 metrisiin aluksiinsa. Edes mahtavimmat sithien tai jedien mestarit eivät pystyneet hallitsemaan samaa taitoa. He myös pystyivät opettamaan taidon sellaisille, jotka eivät olleet herkkiä Voimalle. Aing-tiit myös uskoivat, että vaikka elämä ei ollutkaan ennalta määrätty, Voima kuitenkin ohjasi sitä jossakin määrin. Toisin kuin sithit ja jedit, aing-tiit eivät myöskään uskoneet valoisaan tai pimeään puoleen, sillä molemmat olivat heidän mielestään yhtäläinen osa paljon laajempaa Voiman käsitettä.

Aing-tiit vihasivat orjuutta ja orjakauppiaita yli kaiken ja usein he hyökkäsivätkin Katholin aluetta vaivaavien orjuuttajien kimppuun. Teknologiansa selvästä voimasta johtuen aing-tiit yleensä matkustivat kolmesta viiteen aluksen ryhmissä. He ajoivat päin orjein täyttämiä aluksia ja tuhosivat vain sellaiset orjuuttajien alukset, joissa ei juuri sillä hetkellä ollut orjia. Vain harvat koskaa tajusivat tätä, ja siksi he luulivat, että munkit hyökkäsivät satunnaisiin kohteisiin, mutta heihin tutustuneet havaitsivat pian tämän vihan. Vaikka aing-tiit olivat auliita vastaamaan muiden Katholin alueen asukkaiden avunpyyntöihin, he mieluiten pysyttelivät erillään näistä ja vastustivat kaikkia pyrkimyksiä ottaa heistä selvää. He kuitenkin antoivat jonkin verran tietoa vuotaa ulkopuolisille, mutta sen oli lähinnä tarkoitus pelotella muut utelemasta enempää.

Teknologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhain historiansa aikana aing-tiit kehittivät puolittain orgaanisiin osiin perustuvan teknologian, jonka avulla se saattoivat rakentaa suuria sadan henkilön miehittämiä aluksia. Nämä Sanhedrim-aluksiksi kutsutut kulkuneuvot olivat yli 300 metriä pitkiä. Aing-tiit käyttivät niitä lähettääkseen sotureita pyhiinvaellusmatkoille Katholin repeämään, hyökkäyksiin orjuuttajia vastaan ja vastaamaan Katholin alueen muiden asukkaiden lähettämiin avunpyyntöihin. Jokainen Sanhedrim oli erilainen ja niiden runkoon oli maalattu lukuisia kuvioita, minkä lisäksi niistä törrötti jäähdytysportteja ja työntösuuttimia sattumanvaraisesti sijoiteltu pitkin runkoa. Kaikki Sanhedrimit olivat suunnilleen ovaalin muotoisa ja niitä peittivät paksut runkolaatat, jotka muistuttivat aing-tiita peittäviä luulevyjä.

Sanhedrimien aseistus oli erittäin edistynyttä ja kuolettavaa verrattuna Galaktisen Tasavallan ja Imperiumin käyttämiin. Yli kuusikymmentä ampujaa käyttivät alusten aseita vihollisalusten tuhoamiseen, vaikka aing-tiit mielummin lensivät päin vihollistensa aluksia. Munkeilla oli myös aseita, jotka eivät olleet yhtä tappavia, ja joita he käyttivät ajaakseen pois sellaiset, jotka olivat käymässä liian uteliaiksi. Aseet saattoivat salaperäisesti vääristään kohteidensa aikakäsitystä, mikä antoi aing-tiille tilaisuuden poistua rauhassa paikalta. Vaikka alukset usein kulkivat ryhmissä, ei ollut poikkeuksellista, että joku liikkui myös yksin.

