Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi kapinallisten aikakaudella.

Executor

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 23. heinäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Obiwanarchives.jpg

Ehkä arkistot ovat epätäydelliset.

Tämä artikkeli, käännös tai niiden osa on vasta keskeneräinen, ja sitä ei ole saatettu loppuun.

Koska artikkeli on kesken, kaikenlainen apu sen parantamiseksi on tervetullutta.

[+/–]
Executor.jpg
Executor
Tuotannolliset tiedot
Valmistaja

Kuat Drive Yards/Fondor Shipyards[1]

Malli

Executor-luokan supertähtituhoaja[2][3]

Luokka

Tähtituhoaja[2][3]

Hinta

1,143,350,000 krediittiä (arvioitu hinta, ei kaupan)[4][5]

Tekniset tiedot
Pituus

19 000 metriä[5]

Kiihtyvyys

1 230 G[6]

Megavalo

40[7]

Moottori(t)

13 KDY Executor-50.x moottoria[8]

Hyperajo

Luokka 2.0[7]

Suojakentät

2 KDY ISD-72x deflektorikilpigeneraattori-tornia[9][10]

Runko

Titaanivahvistettua alumiiniterästä[7]

Navigointijärjestelmät

Navigointitietokone[11]

Aseistus
 • 2 000 turbolaserpatteria[12]
 • 2 000 raskasta turbolaserpatteria[12]
 • 250 raskasta ionikanuunaa[12]
 • 500 puolustuslasertykkiä[12]
Täydennykset
 • 200 sekalaista torjunta- ja tukialusta[7]
 • 3 varuskuntatukikohtaa[5][6]
 • Satoja raskaita talsijoita[5]
Miehistö
Min. miehistö

50 000[17]

Matkustajat
 • 38 000 (maajoukkoja)[5]
Lastitilat

250 000 tonnia[7]

Kulutustarvikkeita

6 vuotta[5]

Käyttötiedot
Rooli(t)
Aikakausi
Tuhottu

4 jYt, Endorin aurinkokunta[22]

Taistelut ja tapahtumat
Liittoutuma

Galaktinen Imperiumi[1]

Laivasto

Imperiumin laivasto[1]

Taisteluosasto

Kuolemanlaivue[5]

Omistaja(t)

Darth Vader[5]

Komentaja(t)
Miehistön jäsenet
Tämä on minun henkilökohtainen taistelulaivani... enkä nimennyt sitä Executoriksi turhan takia!
Darth Vader[lähde]

Supertähtituhoaja Executor oli lordi Darth Vaderin henkilökohtainen lippulaiva ja ensimmäinen Executor-luokan supertähtituhoaja-linjan aluksista. Tähtialusinsinööri Lira Wessex suunnitteli sen alkuperäisen Imperial-luokan tähtituhoajan seuraajaksi. Executor oli 19 000 pituusmetrillään suurin perinteinen sotalaiva koko galaksissa aina loppuunsa asti. Executorissa oli yli 50 000 asetta ja tarpeeksi tulivoimaa jotta se voi tuhota kaiken planeetan pinnalta matalaksi tuntien sisällä ja sotilaalliset täydennykset pystyivät tuhoamaan minkä tahansa maassa olevan laitoksen. Pelkkä Executorin läsnäolo pystyi alistamaan kokonaisia aurinkokuntia.

Executorin rakentaminen aloitettiin huippusalaisessa eristetyssä Scarlin aurinkokunnassa, missä Darth Vader kasvatti ja koulutti salaista pimeän puolen oppipoikaansa, Galen Marekia epäonnistuneessa suunnitelmassa syöstä keisari Palpatine vallasta. 0 jYt Executor siirrettiin Fondorin aurinkokuntaan viimeistelyä varten amiraali Amise Griffin valvonnassa. Fondorilla Executor oli epäonnistuneen sabotaasiyrityksen kohteena. Kavalat keisarilliset amiraalit yrittivät sabotoida alusta yrittäen tuhota Vaderin suunnitelmat ajaakseen omia etujaan. Kun Executor saatiin valmiiksi se lähetettiin Yavin 4:lle aikomuksenaan tuhota Kapinaliiton tukikohta. Vader toivoi voivansa koko kapinan uudella aseellaan, mutta alus ei kyennyt estämään Yavinin evakuointia. Griff kuoli taistelussa.

