Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Vanhan Tasavallan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi Uuden tasavallan aikakaudella.

Galaktinen senaatti

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 21. kesäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 

Galaktinen senaatti oli avaruuden suurimman liittoutuman Galaktisen Tasavallan suurin hallintoelin, johon kuului noin kolmetuhatta senaattoriedustajaa. Heistä pieni joukko kuului ylikansleria avustavaan Senaattoreiden neuvostoon.

Keisari Palpatine kaatoi senaatin vuonna 0 eYt. Tätä ennen senaatti oli toiminut 19 vuotta Imperiumin senaattina. Tosin Imperiumin hajoamisen jälkeen ja Uuden tasavallan vallattua Coruscant, se perusti noin vuonna 10 jYt Uuden Galaktisen senaatin, joka toimi samassa rakennuksessa kuin vanha senaatti.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Senaatti perustettiin vuonna 25000 eYt Tasavallan perustamisen yhteydessä Coruscantille. Senaatti oli tuolloin vielä paljon pienempi kuin Tasavallan loppuakoina. Seuraavien vuosisatojen ajan, Tasavallan kasvaessa senaattikin kasvoi, jolloin myös sen asema ja painoarvo kasvoivat galaksissa. Senaatilla oli oikeus laatia federaationlaajuisia lakeja. Senaatin puhemies oli lähinnnä mielipidevaikuttaja, jota kutsuttiin aiemmin senaatin presidentiksi ja myöhemmin ylikansleriksi.

Viimeiset vuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoteen 19 eYt asti senaatti tunnettiin Tasavallan Galaktisena senaattina, mutta Imperiumin julistuksen jälkeen nimi vaihdettiin Imperiumin senaatiksi. Senaatti oli ollut jo tuolloin auktoriteetiltään heikompi kuin ylikansleri, sillä sodan johdosta kanslerin valtaoikeuksia oli lisätty huomattavasti, joka teki mahdolliseksi Palpatinen valtaannousun. Palpatine piti ylintä päätäntävaltaa aina Imperiumin olemassaolon aikana, joskin senaatti olikin byrokraattinen hidaste hänen absoluuttiselle vallankäytölleen. Imperiumin senaatti hajosikin lopullisesti vuonna 0 eYt keisari Palpatinen toimeksiannosta. Senaatin lopettamisen myöta moffit ja suurmoffit saivat kaiken paikallisen vallan johtamillaan alueilla. Suurmoffi Tarkin kertoikin tämän Darth Vaderille ja muille Kuolemantähden upseereille siellä pidetyssä kokouksessa. Senaatin hajottaminen oli viimeinen muodollinen osa demokratiaa Palpatinen Imperiumissa. Senaatti oli pystynyt tuolloin vain neuvomaan keisaria ja toimimaan budjetin teon kanssa.

Senaatin hallissa käytiin myös taisto Palpatinen ja jedimestari Yodan välillä Suuren jedipuhdistuksen aikana vuonna 19 eYt.

Toimintatavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Senaatin istuntoja johti puhemiehenä toiminut ylikansleri, joka jakoi puheenvuoroja senaattoreille ja tämän vieressä seisova senaatin varapuhemies vastasi istuntojen järjestyksestä. Jokaisella planeetalla oli yleensä 1-3 edustajaa senaatissa. Yleensä (etenkin ulkokehän senaattorit) senaattori edusti koko sektoriaan tai aurinkokuntaansa.

Galaktisen senaatin toimintatavat olivat usein kiistellyt, sillä Imperiumin nousun ajalla useat senaattorit olivat korruptoituneet liikaa.

