Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Vanhan Tasavallan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi kapinallisten aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi Uuden tasavallan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi uuden jediritarikunnan aikakaudella.

Chewbacca

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 21. kesäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
Obiwanarchives.jpg

Ehkä arkistot ovat epätäydelliset.

Tämä artikkeli, käännös tai niiden osa on vasta keskeneräinen, ja sitä ei ole saatettu loppuun.

Koska artikkeli on kesken, kaikenlainen apu sen parantamiseksi on tervetullutta.

[+/–]
Chewbacca.jpg
Chewbacca
Elämäkerralliset tiedot
Kotiplaneetta

Kashyyyk[1]

Syntynyt

200 eYt, Kashyyyk[2],

Kuollut

25 jYt, Sernpidal[3] (ikä 225)

Ruumiilliset tiedot
Laji

Wookiee[1]

Sukupuoli

Mies[1]

Pituus

2,28 metriä[1]

Hiusten väri

Ruskeat[1]

Silmien väri

Siniset[1]

Kronologiset ja poliittiset tiedot
Aikakaudet
Liittoutuma(t)
Olen opettanut hänelle kaiken, minkä pystyn. Hänestä tulee suuri soturi.
Qui-Gon Jinn[lähde]

Chewbacca, tunnettu myös lempinimellä Chewie, oli legendaarinen Kashyyykillä syntynyt wookiee. Hänet tunnettiin parhaiten Han Solon aluksen Millennium Falconin apupilottina. Hänen perheeseensä kuului isä Attichitcuk, vaimo Mallatobuck ja poika Lumpawaroo. Chewbacca oli nimetty muinaisen wookiee-sankari Baccan, ensimmäisen Kashyyykin suuren heimopäällikön ja johtajuutta symboloineen miekan luojan, mukaan. Chewbacca oli tärkeässä osassa kloonisotien aikana käydyssä Kashyyykin taistelussa sekä galaktisessa sisällissodassa.

Luonteeltaan Chewbacca oli viisas ja sivistynyt, vahva sekä tavoitteilleen vahvasti uskollinen henkilö. Hän oli myös taitava mekaanikko, ja yhtä lahjakas kuin Imperiumin akatemioiden fiksuimmat oppilaat. Chewbacca, kuten monet wookieet, ymmärsi hyvin peruskieltä, mutta hän ei kyennyt puhumaan sitä lajinsa äänihuulten rakenteen takia. Hän puhui Shyriiwookia, kansansa omaa kieltä, joka koostui sarjoista karjahduksia ja murahduksia, myös muille kuin wookieetovereilleen, jotka yleensä vastasivat peruskielellä.

Chewbacca kuoli vuonna 25 jYt yuuzhan vongien sodan aikana.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuoruus (200 BBY—19 BBY)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voi, häntä oli mahtavaa katsella! Mikä voima, mitkä taidot, mikä karvapeite—mikä komeus!
―Malla Threepiolle ja Artoolle[lähde]
Nuori Chewbacca Kashyyykissä.

Chewbacca syntyi Kashyyykillä vuonna 200 eYt[4][5][6] Attichitcukin pojaksi. Nuoruutensa Chewbacca eli Kashyyykissä, mutta toisin kuin monet muut wookieet, jotka harvoin poistuivat planeettansa metsistä, Chewbaccalla oli kiihkeä halu tutkia ja seikkailla. Chewbaccan ensimmäiset retket suuntautuivat Varjomaille, Kashyyykin metsien syrjäisille ja vaarallisille tiheän metsän alatasoille. Pian hän matkusti pois vihreän kotiplaneettansa metsien siimeksestä tutkimaan suurta galaksia. Hänen sydämensä kuitenkin pysyi Kashyyykissä, ja Chewbacca pyrki palaamaan kotiin aina juhlapäivinä.

Nuorena, ennen satavuotissyntymäpäiviään, Chewie tunnettiin navigointitaidoistaan korkeiden wroshyr-puiden lomassa sekä taitavuudestaan hydroavaimen kanssa. Hän harrasti wookiee-ystäviensä, kuten Dryantan, kanssa koneiden ja kulkuneuvojen korjaamista. Kun Chewbacca tapasi tulevan vaimonsa Mallatobuckin, hän ei ollut tietoinen tämän tunteista häntä kohtaan. Malla oli ujo ja hän kätki kaikki merkit tunteistaan, mennen jopa niin pitkälle, ettei hän osoittanut mitään merkkejä kiitollisuudesta, kun Chewbacca kerran pelasti hänet trandoshani-orjakauppiailta. Kuitenkin Chewbaccan serkku Jowdrrl oli Mallatobuckin ystävä ja hän auttoi nuorta paria suhteen luomisessa. Valitettavasti kukoistava suhde koki takaiskun, kun Tojjevvuk-niminen wookiee alkoi taistella Mallan huomiosta. Chewbacca joutui lopulta ottamaan vastaan haasteen kunniakaksintaistelusta, jossa voittajalle oli tarjolla Mallan käsi. Tojjevvuk kuitenkin taisteli häpeällisesti käyttäen kynsiään aseenaan, mikä oli wookieeiden perinteen mukaan kiellettyä. Lopulta voittoon johti kuitenkin Chewbaccan asiantuntemus suunnistamisessa, ja oikein ajoitettu tönäisy syöksi Tojjevvukin Varjomaihin, missä Kashyyykin vaaralliset eläimet tappoivat hänet.[7]

Kloonisodat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hyvästi, Tarfful. Hyvästi, Chewbacca. Kaipaamaan teitä, minä jään.
―Yoda[lähde]
Chewbacca kloonisotien aikaan.

Chewbacca asui perheensä kanssa Rwookrrorrossa ja hän yhdessä isänsä kanssa osallistui monien kylien rakentamiseen Naboon invaasiota edeltäneinä vuosikymmeninä. Kumpikin heistä osallistui Alaris Primen asuttamiseen, missä he joutuivat vastakkain Kauppaliiton kanssa heidän ollessa myös kiinnostuneita kuusta. Silloin Chewbacca teki ensimmäiset kontaktinsa jedien kanssa, kun Galaktinen Tasavalta oli lähettänyt Qui-Gon Jinnin ja Obi-Wan Kenobin pysäyttämään Alaris Primen konfliktin. Jinnin ohjauksessa Chewbacca onnistui johtamaan siirtokuntansa sekä sotilaalliseen että taloudelliseen menestykseen.[8]

Kuitenkin, Chewbaccan menestyksen vuoksi, wookieeperheiden väliset riidat jatkoivat Kashyyykin kiusaamista. Tvrrdko, Tojjevvukin isä, pyrki yhä kostamaan poikansa puolesta odottaen oikeaa hetkeä iskeä. Tvrrdkon vihan takia Chewbacca ei olisi tahtonut palata Kashyyykiin, mutta Itsenäisten aurinkokuntien konfederaation uhka pakotti hänet lopulta palaamaan kotiplaneetalleen. Kloonisotilaat sekä jedikenraalit värväsivät monia wookieeita ja Chewbaccasta tuli yksi separatisteja vastustaneen wookieeiden vastarinnan johtajista. Kloonisotien ensimmäisenä vuonna Chewbaccaa pidettiin yhtenä wookieekuningas Grakchawwaan suurimmista sotureista. Hän esimerkiksi johti jedit Konfederaation komentaja Asajj Ventressin kanssa vehkeilleen petturi Quaaganin luokse.

