Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi Uuden tasavallan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi uuden jediritarikunnan aikakaudella.

Chissien hallitsevat perheet

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 20. toukokuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Yhdeksän hallitsevaa perhettä ovat kuin mitkä tahansa perheet. Verisiteet ja kyvyt luovat sisarussuhteita, serkkuja ja kaukaisempia sukulaisia. Jotkut poistetaan perheestä, toisia otetaan tilalle ja jotkut ovat syntyneet koetuksessa. Ihan kuin missä tahansa perheessä.
Chaf'ees'aklaio[lähde]

Hallitsevat perheet tai Hallitsevat suvut olivat monimutkainen hallinnollinen järjestelmä, joka hallitsi Chissien valtakuntaa. Perheiden johtajat muodostivat Perheiden neuvoston.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sosiaalisessa ja yhteiskunnallisessa mielessä Hallitsevat perheet toimivat ammattimaisten byrokraattien yläpuolella ja heillä oli (ainakin osittainen) demokraattinen lainsäädäntö. Jokainen perhe oli vastuussa tietystä osasta chissien hallittoa, minkä lisäksi jokaisella perheellä oli virallisia edustajia, joilla oli aristocran ja syndicin kaltaisia titteleitä. Perheen sisäinen valta ilmeisesti jakautui tarkan hierarkian mukaan, jossa veljet ja sisaret (yhdistettynä sisarukset), serkut ja kaukaisemmat sukulaiset järjestettiin. Vaikka nämä asemat viittasivat suoraan verisukulaisuuteen, niitä saatettiin antaa myös ansioiden perusteella. Ja vaikka perhe sinänsä oli suvusta rakennettu, siihen hyväksyttiin myös adoptoituja jäseniä, jotka eivät olleet syntyneet ylhäisiksi. Esimerkiksi kaikki laajennuspainotteisten puolustusvoimien upseerit oli määritelty meriitillä adoptoiduiksi johonkin hallitsevista perheistä palveluksensa ajaksi. Sellaiset tavallisina kansalaisina syntyneet, jotka nimettiin jonkin perheen koetuksessa syntyneiksi saatettiin myöhemmin liittää pysyvästi perheeseen - ilmeisesti tähän kuului myös avioliiton solmiminen jonkun perheen jäsenen kanssa. Joissakin tapauksissa koetuksessa syntyneet saattoivat myös saada perheessä kaukaisemman sukulaisen aseman.

Yuuzhan vongien valloituksen aikana Uuden tasavallan saamien tietojen mukaan chissien hallitsevat perheet olivat syntyneet jo kaukaisessa historiassa, ennen kuin Csilla joutui jääkauden kouriin, mistä chisseillä on jo luotettavia historiallisia lähteitä. Sanottiin myös, että jokaisella tavallisellakin chissillä oli veriside ainakin yhteen hallitsevisa perheistä. Saman lähteen mukaan tieto ajalta ennen Csillan jäätymistä oli kuitenkin epäluotettavaa, koska kyse oli ennemminkin legendoista kuin todisteista, joten perheiden alkuperää ei voi varmasti määrittää. Lisäksi ensimmäisen väitteen uskomattomuuden huomioiden, viiden triljoonan chissin perimää tuskin voi jäljittää vain yhdeksään pariin esivanhempia, tällaisia ajatuksia on pohdittava tarkkaan ennen hyväksyntää.

On mahdollista, että ajatus kaikkien chissien kuulumisesta johonkin hallitsevista perheistä pohjautuu meriitillä adoptoitujen perheenjäsenten väliaikaiseen asemaan, minkä seurauksena kaikki chissien sotilasvoimissa palvelevat henkilöt kuuluivan johonkin perheistä palveluksensa ajan. Lähes kaikki yhteys chissien ja Uuden tasavallan välillä on kuitenkin tapahtunut sotilasvoimien välityksellä, joten kyse voi olla vain väärinymmärryksestä. Toinen mahdollisuus oli se, että jossakin vaiheessa elämäänsä kaikki chissit ovat jotenkin sidottuina perheisiin maantieteellisten, ammatillisten tai geneettisten yhteyksien kautta. Kummin tahansa väite, että kaikki chissit periytyisivät vain pienestä ryhmästä legendaarisia tai lähes myyttisiä perustajahahmoja, saattaa olla enemmän geneettisesti keinotekoista tai poliittisiin ideoihin pohjautuvaa kuin todella historiallista.

