Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi kapinallisten aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi Uuden tasavallan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi perinnön aikakaudella.

Darth Maul

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 23. kesäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
R2 repair.png

Toivottavasti huoltodroidit pystyvät korjaamaan sen.

Tätä artikkelia tai artikkelin osaa on pyydetty parannettavaksi.

Voit auttaa Jedipediaa parantamalla artikkelia. Lisää tietoa saattaa olla artikkelin keskustelusivulla.

[+/–]
Fighters in formation.jpg

Sisältöä näkyvissä! Star Wars: The Clone Wars–luokkaa.

On huomattu, että osa tästä artikkelista ei enää ole ajan tasalla, ja se tarvitsee uutta tietoa.

Kun artikkeli on mielestäsi päivitetty, voit poistaa tämän viestin.

[+/–]
Maulhead.jpg
Darth Maul
Elämäkerralliset tiedot
Kotiplaneetta

Iridonia [1]

Syntynyt

54 eYt Iridonia

Ruumiilliset tiedot
Laji

Zabrak [2]

Sukupuoli

Mies [2]

Pituus

175 cm

Kronologiset ja poliittiset tiedot
Aikakaudet

Imperiumin nousun aikakausi,
Kapinallisten aikakausi,
Uuden tasavallan aikakausi [2]

Liittoutuma(t)

Sithlordien sääty [2],
Kauppaliitto [2],
Galaktinen Imperiumi [2]

Mestarit

Darth Sidious [2]

Darth Maul oli sithlordi Imperiumin nousun aikakauden loppupuolella. Maul tunnettiin kaksiteräisestä punaisesta valosapelistaan, ilmiömäisistä taistelutaidoistaan ja kurinalaisuudestaan sekä uskollisuudestaan mestariaan Darth Sidiousia kohtaan. Maul suoritti elämänsä aikana useita poliittisia murhia mestarinsa käskystä ja 33 eYt lähes murskasi Mustan Auringon rikollisjärjestön.

Maulin viimeiseksi tehtäväksi jäi tappaa Naboon invaasioon sotkeutuneet kaksi jediä, joista toinen, Obi-Wan Kenobi melkein surmasi Maulin taistelussa.

16 eYt Maul halusi kostaa Kenobille ja kohtasi tämän Tatooinelta, mutta Owen Lars ampui Maulin ennen kuin tämä ehti kajota Kenobiin. Maulista tehtiin vuonna 0 eYt klooni, jonka Darth Vader sittemmin kukisti Kalakar VI:llä. Maul teki viimeisen paluunsa Uuden tasavallan aikaan hologrammimuodossa. Eräs iridonialaistiedemies kokosi hänen sisäelimensä ja muodosti hänestä hologrammin, mutta hologrammi hävisi myöhemmin Luke Skywalkerin toimesta.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sithkoulutukseen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Darth Sidious löysi vain kaksivuotiaan Maulin Iridonialta noin vuonna 52 eYt. Sidious aisti nuoren zabrakin vahvuuden Voimassa ja päätti ottaa tämän sithkoulutukseen.

Sith-oppilasaika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sidious kasvatti Maulin käyttämällä tuskaa ja kipua apukeinoina. Maul oppi myös tuntemaan suurta kunnioitusta mestariaan kohtaan; hän olisi vaikka surmannut itsensä Sidiousin käskystä. [2]

Maul harjoitteli erilaisten taisteludroidien avulla valosapelitaistelua. Myöhemmin hän osasikin kukistaa jopa jedin ennätysajassa.

Vierailu Jeditemppeliin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maulin ollessa pieni, Sidious ja hän pukeutuivat turisteiksi, ja menivät Jeditemppelille. He eivät päässeet sisään, joten he jäivät portaille, ja Sidious osoitti Maulille joitain jedejä ja varoitti häntä heistä. Näin Maul oppi vihaamaan ja tuntemaan jedejä.lähde?

