Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi kapinallisten aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi Uuden tasavallan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi uuden jediritarikunnan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi perinnön aikakaudella.

C-3PO

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 23. heinäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
Obiwanarchives.jpg

Ehkä arkistot ovat epätäydelliset.

Tämä artikkeli, käännös tai niiden osa on vasta keskeneräinen, ja sitä ei ole saatettu loppuun.

Koska artikkeli on kesken, kaikenlainen apu sen parantamiseksi on tervetullutta.

[+/–]
TPM-CGYoda.jpg

Mestari Qui-Gon, vielä muuta sanottavaa onko teillä?

Tämä artikkeli, tai osa siitä, vaatii laajennusta.

Lisätietoa saatat löytää artikkelin keskustelusivulta. Kun olet mielestäsi laajentanut artikkelia tarpeeksi, voit poistaa tämän mallineen.

[+/–]
C-3PO EP3.png
C-3PO
Tuotannolliset tiedot
Kotiplaneetta

Affa, uudelleenrakennettu Tatooinella

Luotu

112 eYt

Luoja

Anakin Skywalker

Valmistaja

Cybot Galactica

Malli

3PO-sarjan protokolladroidi

Luokka

Protokolladroidi

Tekniset tiedot
Pituus

167 cm

Sukupuoli

Maskuliininen ohjelmointi

Sensorien väri

Keltaiset (hopeiset vuosina 32 - 20 eYt)

Aseistus

Ei ole

Varusteet

Ei ole

Olen C-3PO, ihmis-kyborgi suhteet...
―C-3PO[lähde]

C-3PO, jonka nimi joskus kirjoitettiin auki muotoon See-Threepio ja jota usein kutsuttiin vain Threepioksi, oli kahdella jalalla kulkenut, humanoidin muotoinen protokolladroidi. Se oli suunniteltu toimimaan yhteistyössä älyllisten, orgaanisten olentojen kanssa ja sen ohjelmoinnissa oli keskitytty etiketin ja protokollan huomioimiseen, minkä lisäksi se hallitsi kuusi miljoonaa eri kommunikoinnin muotoa. Vuosikymmeniä kestäneen toimintansa aikana C-3PO kehitti hössöttävän ja ylihuolehtivaisen persoonallisuuden. Jouduttuaan tuhotuksi ja hylätyksi Tatooinen planeetalle ennen vuotta 32 eYt, C-3PO rakennettiin uudelleen. Uudelleenrakennus prosessi kehitti droidiin erityisiä piirteitä, joita ei tavattu mistään muusta saman mallisesta droidista. Yhdessä työparinsta, astromekaniikkadroidi R2-D2:hden kanssa C-3PO joutui usein sekaantumaan galaktiseen historiaan vaikuttaneisiin tärkeisiin tapahtumiin, ja toisinaan droidit myös auttoivat galaksin pelastamisessa. C-3PO piti useita droideja sekä orgaanisia olentoja ystävinään ja oli erittäin kiintynyt näihin, kuten myös jokaiseen palvelemaansa herraan.

Ensimmäisen kerran C-3PO aktivoitiin Affalla 112 eYt, missä droidi palveli Manakronin aurinkokunnan lähettilään avustajana. Lähes 80 vuotta myöhemmin droidi purettiin osiksi ja hylättiin Ulkokehän alueilla sijainneella Tatooinessa olleen Mos Espan kaduille. Droidin löytänyt ihmisorja, Anakin Skywalker rakensi sen uudelleen, minkä jälkeen C-3PO palveli Skywalkerin äitiä Shmitä yli kymmenen vuoden ajan toimittaen kotitöitä ja auttaen jopa pian uudelleenaktivoimisensa jälkeen nuorta isäntäänsä ansaitsemaan vapauden orjan elämästä voittamalla Boonta Eve Classic -rakettirekikilpailun. Skywalker lähti Tatooinesta vapauduttuaan orjuudesta, mutta palasi 22 eYt, kun hänen äitinsä menehtyi, jolloin Shmin poikapuoli Owen Lars antoi droidin takaisin Skywalkerille, josta oli tullut jedipadawan. C-3PO, Skywalker, R2-D2 ja Naboon senaattori Padmé Amidala joutuivat heti sen jälkeen sekaantumaan kloonisotiin—koko galaksia järkyttäneeseen taisteluun Galaktisen Tasavallan ja siitä irti pyrkineen Itsenäisten aurinkokuntien konfederaation välillä. Pian sodan alkamisen jälkeen Skywalker avioitui Amidalan kanssa ja antoi C-3PO:n naiselle häälahjaksi. Droidi palveli senaattoria avustajana koko kolme vuotta kestäneen konfliktin aikana. Kaksikko useinkin osallistui etulinjan taisteluihin sodassa ja toisinaan toimi yhteistyössä Skywalkerin ja tämän mukana olleen R2-D2:hden kanssa.

