Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi kapinallisten aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi Uuden tasavallan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi uuden jediritarikunnan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi perinnön aikakaudella.

Imperiumin asevoimat

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 19. toukokuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
Imperiumin armeijan värväysjuliste. "Imperiumi haluaa sinut!"
Imperiumi iskee aina takaisin!
Gilad Pellaeon[lähde]

Imperiumin asevoimat olivat Galaktisen Imperiumin asevoimat. Niiden edeltäjiä olivat Galaktisen Tasavallan puolustusvoimat. Imperiumin asevoimat olivat vastuussa Imperiumin aseellisista toimista. Ne pitivät huolta lakien valvonnasta Imperiumiin kuuluvassa galaksin osassa. Asevoimien joukot noudattivat tarkasti keisarillista sotilaskoodiaa. Asevoimat olivat korkeimman komennon (myöhemmin keskuskomennon) suorassa valvonnassa.

Imperiumin asevoimat olivat hallituksen sekä fyysisen että psyykkisen ylivoiman lähde. Vaderin iskusotilasdivisioonana tunnettu 501. legioona kylvi kauhua lähes kaikkialle Imperiumiin tukahduttaen näin suuren osan kapinayrityksistä. Keisari Palpatine käytti myös Kuolemantähtiä pakottaakseen galaksin asukkaat alaisuuteensa pelon kautta.

Organisaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

AT-AT-talsijoita Hothissa.
Imperiumi pitää yllä järjestystä. Sinun kaltaisesi rikkovat sitä.
―Sarkli[lähde]

Imperiumin asevoimissa oli lukemattomia osia, joista kullakin oli omat tarkoituksensa. Armeijaa ja iskujoukkoja käytettiin maaoperaatioihin. Imperiumin laivasto oli vastuussa avaruustehtävistä, avaruuslinjojen suojelusta ja kaikkien armeijan sotilaiden kuljettamisesta (vaikka tämä oli vain pieni osa laivaston toimista) avaruuden kautta toiselle planeetalle. Imperial Department of Military Research (IDMR), joka oli asettunut Kidan laitokselle, loi asevoimien käyttöön uusia edistyneempiä teknologisia kalustoja.

Imperiumin asevoimat olivat erikoistuneempia kuin mitä ensinäkymältä voisi päätellä. Tosiasiassa Hothin taisteluun otti osaa kolme asevoimien osaa: Imperiumin armeija teki maahyökkäykset AT-ST:llään ja AT-AT:llaan, Iskujoukot etulinjan yhteenottoja ja laivasto saartoi planeetan avaruudesta käsin.

Vaikka osastot jopa työskentelivät yhdessä, kullakin oli oma komentorakenne ja niillä oli hyvin vähän yhteistä. Esimerkiksi keisarillisia iskusotilaita oli viety keisarillisille Imperiumin laivaston aluksille ja tukivat myös Imperiumin armeijaa, mutta heillä oli silti oma organisaatio ja erillinen komentorakenne.

Asevoimien eri osastoja olivat:

Imperiumin asevoimilla oli siteitä myös keisarilliseen turvallisuustoimistoon sekä Imperiumin tiedusteluun, vaikka ne eivät olleet oikeastaan asevoimien osastoja

Joukot ja kulkuneuvot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Imperiumin iskujoukkojen sotilas.

Jalkaväki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Imperiumi käytti taistelussa monia jalkaväkisotilaita. Iskusotilaat, jotka olivat kaikesta tunnetuimpia, olivat asevoimien selkäranka ja palvelivat Imperiumin sotilaina, kuten monet heistä tekivät kloonisotilaina kloonisotien aikan. Jotkut iskusotilaat olivat kloonisodilta jäljellejääneitä klooneja, mutta keisari Palpatine oli määrännyt kloonauksen uusista muoteista ja tavallisten miesten värväämisen Kaminon ylösnousun jälkeen. Näistä tehtiin myös erikoisversioita, kuten mustia sotilaita ja lumisotilaita joiden tehtävinä olivat erityiset päämäärät kuten myös erityiset olosuhteet. Monet projektit, joiden päämäärinä oli tehdä erittäin voimakkaita iskusotilaita, epäonnistuivat (kuten mustien sotilaiden projekti) sekä yritys luoda Voimalle herkkiä iskusotilaita. Iskusotilaskomennon tehtävänä oli ohjata sekä johtaa tätä asevoimien osastoa. Rangaistuksen nimissä tehtävissään tai töissään epäonnistuneet keisarilliset upseerit pakotettiin toimimaan Imperiumin iskujoukoissa tai sitten teloitettiin epäkyvykkyydestään. Teloitus tapahtui useammin kuin alennus.