Muistiin kirjoitetun historian aikana hallitsevien perheiden määrän sanotaan vaihdelleen kolmen ja kahdentoista välillä, mutta molemmissa yhteyksissä 27 eYt ja 22 jYt hallitsevien perheiden määrä oli yhdeksän, ja niitä nimitettiin virallisesti "Yhdeksäksi hallitsevaksi perheeksi". Joitakin vuosia jälkimmäisen ajankohdan jälkeen perheiden määrän kuitenkin on kerrottu vähentyneen neljään, joiden nimiksi kerrottiin Csaplan perhe, Nuruodon perhe, Inrokinin perhe ja Sabosenin perhe. Tämä tieto on ilmeisesti lähtöisin samasta Uuden tasavallan lähteessä yläpuolella mainittujen tietojen kanssa, joten siihen kohdistuu tiettyä epäluuloa, mutta ilmeisesti Jagged Fel vahvisti tiedon vähän ennen jedien tehtävää Csillassa 29 jYt.

35 jYt aristocra Chaf'orm'bintranon tarjoaman selityksen mukaan Kolmas vagaarisota aiheutti chissien yhteiskunnassa vakavan puutteen työvoimasta, minkä seurauksena he kääntyivät hyönteismäisten killikeiden puoleen ja palkkasivat joitakin pesiä työntekijöiksi. Chissejä koitettiin estää muuttumasta liittyneiksi, mutta yritys epäonnistui, minkä seurauksena kaksi kokonaista perhettä joutui pesien valtaan, minkä lisäksi kolme muuta perhettä eivät pystyneet pitämään asemaansa ilman jatkuvaa killik-työvoiman käyttöä.

Chaf'orm'bintrano sanoi, että tilanne johti "erimielisyyksiin", joissa neljä muuta perhettä, paroni Felin ja Kotifalangin auttamina, poistivat kolme killikeistä riippuvaista sukulinjaa vallasta. Tämän selvityksen luotettavuutta on kuitenkin syytä epäillä. Ensinnäkin on epätodennäköistä, että chissien ja vagaarien välillä olisi käyty kolmea sotaa; toiseksi aristocra itse oletettavasti kuului Chafin perheeseen, jonka nimeä ei mainita selviytyneiden neljän perheen listassa. Hänen huomautuksensa myös viittaa siihen, että paroni Felin perhe olisi omaksunut ainakin jonkinlaisen roolin hallitsevien perheiden joukossa, minkä lisäksi hän mainitsee Felin joukkoineen tuhonneen komentaja Ina'ganet'nuruodon perheen, vaikka tämän nimi viittaa hänen mahdollisesti kuuluneen selviytyneeseen Nuruodon perheeseen.

Lyhyesti sanottuna ei ole tarkkaa tietoa siitä, mitä Chissien valtakunnassa todella tapahtui, ja kaikkeen Hallitsevia perheitä koskevaan tietoon tulisikin suhtautua varauksella—mikä luultavasti onkin juuri sitä, mitä chissit itse haluavat.

Hallitsevat perheet ja niiden roolit Uuden tasavallan lähteiden mukaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Csapla, raaka-aineiden jako ja siirtokuntien asiat
  • Nuruodo, sotilasasiat ja yhteydet ulkopuolisiin
  • Inrokini, teollisuus, rauhanomaiset tieteet ja yhteysjärjestelmät
  • Sabosen, laki ja järjestys, terveydenhuolto ja koulutus

Muita tunnettuja hallitsevia perheitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]