Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.

Grievous

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 18. heinäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
Tämä artikkeli on siivouksen tarpeessa.

Pahoittelut sotkusta.

Tämä artikkeli on siivouksen tarpeessa ja kaipaa pikaista korjausta tieto- tai kielioppivirheistä.

Artikkelia siivotessasi seuraa Jedipedian tyylioppaan ohjeita. Kun olet mielestäsi hoitanut artikkelin kuntoon, poista tämä malline.

[+/–]
Obiwanarchives.jpg

Ehkä arkistot ovat epätäydelliset.

Tämä artikkeli, käännös tai niiden osa on vasta keskeneräinen, ja sitä ei ole saatettu loppuun.

Koska artikkeli on kesken, kaikenlainen apu sen parantamiseksi on tervetullutta.

[+/–]
Grievoushead.jpg
Grievous
Elämäkerralliset tiedot
Kotiplaneetta

Kalee

Kuollut

19 eYt, Utapau[1]

Ruumiilliset tiedot
Laji

Kaleesh

Sukupuoli

Mies

Pituus

2,16 metriä

Hiusten väri

Musta, onnettomuuden jälkeen ei mitään

Silmien väri

Kullankeltaiset

Kyborgiset muutokset

Lähes kokonaan kyberneettinen lukuun ottamatta aivoja, joitain pään osia sekä elintärkeitä sisäelimiä

Kronologiset ja poliittiset tiedot


Liittoutuma(t)
Olen Grievous, Kaleeshien sotalordi sekä Konfederaation asevoimien ylikomentaja enkä minä ole droidi.
―Grievous[lähde]

Grievous, syntynyt nimellä Qymaen jai Sheelal, oli miespuolinen kaleesh-lajiin kuulunut sotilas, joka tuli myöhemmin tunnetuksi Itsenäisten aurinkokuntien konfederaation droidiarmeijan ylikomentajana kloonisotien aikana. Grievous syntyi Kalee-planeetalla, jossa hän eli nuoruutensa. Kaleeshien ja hukien välisen sodan aikana Qymaen jai Sheelal tutustui sodankäyntiin ja erikoistui luotiaseiden käyttöön. Hän tappoi paljon vihollisia varsin lyhyessä ajassa, ja hänestä tuli kansansa keskuudessa jopa puolijumala taistelutaitojensa ansiosta. Sodan aikana Sheelal tapasi naispuolisen kaleeshin, miekkamestari Ronderu lij Kummarin, johon hän rakastui. Parista tuli hyvin läheinen, kunnes Kummar sai surmansa taistelussa hukien kanssa. Murtuneena Sheelal nimesi itsensä Grievousiksi ja keskitti kaiken vihansa ja murheensa hukien tappamiseen. Izvoshra-erikoisjoukkojensa avulla Grievous pakotti hukit perääntymään ja hyökkäsi sitten heidän kotiplaneetalleen. Hukit pyysivät apua Galaktiselta Tasavallalta, ja jedit pakottivat kaleeshit takaisin omalle planeetalleen ja jättivät heidät nääntymään nälkään.

Grievous yritti epätoivoisesti auttaa kansaansa, joten hän otti vastaan työn valvojana InterGalaktisen pankkiklaanin leivissä. Kuitenkin saatuaan tietää hukien hyökänneen uudelleen Kaleelle hän palasi kotiin taistelemaan kansansa riveissä. Neuvoteltuaan liittolaisensa, separatistien valtionpäällikkö kreivi Dookun kanssa Pankkiklaanin puhemies San Hill asetti pommin Grievousin sukkulaan. Grievous haavoittui kriittisesti räjähdyksessä, mutta hän selviytyi turmasta hengissä, ja Hill eteni suunnitelmansa viimeiseen vaiheeseen. Grievous uudelleenrakennettiin kyborgiksi ja esiteltiin kreivi Dookulle potentiaalisena aseena tulevassa sodassa Tasavaltaa vastaan.

Saatuaan ylikomentajan tittelin Grievous ryhtyi kylvämään tuhoa Tasavallassa kolme vuotta kestäneiden kloonisotien aikana. Kenraali Grievous oli saanut kattavan valosapelikoulutuksen itse sithlordi Darth Tyranukselta eli Dookulta. Grievous oli nopea oppimaan ja hänet tunnettiin pian yhtenä galaksin taitavimmista kaksintaistelijoista. IG-100 magnavartijadroidien avulla hän surmasi monia jedejä ja johti separatistien joukot voittoon useissa taisteluissa. Hän sai pian mainetta säälimättömänä ja armoa tuntemattomana raakalaisena, mutta myös taktisena nerona. Hänen ikoniseksi tunnusmerkikseen muodostui valtavalla ionikanuunalla varustettu lippulaiva Malevolence ja hänen tunnetuimmaksi kampanjakseen jäi Operaatio Durgen keihäs, massiivinen isku Keskusmaailmojen alueelle.