Harjoittelua droideja vastaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sidiousin oli helppo hankkia droideja Maulin harjoituskohteeksi, olihan hänellä hyvä kontakti Kauppaliittoon. Näinpä Sidious asetti Maulin vastustajiksi tuhoojadroideja, jotka Maulin tuli tuhota harjoitellessaan. Aluksi droidit oli säädetty niin, etteivät ne voisi tappaa kohdettaan, mutta ajan myötä Maul välttämättä halusi säätää tämän toiminnon pois. Näin Maulista tuli erinomainen taistelija kaksiteräisellä valosapelillaan. Maul käyttää eniten taistelutyyliä raudkäpp. [2]

Kaksiteräinen valosapeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Darth Maul halusi välttämättä vaativimman aseen minkä voisi saada. Näinpä hän lyhyen mutta hyvän harkinnan jälkeen päätti tehdä valosapelistaan kaksiteräisen. Maul vietti kideuunin äärellä tunteja, vaikka olisikin voinut poistua toisaalle niiksi tunneiksi. Hän kuitenkin halusi olla läsnä, kun hänen koko tulevan elämänsä ase valmistui. [2]

Viimeinen koe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Maul oli valmistumassa sithlordiksi Sidious lähetti hänet yksin autiolle ja vaikeamaastoiselle planeetalle, missä murhaajadroidit metsästivät häntä kuukauden. Kuukauden lopussa, Maul löysi Palpatinen odottamassa luolan suulta. Maul ei ollut syönyt päiviin, ja oli nääntynyt. Sidious haastoi hänet taisteluun, jossa Sidious päihitti Maulin helposti. Sidious seisoi tyrmätyn miehen edessä kertoen, että hän oli valmistellut jo toista oppilasta. Jopa ilman asetta, Maul jatkoi hyökkäystään Sidiousin kimppuun ja jopa pääsi puremaan hänen käteensä ennen lopullista tappiotaan. Sen jälkeen Sidious kertoi Maulille, että hänen koulutuksensa oli päättynyt ja hän oli nyt sithlordi.lähde?

Mustan Auringon tapaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palpatinen valtaanousua häiritsi Musta Aurinko ja hän lähetti Maulin hoitamaan tapauksen. Maul siis lähti "neuvottelemaan" asiasta toisin sanoen surmaten kaikki vigot järjestöstä. Samalla hän kohtasi Mustan Jedin Mighellan, joka oli liittoutunut Mustan Auringon järjestön kanssa, ja jonka Maul kukisti. Tämä viimeistään vakuutti Sidiousille että Mauliin pystyi luottamaan tehtävässä kuin tehtävässä. [2]

Naboon saarto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Darth Maul kohtaa Qui-Gon Jinnin Tatooinella.

Sidiousin ja Kauppaliiton suunnittelemaan saartoon tarvittiin Maulin apua. Eräs Nute Gunrayn apuri oli karannut eräältä Kauppaliiton alukselta, jolla yhtiön johto piileksi, ja vienyt mennessään kiteen joka sisälsi kaikki tiedot saarrosta, tarkoituksenaan myydä se ja elää leppoisa loppuelämä. Darth Sidiousin epäilykset kuitenkin heräsivät viimeistään tässä vaihessa ja hän lähetti Maulin metsämään neimoidialaista. Tehtävä oli helppo, sillä Coruscantissa eli vain muutama neimoidialainen. Kuitenkin jeditemppelissä ennen asunut tietomeklari Lorn Pavan oli juuri ostamassa kidettä, kun Maul saapui paikalle, tappoi neimoidialaisen, ja yritti tappaa Pavalinkin, joka kuitenkin peloissaan pakeni, ja huomaamattaan kiteen kanssa, tosin myöhemmin huomaten sen. Pavanilla oli kiire myydä kide jollekin, sillä ostaakseen hän oli tehnyt protokolladroidillaan I-Fivella puolen miljoonan pankkiryöstön saadakseen rahat kiteseen. Nyt Maul alkoi siis metsästää Pavania. Pavan oli juuri myymässä kidettä hutt Yanthille, kun Maul tuli taas väliin, päästäen Pavanin karkuun. Pavan kohtasi tämän jälkeen viimeistä koettaan vähän aika sitten suorittaneen jedin Darsha Assantin, jonka tehtävään oli sisältynyt tuoda eräs Oolth-niminen jeditemppeliin, mutta tämä oli kuollut haukkalepakoiden käsissä. Maul sai kaksikon monesti kiinni, mutta aina he pääsivät pakoon. Assantin mukana oli hänen mestarinsa Anoon Bondara, jonka Maul surmasi kaksintaistelussa.