Aing-tiilla kerrottiin olevan eräänlainen symbioottinen suhde aluksiin, joissa he liikkuivat, mutta tämän suhteen tarkasta luonteesta tai kiinteydestä ei ollut tietoa. Aing-tiit myös käyttivät paikasta toiseen siirtymiseen keinoja, jotka olivat lähes käsittämättömiä kaikille muille kuin munkeille itselleen. He käyttivät Voimaa yhdistettynä erityiseen teknologiaansa siirtääkseen aluksensa välittömästi paikasta toiseen. Tämän teknologian avulla, yhdistettynä heidän luontaiseen kykyynsä navigaattoreina, salli heidän matkustaa Katholin riutan vaarallisilla alueilla ongelmitta.

Alusten lisäksi aing-tiiden teknologiasta tunnettiin vain Vor'cha-tainnutustikku. Nämä ilmeisesti olivat puisia keppejä, joihin oli kiedottu johtoja, jotka aiheuttivat voimakkaan sähköiskun, joka tainnutti uhrin. Edes haarniskointi ei suojannut Vor'chalta, vaan sähköisku tainnutti uhrin vaatetuksesta huolimatta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleisesti galaksissa tiedettiin vain hyvin vähän aing-tiiden varhaisesta historiasta ja vuosisatojen ajan vain harvat heitä tavanneet tiesivät aing-tiiden olemassaolosta. Heidän mieltymyksensä omissa oloissa pysymiseen johti siihen, että he vain harvoin tapasivat edes muita Riutan alueen asukkaita. He lähtivät omilta alueiltaan vain rangaistakseen orjakauppiaita tai vastatakseen muiden lähettämiin avunpyyntöihin. Heidän mahtinsa kiinnosti useita avaruusmatkailijoita, jotka tekivät muutamia yrityksiä saada lisää tietoja munkeista. Tasavallan aikana tuntematon ryhmittymä onnistui ujuttamaan pienikokoisen vakooja droidin aing-tiiden alukseen. Tämä vakoilulaite lähetti ensimmäiset kuvat aing-tiista muulle galaksille. Munkit lopulta pysäyttivät vakoilujärjestelmän, mutta samoihin aikoihin yksi aing-tiiden aluksista putosia kaukaiseen maailmaan, mistä Katholin sektorin muut asukkaat saivat paljon tietoa aing-tiiden lajista ja heidän teknologiastaan. Tästä huolimatta vain vähän tietoa munkeista saatiin kerättyä.

Jedisääty oli saanut tietää aing-tiistä suuriin jedivaihoihin menenssä, mutta aing-tiit pitivät mielummin etäisyyttä jedeihin. Joskus Yavinin taistelun aikoihin jedimestari Yoda lähetti Jorj Car'dasin aing-tiiden luokse. Tämän entisen salakuljettajan terveys oli heikentynyt, joten Yoda lähetti tämän hakemaan apua munkeilta. Aing-tiit lupasivat parantaa Car'dasin, mutta asettivat ehdoksi sen, että tämän oli käytettävä loppu elämänsä oppiakseen heidän tavoilleen. Vaikka Car'das ei ollut herkkä Voimalle, hän onnistui oppimaan munkkien kykyjä ja viipyi vuosikymmeniä heidän opissaan. Lopulta he sallivat Car'dasin lähtevän ja asettuvan loppu elämäkseen asumaan Exocroniin.

Suunnilleen 8 jYt aing-tiit ryhtyivät etsimään Codexia, DarkStryderien muinaisen teknologian pyramidimaista rakennelmaa. He pitivät Codexia pyhänä ja heidän kulttuurinsa kielsi aing-tiita ehdottomasti koskettamasta sitä, sillä se lisäsi jokaisen koskettajan kykyjä Voiman käytössä. He uskoivat rakennelman olevan ""niiden, jotka ovat verhon tuolla puolen" tekemä, ja rakennus auttaisi heitä olemaan yhteydessä näihin salaperäisiin olentoihin. Tavoitellen Codexia epätoivoisesti munkit väijyttivät tunnetun navigaattorin nimeltä Makezh ja puhditsivat hänen mielensä muistoista. Alitajuisesti he opettivat tälle, miten löytää ja hakea Codexin, sillä aing-tiiden tavat eivät sitoneet häntä. Koska aing-tiit tiesivät vain vähän ihmisten psyykkeestä, Makezh kärsi lieväasteisesta hulluudesta heidän aivopesunsa jäljiltä.