Vuonna 19 eYt Grievous johti konfederaation laivastoa Coruscantin taistelussa, hyökkäyksessä Tasavallan pääkaupunkiin. Hän tappoi useita jedejä ja otti panttivangikseen ylikansleri Palpatinen, Tasavallan ylimmän johtajan. Kuitenkin ennen kuin hänen lippulaivansa Näkymätön käsi kykeni loikkaamaan hyperavaruuteen, Tasavallan laivasto saapui paikalle ja jediritarit Anakin Skywalker ja Obi-Wan Kenobi vapauttivat ylikanslerin ja surmasivat Dookun. Grievous pakeni Ulkokehälle Utapaun planeetalle ja yritti saada sodan jälleen hallintaansa, vaikka konfederaatio oli kärsinyt suuren menetyksen Dookun saatua surmansa. Grievous menetti henkensä pian planeetalle saapumisensa jälkeen Utapaun taistelun aikana Obi-Wan Kenobin käsissä, ja Konfederaatio romahti pian sen jälkeen.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grievous alkuperäisessä ruumiissaan.

Grievous oli alun perin matelijamainen kaleesh-muukalainen Kalee-planeetalta. Kaleeshit olivat joutuneet tuhoisaan sotaan hyönteismäistä huk-lajia vastaan. Kaleeshit olivat alun perin häviöllä, mutta sotaan osallistunut Grievous osoittautui erinomaiseksi strategikoksi ja taitavaksi soturiksi, jonka nerokkaat taktiikat kykenivät kääntämään koko sodan kulun. Grievousin johtamina kaleeshit syyllistyivät lukuisiin sotarikoksiin, kuten tuhansien hukien joukkomurhiin. Alivoimaisina hukit pyysivät Galaktisen tasavallan tukea, jolloin tasavalta lähetti jedejä kaleesheja vastaan. Jedien tukemina hukit onnistuivat voittamaan sodan, minkä seurauksena Kalee asetettiin kauppasaartoon ja miljoonat kaleeshit menehtyivät nälänhätään.

Intergalaktisen pankkiklaanin puhemies San Hill huomasi Grievousin kyvykkyyden ja päätti avustaa Kalee-planeetan asukkaita lupaamalla Itsenäisten aurinkokuntien konfederaation tuen kaleesheille, mikäli Grievous ryhtyisi separatistien droidiarmeijan ylipäälliköksi. Grievous kuitenkin kieltäytyi, mutta Hill otti yhteyttä kreivi Dookuun ja kertoi Grievouksesta. Dooku itse otti yhteyttä sith-mestariinsa Darth Sidiousien, joka määräsi Dookun agentteja asentamaan pommin Grievousin yksityissukkulaan. Erään avaruuslennon aikana pommi räjähti, jolloin sukkula putosi Kaleen pinnalle ja Grievous vammautui pahoin onnettomuuden seurauksena. Grievous heräsi separatistien bakta-säiliössä, ja San Hill väitti pommi-iskun olleen Tasavallan suunnittelema salamurhayritys. Tasavallalle katkeroituneena Grievous suostui Hillin ideaan, jonka mukaan InterGalaktinen pankkiklaani rahoittaisi Grievousin ruumiin korjauksen.

Grievous kuljetettiin Geonosisien, jossa arkkiherttua Poggle Vähäisemmän valvomassa massiivisessa leikkausoperaatiossa Grievousin aivot, silmät ja sisäelimet siirrettiin uuteen kyborgikehoon. Lisäksi leikkausoperaation aikana Dooku suoritti Grievoukselle verensiirron, jossa käytettiin jedimestari Sifo-Dyasin verta. Sillä yritettiin siirtää Grievoukselle Voiman mahti, jotta se olisi kuin Voimaa käyttävä älykäs droidi. Kyborgikeho oli valmistettu duranium-teräksestä, joka kykeni kestämään jopa valosapelien iskuja. Leikkauksen aikana Grievousin aggressiivisuutta ja refleksejä sääteleviä alueita aivoissa muokattiin kyberneettisten implanttien avulla.

Kloonisodat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Et voi tuhota meitä kaikkia!"
"Tietysti voin!
Nahdar Vebb ja Grievous[lähde]
Grievous taistelee jedien kanssa

Grievous oli läsnä Geonosisin taistelussa ja surmasi muutamia jedejä, joskin hän piileskeli Geonosisin maanalaisissa katakombeissa eivätkä jedit tienneet hänen olemassaolostaan ennen Hyporin taistelua. Grievous ei ollut alun perin separatistien droidiarmeijoiden ylikomentaja, vaan Dooku nimitti hänet siihen asemaan vasta alkuperäisen droidiarmeijoiden komentajan Sev'rance Tannin kuoltua. Grievous sai kreivi Dookulta koulutusta valosapelin käytöstä, ja hän kykeni käyttämään samanaikaisesti neljää valosapelia kyborgikehostaan jakautuvien käsien avulla. Neljä valosapelia yhdistettynä Grievousin taistelutaitoihin ja salamannopeisiin reflekseihin tekivät hänestä todellisen tappokoneen. Hän sai henkivartijoikseen magnakaartidroideja ja lippulaivakseen Näkymätön käsi -nimisen Kauppaliiton taisteluristeilijän. Hyporin taistelun aikana Grievous surmasi yksin peräti kolme jediä, Daakman Barrekin, Sha'a Gin ja Tarr Seirin. Sodan aikana Grievous valloitti tai hävitti lukuisia planeettoja, kuten Belderonen, Humbarinen ja Duron.