Sodan päättyessä Skywalkerista tuli Sithin musta valtias, Amidala menehtyi, Jediritarikunta tuhottiin ja Tasavalta järjestettiin uudelleen Galaktiseksi Imperiumiksi. C-3PO:n muisti tyhjennettiin, vaikka tämän toverin, R2-D2:hden muisti sai jäädä koskemattomaksi. C-3PO ja R2-D2 asetettiin osaksi Alderaanin prinssipuolison, Bail Organan korvetin, Tantive IV:n miehistöä, jonka osana droidit palvelivat kahdeksantoista vuoden ajan. Tänä aikavälinä droidit kuitenkin väliaikaisesti olivat erillään Organasta ja kohtasivat lukuisia epäonnisia seikkailuja kaataen rikollisen Tig Frommin, auttaen palauttamaan Tammuz-anin kuninkuuden ja auttaen kauppias Mungo Baobabia palauttamaan perheensä omaisuuden, muiden seikkailujensa ohessa. Palattuaan osaksi Tantive IV:n miehistöä droidit palvelivat kapteeni Raymus Antillesin alaisuudessa. Galaktisen sisällissodan aikana, 0 eYt Alderaanin prinsessa Leia Organa antoi droideille tehtävän toimittaa ensimmäisen Kuolemantähden piirustukset jedimestari Obi-Wan Kenobille Tatooineen. Tavattuaan planeetalla Skywalkerin pojan, Luke Skywalkerin ja salakuljettaja Han Solon droidit auttoivat pelastamaan Organan Imperiumin rakentamalta avaruustaisteluasemalta. Tämän jälkeen droidit pysyivät ihmisten mukana auttaen näitä kaatamaan Imperiumin ja palauttamaan vapauden galaksiin.

Kun Kapinaliitto muuttui Uudeksi tasavallaksi C-3PO jatkoi Luke Skywalkerin ja avioituneiden Leia ja Han Solon palveluksessa näiden pyrkiessä kukistamaan Imperiumin jäänteet. C-3PO:n merkittävimpiin tehtäviin kuului Solojen kolmen lapsen kasvattaminen sekä se, miten droidi auttoi Skywalkeria etsimään oppilaita uuteen jediritarikuntaan. C-3PO:n kääntäjän taidot olivat merkittävässä roolissa Bakurassa, Teljkon Vagabond -nimisen aluksen ja Katholin sektorin tapahtumissa, minkä lisäksi se ja R2-D2 ryhtyivät 17 jYt yhteistyöhön nuoren teknikon, Cole Fardreamerin kanssa sekoittaakseen suunnitelman räjäyttää pommeja pääkaupunkiplaneetta Coruscantilla. Kun galaksin ulkopuolelta saapunut yuuzhan vongien laji hyökkäsi galaksiin 25 jYt, C-3PO oli osallisena neljä vuotta kestäneessä taistelussa, jonka päätteeksi hyökkääjät kukistettiin. Hyökkääjien aiheuttama tuho, erityisesti näiden viha droideja kohtaan, sai C-3PO:n pohtimaan syvällisiä kysymyksiä droidien sammuttamisesta, kuolemattomuudesta ja muistinpyyhinnästä. Kaksitoista vuotta sodan päätyttyä C-3PO otti kasvatettavakseen tuoreimman Solojen ja Skywalkerien klaaniin liittynen tulokkaan: omapäisen, nuoren naisen Allanan.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hallitsen kuusi miljoonaa kommunikointimuotoa ja...
―C-3PO[lähde]