Asema galaksissa ja päätöksenteossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Senaatin pitkään historiaan mahtuu monia vaiheita. Aluksi senaatti oli pieni Coruscantilla perustettu Tasavallan hallintoelin, mutta se kasvoi pian planeettojen väliseksi, kansoja yhdistäväksi päätöksentekijäksi, joka symboloi rauhaa ja demokratiaa. Tasavallan senaatin päätöksenteko oli aluksi kyseenalaista, koska sillä oli vain planeettojen kanssa suunniteltuja sopimuksia varsinaisten lakien sijaan. Tuolloin Senaatin presidentti/ylikanslerin arvovaltainen asema oli huomattavan keskeisessä asemassa sopimusten laadinnassa. Ruusanin seitsemännen taistelun jälkeen ilmeisesti Tasavallan alusta asti voimassa perusasetus (ep.viral.per.laki) vahvistettiin Tasavallan viralliseksi perustuslaiksi, joka takasi demokraattiset pyrkimykset, ja sen seurauksena senaatin aseva vahvistui, sillä planeettojen itsehallinto siirtyi sille ja senaatti sai laatia lakeja, tosin perustuslain mukaan Tasavalta oli demokraattinen, jolla on puhdas arvovaltainen johtaja nimittäin kansleri. Myöhemmin Imperiumin nousun ajalla senaatti alkoi korruptoitua huomattavan paljon, joka teki senaatin toimintatavoista kiistellyt. Naboon invaasion aikaan korruption taso senaatissa oli pahimmillaan Darth Sidiousin johdosta. Tämä sai aikaan ylikansleri Finis Valorumin luottamuksen menettämisen, jonka jälkeen tilalle nousi poliittisesti taitavampi kansleri Palpatine. Hän sai kitkettyä todellisen korruption pois nopeasti, jonka takia hänestä tuli kansan ja senaatin silmissä suosittu. Kloonisotien aikana ja jo hieman ennen sitä, kanslerin valta-asema kasvoi, heikentäen senaatin valtaa. Lopullisesti senaatin valta-asema ja demokratia olivat mennyttä vallanvaihtopuheen yhteydessä vuonna 19 eYt. Imperiumin aikaan senaatin valta perustui keisarin antamiin oikeuksiin.

Lakien säätäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun senaatissa säädettiin lakeja, jotka koskivat koko yhteiskuntaa, niiden läpi ajaminen ei usein onnistunut korruption vuoksi.

Ensiksi senaattori pyysi puhelupaa ylikanslerilta. Jos tämä myönsi luvan puhua, edustaja esitti uuden säädettävän lain seikkaperäisesti. Tämän jälkeen asiasta äänestettiin nopeasti. Äänestäminen tapahtui todennäköisesti senaattoreiden aitioissa olevien äänestyskojetaulujen avulla.

Ennen äänestystä senaattorit saivat esittää kommentteja laista, jota oltiin säätämässä. Edustaja sai myös ehdottaa ehdotuksen viemistä komiteaan, jossa sitä pohdittaisiin tarkemmin. Yleensä komiteaan vieminen tarkoitti lain hylkäystä, sillä korruption vuoksi komiteat eivät toimineet täysin demokraattisilla tavoilla.

Jos päästiin äänestykseen saakka, lopputulos ratkesi äänien avulla.

Senaattoreiden valitseminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Senaatissa ei järjestetty vaaleja, vaan senaattorit valittiin omalta planeetaltaan tai sektoriltaan eri tavoin, esimerkiksi äänestäällä tai, kuten Naboolla, monarkin nimittämänä.

Yleensä sektorit valitsivat itse senaatin edustajansa äänestyksen avulla. Myös senaattorin erottamisesta voitiin päättää kyseisen senaattorin sektorissa, mikäli siellä katsottiin, ettei edustaja ollut soveltuva tehtävään.

Yleisimmän käytännön mukaan sektoreilla oli vanhempi senaattori, niin sanottu pääsenaattori, sekä kaksi nuorempaa senaattoria. Useimmiten vanhemman senaattorin kuollessa virkaan nimitettiin toinen nuorimmista senaattoreista, mutta mikäli näiden katsottiin olleen epäpäteviä virkaan, voitiin uusi senaattori valita sektorin muiden politiikkojen joukosta.

Senaattoreiden tuli lähes poikkeuksetta olla kotoisin omalta sektoriltaan.

Virasta erottaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos ylikanslerin tai jonkun senaattorin katsottiin olleen epäpätevä virkaansa, voitiin tehdä ehdotus 'epäluotettavuusäänestyksestä', jossa senaatti äänesti nauttiko kyseinen edustaja senaatin luottamusta. Mikäli vastaus oli kielteinen, käynnistettiin uusi äänestys kyseisen edustajan virasta.

Mikäli kyseessä oli senaattori, sai edustajan sektori yleensä itse päättää seuraajan. Mikäli kyseessä oli itse ylikansleri, tehtiin senaatin sisäinen äänestys senaattoreiden joukosta valittujen valitsijamiesten avulla.

Tunnettuja senaattoreita Imperiumin nousun ajalla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wiki.png
Tutki kaikkia Jedipedian kuvia tämän artikkelin aiheesta.