Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi kapinallisten aikakaudella.

Uuden järjestyksen säilyttämisen komissio

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 19. toukokuuta 2024
(Ohjattu sivulta COMPNOR)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Tämä artikkeli on siivouksen tarpeessa.

Pahoittelut sotkusta.

Tämä artikkeli on siivouksen tarpeessa ja kaipaa pikaista korjausta tieto- tai kielioppivirheistä.

Artikkelia siivotessasi seuraa Jedipedian tyylioppaan ohjeita. Kun olet mielestäsi hoitanut artikkelin kuntoon, poista tämä malline.

[+/–]
Compnor logo.svg
Uuden järjestyksen säilyttämisen komissio
Yleiset tiedot
Perustaja(t)
Johtaja(t)
Historialliset tiedot
Muodostettu

COMPORista[4]

Muut tiedot
Aikakaudet
Liittoutuma

Galaktinen Imperiumi

Uuden järjestyksen säilyttämisen komissio (COMPNOR) oli kattojärjestö niille Galaktisen Imperiumin toimielimille, jotka kehitettiin tukemaan keisari Palpatinen uutta järjestystä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen COMPNORin puoluekokous vuonna 19 eYt Ishin-Il-Razin johtamana.

Galaktisen Tasavallan COMPORin syrjäyttänyt organisaatio sai aloittaa uransa suosittuna ideologisena organisaationa ja keisari toimi pian muuntaakseen sen vaikutusten kehäksi—Uuden järjestyksen julistuksen ensimmäisten kuukausien sisällä kulttuurilliset joukot ja nuorisoryhmät lahjottiin mukaan jo olemassaolevaan COMPNORin verkkoon. Crueya Vandron, joka oli yksi keisarin neuvonantajista, oli tärkeässä roolissa COMPNORin perustamisessa Imperiumin vahvuudeksi. Sate Pestage ja Ishin-II-Raz olivat myös tärkeissä rooleissa.

Vandronin ja II-Razin johdon alaisena COMPNOR sai voimakkaan otteen Imperiumista ja sen jäsenet soluttautuivat itsensä jokaiseen yhteiskunnan nurkkaan. Imperiumin turvallisuusvirasto perustettiin COMPNORin osana toimimaan vastapainona Imperiumin tiedustelupalvelulle ja siitä tuli keisarin kokonaisvaltainen salainen poliisiorganisaatio. Ohjelmakoalitio perusti valvonta-agentuureja pysyäkseen ajan tasalla kaikista elämänmuodoista tapoineen ja tekoineen.

COMPNOR vaikutti myös Imperiumin byrokratiaan, joka oli teknisesti Imperiumin senaatin kontrollissa. Organisaatio kykeni sijoittamaan jäsenensä, indoktrinoituna lojaaliksi keisarille mille tahansa byrokratian tasolle näin vahvistaen keisarin otetta Imperiumista.

Vuonna 0 eYt Imperiumin senaatti syrjäytettiin keisari Palpatinen suorasta käskystä. Senaatin loppu jätti COMPNORille vapaan otteen Imperiumissa. COMPNOR oli kaikkien moffien ja suurmoffien valtuuksien takana yhä voimakkaampana.

Vuoden 4 jYt Endorin taistelun jälkeen siitä tuli mahdollisesti yksi vaihtelevista keisarillisista joukoista, jotka taistelivat Imperiumin hallinnosta.

Kun Imperiumin valtasi uudelleen Coruscantin vuonna 10 jYt, Imperiumin hallintoneuvosto päätti, että oli aika valita äänestämällä uusi galaktinen keisari. COMPNORin virkamiehet, useiden amiraalien ja kenraalien ja moffien rinnalla kieltäytyivät ja pian puhkesi aseellinen konflikti useiden keisarillisten joukkojen välillä Coruscantissa.

Keisarillisen sisällissodan lopuilla COMPNOR hajosi.

Ideologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

COMPNORin jäsen julkisien suhteiden matkalla katsomassa läheisen laivaston manöövereitä.

COMPNOR tuki suuresti uutta järjestystä, joka oli Galaktisen Imperiumin perustana oleva ideologia. Se kritisoi Tasavallan huomattua vanhuutta ja heikkoutta ja edisti autoritaatista ja militaristista yhteiskunnallista ja poliittista kulttuuria.