Chewbacca joutui joskus kloonisotien toisena vuonna trandoshan-palkkionmetsästäjien vangiksi, vain päiviä sen jälkeen kun Ahsoka Tano oli joutunut samojen trandoshanien vangiksi. Chewbacca vietiin trandoshanien Wasskah-kuulle, missä hänet oli tarkoitus pyydystää. Ahsoka sekä hänen jedinuorukaistoverinsa tuhosivat kuitenkin häntä kuljettaneen vanginkuljetusaluksen, minkä jälkeen hän liittyi jedien seuraan. Teknisen asiantuntemuksensa sekä romuttuneen kuljetusaluksen osien avulla hän onnistui rakentamaan lähettimen, jolla hän otti yhteyttä wookieetovereihinsa, jotka lopulta saapuivat apuun ja yhdessä he kukistivat trandoshanit ja vapauttivat kaikki heidän vankinsa.[9]

Chewbacca oli tärkeässä roolissa Kashyyykin taistelussa, sillä hän johti henkilökohtaisesti planeetan puolustusta Tasavallan suurarmeijan 41. eliittijoukkojen sekä separatistien droidiarmeijan välisessä taistelussa yhdessä Tarffulin sekä jedikenraali Yodan kanssa. Chewbacca ja Tarfful johtivat yhdessä jedikenraali Quinlan Vosin kanssa hyökkäystä vihollisia vastaan. Käsky 66:n toteuttamisen jälkeen Chewbacca auttoi Yodaa välttelemään kloonisotilaita ja pakenemaan Kashyyykistä.[4]

Kloonisotien jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yoda hyvästelee Chewbaccan (oikealla) ja Tarffulin (vasemmalla) selvittyään Käsky 66:sta.

Taistelujen tauottua Hronk, Tojjevvukin sukulainen hyökkäsi Chewbaccan kimppuun voidakseen kostaa Tojjevvukin puolesta. Iskusotilaiden väliintulo kuitenkin katkaisi tappelun, jättäen konfliktin selviteltäväksi myöhemmin.

Kaksi kuukautta Kashyyykin taistelun jälkeen entinen kauppias ja wookieeiden edustaja Cudgel pyysi Chewbaccaa auttamaan Olee Starstonen johtamaa pientä ryhmää karkulaisjedejä tehtävässään etsiä muita käsky 66:n selviytyjiä. Pelastusoperaatio kuitenkin epäonnistui, sillä Galaktinen Imperiumi onnistui jäljittämään paenneet jedit Kashyyykiin ja aloittivat hyökkäyksen heidän nappaamisekseen. Wookieeiden mielissä kummitteli edelleen vain muutamia kuukausia sitten käyty verinen yhteenotto separatistien kanssa, jatkoivat kotiensa puolustamista keisarillisten vyöryltä. Taistelu kuitenkin kääntyi Imperiumin hyväksi, kun sithlordi Darth Vaderiksi muuttunut Anakin Skywalker yllättäen saapui paikalle, eikä hän säästänyt ketään joka seisoi hänen ja karkulaisjedien välissä.

Vader määräsi erään Kashyyykin kiertoradalla olleen tähtituhoajan pommittamaan planeetan pintaa jatkuvalla turbolasertulituksella, tuhoten useita läheisiä kyliä jatkaessaan karkulaisten etsimistä. Eräs jedi, Roan Shryne, joka oli jo kohdannut Vaderin aiemmin käsky 66:n aikana, yritti auttaa tovereitaan pakenemaan jäämällä yksin kohtaamaan Vaderin uudelleen. Chewbacca auttoi Oleeta, pientä salakuljettajajoukkoa sekä taistelussa haavoittuneita pakenemaan. Kashyyykin romahdettua ja päädyttyä Imperiumin orjaplaneetaksi Chewbacca onnistui yhdessä Oleen kanssa saamaan pestin Drunk Dancer -nimisen tähtialuksen miehistöstä, ja jatkoi uusien ystäviensä kanssa Imperiumin touhujen sabotointia parhaiden kykyjensä mukaan.

Chewbaccasta julkaistiin pian etsintäkuulutus, joten hän lähti vaeltamaan ympäri galaksia yrittäen vältellä orjakauppiaita. Eräänä päivänä hän pelasti haavoittuneen Mala Mala -nimisen muukalaisnaisen hengen kantamalla hänet sairastupaan, missä hän sai hoitoa lääkintädroidilta. Kun naisen tila oli vakaantunut, heidän tiensä erkanivat, mutta he tapasivat uudelleen joitain vuosia myöhemmin. Matkojensa aikana Chewbacca sai paljon uusia ystäviä ja omisti oman avaruusaluksen.

Imperiumin aikakausi (19 BBY-4 ABY)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Han Solon kohtaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saatte vielä maksaa tästä, luutnantti. Saatte kumpikin vielä maksaa tästä!
―Pter Nyklas Han Sololle ja Chewbaccalle[lähde]
Chewbacca johtaa wookieeiden orjakapinaa Ssohia vastaan.

Kuitenkin myös Chewbaccalle tapahtui virheitä, ja myöhemmin hän joutui uudelleen trandoshaniorjakauppiaiden haaviin. Tvrrdko, yhä katkerana poikansa menetyksestä, myi Chewbaccan Ssoh-nimiselle orjakauppiaalle, joka oli kehittänyt pakovarman wookieenkuljetustavan. Eri wookiee-heimojen jäsenet laitettiin keskenään samaan selliin, jotta heimojen keskeiset riidat estäisivät heitä toimimasta yhteisen pakosuunnitelman luomisen hyväksi. Kun Chewbacca heitettiin Ssohin selliin, useat wookiee-perheet, kuten Puurrgerr-, Grrobahrr- ja Chevappa-suvut, alkoivat heti utelemaan hänen taustojaan. Chewbaccaa inhotti sukujen välinen riitely, joka esti pakosuunnitelman luomisen. Lopulta Chewbacca onnistui vakuuttamaan muut wookieet siitä, että oli parempi kuolla vapaana kuin elää loppuelämä orjuudessa kunniakäsitysten tähden. Chewie rakensi fuusioleikkurin ja nyt liittoutuneiden wookieeiden avulla hän onnistui murtautumaan vankilasta ja valtaamaan aluksen. Ssoh oli ainut trandoshani joka jäi henkiin Chewbaccan kanssa käydyn käsikähmän jälkeen, tosin häneltäkin revittiin raajat irti liitoksistaan.[7]

Solo tainnuttaa Nyklaksen pelastaakseen Chewbaccan.

Tapahtumien jälkeen Chewbacca osallistui aktiivisesti Imperiumin tai trandoshanien orjiksi joutuneiden wookieeiden pelastusoperaatioihin ja järjesti useita pelastuksia itsekin. Eräällä vastaavalla matkalla hän sotkeutui mukaan trandoshanilaisten ja keisarillisen komentaja Pter Nyklasin väliseen orjakauppaan. Chewbacca järjesti lähes kokonaisen, pääosin wookiee-lapsista koostuneen vankiryhmän paon, mutta kahakan aikana keisarillisen luutnantti Han Solon ohjaama TIE-hävittäjä alkoi tulittaa Chewbaccan alusta. Nyklas oli raivoissaan wookiee-orjien menetyksestä ja hän käski Soloa tappamaan taistelun aikana tajunsa menettäneen Chewbaccan, mutta Solo kieltäytyi raivostuttaen Nyklasta entisestään. Lopulta Nyklas kuitenkin ymmärsi Chewbaccan arvon orjana. Pelastetut wookiee-lapset sattuivat kuulumaan samaan sukuun Tvrrdkon kanssa, joten wookiee-päällikkö katkaisi riidan Chewbaccan perheen kanssa. Nyklas teetti Chewiellä armottomasti töitä ja nautti lannistuneen wookieen ruoskimisesta. Nyklas ei kuitenkaan ollut varautunut siihen, että Solo vielä puuttuisi hänen puuhiinsa ja mies pelastikin Chewbaccan kuolemalta tainnuttamalla Nyklaksen. Solo erotettiin tapahtumien johdosta Imperiumin palveluksesta ja heidät etsintäkuulutettiin, joten he pakenivat yhdessä Imperiumin vaikutusalueen ulkopuolelta. "Chewiestä", kuten Solo häntä tuttavallisesti kutsui, tuli corellialaisen läheinen ystävä ja salakuljettajatoveri, joka oli ystävänsä vierellä aina kuolemaansa asti, osin ystävyydestä, osin sen takia, että hän oli Sololle henkivelkaa pelastuksen johdosta.