Darth Maul surmaa Jinnin.

Lopulta Maul tavoitti Pavanin ja Assantin, ja Darshan taistellessa Maulia vastaan ihmeellisen hyvin, Pavan ja I-Five jäädyttivät itsensä väliaikaisesti, niin että Maul luuli heidän kuolleen. Maul surmasi Assantin, mutta Assantin taistelutekniikka pohjautuikin siihen, että Maul laukaisisi räjähdyksen osuessaan Darshaan, ja näin Maul sorrutti osan monadista, jolla he taistelivat. Maul sai kiteen ja lähti pois Coruscantilta tyytyväisenä tavoitteensa onnistumisesta. Eräällä asteroidilla hän ja Sidious tapaisivat ja Maul luovuttaisi kiteen tälle. Pavan kuitenkin halusi kostaa Darshan kuoleman ja lähti perään, tyrmäsi Maulin, otti kiteen ja melkein valosapelinkin, kunnes Maul heräsi ja lähes tappoi Pavanin, joka - taas kerran - pääsi pakenemaan halliin, jossa joukko senaattoreita keskusteli. Haavoittunut Pavan luovutti kiteen senaattori Palpatinelle - eli Darth Sidiousille - tehden pahan virheen tietämättään. Maul tapasi Sidiousin hetken kuluttua ja kide olikin jo valmiiksi Sidiousilla, jolle kide suorastaan ojennettu anellen. Palpatine huijasi Pavania sanoen, että kide oli toimitettu jedeille. Senaatti peruutti syytteet pankkihuijauksesta Pavanin sankarillisen toiminnan vuoksi, mutta Pavanin astuessa ulos sairaalahuoneestan Maul viimein surmasi hänet. Näin oli monimutkainen työ suoritettu. [3]

Kuitenkin itse saarto oli vielä edessä. Kauppaliiton alukset miehittivät Naboon ilmakehän estäen kaiken tavaran kuljetuksen sinne ja sieltä ulos, eli tehden kauppasaarron. Taisto käytiin, ja toisessa taustelussa Maul taisteli Kauppaliiton puolella tehtävään tappaa Obi-Wan Kenobi ja hänen mestarinsa, Qui-Gon Jinn. Maul oli jo kohdannut Jinnin Tatooinella, ja nyt Naboolla nuoruuden intoa puhkuva Maul tappoi Jinnin helposti, mutta ollessaan taistelussa Kenobia vastaan Kenobi surmasi Maulin. Obi-Wan käytti mestarinsa valosapelia ja halkaisi Maulin puoliksi vyötärön kohdalta. Maul putosi kuiluun jossa halkesi kahtia.

Myöhempi elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Skywalkerin kohtaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maul ilmestyi takaisin kohdaten jedipadawanin Anakin Skywalkerin Ilumin kristalliluolassa, vain muutama vuosi hänen kuolemansa jälkeen. Anakin meni kristalliluolaan (samanlaiseen kuin Luke Skywalker oli lähtenyt Dagobahilla). Kun Anakin saapui luolan suurimpaan osaan, Darth Maul ilmestyi paikalle ja he alkoivat taistella. Vähän ajan päästä Maul mainitsi Anakinille Qui-Gonin kuolemasta ja kiitos Anakinin valosapeli-harjoituksien, Anakin voitti. Mutta kun Anakin katsoi tarkemmin, tällä kertaa Maul oli Pimeän puolen luoma.

