Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.

Ampuja

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 19. toukokuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
Kapinaliiton ampuja Dack Ralter T-47 ilmakiiturin ampujan paikalla.

Termi ampuja käsitti useita erilaisia rooleja kaikenlaisten tyyppien, luokkien ja mallien siviili- ja sotilasaluksissa. Ampuja oli tavallisesti kulkuneuvossa, jossa oli useita miehistönjäseniä, ja hän käytti aseita, jotka usein toimivat riippumattomina pilotista ja isompien tähtialuksen tapauksessa koko muusta miehistöstä.

Ampuja voi joko olla vastuussa koko aluksen aseistuksesta (kuten All Terrain Armored Transport -talsijassa), jakaa aseiden ohjaimet pilotin kanssa (kuten T-47 ilmakiituri, Scimitar hyökkäyspommikone ja Aleph-luokan tähtihävittäjä), tai toimia yhteistyössä yhden tai useamman miehistön jäsenen kanssa (kuten Imperial I -luokan tähtituhoaja). Itsenäistä ampujaa tarvinneita aseita olivat esimerkiksi eteenpäin ampuvat sädeaseet, laserkanuunat ja raketinheittimet. Ampujat sotalaivakoon aseissa, kuten ionikanuunoissa ja ja raskaissa turbolaserpattereissa, toimivat usein osana suurta aseistusmiehistöä.

Ampujia palveli useantyylisissä kulkuneuvoissa, kuten talsijoissa, armeijan maakiitureissa, kaikenkokoisissa tähtialuksissa sekä kaikentyyppisissä maahan asennetuissa tykkiasemissa, sisältäen jalkaväen- sekä panssarintorjuntatykit. Sekä siviileinä että sotilaina palvelleet ampujat kävivät usein läpi koulutuksen, joka sisälsi erityissimulaattoreita ja oikean tulituksen harjoituksia saadakseen tutkinnon suoritettua valitsemallaan aseella ja kehittääkseen taitojaan.

Ampujantaidoistaan tunnettuja henkilöitä olivat esimerkiksi Han Solo ja Wes Janson sekä monet jediritarit, kuten Saba Sebatyne, Leia Organa Solo ja Luke Skywalker. Voiman avulla jedit saattoivat aistia vihollisen aikeet, minkä ansiosta he olivat etulyöntiasemassa vastustajiinsa nähden. Erityistä hyötyä tästä oli taistelussa tähtihävittäjiä vastaan kevyellä aseistuksella.

Kapinaliitolla oli käytössään Tosiampuja-arvonimi, joka oli tykistön korkein arvonimi. Se annettiin sellaisille ampujille, jotka esittivät ensiluokkaisia ampujantaitoja. Luutnantti Wes Janson palkittiin tällä arvonimellä hänen ensimmäisten Kapinaliiton palvelusvuosiensa aikana.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wiki.png

Tämä artikkeli tarvitsee lisää lähteitä ja/tai esiintymisiä.

Ole hyvä ja päivitä lähteet ja esiintymiset, ja poista sitten tämä huomautus.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]