Sotilastyyppejä:

Kulkuneuvot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Imperiumin suosituimmat talsijat, AT-ST:t ja AT-AT:t olivat Imperiumin tehokkaimpia ja pelottavimpia taistelukävelijöitä, jotka symboloivat itse Imperiumia. Ne olivat suuria ja tehokkaita tappajia sekä kokonsa ja panssarinsa ansiosta miltei tuhoutumattomia. AT-AT:lla oli myös heikko kohta: sen niska, jonka kapinalliset usein naksauttivat poikki. Imperiumi valtaan noustuaan kehitti uusia ja tehokkaampia sotakoneita, mutta käyttivät yhä vanhempiakin laitteita, kuten Tasavallan AT-TE, AT-RT, AT-AP ja AT-PT talsijoita, tykkialuksia ja juggernautteja. Heille jäi käsiin myös separatisteilta sotakoneita, kuten hämähäkkidroideja. Näitä Imperiumi käytti "vähäisimpiin" operaatioihin Ulkokehällä.

Muita tunnettuja talsijoita oli AT-AA, MT-ST, MT-AT sekä TX-130T taistelutankki. Nämä eivät olleet kovin tunnettuja, mutta silti vaarallisia.

Imperiumin laivasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka Venator-luokan tähtituhoaja tunnettiin hyvin Tasavallan armeijan puolustusaluksena, Imperiumin valtaannousu ja Palpatinen suuri projekti armeijan rakennuksesta käänsivät sen pelottavaksi kauhun ja kurin symboliksi. Victory -ja Venator-luokista irrotettiin Tasavallan merkit ja ne liitettiin Imperiumin laivastoon. Huolimatta Itsenäisten aurinkokuntien konfederaation totaalisesta tappiosta Imperiumin armeijaan tuhlaamat varat kasvoivat entisestään ja johtivat Imperial-luokan tähtituhoojien luontiin. Entisen Tasavallan kulkuneuvot poistettiin aikanaan käytöstä uuden Imperial-luokan kunnian myötä, josta tuli Imperiumin vallan pääsymboli.

Executor-luokan tähtidreadnaught[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Executor.

Tähtituhoojien kehittelyn jatkaminen johti suuren Executor-luokan tähtidreadnaughtin luontiin, mikä oli muita tähtihävittäjiä paljon voimakkaampi ja tehokkaampi. Useiden tällaisten alusten tiedettiin valmistuvan. Näihin kuului alkuperäinen Executor, Lusankya, Iron Fist ja yksi toinen tuntemattoman luokan supertähtituhoaja, joka palveli paljon myöhemmin yuuzhan vongeja vastaan.

Eclipse-luokan supertähtituhoaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laivasto käytti myös kahta Eclipse-luokan supertähtituhoajaa operaatio Shadow Handin aikana. Nämä kaksi mahtavaa alusta varustettiin superlasereilla, jotka olivat kyllin voimakkaita sulattamaan planeetan ytimen.

Immobilizer 418 risteilijä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Immobilizer 418 risteilijä, joka myös tunnettiin Interdictor-luokan raskaana risteilijänä, Interdictor-luokan tähtituhoajana tai Interdictor-luokan keskivertona rahtialuksena, oli 600 metriä pitkä risteilijä, joka rakennettiin Vindicator-luokan raskaan risteilijän rungolle. Alus oli varustettu neljällä gravity-well projektorilla, massiivisilla laitteilla jotka projektoivat pseudopainovoimaa, jolla estettiin vihollisalusten pakenemisen hyperavaruuteen. Uusi tasavalta kaappasi jäljellejääneet 418:et ja paranteli niiden gravity-well projektoreita.

Fregatit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Imperiumi käytti monia lippulaivoja fregatteina. Yksi tunnetuimmista oli Victory-luokan tähtituhoaja ja Carrack-luokan kevyet risteilijät. Ne vaihtelivat kooltaan ja teholtaan, mutta kullakin oli silti erityinen voima jolla ne tunnettiin. Ne olivat tähtituhoojia erikoistuneempia ja vaikka tähtituhoajat olivat laivaston selkäranka, fregatteja käytettiin yleisemmin ellei suuri taistelu ollut juuri käsillä.

TIE -tähtihävittäjät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Klassinen TIE -tähtihävittäjä.

Imperiumilla oli miljoonia TIE -sarjan tähtihävittäjiä (TIE on engl. kielen lyhennös Twin Ion Engine eli kaksoisionimmoottori). Ne olivat tehokkaimpia Imperiumin tähtihävittäjistä. Niitä oli monia malleja (esim. TIE taistelija, TIE edistynyt hävittäjä, TIE puolustaja, TIE kostaja, TIE pommittaja, TIE pimeä...), mutta kaikilla oli yhtenäisiä piirteitä, kuten muoto, musta tai tumma väri sekä tietenkin suojakenttä. Yhdessä hävittäjässä oli yksi TIE pilotti.