Kolme vuotta Yavinin tapahtumien jälkeen amiraali Kendal Ozzelin komennuksessa Executor johti Vaderin tähtituhoajalaivuetta, Kuolemanlaivuetta, Imperiumin metsästäessä kapinallisten salaista päämajaa osana Vaderin henkilökohtaista suunnitelmaa löytää poikansa Luke Skywalker. 3 jYt Executor johti Imperiumin voittoon Hothin taistelussa, mutta Ozzelin taktisen möhläyksen vuoksi Skywalker ja Kapinaliiton johto onnistuivat pakenemaan ja Vader teloitti Ozzelin. Executorin komento siirtyi välittömästi kapteeni Firmus Piettille, jonka komennossa alus jahtasi Millennium Falconia Hothilta Bespinin Pilvikaupunkiin jatkuvassa Skywalkerin metsästyksessä. Executor ei kuitenkaan saanut Skywalkeria napattua Pilvikaupungissa, joten Vaderin jahti jatkui.

Skywalkerin ollessa piiloutuneena Vader palasi Executorilla Coruscantille missä 3.5 ABY jännitteet Vaderin ja rikollisjärjestö Mustan Auringon prinssi Xizorin välillä kärjistyivät. Keisarillisen pääkaupungin yläpuolella Executor tuhosi Mustalle auringolle tärkeän Falleenin nyrkin tappaen henkilökohtaisen verivihollisensa ja lopettaen Mustan Auringon uhan Imperiumille. Välittömästi sen jälkeen Executor lähetettiin suojelemaan Toisen Kuolemantähden kauko-ohjattua rakennustyömaata Endor-kuun kiertoradalla.

Vuonna 4 jYt Executorin suhteellisen lyhyt elämä sai räjähtävän päätöksen Endorin metsäkuun yläpuolella. Endorin taistelun aikana Executor johti massiivista tähtituhoajalaivuetta jättäen kapinallislaivaston ansaan itsensä ja taisteluaseman väliin. Kuitenkin kapinalliset pääsivät niskan päälle hyökkäämällä Executoria vastaan lähietäisyydeltä. Keskitetty hyökkäys taistelun huippukohdassa kaatoi Executorin deflektorikilvet ennen arvaamatonta Arvel Crynydin ohjaaman A-siipisen tähtihävittäjän osumaa komentosiltaan. Navigoinnin kaatumisen jälkeen Executor ajautui Kuolemantähden painovoimasäteeseen ja törmäsi räjähtäen taisteluaseman pintaan.

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Malli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Executor oli ensimmäinen alus uudessa Executor-luokan supertähtituhoaja -linjassa ja ensimmäinen keisarillisen laivaston lippulaiva. Valtavalla 19 kilometrin pituudellaan alus kruunasi sekä keisarillisen laivaston että Kuat Drive Yardsin tähtialussuunnittelun. Lähes kaksitoista kertaa klassisen Imperial-luokan tähtituhoajan kokoisena Executor oli suurin keisarillisen laivaston alus aina loppuunsa asti, vain Kuolemantähti oli suurempi.

Executor saattajanaan kaksi selvästi pienempää Imperial-luokan tähtituhoajaa.

Executorilla oli klassisilta Imperial-luokan tähtituhoajilta peritty tikarimainen muotoilu, joka muistutti kuitenkin enemmän nuolenkärkeä. Sileä titaanivahvistettu alumiiniteräsrunko ympäröi valtavaa aluetta asuttavia tiloja supertähtituhoajan keskustassa, joka sisälsi mm. komento- ohjaus- toiminta- ja asuinkansia. Avaruuden mustuudessa Executorin sisäinen valaistus peitti sotalaivan taivaansiniseen hehkuun, vaikka sen kuoressa oli itse asiassa harmahtava sävy, tummempi kuin klassinen "tähtituhoajanvalkea", joka oli tyypillistä "Imperial"-luokan aluksille.