Wookieet kaiversivat hänen kunniakseen hänen kuvansa erääseen Kashyyykin puuhun sukunsa pelastamiseksi tekemiensä ponnistuksien ja uhrauksien johdosta.

Salakuljettajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Han Solo ja Chewbacca tekevät uuden ennätyksen Kessel Runille.

Solon seuralaisena Chewbacca joutui osalliseksi useille harharetkille, joista erään aikana hänet vangittiin ja hän joutui Yrityssektorin pahamaineiseen Stars' End -nimiseen vankilaan, josta hänet kuitenkin pian vapautettiin. Vuodet kuluivat kun Chewbacca toimi Han Solon apuna aarteenmetsästyksessä ja maustekuljetusmatkoilla. Sen jälkeen kun Solo voitti Millennium Falconin, heidän ensimmäinen matkansa suuntautui Kashyyykiin, missä Chewbacca meni lopulta naimisiin Mallatobuckin kanssa ja sai Lumpawarrump-nimisen pojan. Kaksikko myös teki uuden ennätysajan Kessel Runille selviten siitä vain 12 parsekissa. Seuraava matka oli vähemmän onnistunut, sillä he joutuivat tyhjentämään maustelastinsa avaruuteen jouduttuaan keisarillisten takaa-ajamiksi. Saman tehtävän aikana Chewbacca törmäsi jälleen Hronkiin, joka oli joutunut keisarillisten orjaksi Formosilla. Vaikka Tojjevvukin isä oli solminut rauhan perheiden välille jo useita vuosia sitten, Hronk oli yhä katkera Chewbaccalle sukulaisensa kuolemasta. Chewien asenne kunniakaksintaisteluita kohtaan oli kuitenkin muuttunut, joten lopulta hän päätti pelastaa Hronkin vankeudesta ja viimeinenkin vihollisklaanin wookiee antoi hänelle lopulta anteeksi. Valitettavasti mikään muu ei sujunutkaan hyvin, sillä pahamaineinen hutt, Jabba Desilijic Tiure, asetti Solosta suuren palkkion, sillä tämä ei ollut saanut rahtiaan kuljetettua perille.

Epäonnistuttuaan useissa salakuljetustehtävissä Yrityssektorin alueella kaksikko päätti lopulta jättää sektorin tajuttuaan, ettei heille oikein enää ollut laillisia töitä saatavilla. Lähes varattomina he ottivat kuljetettavakseen arvokkaan, kymmenentuhannen krediitin arvoisen lastin. Kävi kuitenkin ilmi, että heidän lastinsa oli orjakuljetus, jossa Yrityssektorilla oli ilmeisesti näppinsä pelissä. Chewie ja Han, yhdessä Bolluxin ja Blue Maxin avulla, onnistuivat jäljittämään rahdin vastaanottajat. Pian sen jälkeen Chewbacca ja Solo olivat jälleen rahavaikeuksissa, joten Chewie matkasi yhdessä Solon, Bolluxin ja Blue Maxin kanssa yliopistoplaneetta Rudrigille etsimään yksinvaltias Ximin kadonnutta aarretta. Rudrigilla he tekivät yhteistyötä asemies Gallandron kanssa. Vaikka he löysivät aarteen, Solo tajusi, että alueella saattoi olla ansoja ja varoitti Gallandroa, joka luuli Chewien ja Solon yrittävän viedä häneltä hänen osansa palkkiosta. Solo joutui kaksinkamppailuun vainoharhaisen Gallandron kanssa, mutta taistelun aikana Gallandro laukaisi ansan ja piilotetut sädetykit ampuivat hänet kuoliaaksi. Chewie ja Solo eivät tienneet tapaavansa Gallandron tyttären, Anja Gallandron, yli kahden vuosikymmenen päästä.

Solo ja Chewbacca tulitaistelussa.

Lähes kuolemaan päättyneen Rudrigin tapauksen jälkeen Chewbacca palasi kotiplaneetalleen ja johdatti useita wookieeita turvapaikkaan, missä he voisivat olla turvassa orjakauppiailta. Kuitenkin Bossk-niminen palkkionmetsästäjä ilmaantui paikalle ja yritti vangita Chewbaccan sekä useita muita wookieeita. Juuri ennen kuin Bossk onnistui nappaamaan ryhmän, Solo palasi ja tuhosi Bosskin aluksen runnomalla sen lentokyvyttömäksi Millennium Falconilla, ja Bossk jäi jumiin Kashyyykiin. Sen takia Bossk oli koko loppuelämänsä raivoissaan parivaljakolle.

Jossain vaiheessa niihin aikoihin Chewbacca joutui myös yhteenottoon planeetalla olleiden tiedustelusotilaiden kanssa. Eräs kiituripyörällä liikkunut sotilas onnistui ampumaan Chewien leijualuksen alas, törmäten takanaan olleeseen kiituriin. Hän yritti kiivetä siihen, mutta putosi lopulta alas.

Samana vuonna Chewbacca ja Solo saivat Jabbalta tehtäväksi hankkia käsiinsä arvokas jalokivi, Yavin Vassilika. Kaksikko joutui jälleen kilpailemaan palkkionmetsästäjien, Boba Fettin, Bosskin sekä salakuljettaja Lando Calrissianin kanssa. Chewbacca ja Solo aloittivat etsintänsä mon calamarien kaupungissa, Mon Ubrisissa. Bosskin ja hänen tiiminsä takaa-ajamana parivaljakko päätyi mystiseen Tiedon pankkiin. Kuitenkin etsintäretki Mon Calamarilla osoittautui tuloksettomaksi, ja jalokiven sai haltuunsa lopulta Solon entinen tyttöystävä Bria Tharen.

Liittyminen kapinaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luke: ”Mikä sai sinut tulemaan takaisin?
Han: ”Wookiee oli niin uppiniskainen ettei suostunut antamaan periksi.
Luke Skywalker ja Han Solo hieman ennen Yavinin taistelun voittoseremoniaa.[lähde]
Chewbacca Yavinin taistelun aikoihin.

Vuonna 0 eYt Obi-Wan Kenobi jutteli Chewbaccan kanssa Chalmunin avaruussataman kanttiinassa, missä Chewie ja Solo sattuivat olemaan, etsiessään kyytiä Alderaanille. Ei ole varmaa, tunnistiko wookiee Kenobin Alaris Primen seikkailuiden ajalta vai oliko ystävyys Yodan kanssa vaikuttanut hänen päätökseensä auttaa jediä. Joka tapauksessa Chewbacca esitteli ikääntyneen jedimestarin ja tämän nuoren kumppanin, Luke Skywalkerin, Sololle ja he saivat neuvoteltua matkan Alderaaniin Millennium Falconilla. Lennon aikana Chewbacca viihdytti itseään pelaamalla dejarikia matkaan tulleiden droidien, C-3PO:n ja R2-D2:n kanssa, mutta hän turhautui hävittyään pelin. Solo kertoi, että wookieeilla oli tapana repiä toisilta käsiä irti liitoksistaan, joten C-3PO ehdotti, että R2 "antaisi wookieen voittaa".[10]

