Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi kapinallisten aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi Uuden tasavallan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi uuden jediritarikunnan aikakaudella.

Chaf'orm'bintrano

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 12. huhtikuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Chaf'orm'bintrano, joka tunnettiin myös keskusnimellään Formbi, oli Chafin perheen aristocra. Hän kuului yhteen Chissien valtakunnan hallitsevista perheistä. Hänen uransa ilmeiseti jatkui vuodesta 27 eYt aina vuoteen 36 jYt. Kuitenkin chiss, jonka Uuden tasavallan edustajat tapasivat 22 jYt oli asenteeltaan huomattavan erilainen kuin se Viidennen hallitsevan perheen jäsen, jonka Vanhan tasavallan asukkaat tapasivat kymmeniä vuosia aikaisemmin.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Outbound Flight[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

27 BBY Chaf'orm'bintrano oli Viidennen perheen edustajana tarkastusmatkalla chissien valtakunnan raja-alueella sukunsa omistamalla aluksella, jonka suunnittelu heijasti heidän perinteitään. Tarkastajan ominaisuudessa hän vieraili Crustain aurinkokunnassa olleessa puolustusvoimien tukikohdassa, jonka komentajana oli nuori Mitth'raw'nuruodo, josta myöhemmin tuli Imperiumin suuramiraali.

Chaf'orm'bintranon saapuessa Thrawn kutsui corellialaiset salakuljettajat, Maris Ferasin ja Jorj Car'dasin, osallistumaan viralliseen tervetuloseremoniaan. Car'dasin ja Ferasin mielestä Chaf'orm'bintranosta näkyivät syntyperäiselle aristokraatille tyypilliset piirteet, mitä käsitystä hänen käytöksensä heitä kohtaan vahvisti entisestään. Hän vaikutti katsovan heihin alaspäin, sillä he eivät olleet chissejä, eikä hän suostunut käyttämään Sy Bistin kauppakieltä keskustellakseen heidän kanssaan. Vaikka Thrawn ehkä oli kutsunut ihmiset tilaisuuteen juuri ärsyttääkseen aristocraa, hänen käytöksensä erosi huomattavasti amiraali Ar'alanin ja syndic Thrassin käytöksestä muutamia viikkoja myöhemmin.

Muutamia viikkoja myöhemmin Thrawnin iskujoukon, vagaarejen ja Outbound Flightin välillä käydyn taistelun jälkeen Chaf'orm'bintrano palasi Chafin perheen laivaston komentajana tarkoituksenaan ottaa haltuunsa Outbound Flightin teknologia ja vaatia Thrawn vastuuseen tämän ylitettyä valtuutensa chissien sodankäynnin periaatteiden mukaan.

Formbi oli selvästi varautunut ottamaan yhteen sekä Kahdeksannen hallitsevan perheen että laajennuspainotteisten puolustusvoimien edustajien kanssa, sillä hän uskoi toimiensa parantavan hänen oman perheensä asemaa Chissien valtakunnan voimatasapainossa. Kun Thrass ja Lorana Jinzler veivät Outbound Flightin saavuttamattomiin, Thrawn ja Ar'Alani neuvottelivat sopimuksen, joka hyödytti molempia osapuolia, minkä seurauksena Chaf'orm'bintrano joutui poistumaan paikalta tyhjin käsin.

Outbound Flightin uusi löytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

22 jYt Nirauanista välitettiin Luke Skywalkerille viesti, jonka Chaf'orm'bintrano alunperin lähetti Sarvchista, ja joka kutsui jedimestarin chissien avaruuteen Uuden tasavallan edustajana. Matkan tarkoituksena oli mennä tutkimaan Redoubtista löydettyä Outbound Flightin hylkyä.

Lorana Jinzlerin veli Dean kuitenkin kaappasi viestin toimiessaan Talon Karrden järjestön viestiasemalla. Jinzler oli saanut vihjeen Car'dasilta, joka pyrki täyttämään Loranalle viisikymmentä vuotta aikaisemmin antamansa lupauksen. Jinzler pysäytti viestin ja lähti kohtaamispaikkaan aikoen esiintyä Uuden tasavallan lähettiläänä päästäkseen mukaan matkalle ja pystyäkseen lopultakin tekemään rauhan sisarensa muiston kanssa. Car'das ilmestyi yllättäen auttamaan Jinzleriä, kun hänen hyperajonsa hajosi, ja kuljetti tämän tapaamiseen chissien kanssa, jonka esitteli Chaf'orm'bintranoksi. Car'das ei viipynyt pitkään vaan jätti Jinzlerin chissin seuraan, joka ilmeiseti uskoi tämän esittäytymisen Uuden tasavallan lähettiläänä.

Kiitos Karrden nopean toiminnan Luke ja hänen vaimonsa Mara Jade Skywalker ehtivät myös Crustain tapaamiseen, missä heidät kutsuttiin chissien diplomaattialukselle, Chaf Envoylle. Siellä Chaf'orm'bintranon veljentytär Chaf'ees'aklaio otti heidät vastaan ja esitteli Formbille. Myöhemmin he tapasivat Dean Jinzlerin ja komentaja Chak Felin ja 501. legioonan Aurek seitsemän yksikön Käden Imperiumista, jotka Chaf'orm'bintrano oli pyytänyt amiraali Voss Parckilta, kun näytti siltä, etteivät jedit ehtisi paikalle ajoissa.