Executorin yläpuolelle metallisesta rungosta nousi yli 285 metriä korkea puolisuunnikkaan muotoinen komentotorni, aluksen sydän. Kuat Drive Yardsin "terrorityylisen" muotoilufilosofian mukaisesti se oli kiinnitetty tarkoituksella näkyvästi. Komentotorni sisälsi useita tähtituhoajalle keskeisiä osia, kuten kaksi KDY ISD-72x deflektorikilpigeneraattoritornia, paranneltuja versioita Imperial-luokan tähtituhoojien kilvistä. Niiden lisäksi komentotorni sisälsi viestintälaitteet, upseerien tilat, pelastusaluksia Executorin ylemmille upseereille sekä komentosillan.

Executorin standardi komentotornimoduuli löytyi myös monista muista Kuat Drive Yardsin suunnittelemista sota-aluksista ja myös komentosilta muistutti Imperial-luokan siltaa. Kiiltelevä kävelytie, joka erotti kaksi miehistön onkaloa, johti sarjalle kaksi metriä korkeita läpinäkyvästä kestoteräksestä tehtyjä ikkunoita, joista oli esteetön näköala ulos avaruuteen. Vaikka Executorin komentotorni seisoi ylimielisesti esillä aluksen päällysrakenteiden yläpuolella, aluksen suojausjärjestelmä, jonka teho vastasi keskisuurta tähteä, piti sen riittävän suojattuna hyökkäyksiltä ja mahdollisti keisarillisten mahtailun. Executorin suojausjärjestelmä oli voimakkain suojausjärjestelmä joka koskaan oli sota-alukselle kehitetty.

Executorin alapuoli sisälsi aluksen tekniset osastot. Siellä oli muun muassa valtava ensisijainen hangaari, joka oli tarpeeksi iso Imperial-luokan tähtituhoajalle ja tuhansille tähtihävittäjille. Lisäksi siellä oli lukemattomia pienempiä toissijaisia hangaareja ja levähdysalueita, jotka sijaitsivat lähellä aluksen keulaa. Kolmetoista valtavan voimakasta verenpunaisena hehkuvaa Executor-50.x moottoria antoivat alukselle 1 230 G:n tai 40 megavalon nopeuden. Moottorien suuttimet loivat niin suuren energia-aallon, että suojaamattomat Executorin lähellä matkaavat alukset voivat tuhoutua säteilystä. Executor varustettiin luokan 2.0 hyperajomoottoreilla hyperavaruudessa matkustamista varten.

Aseistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sen lisäksi, että Executor oli ennennäkemättömän suuri, supertähtituhoajan mahtava hyökkäyskapasiteetti erotti sen muista sota-aluksista: sen aseistukseen kuului yli 5 000 turbolaserpatteria ja ionikanuunaa. 2 000 turbolaserpatteria, 2 000 raskasta turbolaserpatteria, 250 iskuohjuspatteria, jokainen varustettu 30 ohjuksella, 250 raskasta ionitykkiä, 500 puolustustykkiä sekä 40 Q7 vetosädeprojektoria pystyivät tuhoamaan mitä tahansa planeetan pinnalta matalaksi muutamassa tunnissa. Sotalaivan pelkkä läsnäolo riitti pelottamaan vihollisvoimat alistumaan.

Darth Vaderin sukkula lähestyy Executoria.

Vaikka sotalaivan uskomaton massa oli usein sen etuna yhdessä kilpien tehon kanssa, se osoittautui myös haitaksi kun sotalaiva yritettiin pitää varustettuna. Executor varasi usein enemmän resursseja kun Imperiumilla oli normaalisti tarjota. yli 100 kertaa Imperial-luokan tähtituhoajan kokoisena Executor kuitenkin ylläpiti valtavaa kulkuneuvojen ja välineiden täydennystukea maataisteluja varten.

Normaali käytäntö antoi Executorille kaksi siipeä tai kaksitoista laivuetta erilaisia TIE-sarjan tähtihävittäjiä, yhteensä 144 alusta, kaksi kertaa niin paljon kuin Imperial-tuhoajan tavallinen hävittäjäkapasiteetti. Nämä kaksi siipeä koostuivat tavallisesti TIE/ln tähtihävittäjistä, TIE/sa pommittajista sekä TIE/In tähtihävittäjistä. Vuonna 3 jYt varustukseen päätettiin lisätä myös TIE/D puolustajia sekä TIE/ad tähtihävittäjiä. Rutiininomaisesti Executor isännöi myös Darth Vaderin henkilökohtaista TIE-hävittäjää.

