Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.

Dagobah

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 23. heinäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
Dagobah ep3.jpg
Dagobah
Astrograafiset tiedot
Alue

Ulkokehän alueet

Sektori

Sluisin sektori

Aurinkokunta

Dagobahin aurinkokunta

Auringot

1: Darlo

Kuut

0

Etäisyys galaksin ytimestä

50 250 valovuotta

Pyörähdysaika

23 tuntia

Kiertoaika

341 päivää

Fyysiset tiedot
Halkaisija

8 900km

Ilmakehä

Hapen seos

Ilmasto

Kostea

Maasto yleisesti
  • Suota
  • Viidakkoa
Vedenmäärä

n. 8%

Tärkeimmät kohteet ja paikat
Yhteiskunnalliset tiedot
Syntyperäiset lajit

Hepsalum tashit

Muut lajit

Ihmiset (aikaisemmin)

Virallinen kieli

Galaktinen peruskieli (aikaisemmin)

Hallitus

Ei ole

Tärkeimmät kaupungit

Ei ole

Liittoutuma

Dagobah oli Ulkokehän planeetta Dagobahin aurinkokunnassa. Tämä kaukainen soiden ja metsien peittämä planeetta tunnettiin jedimestari Yodan piilopaikkana ja "kotina".

Maantieto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dagobah oli karu, kostea ja soinen planeetta, jonka pinnalla vuorottelivat suoaukiot ja laajat soiset metsät. Planeetan pinnalla oli vain harvoja laajempia vesialueita, lähes kaikki vesi oli sitoutunut laajoihin kosteikkoihin. Planeetalla ei ollut kehittynyt mitään edistynyttä sivilisaatiota.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Löytyminen ja tutkimukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Satoja vuosia ennen kloonisotia jedimestari Minch surmasi taistelussa voimakkaan bpfasshilaisen mustan jedin tällä kartoittamattomalla planeetalla. Mustan jedin mahti imeytyi ympäristöön myrkyttäen ympäristön |pimeän puolen energialla.

Ennen kloonisotia Halka Four-Denin komentama Tasavallan tutkijaryhmä asettui Dagobahiin tutkimaan paikallista kasvistoa ja eläimistöä. Ikävä kyllä Halka ja hänen tutkijansa kuolivat ennen kuin heitä ehdittiin noutaa, koska heidän ylempänsä eivät olleet kiinnostuneita heidän löydöistään.

Kloonisotien alkaessa jedimestari Yoda nopeasti uudisti mestari Kenobin tutkimukset koskien kadonnutta Kaminon planeettaa. Hän oivalsi, että jos tiedot Kaminosta oli poistettu arkistoista, muitakin samanlaisia planeettoja oli todennäköisesti olemassa. Hän löysi kolmekymmentäseitsemän planeettaa, joista yksi oli Dagobah, jonka hän painoi mieleensä mahdollisena piilopaikkana. Se saattoi myös muistuttaa häntä ajasta, jonka hän menneisyydessä oli viettänyt vastaavalla suoplaneetalla.

Yodan maanpako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suuren jedipuhdistuksen alkaessa Yoda vetäytyi maanpakoon Dagobahin soille käytyään kaksintaistelun Darth Sidiousin kanssa senaatissa. Hän oli etukäteen päättänyt, että jos he joutuisivat tappiolle, hän vetäytyisi soille. Valitsemalla planeetan, jota "ei ollut olemassa", joka oli täynnä elävää Voimaa ja joka oli pimeän puolen tahraama, Yoda pystyi pysymään täydellisesti piilossa. Hän asettui asumaan lähelle pimeän puolen saastuttamaa luolaa, mikä entisestään auttoi peittämään hänen vaikutuksensa Voimaan.

Tash ja Zak Arranda tapasivat Yodan planeetalla, mutta hän kieltäytyi ottamasta heitä oppilaikseen selittäen, että hän odotti erästä toista oppilasta. Myöhemmin Arrandat auttoivat pelastamaan Tasavallan tutkijoiden jälkeläiset, minkä seurauksena viimeinenkin "edistynyt sivilisaatio" poistui planeetalta.

Kolme vuotta Yavinin taistelun jälkeen, galaktisen sisällissodan aikana, Luke Skywalker näki Hothin jääplaneetalla Obi-Wan Kenobin Voima-aaveen, joka neuvoi häntä menemään Dagobahiin tapaamaan Yodaa, joka voisi opettaa hänelle Voiman käyttöä. Luke löysi Yodan, joka ei kuitenkaan ollut aivan sitä, mitä hän oli odottanut.

Vastahakoisesti Yoda otti Luken oppilaakseen. Koulutuksen aikana Luke myös kävi pimeän puolen luolassa, missä hän kävi taisteluun Darth Vaderin kuvajaisen kanssa, joka paljastui lopulta Lukeksi itsekseen. Koulutuksen aikana hän näki myös näyn, jossa Han Soloa, Leia Organaa ja Chewbaccaa kidutettiin. Näyn huolestuttamana Luke keskeytti koulutuksensa lähteäkseen auttamaan Bespinillä olevia ystäviään. Hän kuitenkin lupasi Yodalle, että hän palaisi takaisin täydentämään koulutustaan.

Hän palasi suunnilleen vuotta myöhemmin, mutta vain nähdäkseen Yodan vielä viimeisen kerran ennen tämän kuolemaa.

Jedien paluu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luke Skywalker palasi Dagobahiin yhdeksän vuotta Yavinin taistelun jälkeen. Sillä kerralla hän löysi luolasta mustan jedin jättämän kutsulaitteen. Hän palasi uudelleen neljä vuotta myöhemmin silloisen rakastettunsa Callista Mingin kanssa etsiessään tapaa palauttaa tämän yhteys Voimaan.

Vuotta myöhemmin Ragnosin kultin seuraajat imivät pimeän puolen luolan voiman. Tämä poisti väliaikaisesti pimeän energian, mutta ilmeisesti voima palasi, kun Ragnosin valtikka tuhoutui tai voima palautui itsekseen.

Kaksikymmentäkaksi vuotta Yavinin taistelun jälkeen Anakin Solo, Ikrit, Tahiri Veila, Uldir Lochett, Peckhum ja R2-D2 vierailivat planeetalla, koska Anakin oli nähnyt näyssä itsensä mustana jedinä. Selviydyttyään planeetan vaarallisen eläimistön hyökkäyksistä Anakin saapui pimeän puolen luolalle, jossa Luke oli käynyt vuosia aiemmin. Luolassa Anakin joutui kohtaamaan omat epäilyksensä kasvoista kasvoihin, mutta selviytyi kohtaamisesta voittajana.

Vuonna 36 jYt jedien suurmestari Luke Skywalker lähetti jediritarit Tahirin, Lowbaccan ja Tesar Sebatynen Dagobahiin meditoimaan maanpaossa. Heidät kolme oli arvioitu uhaksi, koska kolmikko oli antanut tietoja Aryn Dro Thulille. Luke sanoi heille, että hän tietäisi, milloin he olisivat valmiit palaamaan jedien pariin, ja kutsuisi heitä sitten, eikä heidän olisi lupa poistua sieltä ennen kuin kutsuttuina.

Eläimistö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

sco:Dagobah