Se ei ollut viimeinen kerta kun Anakin ja Maul taistelivat toisiaan vastaan.

Darth Maul kyborgina

Obi-Wanin jahtaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Täällä ei ole Palpatinea. Ei Imperiumia. Ei Jediä. Ei valoa eikä pimeyttä... Vain sinä ja minä täällä ja nyt.
―Darth Maul puhuu Obi Wanille[lähde]

Myöhemmin selvisi että Maul oli selvinnyt putoamisesta Naboon reaktorikuiluun, sillä Palpatine oli koonnut hänet. Saatuaan itselleen kyborgijalat, hän ryhtyi metsästämään sitä henkilöä joka oli päihittänyt hänet: Obi-Wan Kenobia. Hän etsi jediä monia vuosia, kunnes 16 eYt hän löysi Owen Larsin ja muutaman vuoden ikäisen Luke Skywalkerin.

Maul hyökkäsi heidän kimpuunsa Tatooinella, pitäen vielä huppua päänsä yllä. Seisoen kummallisilla droidijaloilla, hän voiman kautta puhui eräälle, kertoen että hän oli seurannut tätä aina Kaminolle, Geonosisien, Mustafariin ja Polis Massaan tappaen viattomia ja lopulta matkustaen Mos Eisleyhin vaatien tietoja Wattolta, jonka oli sitten tappanut. Hän tiesi jahtaamisen loppuvan nyt: jos hän uhkailisi Lukea, tämä tulisi esiin.

Lopulta Obi-Wan tuli esiin hiekan alta ja jahtaaja riisui viittansa ja hän paljastui Darth Mauliksi. Maul oli muuttunut aika paljon: Hänen sarvensa olivat kasvaneet pituutta. He taistelivat sitten Naboon saarron jälkeen.

Kenobin onnistui katkaista Maulilta vasen käsi ja muutama sarvi. Sitten hän epäröi tappaa aseettoman vastustajansa, samalla muistellen mestariaan, Padmé Amidalaa ja Anakinia. Lopulta Owen ampui Maulin pään rikkinäisellä aseellaan.

Ohjelmointimuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luovuta jo, PROXY! Sisälläsi ei ole ketään jota en ole kukistanut.
―PROXY paljastaa Darth Maul -taistelumuotonsa Galen Marekille[lähde]

Palpatine oli säilyttäny Darth Maulin dataa siihen varaan jos niile olisi vielä käyttöä, niinpä hän oli syöttänyt nämä tiedot harjoitusdroidille nimeltä PROXY. PROXY käytti Maulin muotoa täyttääkseen tärkeimmän tehtävänsä: Tappaa Galen Marek Raxus Primessä. Kaksikko taisteli kunnes Marek katkaisi Maulin valosapelin kahtia ja lävisti PROXYN päihittäen tämän.

Klooni Kalakar Sixillä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

0 eYt, vain vähän aikaa ennen Yavinin taistelua Maul kloonattiin, mahdollisesti keisari Palpatinen käskystä.

Darth Vader, Palpatinen uusi oppipoika saapui Kalakar Sixiin etsimään Kuolemantähti In piirrustuksia, jotka Kapinaliitto oli varastanut. Valitettavasti Vader huomasi myöhemmin Imperiumin iskujoukot olivat kaikki tapettu Valomiekalla.