Heidän saavuttuaan Alderaaniin he saivat tietää, että Imperiumi oli räjäyttänyt planeetan palasiksi. Yrittäessään estää keisarillista TIE-hävittäjää paljastamasta heidän läsnäoloaan aurinkokunnassa Chewie ja kumppanit joutuivat Kuolemantähden vetosäteen vangeiksi, joka veti heidät valtavan taisteluaseman sisään. Ryhmä onnistui välttämään keisarillisten upseerien kohtaamisen piiloutumalla Falconin salakuljetuslokeroihin. Saatuaan tietää, että prinsessa Leia Organa oli asemalla vankina Skywalker onnistui suostuttelemaan Solon ja Chewbaccan auttamaan häntä pelastamisyrityksessä. Skywalker laati suunnitelman, jossa hän ja Solo esiintyisivät iskusotilaina, jotka veisivät vankina esiintyvää Chewbaccaa vankiosastoon, jossa myös prinsessa oli. Chewbacca luuli, että Skywalker yritti myydä hänet orjaksi ja yritti hyökätä hänen kimppuunsa kun hän yritti asettaa wookieelle käsirautoja, joten Solon täytyi hoitaa raudoitus vakuuteltuaan wookieen siitä, että suunnitelma vaikutti pätevältä. Kun Kenobi lähti sulkemaan vetosädelaitteiston Chewbacca, Solo ja Skywalker onnistuivat vapauttamaan prinsessa Organan ja kukistamaan samalla useita keisarillisia upseereita. Organa aluksi inhosi wookieeta siinä missä Soloakin ja kutsui häntä "käveleväksi matoksi", mutta kaksikon välille muodostui ajan kuluessa vahva ystävyysside. Vaikka heidän tehtävänsä onnistui ja ryhmä onnistui pakenemaan Kuolemantähdeltä Millennium Falconilla Kenobille ei käynyt yhtä hyvin, vaan hän menetti henkensä kaksintaistelussa Darth Vaderin kanssa.[10]

Chewbacca seurasi ryhmää Kapinaliiton tukikohtaan Yavin 4:llä, missä kapinalliset suunnittelivat iskua Kuolemantähteä vastaan. Chewbacca ja Solo kieltäytyivät päättivät olla puuttumatta kapinallisten "vallankumoukseen" ja lähtivät saatuaan palkkionsa. Kuitenkin Chewbacca onnistui suostuttelemaan Solon palaamaan takaisin auttamaan kapinallisia. Lopulta Solo antoi periksi ja hänen avullaan Skywalker onnistui tuhoamaan Kuolemantähden. Pian Yavinin taistelun jälkeen Chewbacca sai kunniamitalin sankaruudestaan taistelun aikana yhdessä Solon ja Skywalkerin kanssa.[10]

Kapinaliiton sankari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chewbacca sai mitalin sankarillisista teoistaan Yavinin taistelun aikana.

Saatuaan palkkiorahat Kapinaliitolta Chewbacca ja Solo lähtivät Jabban luokse maksamaan velkojaan. Kuitenkin Crimson Jack -niminen piraatti onnistui ryöstämään palkkiorahat. Luke Skywalkerin ja prinsessa Leian avulla Chewie ja Han onnistuivat kukistamaan piraatin. Fiaskon jälkeen Solo päätti palauttaa takaisin saadut rahat Kapinaliitolle. Murtuneina ja Jabban kostoa peläten Chewbacca ja Solo lähtivät etsimään muinaista Yavin IV:lle kätkettyä aarretta, jonka he Chewbaccan vastusteluista huolimatta ryöstivät.

Myöhemmin prinsessa Organa antoi Chewbaccalle ja Sololle tehtäväksi löytää mystinen energiakristalli, josta voisi olla apua supertähtituhoaja Executorin tuhoamisessa. Heidän ensimmäinen pysäkkinsä oli Junkfortin asema, missä Chewbacca onnistui saamaan eräässä baarissa johtolangan kristallin löytämiseksi: lähteen (joka oli Mystran agentti) mukaan kristalli oli Raskarin hallussa Antiposella. Kuitenkin yrittäessään selvittää kristallin tarkkaa sijaintia Chewbaccan keskittyminen ympäristöstään herpaantui, ja Jabban palkkaamat salamurhaajat pääsivät lähes yllättämään heidät. Chewbacca onnistui pelastamaan Solon viime sekunneilla viskaamalla salamurhaajat ulos kanttiinasta, minkä jälkeen hän jakoi tietonsa raivostuneen Solon kanssa. Myöhemmin he saivat selville, että heidän saamissaan tiedoissa oli perääkin, ja Solo järjesti Chewbaccan taistelemaan jalokivestä Solon sijaan, mistä Chewie ei aluksi tykännyt ollenkaan. Kuitenkin Solooli junaillut jutun niin, että Chewbacca taistelisi jalokivestä suurinta voittajasuosikkia vastaan areenan ulkopuolella kaksinkamppailussa, missä kaikki olisi sallittua, hämätäkseen Mystraa ja Raskaria sillä välin, kun Solo livahtaisi voimakristallin luokse, analysoisi sen voimakkuuden ja varastaisi sen tai neuvottelisi asian niin, että hän saisi sen haltuunsa. Lopulta Chewbacca väsyi tappeluun, mikä hänen vastustajiensa epäonneksi hurjistutti wookieeta entisestään. Lopulta kaksikko onnistui saamaan voimakristallin haltuunsa, mutta vastapalveluksena heidän täytyi olla kertomatta muille Antiposen kilpailijoille kristallin heikentyneistä voimista. Solo kuitenkin sanoi Chewbaccalle, että hän suunnitteli palaavansa ja ryöstävänsä Raskarilta tämän huijaamalla saadun omaisuuden rankaistakseen roistoa tämän tekemistä huijauksista.[11]

Joitain kuukausia Yavinin taistelun jälkeen kaksikko auttoi Karkurilentuetta, Solon perustamaa kapinallisten erikoisjoukkoyksikköä, Hautausmaan taistelun aikana. Chewbacca etsi yhdessä Solon kanssa Millennium Falconilla Bail Organan luomaa holokronia, joka oli erityissuojatun säilytyslokeronsa sisällä selviytynyt Alderaanin tuhosta ja sisälsi Kapinaliitolle elintärkeän listan sijainneista, joihin seuraava tukikohta oli mahdollista perustaa. Holokroni löytyi, mutta lukuisat TIE-torjuntahävittäjät onnistuivat vaurioittamaan Millennium Falconia vakavasti taistelun aikana ja holokroniakin jouduttiin korjaamaan. Huoltaakseen Falconia Chewbacca ja Solo käskivät lentuetta laskeutumaan Ord Mantellille. Kuitenkin palkkionmetsästäjädroidi IG-88 pääsi selville heidän laskeutumisestaan ja seurasi kahakka keisarillisten joukkojen kanssa. Chewbacca etsi Millennium Falconiin varaosia valtavalta kaatopaikalta, joka sijaitsi heidän laskeutumisalueensa läheisyydessä ja löydettyään ne hän suojasi Soloa yhdessä lentueen väen kanssa, kun tämä teki tarvittavat korjaukset alukseen. Korjausten valmistuttua iskusotilaita ja IG-88:ta vastaan käydyn kahakan aikana Chewbacca, Solo ja Karkurilentue lähtivät planeetalta päästen täpärästi pakoon tähtituhoajien laivueelta, joka väijyi heitä kiertoradalla. Vain joitain päiviä myöhemmin Chewbacca ja Solo auttoivat evakuointialuksen, jonka tarkoituksena oli viedä Ackbar ja Karkurilentueen väki pois Boz Pityltä, lähtövalmisteluissa.

Vuonna 1 jYt, vuosi Yavinin taistelun jälkeen, Chewbacca ja Solo palasivat Tatooineen, missä he törmäsivät Skywalkeriin Mos Eisleyn kanttiinassa. Paettuaan keisarillisten iskujoukoilta Chewbacca, Solo, Skywalker ja droidit jäivät jumiin Tatooinen hiekkaerämaihin ja päästäkseen sieltä pois he joutuivat tekemään diilin jawojen kanssa päästäkseen matkustamaan heidän hiekkakulkijansa kyydissä takaisin sivistyksen pariin. Pian sen jälkeen he pääsivät selville keisarillisten kanssa yhteistyötä tehneen Taggen suvun suunnitelmista luoda pitkän kantaman jäädytysmekanismi. Kapinalliset onnistuivat välttelemään keisarillisia takaa-ajajia ja pääsivät suuremmitta välikohtauksitta takaisin Mos Eisleyhyn.

