Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi kapinallisten aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi Uuden tasavallan aikakaudella.

74-Z-kiituripyörä

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 23. toukokuuta 2024
(Ohjattu sivulta Imperiumin kiituripyörä)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
R2 repair.png

Toivottavasti huoltodroidit pystyvät korjaamaan sen.

Tätä artikkelia tai artikkelin osaa on pyydetty parannettavaksi.

Voit auttaa Jedipediaa parantamalla artikkelia. Lisää tietoa saattaa olla artikkelin keskustelusivulla.

[+/–]
74-Z Military Speeder Bike.jpg
74-Z kiituri
Tuotannolliset tiedot
Valmistaja

Aratech Repulsor Company[1]

Malli

74-Z kiituripyörä[1]

Luokka

Repulsioalus[1]

Hinta
  • Uutena: 8000 krediittiä[1]
  • Käytettynä: 1800 krediittiä[1]
Tekniset tiedot
Pituus

3[2] tai 4.4 metriä[3]

Suurin nopeus

500 km/h[2]

Suurin lentokorkeus

25 metriä[2]

Aseistus

Kevyt sädekanuuna (1)[2]

Miehistö

Pilotti (1)[2]

Matkustajat

1[2]

Lastikapasiteetti

3[2]-4 kilogrammaa[1]

Kulutustarvikkeet

Päiväksi[1]

Kommunikaatiojärjestelmät

Varustettu

Muut järjestelmät
  • Sensorilaitteistot
Käyttö
Saatavuus

Asevoimille[1]

Rooli(t)
  • Motorisoitu jalkaväki
  • Tiedustelu
  • Ratsuväki
Aikakaudet
Liittoutuma

74-Z kiituri joka myös tunnettiin Imperiumin kiituripyöränä oli Imperiumin tiedustelusotilaiden käyttämä kiituri. Se oli Aratech Repulsor Companyn valmistama kiituri, jota käytetiin tiedustelutarkoituksiin kuten myös nopeaan kuljetukseen taisteluvyöhykkeillä.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

74-Z kiiturin tietoja.

Nämä 74-Z kiiturit saavuttivat ja kulkemaan jopa viiden sadan kilometrivauhdilla, ja ne kykenivät nousemaan jopa 25 metrin korkeuteen maanpinnasta. 74-Z kiiturit olivat armeijakäyttöinen versio siviilikäyttöisestä 74-Z-kiituripyörästa. Kiituria ohjattiin kahdella ohjaustangolla, ja korkeutta sekä vauhtia kiiturin lentäjän jalkasijoilla, jotka roikkuivat hieman kiiturin pohjan alapuolella hieman lentäjän istuinpaikan takapuolella.

Nämä helposti ohjattavat kiiturit oli varustettu myös sensoreilla ja kommunikaatiolaitteilla, jotka sijaitsivat ohjaustankojen välissä, mukaanlukien yhteysradionjumittimella. Lentäjä piti kiinni kahdesta ohjaustangosta (ohjausvivusta), koska näin hän kykyni myös säätämään niiden välissä sijaitsevaa virransäätöä ja repulsiomoottorien säätöä sekä ohjaustankojen päässä olevia kaasuttimia. Vasemman ohjaustangon uloimmassa päässä sijaitsi ohjauksen herkkyyden säätö. Kiituri oli varustettu myös eteenpäin osoittavalla kevyellä laserkanuunalla.

Ne oli varustettu myös erittäin tehokkailla kiiturin takapäässä sijaitsevat repulsiomoottorit, jotka veivät ne nopeasti pitkiä matkoja lyhyessä ajassa. Kiiturin päärungon etupäässä sijaitsi turbiinirepulsiomoottori jonka vieressä sijaitsi ohjauskaapeli. Kiiturin siivekkeiden päässä kiinni olevassa etuosassa oli maastosensori ja repulsiokentän suuntaussiivekkeet.

Kiiturin peräosassa repulsiomoottoreiden kohdalla sijaitsivat henkiinjäämistarvikkeet varustekassissa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Stass Allie 74-Z:llään Saleucamilla juuri ennen kuolemaansa.

Galaktinen Tasavalta käytti näitä tehokkaita kiitureita Kloonisodissa nuorempien BARC-kiitureiden rinnalla ja niitä käytettiin monilla maailmoilla. Kiituria käytettiin ensimmäistä kertaa Geonosisin taistelussa. 74-Z kiituri voitiin tuoda taistelukentälle LAAT/i tykkialuksesta. Planeetta Saleucamilla jedimestari Stass Allie kuoli joukkojensa toimesta tämän ajaessa 74-Z kiiturillaan. Sitä käytti myös Itsenäisten aurinkokuntien konfederaatio.[4]

Galaktisen sisällissodan aikana sekä Galaktinen Imperiumi että Tasavallan palauttajien liitto käyttivät näitä kiitureita, vaikka Aratech pääosin tuki Imperiumia aseellisilla tuotoksillaan. Endorin metsäkuulla Imperiumin tiedustelusotilaat kohtasivat vilkkaassa kohtaamisessa Luke Skywalkerin ja Leia Organan kanssa kapinallisten vallattua kiitureita saavuttamaan tiimitoverinsa. Imperiumi käytti (kapinallisten käsiin vajonneiden lisäksi) kiituria tapahtuman jälkeisessä Endorin taistelussa.

Kulissien takaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näiden kiitureiden oli määrä esiintyä Geonosisin taistelussa Episodi II - Kloonien hyökkäys -elokuvassa, mutta ne kohtaukset leikattiin animointitasolla.

Star Wars: Behind the Magic -tietokirjassa on virhellisesti mainittu, että 74-Z olisi kolme metriä pitkä.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ralph McQuarrien konseptikuva.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]