Uusi järjestys ylisti ihmisiä ja vähemmän lähes-ihmisten ylivoimaa, mutta sorti muukalaislajeja kuten wookieeita, mon calamareja, twi'lekejä ja lurrialaisia orjuuteen tai muuhun oikeudettomaan asemaan. Orjuuden vastaiset lait kaadettiin ja muukalaislajien oikeudet ohitettiin. Tuloksena suurin osa harvoja poikkeuksia lukuunottamatta hallituksen virallisista henkilöistä olivat ihmisiä. Yksi poikkeus oli suuramiraali Thrawn, joka pääsi korkealle sotilasvoimien arvoasteikossa.

Imperiumin asevoimissa ja hallituksessa nähtiin myös miespuolisten henkilöiden korkeatasoista sovinismia. Yhdistäen tämän muukalaislajien syrjintään Imperiumia pidettiin kuin omaavana ei-ihmiskäytäntöjä.

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

COMPNORin organisaatio.

Valintakomitea[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valintakomitea oli COMPNORin toiminnallinen ryhmä. Valintakomitealla oli vaihteleva määrä jäseniä ja COMPNORin perussääntö toimi valintakomitean jäsenen nimeämisen vaalillisissa ja kunniallisissa tarkoituksissa.

Alaikäisten ryhmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alaikäisten ryhmä tai AIryhmä oli COMPNORin nuoriso-organisaatio ja se koostui innokkaista nuorista, jotka vahvasti uskoivat uuden järjestyksen olevan galaksin paras hallitsija ja omistivat elämänsä sen edistämiseen ja ylläpitämiseen.

Ohjelmakoalitio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjelmakoalitio oli COMPNORin informaationhankkimisagentuuri. Se alkoi heikkona kulttuurillisenä organisaationa ilman henkilökuntaa ja uppoutuneena mutta kehittyi massiiviseksi informaationhankkimisagentuuriksi, joka valvoi paikkoja läpi galaksin.

Se otti vastaan suuria määriä dataa, kaiken maallisen tärkeydestä, Kapinaliiton tai dissidenttien toimista ja eteenpäin yhteenvetoja tärkeämmälle keisarilliselle turvallisuustoimistolle.

Parannusten koalitio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parannusten koalitio oli COMPNORin yhteiskunta-poliittinen huoltoagentuuri. Sen tarkoituksena oli parannella järjestelmiä, jotka olivat poikenneet uuden järjestyken ideaaleista. Nämä järjestelmät vaativat pitkäaikaisia ratkaisuja ja parannusten koalitiota tarvittiin pitämään niiden työ suljettujen ovien takana koska heidän ratkaisunsa olivat tyypillisesti Imperiumin parhaita mahdollisia.

CompForce[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

CompForce oli COMPNORin sotilaallinen siipi, joka luotiin tuottamaan keisari Palpatinelle armeija täysin lojaaleja sotilaita, jotka olivat erillään Imperiumin iskujoukoista. Iskusotilaat koulutettiin tottelemaan käskyjä ajattelematta, mutta olivat samalla ylpeästi itsenäisiä asevoimien linjasta; CompForcen yksiköt olivat upotettu Imperiumin armeijan ja Imperiumin laivaston hierarkiaan ja niiden jäseniä motivoi pääosin täysi uuden järjestyksen noudattaminen. Teoriassa he olivat rynnäkköjoukkoja ja upseerikanditaatteja; vaikutuksessa he olivat turvajoukkoja ja poliittisia poliiseja vastaavaisina uuden järjestyksen ideologioihin korkeimman komennon sijaan—armeija armeijan sisällä, suunniteltu kiristämään keisarillisen hierarkian otetta sotilasvoimista.

Keisarillinen turvallisuustoimisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Imperiumin turvallisuusvirasto oli COMPNORin osa, jonka tehtävänä oli pitää yllä moraalia ja lojaalisuutta Imperiumin asevoimien jäsenien keskuudessa.

Jäsenyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Imperiumin kansalaisia kannustettiin liittymään COMPNORiin. Jäsenille annettiin "vain jäsenille" -pääsy tuoreimpiin uutisiin, vapaaseen Iron Willille lahjoittamiseen ja erityiseen tervetuliaistoivotusviestiin itse keisari Palpatinelta.

Mahdollisesti vain itse keisari Palpatine ja harvat keisarilliset tärkeät henkilöt tiesivät tarkalleen kuinka monta jäsentä COMPNORissa on. Näihin kuuluivat Sate Pestage, lordi Crueya Vandron ja Ishin-Il-Raz. Galaktisen Imperiumin ajalla pelkässä alaikäisten ryhmässä tiedettiin olevan kaksi triljoonaa jäsentä.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheeesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]