Hyökkäys Coruscantiin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kenraali Grievous ja kreivi Dooku hyökkäsivät Tasavallan pääkaupunkiplaneetalle Coruscantiin. Avaruustaistelun aikana Grievous tunkeutui planeetan pinnalle, surmasi useita jedejä ja kaappasi ylikansleri Palpatinen. Grievous uhkaili tasavallan laivaston upseerille suolistavansa kanslerin henkilökohtaisesti suorassa holoverkkolähetyksessä, ellei erääseen hänen esittämäänsä vaatimukseensa suostuttaisi. Grievous ei koskaan saanut selville, että Palpatine oli todellisuudessa myös Darth Sidious. Grievous oli pakenemassa ylikanslerin kanssa sukkulalleen, kun hänen kimppuunsa hyökkäsi Mace Windu. Windu onnistui Voiman avulla runnomaan Grievousin sisäelimiä, mutta kenraali säilyi hengissä ja vetäytyi takaisin Näkymättömälle kädelle mukanaan Palpatine. Windun aiheuttamat vauriot ilmenivät jatkuvana yskimisenä. Obi-Wan Kenobi ja Anakin Skywalker tunkeutuivat Näkymättömälle kädelle, surmasivat Dookun ja vapauttivat ylikanslerin, mutta joutuivat Grievousin vangeiksi. Jedit ja ylikansleri vietiin komentosillalle, mutta R2-D2:n aiheuttaman hämäyksen aikana jedit saivat takaisin valosapelinsa ja tuhosivat Grievousta suojelleet magnadroidit. Grievous rikkoi komentosillan ikkunan ja heittäytyi avaruuteen. Kyborgikehonsa ansiosta Grievous kykeni kestämään avaruuden säteilyä ja tunkeutui takaisin lippulaivaansa. Hän pakeni pelastuskapselilla. Hetkeä myöhemmin Näkymätön käsi putosi Coruscantiin ja Tasavalta voitti taistelun.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Grievous pakeni Utapaulle, jonka taisteludroidit olivat valloittaneet. Kreivi Dookun kuoltua hänestä tuli separatistien johtaja. Darth Sidious otti yhteyden Grievoukseen ja käski häntä lähettämään separatistineuvoston Mustafariin. Kauppaliiton varakuninkaan Nute Gunrayn vastusteluista huolimatta Grievous totteli Darth Sidiousta. Samoihin aikoihin Obi-Wan Kenobi lähetettiin vangitsemaan Grievous. Kenobi jäljitti Grievousin ja tunkeutui separatistien tukikohtaan, mutta paljastui ja joutui taisteludroidien piirittämäksi. Grievous käski henkivartijoidensa surmata Kenobin, mutta jedimestari onnistui tuhoamaan ne. Grievous haastoi Kenobin kaksintaisteluun. Armottoman valosapelitaistelun riehuessa separatistit saatiin osittain hämäytyneiksi, ja näin Tasavalta pääsi tekemään yllätyshyökkäyksen Grievousin tukikohtaan. Grievous antoi droidiensa vastata vihollistuleen ja katsoi parhaimmaksi vetäytyä kiiturillaan häntä odottavalle alukselleen, mutta Obi-Wan oli kuitenkin tilanteen tasalla ja ryhtyi takaa-ajoon.

Obi-Wan kohtaa Grievousin Utapaulla.

Obi-Wan jahtasi Grievousta ja esti häntä pakenemasta Utapausta, mutta onnistui hukkaamaan valosapelinsa takaa-ajossa. He taistelivat käsirysyn merkeissä, kunnes Kenobi onnistui irrottamaan Grievousin rintakehässä sijaitsevan sisäelimiä suojelevan metallievyn. Grievous miltei murjoi Kenobin kuoliaaksi, mutta jedimestari sai käsiinsä Grievousin oman laserpistoolin ja ampui kenraalin sisäelimiä. Osumat sytyttivät välittömästi Grievousin jäljellä olevat elolliset osat - sisäelimet, hermoston ja aivot - liekkeihin, ja Grievous paloi hengiltä. Mahtava, monta jediä surmannut separatistikenraali oli menehtynyt lopullisesti.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaanonittomat esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wiki.png
Tutki kaikkia Jedipedian mediatiedostoja tämän artikkelin aiheesta:
Kuvat · Sitaatit

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 Viittausvirhe: Virheellinen <ref>-elementti;viitettä ROTSn ei löytynyt


Separatistineuvoston jäsenet
Johtajat
Dooku · Grievous · Nute Gunray
Neuvoston jäsenet
Passel Argente · San Hill · Shu Mai · Po Nudo · Poggle Vähäisempi · Wat Tambor · Tikkes · Rogwa Wodrata
Avustajat
Sun Fac · Aruteous Gunnay · Rune Haako · Denaria Kee · Cat Miin
[+/–] [muokkaa]