Tehtävää johtanut Chaf'orm'bintrano erosi kuitenkin radikaalisti samannimisestä chissistä, jonka Car'das ja Ferasi olivat tavanneet viisikymmentä vuotta aiemmin. Hän puhui sujuvaa peruskieltä, eikä hänellä ollut ongelmia toimimisessa ihmisten kanssa tai siinä, että nämä puhuttelivat häntä keskusnimellä Formbi. Hän myös osoitti, ettei hänen uskonsa chissien eristäytymispolitiikkaan ja sodankäynnin periaatteisiin ole kovinkaan syvä. Jedien tietämättä aristocra käytti Outbound Flightin etsintäretkeä syöttinä houkutellakseen vagaarit hyökkäämään Chissien valtakuntaa vastaan, jotta he saisivat oikeuden lopettaa vagaarien uhan lopullisesti.

Chissit eivät kuitenkaan olleet varautuneet suureen määrään vagaarisotureita, jotka olivat kätkeytyneet "geroonien" lähettilässukkulaan. Kun seurua saapui Outbound Flightin hylylle, vagaarit hyökkäsivät ja surmasivat joitakin chissejä ja ihmisiä. Kahden Skywalkerin ansiosta, jotka luultavasti surmasivat useampi satoja vagaareja pelkästään kahdestaan, seurue voitti Reboubtin taistelun. Vasta silloin paljastui, että Formbi oli koko ajan tiennyt, että geroonit olivat vagaareja, ja että hän oli koettanut järjestää heille ansan ja siksi syytti itseään seuranneista kuolonuhreista.

Chaf'orm'bintranon suunnitelma oli lopulta onnistunut, mutta Mara ja Luke pohtivat myöhemmin suunnitelman monimutkaisuutta ja tulivat ratkaisuun, että sellainen suunnitelma olisi luultavammin syntynyt Thrawnin päässä kuin tavallisen chiss aatelisen, jollainen Formbi väitti olevansa. Vaikka muille matkalla olleille asia ei ollut selvä, Formbin henkinen taakka vaikutti olevan jotenkin suoraan tekemisissä Thrawnin kanssa.

Vaikka Mara oletti, että aristocra osoitti vain "chissien yhteistä syyllisyyttä" tapahtuneen johdosta, Formbin tunteellisessa suhtautumisessa oli paljon samaa, kuin Thrawnin syyllisyydentunnossa heti tapahtuneen jälkeen, kun hän oivalsi, mitä hänen virhearvionsa oli maksanut. Thrawnin suunnitelma oli ollut huijata Outbound Flight ja vagaarit ottamaan yhteen, mutta hän oli aliarvioinut jedivastustajansa Jorus C'baothin. Tämä aiheutti lähes viidenkymmenen tuhannen Tasavallan matkalle osallistuneen kuoleman, hänen veljensä katoamisen ja vagaarejen jäänteiden pakenemisen, joiden jäänteet osoittautuivat uhaksi jälleen 22 ABY. Matka Outbound Flightille, menetysten korvaaminen ja vagaarejen lopullinen tuhoaminen olivat ennemminkin Thrawnin henkilökohtaisia asioita, kuin Chissien valtakunnan yhteisiä.

Eräät muut havainnot vihjaavat myös, ettei kaikki ollut sitä miltä se näytti. Car'dasin ja Ferasin tapaama viidenkymmenen vuoden takainen Formbi oli näyttäytynyt aristokraattisena ja komentavana, mutta mies, jonka Luke ja Mara tapasivat oli vähemmän muodollinen käytöksessään kuin kenraali Drask, retkikunnan komentava sotilashenkilö; tavatessaan kaksi chissien ensimmäisen kerran jedit jopa erehtyivät luulemaan kenraalia retkikunnan johtajaksi. Viimeinen, mutta ei vähäisin, merkki oli Chafin perheen vähäinen edustus retkikunnan henkilöstössä. 27 BBY Formbin komentoaluksen Chaf Exaltedin miehistö oli pukeutunut keltaisiin Chafin perheen univormuihin. Vaikka Chaf Envoy oli näennäisesti Chafin perheen diplomaattinen alus, sen miehistö käytti laajennuspainotteisten puolustusvoimien mustaa univormua. Aluksen ainoat keltaisiin pukeutuneet Formbin ja Feesan lisäksi olivat kaksi vähäpätöistä nuorempaa avustajaa.

Swarmin sota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viisi vuotta yuuzhan vongien valloituksen jälkeen sama aristocra Chaf'orm'bintrano, joka oli johtanut Outbound Flightin retkikuntaa, oli merkittävässä roolissa Swarmin sodan tapahtumissa. 35 jYt Formbi kävi tapaamassa Lukea ja Maraa Ossusissa ja myöhemmin esiintyi koko chissien sotavoimien komentajana Qoribussa ja Tenupessa, kahdessa sodan tärkeimmistä taisteluista.

Kulissien takana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

On esitetty arveluita, josko Chaf'orm'bintrano 22 jYt on lainkaan sama, joka oli aiemmin tekemisissä Outbound Flightin kanssa. Arveluille ei kuitenkaan pidä laittaa liikaa painoa: samoin kuin ihmiset, myös chissit saattavat muutaa mielensä ajan kuluessa. Aristocra Chaf'orm'bintranon käsitykset vain saattoivat muuttua niiden viidenkymmenen vuoden kuluessa, jotka Outbound Flight oli kateissa. Myös Chafin perheen omistaman aluksen miehistön kokoamiseen puolustusvoimista saattoi olla hyvä syy. Monet asiat kuitenkin viittaavat siihen, että jotakin oli meneillään pinnan alla, ja vaikka luovuttaisiin arveluista jotka koskevat Chaf'orm'bintranon henkilöllisyyttä, eräät tapahtuman käänteet viittaavat siihen, että Luken ja Maran arvelut suuramiraali Thrawnin osallisuudesta tapahtumiin ovat jossakin määrin perusteltuja.

Romaanissa Dark Nest I: The Joiner King Formbin nimi on virheellisesti kirjoitettu muotoon "Chaf'orm'bintrani".

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]