Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi kapinallisten aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi Uuden tasavallan aikakaudella.

HAVw A5 Juggernaut

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 20. heinäkuuta 2024
(Ohjattu sivulta HAV/w A5 Juggernaut)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Turbotank negvv.jpg
HAV/w A5 Juggernaut
Tuotantotiedot
Valmistaja

Kuat Drive Yards

Tuotantolinja

Juggernaut -linja

Malli

Heavy Assault Vehicle/wheeled A5 Juggernaut

Luokka

Pyörillä kulkeva kulkuneuvo

Tekniset tiedot
Pituus

21.8 metriä

Korkeus/syvyys

15 metriä

Suurin nopeus

200 km/h (25 km/h käännöksissä)

Aseistus
Miehistö
Matkustajat

50 sotilasta

KäyttöAikakausi
Liittoutuma
Päivä 17: Etupuolinen ohjaamo Juggernaut-11:sta petti. Tarvitaan uusi ohjaamo.."
"Päivä 22: Uudelleen pyydetään varaohjaamoa."
"Päivä 38: Uusi ohjaamo ei vieläkään ole saapunut. Ole hyvä ja neuvo."
"Päivä 50: Odotetaan ohjaamoa."
"Päivä:123: Odotetaan ohjaamoa.
―Imperiumin mekaanikon lokikirja Dathomirilla.[lähde]

Heavy Assault Vehicle/wheeled (HAVw) A5 Juggernaut oli raskas hyökkäysajoneuvo, jota Galaktinen Tasavalta käytti kloonisotien aikaan. Sitä käytti myöhemmin myös Galaktinen Imperiumi Galaktisen sisällissodan aikaan.

Kloonisotien viimeisinä päivinä HAV/w A5 Juggernaut oli yksi vahvimmista maakulkuneuvoista yhä voimakkaamman seuraajansa A6 Juggernautin rinnalla. Sotilaat yleensä kutsuivat A5 Juggernautista vyöryvänä kappaleena sen laatikkomaisen ulkomuodon ja brutaalisen koon vuoksi.

A5 Juggernautista kehitettiin myöhemmin erikoistuneempi malli, A5-RX -taistelutankki, joka tehtiin tutkimaan planeettoja ja toimimaan tilanteissa, joissa sen suurempi versio oli liian suurikokoinen.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

A5 Juggernautin teknisiä tietoja.

A5 Juggernaut oli 21.8 metriä pitkä ja 15 metriä korkea, ja siinä oli raskas panssarointi. Panssaroidun laatikon sisällä oli tilat jopa viidellekymmenelle sotilaalle varusteineen ja pienien tukialusten, kuten kiitureiden tai kevyiden ilmakiitureiden kuljetukselle.

Massiivisten mittojen panssarilaatikko oli viiden suurikokoisen pyöräparin varassa, jotka oli liitetty joustavaan jousitusjärjestelmään. Juggernautin erityiset mitat mahdollistivat sille jopa 160 kilometrin tuntivauhdin latteassa maastossa. Tämä ajojärjestelmä antoi Juggernautille pienen edun urbaaneissa ilmakehissä, mutta teki epävakaan tai vaikean maaston ylittämisestä haasteen.

Juggernaut oli hidas liikkuessaan läpi yleisistä esteistä, vaikkakin nopea lattealla maastolla. Tämä johtui sen tiukasta käänneltävyydestä. Kulkuneuvon molempien pään ohjaamojen uudistus pehmensi hieman kulkemista, mutta johti myös hämääntymiseen kun ohjaajat epäonnistuivat koordinoinnissa lukitsien ohjauspyörät vastakkaisiin suuntiin.