Vähän ennen elämänpäivää Chewbacca palasi palvelukseen Kapinaliiton riveihin. Yavin 4:llä Solo ja Chewbacca sieppasivat luvattoman lähetyksen kapinallistukikohtaa ympäröineestä viidakosta. Lopulta he löysivät sen lähettäneen keisarillisen vakoojan, joka oli soluttautunut kapinallisten joukkoon, ja onnistuivat pysäyttämään hänet. Vähän sen jälkeen Chewbacca ja Solo lähtivät viettämään elämänpäivää Kashyyykiin. Se toimi lyhyenä mutta ansaittuna taukona jatkuvien taisteluiden välissä. Rauha ei kuitenkaan kaksikon kohdalla kestänyt kauaa. Pian sen jälkeen kun he olivat kääntäneet kurssin Tatooinesta kohti Kashyyykiä he joutuivat jälleen Imperiumin takaa-ajon kohteeksi. Kaksikko pakeni vihollisia hyperavaruuteen ja he jatkoivat matkaansa. Kuitenkin Imperiumi onnistui jäljittämään heitä Kashyyykiin, missä epäiltiin olevan kapinallisten satama. Päästyään tästä selville Darth Vader määräsi planeetan saarrettavaksi ja tutkittavaksi perinpohjaisesti. Joukko keisarillisia upseereita murtautui myös Chewbaccan kotiin terrorisoiden hänen perhettään ja hajottaen paikkoja etsiessään merkkejä kapinallistoiminnasta. Jonkin ajan kuluttua Chewbaccan poika, Lumpawarrump, laati suunnitelman, jossa hän käyttäisi elämänpäivälahjaksi saamaansa minilähetintä muuttaakseen ääntään ja lähettääkseen upseereille käskyn palata tukikohtaan, jonka keisarilliset vastaanottivat omilla laitteillaan. He toteuttivat käskyä, lukuun ottamatta B4711-koodinimistä iskusotilasta, joka määrättiin vahtimaan taloa kapinallistoiminnan varalta. Sotilas pääsi pian selville Lumpawarrumpin tempusta ja jahtasi nuorta wookieeta ympäri taloa päätyen lopulta parvekkeelle, missä Solo ja Chewbacca olivat. Chewie ja Solo onnistuivat surmaamaan sotilaan ja he jatkoivat elämänpäivän juhlimista ilman lisäkeskeytyksiä muiden Kashyyykin wookieeiden kanssa.

Chewbacca ja Solo joutuvat vaikeuksiin Aguarl 3:lla.

Chewbacca ja Solo suorittivat useita tehtäviä kahdestaan sodan alkuvuosina. Yhdessä vaiheessa Aduba-3:lla asunut kosteusviljelijä Ramiz palkkasi Solon ja Chewbaccan suojelemaan hänen kyläänsä paikalliselta Serji-X Arrogantuksen johtamalta gangsterijengiltä, joka tunnettiin nimellä Pilviratsastajat. Chewbacca ja Solo palkkasivat avukseen kuuden avaruusmatkaajan ryhmän, johon kuului Don-Wan Kihotay, vanhus joka luuli olevansa jediritari, jäniksen näköinen otus Jaxxon, Hedji, Amaiza Foxtrain, nuori poika nimeltä Jimm Doshun sekä hänen droidinsa FE-9Q. Saavuttuaan Ramizin kylään he joutuivat vaikeuksiin paikallisten petoeläinten kanssa, jotka he kuitenkin onnistuivat ajamaan tiehensä pelastaen samalla Merri-nimisen pikkutytön hengen tämän isän, Onchon, kylän johtajan, suureksi helpotukseksi. Onni oli kuitenkin lyhytaikaista, sillä pian Serji-X Arrogantus sekä hänen jenginsä hyökkäsi kylään. Chewbacca ja hänen toverinsa tekivät parhaansa puolustaakseen kylää, mutta he joutuivat alakynteen, kun FE-9Q tuhoutui ja Merrin maagisia voimia omannut isoisä kieltäytyi palkkapyssyjen avusta. Chewbaccaan ja hänen tiimiinsä luottamisen sijaan shamaani manasi esiin valtavan, myyttisen matelijapedon, joka tunnettiin nimellä Alamaailman jättiläinen, tarkoituksenaan kukistaa Pilviratsastajat. Monet Chewbaccan ryhmän jäsenet saivat surmansa yrittäessään surmata petoa, mutta yhteistyön ansiosta hirviö saatiin lopulta hengiltä.

Pelastettuaan erään avaruusmatkaajan Imperiumin kynsistä Chewbacca ja Solo viipyivät hetken Tansarii Pointin asemalla, missä he myös tekivät korjauksia Millennium Falconiin.

Noin kuusi kuukautta Kuolemantähden tuhon jälkeen Kapinaliiton tukikohta vastaanotti hätäsignaalin Aguarl 3:lta, ja Chewbacca, Solo, prinsessa Organa sekä Deena Shan lähetettiin planeetalle asiaa tutkimaan. Valittuaan vaarallisen kiertotien tuntemattomalla planeetalla Chewbacca ja hänen ystävänsä joutuivat kohtaamaan useita planeetan alkuperäislajistoon kuuluneita vaarallisia eläimiä. Lisäksi he onnistuivat paljastamaan useita kloonisotiin liittyneitä salaisuuksia. Lopulta Shanin ja Organan ansiosta ystävykset selvisivät lopulta vaikeuksista.

Kapinallisten laajentaessa toimintaansa ympäri galaksia amiraali Ackbar lähetti Chewbaccan ja Solon Void-asemalle, missä he kohtasivat Sheel Odala -nimisen palkkionmetsästäjän. Chewbacca joutui ystävästään erilleen, kun Jib Kopathan palkkaamat kätyrit seurasivat Odalaa vangiten Solon. Chewbacca onnistui estämään Odalaa pääsemästä alukselleen ja kaksikko joutui tekemään yhteistyötä pelastaakseen Solon. Yhdessä Odala ja Chewbacca onnistuivat vapauttamaan Solon.

Eräällä toisella kerralla Chewie ja Solo saivat haltuunsa joitain arvokkaita, hohtavia Tandgor-jalokiviä, joilla Solo suunnitteli maksavansa velkansa ja ostavansa lisää viritysosia Millennium Falconiin. He pysähtyivät eräälle tuntemattomalle planeetalle tankkaamaan lisää polttoainetta. Laskeuduttuaan planeetalle kaksikko kohtasi useita vaikeroivia, luurankomaisia hahmoja—kuolemattomia. Chewbacca onnistui karkottamaan heidät ja vetäytyi nopeasti takaisin Falconiin, vain saadakseen selville, että joku oli irroittanut polttoaineletkun. Aseistauduttuaan kaksikko palasi takaisin planeetan pinnalle ja he tapasivat erään paikallisen, jolta he saivat selville, että "Suuren planeetainvälisen arkin" miehistö oli saanut surmansa aluksen romututtua törmäyksessä planeetan sumuiseen pintaan, ja heidät on pakotettu vaeltamaan planeetan pinnalla kuolemattomina ruumiina, jotka terrorisoivat paikallisia joka yö.

Chewbacca ja Wedge Antilles taistelussa TIE-hävittäjien kanssa Thilan taistelun aikana.

Kaksikko käytti Tandgor-jalokiviä rakentaakseen tilapäisen kiitoradan, joka onnistui hajottamaan sumun. Kauan sitten tuhoutuneen aluksen haamukuva käytti sitä laskeutumiseen rauhoittaen menehtyneen miehistön henget. Elävät kuolleet eivät enää terrorisoisi planeetan väestöä. Chewbacca ja Solo lähtivät planeetalta tyhjin taskuin, mutta planeetan asukkaat lahjoittivat heille niin paljon polttoainetta, että se riitti koko heidän loppumatkansa ajaksi.