Makezh siirtyi Uuden tasavallan alukselle FarStarille ja aing-tiiden avulla onnistui löytämään ja saamaan mukaansa Codexin. Keisarillisten iskusotilaiden ja palkkionmetsästäjien seuraamana hän kiirehti Demonsgateen viemään Codexia aing-tiille. Aing-tiit onnistuivat käyttämään Vor'cha aseitaan sotilaiden pysäyttämiseen. Aing-tiit ottivat esineet itselleen ja sen sijaan, että olisivat maksaneet Makezhille hänen vaivastaan sen hakemisesta, he ottivat tämän ja useita tajuttomia keisarillisia aluksilleen tutkittaviksi.

FarStarin miehistö piti Makezhia yhtenä omistaan, joten he koettivat neuvotella munkkien kanssa tämän vapauttamisesta, mutta aing-tiit eivät suostuneet kuuntelemaan. Tämän seurauksena avaruusmatkailijat koettivat taistella munkkeja vastaan vapauttaakseen Makezhin ja varastaakseen Codexin takaisin. Kostoksi aing-tiit tuhosivat FarStarin, mutta aluksen tuhosta annettiin ristiriitaisia tietoja, sillä Uusi tasavalta koetti pitää FarStarin koko tehtävän salaisuutena.

Samohin aikoihin vanhahko bithnainen nimeltään Maddie Macatten koetti vaivoja säästelemättä jäljittää aing-tiiden kotiplanetan sijainnin. Munkit olivat aikaisemmin vapauttaneet hänet orjuuttajien vallasta ja hän tahtoi löytää heidät kiittääkseen pelastajiaan kasvoista kasvoihin. Macatten sai itse asiassa paljonkin tarkkaa tietoa munkeista, mutta koska hän oli hyvin vanha useimmat pitivät häntä hulluna eivätkä uskoneet hänen tietojensa paikkansapitävyyteen. Aing-tiit onnistuivat hankkimaan myös vihollisen näihin aikoihin, sillä Sapellan hallitus suuttui munkeille yhden näiden Sanhedrimin törmättyä ja tuhottua yhden sapellaanien puolustusaluksista. Kyse oli todellisuudessa pelkästä onnettomuudesta, mutta sapellaanit väittivät, että aing-tiit olivat hyökänneet heidän kimppuunsa tarkoituksella.

Aing-tiiden pelastama salakuljettaja, Jorj Car'das jatkoi yhteyden pitämistä munkkeihin ja välillä pyysi näiltä palveluksia. 19 jYt aing-tiit hyökkäsivät rodialaisen orjakauppiaan, Rei'Kasin laivastoa vastaan, joka uhkasi Exocronia. He tuhosivat orjakauppiaat Car'dasin pyynnöstä ja kuljettivat tämän liittolaisen, Talon Karrden, Bastioniin, mikä oli yksi munkkien harvoista matkoista Katholin alueen ulkopuolelle. Aing-tiiden aluksia verrattiin myöhemmin galaksin ulkopuolelta tulleiden yuuzhan vongien käyttämiin näiden hyökättyä Obroa-skaihin 25 jYt.

Yuuzhan vongeja vastaan käydyn sodan jälkeen 29 jYt jediritari Jacen Solo matkusti Katholin riutalle saadakseen oppia aing-tii munkeilta. Hän oppi näiltä paljon ja vaikka he pitivät Soloa epäonnistuneena oppilaana, he opettivat tämän liikkumaan ajassa. Solon palatessa Uuteen jedisäätyyn hän raportoi löydöistään ja Tionne Solusar yhdisti hänen kertomuksensa Talon Karrden kirjoittamaan tutkimukseen munkeista ja julkaisi tiedot oppaassaan Voimasta. Solo kuitenkin salasi suurimman osan oppimastaan muilta jedeiltä ja Karrdella oli käytettävissään vain se vähä, jonka hän oli kuullut Car'dasilta, joten aing-tiit pysyivät yhä tuntemattomina suurimmalle osalle galaksista.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]