Kuusi ampujaa, jotka saivat kohdistustietoja tarkkailijalta, käyttivät Juggernautin aseita ja järjestelmiä. Sensoreiden operaattori näki 360 asteen näkymän kulkuneuvon takapään komentohuoneen kohdalle asetetusta tarkkailutornista. Kukin ampuja oli vastuussa yhdestä asejärjestelmästä, johon kuului kaksi paikalleen kiinnitettyä, eteenpäin kohdistuvaa raskasta laserkanuunaa ja kaksi tykkitorneihin asetettua tärähdyskranaattiheitintä. Tykkitorneihin asetetettu aseistus todisti myöhemmin Juggernautin käyttökelvottomuuden urbaaneissa taistelutilanteissa; erityisesti jalkaväkiaseet, jotka suojasivat alusta vihollisen jalkaväeltä.

Sotilaat tarkkailutornissa joutuivat usein vihollisen tarkka-ampujien kohteiksi, tehden tarkkailijan roolin hyvin epähalutuksi.

Myöhemmin kehitetty A5-RX taistelutankki perustui A5 Juggernautiin.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

A5 Juggernaut auttaa Imperiumin joukkoja karkoittamaan Kapinalliset Yavinin taistelun jälkeen.

On epäselvillä, milloin A5 Juggernaut astui Galaktisen Tasavallan käyttöön taktisena kulkuneuvona sen planetaarisissa puolustusvoimissa, mutta sen käyttö kloonisodissa oli jo selvästi kartoitettu. Kun Galaktinen Tasavalta taisteli Itsenäisten aurinkokuntien konfederaation kanssa täysmittaisessa sodassa, Kuat Drive Yards, tankin valmistaja, vei eteenpäin aloitteen hankkeesta tankin viemisestä Ulkoreunan planeetoille, jossa ei paljoa tarvittu panssaroituja kulkuneuvoja. Valitettavasti tämä kuljetustapa johti joskus rikollisiin tapauksiin ja tankkien joutumiseen jopa itse vihollisen käsiin.

On huomattavaa, että tämä oli harvalukuinen tapaus Kuat Drive Yardsilta: he tuottivat suoraan Tasavallan suurarmeijalle taistelutankin, sen tytäryhtiön, Rothana Heavy Engineeringin sijaan. Kloonisotien lopun lähestyessä tämä A5 malli syrjäytyi suuremman ja vahvemman A6 mallin tieltä.

Kun kloonisodat tulivat lähelle loppua ja Imperiumin sotakone nousi Tasavallan suurarmeijan tilalle, tämä Juggernaut -malli siirrettiin Ulkokehän taisteluihin ja takaveden planetaarisiin puolustusvoimiin kun uudempi versio pääsi suoraan Imperiumin armeijan riveihin.

All Terrain Armored Transport (AT-AT), johon sisältyi muutamia Juggernautin suunnitelmien osia, tuli Galaktisen Imperiumin kulkuneuvojen ykkösmalliksi, ja AT-ST talsija otti haltuunsa lähitukiroolin huipun, jonka Juggernaut oli myös pitänyt; näistä eduista huolimatta monet ammatilliset kuvernöörit ja komentajat pitivät enemmän Juggernautista huolimatta sen lyhyemmästä etäisyydestä ja heikommista aseista. Tämä johtui siitä, että sitä oli helpompi käyttää urbaaneissa maastoissa, siinä oli parempi ohjattavuus ja siinä oli paremmat jalkaväkiaseet.

Imperiumi otti uudelleen käyttöön monta Juggernauttia, kun taas myi toiset planetaarisille kuvernööreille ja korporaatioille. Hutt-klaanit ostivat satoja kappaleita, joten Juggernauteista tuli yleisiä rikollisjoukoissa, yksityisarmeijoissa ja muissa sotilasjoukkueissa. Jotkut joutuivat myös Kapinallissotilaiden käsiin.

Vuoden 0 eYt tienoilla maineikas Raithal Academy käytti A5 Juggernautteja muiden kulkuneuvojen rinnalla harjoittaakseen Imperiumin akatemian kadetteja.[1]

Yuuzhan vongien sodan aikana hyvin harvat A5 Juggernautit olivat vielä käytössä.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wiki.png
Tutki kaikkia Jedipedian kuvia tämän artikkelin aiheesta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]