Joskus ennen Hothin taistelua kapinalliset joutuivat keisarillisten hyökkäyksen kohteeksi planeetta Thilalla. Ollessaan korjaamassa Wedge Antillesin lumikiituria hän juuttui kiituriin kiinni ja Antilles lensi taisteluun Chewbaccan roikkuessa yhä kiiturin pohjassa. Pelkkien fyysisten voimiensa avulla Chewbacca onnistui valtaamaan TIE-hävittäjän, jolla hän teki pakkolaskun keskelle planeetan keisarillista tukikohtaa päättäen taistelun. Kuten Antilles vuosia myöhemmin sanoi, hän tunsi olonsa kohtalaisen noloksi tapahtumien johdosta, antaen toki kaiken kunnian Chewbaccan sankarillisille toimille.

Kriisi Bespinissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naura vain, karvapallo!
―Han Solo kommentoi Chewbaccan huvittuneisuutta[lähde]
Chewbacca Hothissa.

Kun Kapinaliitto oli perustanut tukikohdan Hoth-nimiselle jääplaneetalle Chewbaccalla oli kädet täynnä työtä Millennium Falconin korjausten kanssa. Samaan aikaan Solo lähti etsimään komentaja Skywalkeria, joka oli kadonnut partiotehtävän aikana. Tunnit kuluivat eikä kaksikko palannut ja Chewbacca ehti jo pelästymään, että hänen ystävänsä oli menehtynyt vihamielisen planeetan lumimyrskyssä. Solo kuitenkin palasi takaisin tukikohtaan turvallisesti Skywalker mukanaan. Chewbacca ei kuitenkaan saanut työtään Falconin parissa valmiiksi keisarillisten hyökätessä Echo-tukikohtaan, joten alus joutui lähtemään keskeneräisenä kyydissään Chewbaccan lisäksi Solo, prinsessa Organa sekä C-3PO. Paetessaan keisarillisten laivuetta he pysähtyivät eräässä asteroidissa olleeseen luolaan viimeistelemään korjaukset.[12]

Kävi kuitenkin ilmi, että heidän luolaksi luulemansa syvennys olikin jättimäinen avaruusmato, joten Falcon miehistöineen joutui laskeutumaan Bespinille viimeistelemään korjaukset. Bespinissä Chewbacca ja hänen toverinsa tapasivat Lando Calrissianin, Pilvikaupungin johtajan ja Solon vanhan ystävän. Ryhmän ollessa Pilvikaupungissa C-3PO katosi yllättäen ja Chewbacca lähti etsimään droidia. Wookiee lopulta löysi pahasti romuttuneen protokolladroidin roskakasasta ja muutaman ugnautin kanssa käydyn kärhämän jälkeen hän palautti droidin Organalle ja Sololle.[12]

Chewbacca ei kuitenkaan ehtinyt korjaamaan C-3PO:ta, sillä koko ryhmä joutui yllättäen Darth Vaderin vangeiksi.[12] Chewbacca suljettiin kestäväseinäiseen selliin, missä korkeataajuuksinen hälytys kiusasi hänen herkkää kuuloaan.[13] Myös C-3PO:n osat päätyivät Chewbaccan mukana selliin ja hän alkoi korjaamaan hajonnutta droidia. Wookiee oli ehtinyt kiinnittää jalkoja lukuun ottamatta kaikki osat takaisin paikalleen, pään tosin nurinpäin, kun hänet tultiin viemään yhdessä Organan ja Solon kanssa karboniittijäädytyskammioon C-3PO:n roikkuessa Chewbaccan selässä olleessa repussa. Solo oli tarkoitus jäädyttää kokeena Luke Skywalkerin saapumista varten: tarkoitus oli katsoa, selviäisikö ihmiskeho hengissä jäädytyksestä. Ennen jäädytystä Chewbacca yritti epätoivoisesti auttaa ystäväänsä ja hän hyökkäsi useiden iskusotilaiden kimppuun viskoen näitä tasanteelta alas, mutta hänet lyötiin pian käsirautoihin. Solo käski Chewbaccaa pitämään huolta Leiasta. Chewbacca haukahti lohduttomasti, kun Han Solo jäädytettiin elävältä horrokseen.[12]

Chewbacca ja hajonnut C-3PO Pilvikaupungissa.

Kun keisarilliset iskusotilaat olivat viemässä Chewbaccaa, Organaa ja Calrissiania Darth Vaderin sukkulaan Lobotin johtamat Bespinin turvallisuusjoukot yllättäen pysäyttivät partion ja vapauttivat kapinalliset. Heti päästyään raudoistaan Chewbacca karkasi raivostuneena heidät keisarillisille pettäneen Calrissianin kimppuun ja alkoi kuristaa tätä. Organa onnistui saamaan tältä tiedon, että Solon jäätynyttä ruumista oltiin viemässä kohti itäisiä laskeutumistasoja ja Chewbacca lähti välittömästi Organan kanssa pelastamaan ystäväänsä jättäen henkeään haukkovan Calrissianin makaamaan lattialle yhä Chewien selässä roikkuneen C-3PO:n pyydellessä tuhannesti anteeksi wookieen käytöstä.[12]

Kuitenkin Chewbacca ja Organa saapuivat laskeutumistasolle juuri silloin, kun Boba Fett nosti aluksensa ilmaan ja käynnisti lähtökiihdytyksen vieden Solon ruumiin mukanaan. Ystävykset joutuivat vetäytymään takaisin sisätiloihin, missä seurasi takaa-ajo keisarillisten iskusotilaiden kanssa. R2-D2:n liityttyä seuraan Chewbacca, Organa ja Calrissian pääsivät lopulta takaisin Millennium Falconille. Paetessaan kaupungista Organa sai yllättäen myös kaupunkiin saapuneelta Skywalkerilta telepaattisen hätäkutsun ja käski Chewbaccaa kääntämään alus ympäri. Pelastettuaan Skywalkerin pinteestä Falconin miehistö jätti Bespinin taakseen. Kuitenkin kun he yrittivät päästä pakoon kiertoradalla odottaneelta supertähtituhoaja Executorilta Bespinissä muka korjattu hyperajolaitteisto hajosi jälleen ja Chewbacca joutui jälleen korjaustöihin. Kuitenkin R2-D2 onnistui aktivoimaan laitteiston uudelleen ja Falcon pääsi vetäytymään kapinallislaivaston kohtaamispaikkaan. Sen jälkeen Chewbacca ja Calrissian aloittivat etsimään Boba Fettiä ja Soloa.[12]

Liitto Calrissianin kanssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chewie, ei! Lopeta, Chewbacca! Säästä voimasi toiseen kertaan, kaveri. Odota parempaa tilaisuutta.
―Han Solo[lähde]
Chewbacca varsijousensa kanssa.

Katastrofaalisen Pilvikaupungin tehtävän ja rakkaimman ystävänsä menettämisen jälkeen Chewbacca liityi tilapäisesti yhteen Lando Calrissianin kanssa ottaen silloin tällöin tehtäviä myös Kapinaliitolta. Kaksikon yritys löytää Solo kuitenkin päättyi lyhyen, sillä Leia kutsui heidät pian koolle kapinallistukikohtaan vulkaaniselle Golrath-planeetalle. Siellä he saivat tietää, että Luke Skywalker oli sairastunut tappavaan "Ikuinen verenpuna" -nimellä tunnettuun tautiin, joka muutti uhrinsa ihon verenpunaiseksi lopulta tappaen tämän. Vallattuaan erään keisarillisten aluksen Skywalker oli huomannut miehistön muuttuneen täysin verenpunaisiksi ja kuolleen, ja hän löysi punahehkuisen kiven, jonka hän epäili olleen sotilaiden kuoleman aiheuttaja. Skywalker kiirehti takaisin kapinallisten päämajaan, mutta hän oli jo saanut tartunnan ja pian hän vaipui koomaan ja hänen silmänsä muuttuivat tulipunaisiksi. Leia Organa muisti erään Solon kertoman tarinan, jossa hän oli törmännyt Punasumun alueella kahteen samankaltaiseen kiveen, jotka olivat sairastuttaneet Skywalkerin. Chewbaccakin muisti kertomuksen ja ryhmä tuli siihen johtopäätökseen, että kyseessä oli todellakin toinen Chewbaccan ja Solon näkemistä kivistä—kun kivet joutuisivat erilleen, niistä tuli äärimmäisen tappavia. Johtolankaa seuraten Chewbacca, Calrissian ja Organa hyppäsivät Millennium Falconiin ja lähtivät kohti Punasumua, missä he löysivät ilmeisesti hylätyn Taggen suvun omistaman avaruusaluksen. Calrissian ja Organa siirtyivät alukseen Chewbaccan jäätyä odottamaan Falconiin. Lähes kuolemaan päättyneen kohtaamisen Domina Taggen kanssa ryhmä pakeni sumusta tuhoten Golrathin kapinallistukikohdan.

