Tämän artikkelin aihe kuuluu kaanoniin.

Padmé Amidala

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 15. heinäkuuta 2024
(Ohjattu sivulta Amidala)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Tämä on artikkelin kaanonversio.  Paina tästä lukeaksesi artikkelin Legends-versiota. 
Padme.jpg
Padmé Amidala
Elämäkerralliset tiedot
Kotiplaneetta

Naboo[1]

Syntynyt

46 eYt, Naboo[2]

Kuollut

19 eYt[3] Polis Massa[4] (2 päivää Imperiumin päivän jälkeen)[5]

Ruumiilliset tiedot
Laji

Ihminen (Naboo)[6]

Sukupuoli

Nainen[1]

Pituus

1,65 metriä[6]

Hiusten väri

Ruskeat[1]

Silmien väri

Ruskeat[1]

Ihon väri

Vaalea[1]

Kronologiset ja poliittiset tiedot


Liittoutuma(t)

Padmé Amidala, joka tunnettiin myös Padmé Amidala Naberriena oli naispuolinen ihminen, joka edusti kotiplaneettaansa Naboota Galaktisen Tasavallan senaatissa Tasavallan kukistumista edeltäneinä vuosina. Ennen uraansa senaattorina Amidala toimi myös Naboon vaaleilla valittuna kuningattarena ja oli osa Naboon kuninkaallista huonetta. Amidala oli poliittinen idealisti ja tahtoi säilyttää demokratian, minkä lisäksi hän pyrki etsimään rauhanomaista ratkaisua kloonisotien päättämiseksi.

Amidala syntyi 46 eYt Tasavallan hallitessa nimellä Padmé Naberrie ja hän kasvoi vanhempiensa Ruween ja Jobal Naberrien hoivissa rauhallisella Keskikehän planeetalla, Naboolla. Naberrien suvun yksinkertaisista lähtökohdista huolimatta Padmésta havaittiin jo nuorena, että hänellä oli potentiaalia julkiseen rooliin. Hän omistautui kansalaisvelvollisuuksilleen ja lopulta hänet valittiin Naboon kuningattareksi 32 eYt, jolloin hän otti käyttöön kuninkaallisen nimen "Amidala". Hänen juonitteleva neuvonantajansa, senaattori Sheev Palpatine, aiheutti sen, että Amidalan hallinto joutui heti tulikokeeseen, kun Kauppaliitto järjesti Naboon kauppasaarron ja sitä seuranneen hyökkäyksen planeetalle. Koska hän ei voinut taistella Kauppaliiton droidiarmeijaa vastaan ilman apua, nuori kuningatar kääntyi galaktisen senaatin puoleen Coruscantilla, mutta hänen yrityksensä jäivät byrokratian ja toimintatapojen jalkoihin. Vaikka Amidala lopulta onnistui vapauttamaan kotiplaneettansa jediritarikunnan ja gunganeiden suurarmeijan avulla, hänen päätöksensä esittää epäluottamuslausetta kansleri Finis Valorumia vastaan mahdollisti sen, että Palpatinesta tuli kansleri.

Hallintokautensa jälkeen Amidala liittyi senaattiin ja koetti ratkaista Separatistien kriisin diplomatian keinoin ja hänestä oli tullut yksi Lojalistikomitean äänitorvista vuoteen 22 eYt mennessä. Hän selviytyi salamurhayrityksesta, minkä jälkeen hän vetäytyi pääkaupungista ja palasi Naboolle padawan Anakin Skywalkerin suojeluksessa. Vaikka jedikoodi kielsi henkilökohtaiset suhteet, koska kiintymys ja omistus olivat sopimattomia jedille, Amidala ja Skywalker rakastuivat toisiinsa. Geonosiksen taistelun jälkeen Amidala avioitui jedisuojelijansa kanssa, vaikka hänellä itselläänkin oli epäluuloja suhteen tulevaisuudesta ja siitä, mitä tapahtuisi, jos heidän avioliittonsa koskaan paljastuisi. Heidän yhteinen aikansa oli pakostakin rajoitettua kloonisotien laajentuessa ja Amidalan pyrkiessä yhä löytämään diplomaattisen ratkaisun sillä välin, kun Skywalker palveli jedikenraalina eturintamassa osana Tasavallan suurarmeijaa. Joitakin kuukausia ennen galaksinlaajuisen konfliktin päättymistä Amidala paljasti puolisolleen odottavansa lasta. Skywalker pelkäsi menettävänsä vaimonsa synnytyksessä ja pelon seurauksena Voiman pimeä puoli sai hänestä otteen, mikä johti hänen liittymiseensä sitheihin. Amidala lopulta kuoli särkyneeseen sydämeen todistettuaan miehessään tapahtunutta muutosta ja synnytettyään kaksoset, Luke Skywalkerin ja Leia Amidala Skywalkerin. Viimeisellä henkäyksellään Amidala vakuutti, että entisessä Anakin Skywalkerissa oli vielä hyvyyttä jäljellä, mutta koko Imperiumin hallinnon ajan tämä palveli sithejä Darth Vaderin nimellä.

Amidalan lapset esittivät merkittävää roolia Imperiumin kaatamisessa ja Skywalkerin myöhemmässä pelastuksessa. Kuten äitinsäkin, Leiasta tuli julkinen palvelija ja lipunkantaja demokraattisille ideoille kuten vapaudelle ja oikeudelle, mikä johti tämän liittymään Kapinaliittoon ja sitä seuranneeseen Uuteen tasavaltaan. Myöhemmin Leia oli yksi Vastarintaa perustamassa olleista kenraaleista ja johtavassa asemassa liikkeen taistelussa Ensimmäistä ritarikuntaa vastaan. Luke puolestaan seurasi isänsä jälkiä saaden koulutusta jediksi, minkä lisäksi hän oli Kapinaliiton juhlituimpia sotasankareita. Luken onnistuttua palauttamaan isänsä valon puolelle Amidalan viimeiset sanat kävivät toteen ja Anakin Skywalker surmasi keisarin Endorin taistelun aikana.


Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaanonittomat esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]