Tämän artikkelin aihe kuuluu kaanoniin.

Darth Sidious

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 21. kesäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Tämä on artikkelin kaanonversio.  Paina tästä lukeaksesi artikkelin Legends-versiota. 
Emperor Sidious.png
Darth Sidious
Elämäkerralliset tiedot
Kotiplaneetta

Naboo[1]

Syntynyt

n. 84 eYt,[2] Naboo[3]

Kuollut
Ruumiilliset tiedot
Laji

Ihminen[9]

Sukupuoli

Mies[9]

Pituus

1,73 metriä[10]

Paino

75 kilogrammaa[11]

Hiusten väri

Punainen, myöhemmin harmaa[1]

Silmien väri

Sininen,[1] keltainen (pimeä puoli)[5]

Kronologiset ja poliittiset tiedot


Liittoutuma(t)
Mestarit

Darth Plagueis[13]

Oppilaat
Kaikki etenee kuten olen ennalta nähnyt.
―Darth Sidious[lähde]

Darth Sidious oli miespuolinen ihminen ja sithin musta valtias, joka toimi Galaktisen Tasavallan viimeisenä ylikanslerina ja Galaktisen Imperiumin keisarina. Sidious, joka syntyi nimellä Sheev Palpatine, oli Darth Plagueisin kouluttama Voiman pimeällä puolella. Lopulta Sidious otti oman oppilaansa, Darth Maulin, ja tappoi mestarinsa. Jatkaessaan Maulin kouluttamista Sidious kohtasi Serennon kreivi Dookun, jediritarikunnan jäsenen, joka auttoi lisää Sidiousin suunnitelmissa. Julkisesti Sidious oli vaatimaton Naboon senaattori Palpatine, mitä asemaa hän käytti manipuloidakseen galaksin tapahtumia omiin tarkoituksiinsa.

Kolmetoista vuotta ennen nousuaan keisariksi, Sidious suunnitteli Naboon invaasion ja käytti kriisiä verukkeena tullakseen ylikansleriksi galaktisen senaatin valitsemana. Maulin hävittyä jedeille Sidious tarvitsi uuden oppilaan. Dooku lähti jediritarikunnasta ja sai Sidiousilta nimen "Darth Tyranus". Yhdessä he muodostivat Itsenäisten aurinkokuntien konfederaation sytyttämään galaktisen sisällissodan. Kansleri Palpatinena Sidious laajat keskitetyt hätäoikeudet hoitaakseen separatistikriisin ja hän nosti Tasavallan suurarmeijan taistelemaan kloonisodissa. Suurarmeijan kloonisotilaat olivat todellisuudessa sithien tilaamia, ja jokaisessa oli biosiru, johon oli ohjelmoitu ennalta protokolla sithien arkkivihollisten jedien eliminointiin, kun käsky annettiin.

Sodan lopussa Sidious oli saanut lähes täyden hallinnan Tasavallasta. Uusilla oikeuksillaan Sidious julisti jedit pettureiksi ja määräsi kloonit toteuttamaan käskyn 66, tuhoten siten jediritarikunnan. Kun jedit oli tuhottu, Sidious julistautui keisariksi ja muutti Tasavallan Galaktiseksi Imperiumiksi. Sidious myös käänsi jediritari Anakin Skywalkerin, Valitun, pimeälle puolelle ja nimitti hänet Darth Vaderiksi. Seuraavien vuosien aikana Sidious siirsi Imperiumin päivittäisen hallinaan hallintoneuvostolle ja vietti suurimman osan ajastaan muinaisessa sithien pyhäkössä keisarillisen palatsin alla, yrittäen käyttää pimeää puolta muokkaamaan Voimaa omiin tarkoituksiinsa.

Samaan aikaan Imperiumi laajeni ympäri galaksia, mihin kuului Kuolemantähden rakentaminen säilyttämään järjestys ja toimimaan pelon tunnuksena. Kuitenkin Kapinaliitto muodostettiin vastustamaan Sidiousin valtaa, ja Luke Skywalker tuhosi Kuolemantähden. Sidious antoi tehtävän Vaderille, Skywalkerin isälle, joko tuhota tai käännyttää poika, ja Vader toi lopulta Skywalkerin mestarinsa eteen Endorin taistelun aikana. Siellä Sidious yritti käännyttää Skywalkerin pimeälle puolelle, mutta Skywalker kieltäytyi. Kun Sidious yritti tappaa Luken, Vader palasi valoisalle puolelle ja kääntyi mestariaan vastaan, tappaen itsensä ja Sidiousin samalla. Näin Anakin Skywalker tuhosi sithit ja kapinalliset onnistuivat tuhoamaani Kuolemantähti II:n.


Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaanonittomat esiintymiset

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]