Unelmien kaupunki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pian kumppanuutensa alettua Chewbacca ja Calrissian törmäsivät "Unelmien kaupunkiin", ulottuvuuksien väliseen repeämään, jossa asui Cody Sunn-Childe, entinen Kapinaliiton erikoissotilas ja Calrissianin sankari, joka oli matkojensa aikana saanut erikoisia voimia. Kaupungilla oli heidän tietämättään erikoisia vaikutuksia asukkaisiinsa: he joutuivat värikkään ja jatkuvasti muuttuvan maiseman hypnoottisuuden lumoihin. Kaksikon tutkiessa kaupunkia Chewbacca jäi maisemien hypnoottisuuden pauloihin ja näytti unohtavan Solon etsinnän kaupungin häiritessä hänen keskittymistään, ja hän löi Calrissiania kun tämä puhui pahaa kaupungista. Myöhemmin keisarillisen kapteeni Plikkin—joka oli myöskin jäänyt kaupungin taianomaisuuden pauloihin—johtama laivue hyökkäsi kaupunkiin. Hyökkäyksen ansiosta monet, myös Chewbacca, onnistuivat irrottamaan itsensä kaupungin hypnoottisuudesta ja palaamaan normaaleiksi. Chewbacca ja Calrissian ohjasivat Millennium Falconia taistelussa keisarillisia vastaan, mutta taistelu päättyi lyhyen, kun Sunn-Childe, joka aluksi oli antanut demonisten harhakuviensa piinata tähtituhoajia ja niiden miehistöjä, päätti keskeyttää keisarillisten vastustamisen ja antoi Imperiumin tuhota kaupungin ja kaikki sen asukkaat, myös itsensä. Falcon onnistui pääsemään pakoon nopeasti romahtavasta ulottuvuuksien portista, mutta keisarilliset, joilla ei ylettömien pommitusten jälkeen enää riittänyt virtaa hyperajoon pakoa varten, jäivät ikuisesti jumiin Sunn-Childen ulottuvuuteen.[14]

Tarkinin tuho[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chewbacca taistelee Imperiumin iskusotilaita vastaan.

Kenraali Carlist Rieekan käski Chewbaccaa ja Calrissiania lopettaa uuden kapinallistukikohdan mahdollisen sijaintiplaneetan etismisen ja palaamaan tilapäiseen tukikohtaan, kun hän oli saanut eräältä vakoojaltaan tietoonsa, että Imperiumi rakensi uutta superasetta, Tarkinia. Siellä kaksikko sai uuden tehtävän, joka oli Tarkinin tuhoaminen. Pieni kommandoryhmä, johon kuului Chewbaccan lisäksi prinsessa Organa, Skywalker, C-3PO sekä R2-D2, soluttautui superaseen rakennustyömaalle esiintyen rakennusmiehinä, ja heillä oli suunnitelmana iskeä superaseen pääreaktoriin protonikranaatilla. Calrissian, joka sekä Rieekanin että Organan mielestä oli epäluotettava ja näin ollen "jätetty pois" tehtävään määrätystä ryhmästä, oli kuitenkin salaa piiloutunut Millennium Falconille, jolla kommandoryhmä lensi Hockalegille, planeetalle, jota Tarkin kiersi. Calrissian toivoi olevansa hyödyksi parhaiten pysyttelemällä Falconissa valmiina rientämään ystäviensä avuksi, mikäli he joutuisivat ongelmiin.

Kommandotiimin tietämättä myös Vader oli läsnä avaruusasemalla aistittuaan Skywalkerin olevan siellä. Uskoen, että kapinallisten suunnitelmana oli iskeä aseman pääreaktoriin, Vader valvoi henkilökohtaisesti alueen suojausta ohjaten muut turvamiehet sulkemaan mahdolliset pakoreitit. Kuitenkin kun hän oli juuri matkalla nappaamaan Skywalkerin ryhmä korkea-arvoisia upseereita yritti murhata sithlordin avaamalla ilmalukon ja syöksemällä Vaderin avaruuteen. Vader itse kuitenkin esti murhan vetämällä itsensä takaisin aseman sisätiloihin Voiman pimeän puolen mahtia käyttäen. Tämän häiriötekijän ansiosta Skywalker, Chewbacca ja heidän ryhmänsä onnistuivat täpärästi välttämään Vaderin kohtaamisen. Samaan aikaan Organa oli virittänyt aseman ionikanuunan ampumaan asemaa itseään, mikä tuhosi superaseen täydellisesti. Chewbacca ryhmineen onnistui pakenemaan keisarillisilta ja palaamaan takaisin kapinallistukikohtaan.

Muita tehtäviä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaderin kohtaamisen jälkeen prinsessa Leia katosi yllättäen ollessaan tutkimassa keisarillisten toimintaa Shivan aurinkokunnassa. Chewbacca, Calrissian ja Skywalker joutuivat jälleen jättämään Solon etsinnät ja he saivat tehtäväkseen löytää kadonnut prinsessa. Kolmikko saapui juuri ajoissa auttamaan Organaa taistelussa kenraali Bentilais san Sk'arin johtamia keisarillisia joukkoja vastaan. Calrissianin antaessa ilmatukea Chewbacca onnistui surmaamaan Sk'arin ja taistelu päättyi kapinallisten voittoon.

Piakkoin Hothin taistelun jälkeen Chewbacca, Calrissian ja Skywalker menivät Bazarren planeetalle neuvottelemaan neljän kaapatun keisarillisen TIE-hävittäjän ostamisesta Orion Ferret -nimisen asekauppiaan kanssa. Ferret antoi kapinallisille tiedon paikasta, missä hävittäjät sijaitsivat, mutta hän kuitenkin petti heidät sabotoiden ryhmän sukkulaa. Calrissian, joka ei ollut koskaan luottanut Ferretiin, jätti Chewbaccan Bazarrelle tarkkailemaan asekauppiaan toimia. Pian kapinallisten lähdettyä hävittäjiä tarkastamaan Ferret alkoi juonia heidän murhaamistaan. Hän uskoi, että mikäli hän laukaisisi sukkulan heittoistuimet kauko-ohjauksella Skywalker ja Calrissian kuolisivat avaruudessa ja hän saisi pitää sekä sopimusrahat, hävittäjänsä että Millennium Falconin. Kuitenkin hänen olisi pitänyt hankkiutua eroon myös Chewbaccasta. Apulaisensa P'Lorin kanssa hän yritti juottaa Chewbaccan humalaan vangitakseen tämän, mutta heidän epäonnekseen juoma ei ollut tarpeeksi vahvaa ja Chewbacca runnoi itsensä pian vapaaksi. Chewbacca jahtasi Ferretiä ympäri Bazarren kauppakatuja. Ferret yritti paeta henkilökohtaisella sukkulallaan, mutta tarkalla tähtäyksellään Chewbacca onnistui ampumaan aluksen lentokelvottomaksi. Calrissian palasi takaisin juuri ajoissa estääkseen Chewbaccaa repimästä Ferretin päätä irti.

Chewbacca ja prinsessa Leia palkkionmetsästäjiksi naamioituneina.