Lisäksi Executoria huolsi säännöllisesti 200 torjunta- ja tukialusta toissijaisissa hangaareissa. Aluksiin sisältyi muun muassa tykkialuksia, kuten Gamma-luokan ATR-6 hyökkäyskuljetusaluksia joukkojen kuljetukseen sekä aseistettuja sukkuloita, kuten Lambda-luokan T-4a sukkuloita kuljettamaan ylempiä upseereja sekä merkkihenkilöitä.

Myös, kuten tavallista, Executor sisälti myös massiivisen armeijan, joka sisälsi kolme tehdasvalmisteista varuskuntatukikohtaa, jotka sisälsivät iskusotilaiden sekä armeijan sotilaiden osastoja; 38 000 maasotilasta ja satoja hyökkäystalsijoita maasodankäyntiin. Tyypillisesti alus sisälsi 30 AT-AT-talsijaa, 50 AT-ST-talsijaa sekä AT-PT-talsijoita, joita Y-85 Titan-pudotusalukset ja muut laskeutumisalukset kuljettivat. Pieni armada kiituripyöriä sekä maakiitureita täyttivät maa-arsenaalin. Teoriassa Executor pystyisi huoltamaan paljon enemmänkin kulkuneuvoja ja joukkoja, mutta tarvittavia resursseja ei ollut saatavilla.

Tilat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Darth Vaderille Executorissa oli erityisvarustettu pyöreä ylipaineistettu meditointikamari hänen henkilökohtaiseen käyttöönsä. Kammiossa, joka avautui kahtena osana kuin kita, ylipaineistetun kaasusekoituksen ansiosta Vader sai rauhassa levätä ilman happilaitteitaan. Kaasun avulla happi kiersi hänen pahasti vaurioituneissa keuhkoissaan ilman laitteita ja hänen arpeentunut päänsä sai hieman raitista ilmaa. Kammiossa Vaderilla oli korkeatasoisia laajakaista-antenneja ja yhteyslaitteita, joiden avulla hän voi olla yhteydessä komentajiinsa Executorin komentosillalla. Kammion takana oli HoloNet-vastaanotin, jos Vaderin tarvitsi saada yhteys keisariin mistä päin galaksia vain.

Kuten kaikissa Imperial-luokan ja Super-luokan tähtituhoajissa, myös Executorissa oli erityinen valtaistuinsali varattu yksinomaan keisarille. Tässä huoneessa keisari voi valvoa koko valtakuntaa ja mietiskellä Voiman pimeää puolta.

Heti komentosillan yläpuolella oli Executorin amiraalille varattuja huoneistoja. Lähellä sviittejä oli pelastuskapseli amiraalin omaan käyttöön.

Executorin prikiin kuului myös pidätys- ja kuulustelusellejä, jotka olivat noin neljä askelta pitkiä ja tarpeeksi suuria kahdelle henkilölle. Selleissä oli sängyt nukkumiseen ja seinien karun mustaharmaan pinnoitteen tarkoituksena oli korostaa vangin tilanteen toivottomuutta. Vaihtoehtoisesti Executor isännöi myös siviilialuksia useissa sen toissijaisista hangaareista. Executor laskutti siviilejä telakointitilasta. Syvään lastivarastoon sai 250 000 tonnia rahtia sotilaallisten täydennysten ohella. Kuuden vuoden tarvikkeet pitivät miehistön hyvin varustettuna.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vader on tuossa aluksessa.
Luke Skywalker[lähde]

Suunnitelmien alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Executorin suunnitelmien alkuperä voidaan jäljittää aina kloonisotien viimeisiin päiviin. Tähtialusinsinööri Lira Wessex, kuuluisan Tasavallan insinöörin Walex Blissexin tytär, suunnitteli Imperator-luokan tähtituhoajan, massiivisen 1 600 metriä pitkän sotalaivan, jonka pelotusarvo oli lähes valtavaa tulivoimaakin suurempi.[44] Tämä alustyyppi näki rajoitettua käyttöä Tasavallan joukoissa.[45] Tasavallan muututtua Imperiumiksi vuonna 19 eYt Imperatorista, joka myöhemmin uudelleennimettiin Imperial-luokaksi, tuli yhdeksi Imperiumin laivaston symboleista.[44] Kun huomattiin, että tähtituhoajien pelotusarvo johtui sen valtavasta koosta, Wessex alkoi suunnitella uutta sotalaivaa, joka saisi suuren tähtituhoajankin näyttämään kääpiöltä.[17]