C-3PO:n rakensi Anakin Skywalker, joka jätti droidin auttamaan äitiään Shmi Skywalkeria lähdettyään itse Qui-Gon Jinnin mukaan aloittamaan jedikoulutustaan.[1] Kun orjanomistaja ja kauppias Watto myi Shmi Skywalkerin orjaksi Larsin perheelle, siirtyi myös droidi hänen mukanaan.[2] Siellä ollessaan hän sai ensimmäiset kuorensa, jotka olivat harmaat. C-3PO lähti Larsin tilalta vasta, kun Anakin Skywalker palasi Tatooineen tapaamaan äitiään. Droidi lähti hänen mukaansa ja Geonosiksella joutui tiedettävästi ensimmäistä kertaa hajoitetuksi. Hänet kuitenkin kasattiin myöhemmin.[2] Skywalker vei C-3PO:n Coruscantiin, jossa hän sai tunnetut kultaiset kuorensa. Kun Skywalker lankesi Voiman pimeälle puolelle, siirtyivät sekä C-3PO että R2-D2 kapteeni Antilleksen omistukseen. Tuolloin C-3PO:n muisti tyhjennettiin, eikä hänellä ole omia tietoja Antilleksen aikaa edeltäneistä isännistään.[3] Muistintyhjennyksen jälkeen hän on väittänyt erään droidin käyneen läpi saman tuotantoakademian, kuin hän, mikä ei voi pitää paikkaansa.[4]

Tämän jälkeen C-3PO:n elämä oli täynnä seikkailuja: hän joutui yhdessä R2-D2:n kanssa erilleen kapteeni Antilleksesta ja palveli useita eri isäntiä muutaman vuoden ajan.[5] Lopulta C-3PO kuitenkin palasi yhdessä R2-D2:n kanssa Antilleksen palvelukseen. He olivat tämän aluksella, kun Imperiumin alus sieppasi prinsessa Leia Organan. R2-D2 sai Organalta tehtäväkseen viedä salakuljettamansa Kuolemantähden piirrustukset Obi-Wan Kenobille, joka voisi toimittaa ne Kapinaliitolle. C-3PO lähti R2-D2:n mukaan tehtävää suorittamaan. Tatooinen planeetalla he jäivät yllättäen jawojen vangeiksi ja heidät myytiin Owen Larsin tilalle. R2-D2 halusi suorittaa tehtävän loppuun ja karkasi aavikolle etsimään Kenobia, jolloin C-3PO lähti yhdessä Larsin ottopojan Luke Skywalkerin kanssa etsimään droidia. Löydettyään Kenobin, kävi ilmi että Imperiumin joukot etsivät C-3PO:ta ja R2-D2:ta ja olivat etsintöjensä aikana tappaneet Luken isä- ja äitipuolen. Tämän jälkeen C-3PO ja R2-D2 siirtyivät Luke Skywalkerin omistukseen.[6] Muutama vuosi tämän jälkeen C-3PO joutui erilleen isännästään Skywalkerista sekä R2-D2:sta joutuessaan pakenemaan Imperiumin joukkoja Millennium Falconilla yhdessä Han Solon, Leian ja Chewbaccan kanssa. He päätyivät Bespiniin, jossa C-3PO hajotettiin tunnetusti toisen kerran osiin kloonisoturien toimesta. Chewbacca kasasi hänet uudelleen.[7] Vuotta myöhemmin C-3PO ja R2-D2 saivat isännältään Skywalkerilta käskyn toimittaa viestin Jabba Desilijic Tiurelle tämän palatsiin, jonne jäädytetty Han Solo oli toimitettu. Kävi ilmi, että Skywalker oli lahjoittanut molemmat droidit Jabballe hyväntahdon eleenä ja C-3PO joutui työskentelemään jonkin aikaan Jabban tulkkina. Paettuaan palatsista Skywalkerin toimesta ryhmä sai uuden tehtävän Kapinaliiton tukikohdasta, jossa heidät määrättiin soluttautumaan Endoriin tuhoamaan toisen Kuolemantähden energiakilven generaattori. Siellä he törmäsivät ystävällisiin ewokeihin, jotka pitivät C-3PO:ta jumalanaan.[8]

Ajan kuluessa C-3PO palveli yli neljääkymmentä isäntää uskollisesti. Hän vihasi seikkailuja ja avaruusmatkailua, koska hän niiden seurauksena usein joutui taistelun häviävälle osapuolelle, minkä lisäksi hän hukkasi välillä osia, joita sitten jouduttiin kiinnittämään uudelleen, mikä ei aina onnistunut. Threepiolla ja hänen droiditoverillaan Artoolla oli merkittävä rooli useissa koko galaksin historiaan vaikuttaneissa tapahtumissa, mutta hän ei koskaan todella arvostanut itseään.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaanonisoimattomat esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]