Jonkin ajan kuluttua Chewbacca oli Skywalkerin seurana tämän etsiessä tietoja entisestä ihastuksestaan Shira Briestä. Kuitenkin he joutuivat avaruustaisteluun keisarillisten joukkojen kanssa ja Skywalkerin tähtäystietokoneeseen tuli toimintahäiriö, minkä takia mies joutui luottamaan Voimaan maaleja valitessaan, ampuen erehdyksessä myös Brien aluksen alas. Puhdistaakseen nimensä Skywalker ja Chewbacca lähtivät etsimään naista Shalyvanelta, missä em'liy-soturit olivat Brien kertomuksen mukaan kerran teurastaneet hänen kansaansa. Skywalker ja Chewbacca tapasivat ikääntyneen g'hinjin eräässä luolassa lähellä planeetan pääkaupunkia. G'hinji kertoi heille, ettei Shalyvanella ollut koskaan ollut yhtään ihmisten siirtokuntaa ja että Brien kertomus oli valetta. Em'liyt olivat planeetan ainut syntyperäinen laji ja he olivat ennen kukoistava laji, kunnes Imperiumi lähetti TIE-pommikoneitaan tuhoamaan pääkaupungin. G'hinji saattoi Skywalkerin ja Chewbaccan Kavaanin kehänä tunnettuun pyhään paikkaan, mistä Skywalker löysi holotallenteen Darth Vaderista. Silloin Brien todellinen menneisyys paljastui heille.

Kaksikko matkasi pian Kraken planeetalle löytääkseen lisätietoja Shira Briestä ja he soluttautuivat Krake Data Vaultiin. Saatuaan haluamansa tiedot kaksikko palasi Falconiin ja Chewbacca tuhosi sotilastukikohdan Falconin deflektorikilpien avulla.

Han Solon pelastaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ainakin meillä on mahtava Chewbacca.
Hutt Jabba[lähde]

Chewbacca otti Solon käskyn pitää huolta Leiasta vakavasti. Kun hän ei ollut auttamassa Calrissiania Solon etsinnöissä hän toimi prinsessa Organan henkivartijana. Kun hän yritti neuvotella suuren rikollisjärjestön, Mustan Auringon, kanssa näiden halukkuudesta auttaa selvittämään, kuka oli asettanut palkkion Luke Skywalkerista, hän saattoi naista Coruscantille. Päästäkseen Imperiumin puolustuksen läpi hän oli naamioitunut wookiee-palkkionmetsästäjä Snoovaksi Leian esiintyessä palkkionmetsästäjä Boushhina. Läpäistyään puolustuslinjat Mustan Auringon johtaja, falleen-prinssi Xizor otti heidät vieraakseen. Chewbacca, jota rikollislordi epäilytti suuresti, raivostui, kun tämä yritti vietellä Leiaa. Chewbacca onnistui kuitenkin estämään Leiaa joutumasta Xizorin huumaavien feromonien lumoihin. Leia veti huomion itseensä antaen Chewbaccalle aikaa päästä pakenemaan ja kertomaan, että itse asiassa Musta Aurinko ja Xizor olivat Skywalkerin palkkion takana.[15]

Chewbacca onnistui järjestämään tapaamisen Skywalkerin kanssa ja yhdessä Calrissianin ja Dash Rendarin kanssa hän järjesti pelastusoperaation. He onnistuivat murtautumaan Xizorin palatsiin viemäriverkoston kautta vapauttaen Leian ja tuhoten Xizorin palatsin paetessaan Millennium Falconilla. Johtajan menetys oli Mustalle Auringolle raskas isku.[15]

Boushhiksi naamioitunut Leia vie "vangitun" Chewbaccan Jabballe.

Xizorin kuoleman jälkeen Chewbacca liittyi jälleen Calrissianin seuraan yhdessä Organan, Skywalkerin ja droidikaksikon kanssa kun tämä tarvitsi apua löytääkseen kapinallisagentti Tay Vanisin.

Saatuaan tietää, että Boba Fett oli lopultakin vienyt Solon hutt Jabballe Skywalker laati suunnitelman, jossa useita henkilöitä lähetettäisi soluttautumaan Jabban palatsiin. Chewbacca liittyi suunnitelmaan kun Organa, jälleen Boushhina esiintyen, vei wookieen Jabban eteen "vangittuna". Lämpöräjähteellä vauhditettujen hintaneuvottelujen jälkeen Chewbacca antautui Jabballe ja hänet heitettiin pidätysselliin. Organa kuitenkin epäonnistui omassa osassaan pelastaa Solo karboniitista ja Solo heitettiin wookieen kanssa samaan selliin. Jälleennäkemisen riemu ei kuitenkaan kestänyt kauaa, sillä kävi ilmi, että koko kapinallisryhmä oli määrätty teloitettavaksi. Jabba oli raivoissaan Skywalkerin tapettua tämän lemmikki-rancorin, että hän määräsi Skywalkerin, Solon ja Chewbaccan syötettäväksi sarlaccille Carkoonin montulla. Kuitenkin Skywalkerin suunnitelman ansiosta hän onnistui saamaan valosapelinsa takaisin ja yhdessä Jabban kätyriksi naamioituneen Calrissianin kanssa he käänsivät teloitustapahtuman tulitaisteluksi. Chewbacca keskittyi suojelemaan Soloa, joka oli yhä sokeutunut karboniitissa viettämänä aikana saamansa horrostaudin takia. Kun Fett yritti ampua Skywalkerin Chewbacca yritti varoittaa Soloa, joka erehdyksessä tönäisi Fettin suoraan sarlaccin kitaan. Lun Calrissiankin putosi monttuun Chewbacca piti Solosta kiinni kun salakuljettaja syöksyi pelastamaan ystäväänsä hirviön otteesta.[16]

Endorin taistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chewbacca juhlii Endorin taistelun voittoa ewokien kylässä kapinallistovereidensa kanssa.

Taistelun tauottua ja Jabban saatua surmansa kaikki taistelun sankareista, Skywalkeria lukuun ottamatta, ilmoittautuivat Sullustin yllä väijyneelle kapinallislaivastolle. Siellä kapinalliset laativat hyökkäyssuunnitelman. Tarkoituksena oli tuhota Endorin yllä rakennettava toinen Kuolemantähti. Vasta käskynjaon aikana Chewbacca sai tietää, että nyt kenraaliksi ylennetty Solo oli ilmoittautunut vapaaehtoiseksi johtamaan maahyökkäystä Kuolemantähteä suojannutta deflektorikilpigeneraattoria vastaan. Chewbacca ilmoittautuikin välittömästi vapaaehtoiseksi ystävänsä johtamaan kommandoryhmään.[16]

Lähestyessään generaattoribunkkeria wookieen keskittymisen herpaantuminen asetti koko ryhmän ja tehtävän vaaraan. Hän huomasi keppiin sidotun lihanpalan, jonka hän yritti siepata, mutta epähuomiossa hän laukaisikin ewokien virittämän metsästysansan, joka nappasi hänet, Skywalkerin, Solon sekä droidikaksikon ja heidät vangittiin ja vietiin ewokien kylään. Siellä ryhmä kohtasi jälleen Organan, joka oli joutunut erilleen ryhmästä tiedustelusotilaiden kanssa käydyn kahakan aikana. Ewokit päätyivät heidän onnekseen luulemaan C-3PO:ta jumalaksi ja droidi onnistui neuvottelemaan heidät vapaaksi sekä saamaan alkuperäiskansalta tukea tulevaan taisteluun Imperiumia vastaan. Chewbaccasta, Solosta, Skywalkerista, Organasta ja droideista tuli kaikista ewok-heimon jäseniä.[12]

Endorin taistelun maataisteluosuuden aikana Chewbacca käänsi taistelun kulun kun hän kaappasi keisarillisten AT-ST -talsijan yhdessä kahden paikallisen ewokin kanssa, minkä jälkeen hän avasi tulen keisarillisia vastaan auttaen näin Kapinaliittoa varmistamaan voittonsa metsäkuulla.[12]

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaanonittomat esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]