TIE tähtihävittäjät olivat Imperiumin laivaston ja armeijan yksi tärkeimmistä symboleista. Niillä ei yleensä ollut tehokkaita suojuksia, eikä muutamaa laserkanuunaa ja pommeja enempää aseistusta, mutta ne olivat massassa tehokkaita ja hyvin vaikuttavia.

Imperiumin armeijoiden R.O.E.n mukaan (lyhennys engl. kielen sanasta Rules of Engagement eli yhteenoton toimintasäännöt suomennettuna) jokaisella tähtihävittäjällä piti olla etulyöntiasema viholliseen nähden. Vihollisalusten napsiminen alas yksi kerrallaan oli tähtihävittäjien strategia.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelko pitää paikalliset tähtijärjestelmät linjassa—tämän taisteluaseman pelko.
Suurmoffi Wilhuff Tarkin Kuolemantähdestä[lähde]

Imperiumin armeija muodostettiin Tasavallan suurarmeijasta. Alunperin sekin perustettiin ylikansleri Palpatinen aatteesta luoda galaktiset sotavoimat väliaikaisilla hätävaltuuksilla käyttäen Kaminon kloonauskeskuksia. Jedimestari Sifo-Dyas aloitti armeijan Jango Fettin DNAta käyttäen.

Kloonisotien jälkeen kun Tasavallasta tuli Imperiumi, annettiin kloonisotilaille uusi haarniska ja uudet aseet, jolloin jättivät droidien kamppailun ja ryhtyivät nujertamaan planetaarisia kapinoita, kuten Naboolla. Palpatine käytti separatistien antautumisen puutetta syynä jatkaakseen armeijansa ja laivastonsa rakentamista, vaikka hän oli tietoinen kaikkien separatistien johtajien kuolemista. Kaminon kansannousun jälkeen keisari tajusi, että kokonaisen armeijan luottaminen yhden mallikappaleen DNA:n varaan oli liian vaarallista. Näin hän aloitti tavallisten ihmisten värväämisen armeijaan. Kuitenkin yksi legioona, 501. legioona pysyi täysin kloonisotilaiden varassa. Uuden järjestyksen muukalaisvastaisen politiikan takia jopa värvätyt iskusotilaat pysyivät miespuolisina ihmisinä.

Gizor Dellson Mustafarilla johtaman droidiylösnousun kohtaamisen jälkeen Imperiumin asevoimien suurin uhka oli Tasavallan palauttajien liitto. Kaksi osapuolta taistelivat vuosia sodassa, joka vavisutti koko galaksia. Kolme suurinta taistelua olivat Yavinin taistelu, Hothin taistelu ja Endorin taistelu. Vaikka Imperiumi keräsi voiton kotiin Hothista tuottaen katkeran tappion kapinallisille, Endorin ja Yavinin taistelu taas johtivat Liiton suuriin voittoihin. Endorin taistelussa Imperiumi koki romahduksen, sillä itse keisari ja hänen oikea kätensä saivat surmansa. Tämä johti Imperiumin asevoimat kaaokseen.

Imperiumin Uuden tasavallan toimesta kärsimän tappion jälkeen Imperiumin asevoimat hajosivat useiden sotalordien johtoon. Asevoimat hajosivat palasiksi riippuen sijainnista ja suorasta komennosta. Näitä useita osia johtivat muunmuassa Zsinj, Ysanne Isard ja suuramiraali Thrawn. Vaikka kaikki heistä olivat aikanaan lähellä Uuden tasavallan kukistamista, erityisesti Thrawn, he kokivat lopulta epäonnistumisen. Kun Palpatine palasi klooniruumiissaan, suuri osa hajonneista sotavoimista liittyivät häneen. Keisarin kuoltua lopullisesti, nämä sotavoimat perääntyivät galaksin osaan, joka tunnettiin Imperiumin avaruutena Imperiumin muuttuessa Imperiumin jäänteiksi. 19 jYt kirjoitettiin rauhansopimus, joka lopetti sodan. Tämän jälkeen entisen Imperiumin asevoimat taistelivat Uuden tasavallan joukkojen rinnalla yhteistä uhkaa, yuuzhan vongeja vastaan. Vuoden 40 jYt jälkeen Imperiumin jäänteet alkoivat hankkia uudelleen valtaa: Caamasin taistelun (130 jYt) jälkeen se oli taas hallitseva tekijä galaksissa. Kuitenkin Imperiumin asevoimat hajosivat taas kahtia kun Darth Krayt kaappasi Roan Feliltä vallan hajottaen Felin imperiumin kahteen osaan: uuteen sith-imperiumiin ja keisari Felin kannattajiin.

Kulissien takana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]