Samalla hetkellä Vaderin kimpuun hyökkäsi Darth Maulin klooni, ja he alkoivat taistella tulivuoren sisälle asti. Maulin aikomuksena oli tappaa Vader ja ottaa paikkansa Palpatinen vierellä jälleen. Tätä Vader ei sallinut ja päätti tappaa Maulin. Maul sai yliotteen taistelussa ja hänen onnistui kaataa Vader, mutta ennen kuin hän ehti lävistää valomiekkansa, Vader lävisti oman valomiekkansa sekä itsensä että Maulin läpi. Ennen kuolemaansa Maul kysyi Vaderiltä ketä tämä vihaisi niin paljon jotta voisi tappaa vihollisensa. Vader vastasi tähän "itseäni" ja Maulin klooni oli kuollut.

Paluu hologrammina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myöhemmin, muutama vuosi Endorin taistelun jälkeen uuden tasavallan aikaan hullu Iridonialaistiedemies nimeltä Drell Kahmf oli pitänyt Maulin aivoja elossa löydettyään ne Tatoiinelta. Tiedemies uskoi Maulin olevan Iridonian kuningas ja tarinoista tuli sitten totta.

Antaakseen Maulille uuden elämän hän asetti aivot kemikaalisäilöön, käynnistäen aivot ja luoden Maulista "sielu-hologrammin", minkä avulla voisi hallita Iridonian pääkaupunkia. Hologrammina, tämä Maulin kummitusmainen versio pystyi palaamaan takaisin, muttei täysin pystynyt palaamaan.

Kun jedimestari Luke Skywalker saapui Iridoniaan, hänen kimpuunsa hyökkäsi hologrammi Maul. Maulin haamumaisen hologrammimuodon ansiosta Luke päätti käyttää Voimaa löytääkseen Maulin ja tiedemiehen piilopaikan. Luke huomasi että "pitämällä hänet elossa ei ole voiman tahto" ja hän pelotteli Drell Kahmfin pakosalle. Ennen kuin Luke ehti tuhota koneiston, Kahmf oli ehtinyt kytkeä Maulin hologrammimuodon päälle ja tämä hyökkäsi Luken kimpuun. Luken onnistui tuhota koneisto, minkä seurauksena sekä elossapitolaitteet että Maulin aivot tuhoutuivat. Lopultakin, Maul oli tuotu kuolemaansa.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaanonittomat esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wiki.png
Tutki kaikkia Jedipedian mediatiedostoja tämän artikkelin aiheesta:
Kuvat · Sitaatit

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Darth Maul: Varjojen metsästäjä
  2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 Darth Maul: Varjojen metsästäjä Viittausvirhe: Virheellinen <ref>-elementti; nimi ”Darth Maul: Varjojen metsästäjä” on määritetty usean kerran eri sisällöillä Viittausvirhe: Virheellinen <ref>-elementti; nimi ”Darth Maul: Varjojen metsästäjä” on määritetty usean kerran eri sisällöillä Viittausvirhe: Virheellinen <ref>-elementti; nimi ”Darth Maul: Varjojen metsästäjä” on määritetty usean kerran eri sisällöillä Viittausvirhe: Virheellinen <ref>-elementti; nimi ”Darth Maul: Varjojen metsästäjä” on määritetty usean kerran eri sisällöillä Viittausvirhe: Virheellinen <ref>-elementti; nimi ”Darth Maul: Varjojen metsästäjä” on määritetty usean kerran eri sisällöillä Viittausvirhe: Virheellinen <ref>-elementti; nimi ”Darth Maul: Varjojen metsästäjä” on määritetty usean kerran eri sisällöillä Viittausvirhe: Virheellinen <ref>-elementti; nimi ”Darth Maul: Varjojen metsästäjä” on määritetty usean kerran eri sisällöillä Viittausvirhe: Virheellinen <ref>-elementti; nimi ”Darth Maul: Varjojen metsästäjä” on määritetty usean kerran eri sisällöillä Viittausvirhe: Virheellinen <ref>-elementti; nimi ”Darth Maul: Varjojen metsästäjä” on määritetty usean kerran eri sisällöillä
  3. Tähtien sota: Episodi I – Pimeä uhka