Imperiumin ensimmäinen yritys suuremman tähtituhoajan toteuttamiseksi alkoi uuden järjestyksen ensimmäisinä vuosina Sarlacc-projektin muodossa, jonka tavoitteena oli salaisesti rakentaa 12 kilometrin pituinen supertähtituhoajan prototyyppi. Kuitenkin projekti kärsi lukuisista viivytyksistä[46] ja lopulta Alderaanin senaattori Bail Organalle lojaalit kapinallisjoukot tuhosivat aluksen ennen kuin se saatiin valmiiksi.[47] Kuitenkin tuhottu prototyyppi osoittautui vielä suuremman keisarillisen sotalaivan edelläkävijäksi.[46]

Lira Wessex, Executorin suunnittelija.

Wessexin pyrkimykset kehittää alkuperäisen Imperial-luokan tähtituhoajan mallia johtivat lopulta siihen, että pöydälle nostettiin ennennäkemätön 19 kilometriä pitkä supertähtituhoaja,[17] Sarlacc-projektin kokemusten pohjalta suunniteltu malli.[46] Tämän uuden tähtituhoajan suunniteltiin olevan terroriase, jollaista galaksi ei ennen ollut nähnyt.[5] Keisarin annettua luvan rakentamisen aloittamiselle[17], valmistunut tähtialus päätettiin asettaa palvelemaan lordi Darth Vaderin henkilökohtaisena lippulaivana.[5]

Termi "supertähtituhoaja" ei missään vaiheessa ollut tarkoitettu viralliseksi nimikkeeksi. Imperiumin laivasto aluksi listasi aluksen budjettiesityksissä nimellä Super-luokan tähtituhoaja peittääkseen sotalaivan todellisen, tuhoavan luonteen Imperiumin senaatilta. Laivasto meni jopa niin pitkälle, että aluksen kokoa oli kutistettu raporteissa, jotta valvontakomiteat eivät kiinnostuisi projektista liikaa. Nämä toimenpiteet aiheuttivat tulevaisuudessa hämminkiä, kun Executor yritettiin tulevaisuudessa luokitella virallisesti.[12]

Rakentamissopimus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka Imperiumin tähtituhoajat olivat pääosin Kuat Drive Yardsin valmistamia, Executorin rakentamissopimus päätettiin poikkeuksellisesti antaa Fondorin telakoille. Imperiumi vaati Executor-projektin pysyvän täysin salassa, joten Fondorin aurinkokunta suljettiin kaikelta ei-sotilaalliselta liikenteeltä. Fondorin johtohenkilöt raivostuivat, kun he eivät voineet enää täyttää tärkeimpien siviiliasiakkaidensa tarpeita. Kuitenkin valtava projekti vei käytännössä kaikki Fondorin resurssit, ja he katsoivat parhaakseen totella Imperiumin tahtoa mielummin kuin kohdata Vaderin raivon. He myös päättelivät, että mikäli he täyttäisivät Imperiumin odotukset, he voisivat mahdollisesti tulevaisuudessa lisää tuottoisia sotilaallisia urakkasopimuksia Kuatilla olleilta kilpailijoiltaan.[48]

Todellisuudessa antaessaan Executor-projektin Fondorin huoleksi, KDY:n telakat jäivät vapaiksi muita projekteja varten. Menetettyään Executorin Kuatin johtajat varmistivat, että kaikki tulevaisuuden tähtituhoajat kantaisivat heidän logoaan,[48] mikä raivostutti fondorilaisia entisestään.[46] Todellisuudessa Kuatissa työstettiin Imperiumille täydellistä supertähtituhoajan kaksoiskappaletta yhdessä Fondorin kanssa.[48] Kumpikin alus nimettiin Executoriksi, jotta näyttäisi siltä, että rakenteilla oli ainoastaan yksi alus.[49] Katsottuaan todellisen Executorin sisaraluksen olevan eduksi itselleen Imperiumi päätti pitää tiedon toisen supertähtituhoajan olemassaolosta galaksilta salassa.[5] Tämän tempun takia sekä Kuat että Fondor julistivat julkisesti rakentaneensa Executorin, Darth Vaderin lippulaivan.[5]

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaanonittomat esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. 1,0 1,1 1,2 The Essential Guide to Vehicles and Vessels
 2. 2,0 2,1 2,2 Star Wars: Complete Locations
 3. 3,0 3,1 3,2 Databank title.png Super Star Destroyer Databankissa (sisältö ei enää käytössä; linkki varmuuskopioon)
 4. 4,0 4,1 Starships of the Galaxy
 5. 5,00 5,01 5,02 5,03 5,04 5,05 5,06 5,07 5,08 5,09 5,10 5,11 5,12 5,13 5,14 5,15 5,16 5,17 5,18 5,19 5,20 Starships of the Galaxy, Saga Edition
 6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 The New Essential Guide to Vehicles and Vessels
 7. 7,00 7,01 7,02 7,03 7,04 7,05 7,06 7,07 7,08 7,09 7,10 Star Wars: Behind the Magic
 8. The Galactic Empire—Ships of the Fleet
 9. The Official Star Wars Fact File 43 (SHI3-SHI4, Energy Shields)
 10. The Complete Star Wars Encyclopedia, Vol. II, s. 118 (”ISD-72x”)
 11. Imperial Sourcebook, Second Edition
 12. 12,0 12,1 12,2 12,3 12,4 Wizards of the Coast logo.svg "Starship Battles Preview 1" Wizards.comissa (alkuperäinen artikkeli, linkki varmuuskopioon)
 13. 13,0 13,1 Star Wars: Imperial Ace
 14. 14,0 14,1 14,2 Star Wars: X-wing Alliance
 15. 15,0 15,1 15,2 15,3 Shadows of the Empire -romaani
 16. Vader: The Ultimate Guide
 17. 17,0 17,1 17,2 17,3 17,4 17,5 17,6 Galaxy Guide 3: The Empire Strikes Back, Second Edition
 18. SWAJsmall.jpgGalaxywide NewsNets”—Star Wars Adventure Journal 12
 19. 19,0 19,1 19,2 19,3 19,4 Allegiance
 20. The Official Star Wars Fact File 47 (EXE1-EXE2, Executor)
 21. The Force Unleashed -romaani
 22. The New Essential Chronology
 23. Viittausvirhe: Virheellinen <ref>-elementti;viitettä TFU comic ei löytynyt
 24. Darth Vader Strikes
 25. Revenge of the Jedi
 26. 26,0 26,1 26,2 26,3 Doom Mission
 27. 27,0 27,1 Race for Survival
 28. Choices of One
 29. Rebellion 4
 30. Sand Blasted”—Star Wars Tales 4
 31. Star Wars: Dark Forces
 32. SWAJsmall.jpgSmall Favors”—Star Wars Adventure Journal 12
 33. Star Wars: Galactic Battlegrounds
 34. 34,0 34,1 34,2 34,3 34,4 Tähtien sota: Episodi V - Imperiumin vastaisku
 35. Star Wars Adventures: The Will of Darth Vader
 36. 36,0 36,1 Star Wars (1977) 63
 37. Celestia Galactica Photografica
 38. Tähtien sota: Episodi VI - Jedin paluu
 39. The Complete Star Wars Encyclopedia, Vol. I, s. 123 (”Chiraneau, Admiral”)
 40. SWCCGsmall.jpg Star Wars Customizable Card GameDagobah Limited (Kortti: Commander Gherant)
 41. Shadows of the Empire Sourcebook
 42. Side Trip
 43. Star Wars Encyclopedia
 44. 44,0 44,1 Viittausvirhe: Virheellinen <ref>-elementti;viitettä Star Destroyer Databank ei löytynyt
 45. Star Wars: The Clone Wars: The Visual Guide
 46. 46,0 46,1 46,2 46,3 The Essential Atlas
 47. Wizards of the Coast logo.svg "Jaws of the Sarlacc" Wizards.comissa (alkuperäinen artikkeli, linkit varmuuskopioihin)
 48. 48,0 48,1 48,2 The Essential Guide to Planets and Moons
 49. X-Wing: The Bacta War