Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi kapinallisten aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi Uuden tasavallan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi uuden jediritarikunnan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi perinnön aikakaudella.

Iskusotilaan haarniska

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 23. toukokuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
Mitä jos menisitte näihin haarniskoihin ja yrittäisitte nähdä näistä hemmetin kypäristä?
Alpha-956[lähde]

Iskusotilaan haarniska oli kestävä valkoinen plastoidista koostuva vartalopanssari, joka oli mustan iskusotilaiden käyttämän alusasun päällä. Näin iskusotilaan haarniska muistutti kloonisotien aikaisten edeltäjiensä haarniskoita, eli vaiheen II kloonihaarniskaa. Panssarin valkoinen väri tuli siten kaminolaisten alkuperäisen kloonipanssarin luojien suunnitelmista. Täydellinen panssari koostui kahdeksantoista suojuskappaleen osan yhdistelmästä vartalon ympärillä eikä sen ulkopuolella tyypillisesti ollut mitään yksilöllisyyttä ilmaisevaa arvomerkkejä lukuunottamatta. Panssarit olivat niin samannäköisiä, että ensikertaa sellaisen näkevä saattoi joskus erehtyä luulemaan panssariin pukeutunutta iskusotilasta jonkin sortin taisteludroidiksi.

Haarniska suojasi Imperiumin iskusotilaita hyvinkin vaikeilta olosuhteilta kuten myös ohjuksilta ja kineettisiltä energia-aseilta.[1] Haarniska oli lävistettävissä sädeaseen ammuksella, mutta puku vähensi sädeammuksen osumatehoa näkyvästi. Musta alusalus mahdollisti työskentelyn äärimmäisen kylmissä tai kuumissa lämpötiloissa, vaikka kuitenkin se suojasi sotilasta lähes miltä tahansa olosuhteelta, jopa avaruuden tyhjiöltä tai erityisen kylmissä tai kuumissa lämpötiloissa (vain vähän aikaa).

Iskusotilaiden arvot kävivät ilmi haarniskan olkasuojuksen mahdollisesta väristä. Erityisissä tilanteissa iskusotilaat joskus käyttivät naamiointivärejä, jotta pääsisivät soluttautumaan maastoihin. Imperiumin iskujoukot ottivat käyttöön tämän uuden kehityksen kärsittyään valtavan tappion Endorin taistelussa.

Imperiumi kielsi tiukasti henkilökohtaisen yksityisen iskusotilaspanssarin omistaminen.[2]

Suojaavat ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Han Solo ja Luke Skywalker iskusotilashaarniskoissa.
Iskusotilas panssarissaan.

Haarniskoiden huomattavimpia ominaisuuksia oli tehokas suoja aseita ja taistelukentän vaaroja vastaan. Panssari, ja musta alusasu sen alla, kehitettiin hävittämään sädeammuksesta energiaa ja vähentää sotilaaseen kohdistunutta vahinkoa. Vaikka standardista panssarista puuttui käyttäjän täydellinen suoja asetulta vastaan, sillä se kykeni torjumaan vain heikon tehon ammuksia. Se suojasi myös sokeutuslampuilta ja se suojasi räjähteiden sirpaleilta ja srapnelleiltä. Etanaheittimellä oli miltei mahdotonta läpäistä iskusotilaan haarniskaa, ellei luoti ollut epänormaalin suuri ja erityisesti panssarinläpäisemiseen tarkoitettu, tai jos se iskisi alusasuun tai visiiriin. Vaikka tämä haarniska antoi sotilaalle vähemmän suojaa kuin vaiheen I tai vaiheen II, se antoi käyttäjälleen hyvin tehokkaan suojan olosuhteilta.[1]

Iskusotilaan haarniska oli täytetty ilmansuodattimilla ja se oli täysin sinetöity biologisia ja kemikaalisia aseita vastaan; panssari suojasi käyttäjäänsä jopa avaruuden tyhjiöltä vähän aikaa. [1] Sotilaan selkään kiinnitetyssä tankissa oli hätätilannehappea 20 minuutille. Alusasu antoi käyttäjälleen myös suojaa liialliselta lämmöltä. Panssarin reppuvälineistöön kuului myös leirintävälineitä, miksohöyrystimellä toimivat vedenkeruuastia, turva-alueiden rajaamisvälineitä, kranaatinheittimiä, varalippaita sun muuta tarviketta.

Haarniskaan yksityiskohtia:

 • Hanskoihin ladattiin voimaa kun jouduttiin lähitaisteluun (voimahansikkaat).
 • Vatsapanssariin kuului manuaalinen puvunsinetti ja olosuhteidensäätimet.
 • Tiukassa panssarissa oli tuettu seoslevyharjanne.
 • Alemmalla oikealla puolella lähellä polvilevyä oli pukujärjestelmän voimapakkaukset.
 • Sääripanssarin ylemmällä vasemmalla puolella oli tarkka-ampuja-asennon polvisuojapanssari.
 • IFF:n tunnukset olivat puvun selässä yksilö tunnistusta ja komentotarkoituksia varten, jotta kukin erillinen sotilas tunnistettaisiin.
 • Ranneyhteysradio.
 • Sopiva äänikaiutin turvaovien avaamiseksi.
407. divisioonan kersantin arvomerkit 130 jYt.

Vuoteen 130 jYt mennessä iskusotilaan haarniskaa oli raporttien mukaan vahvistettu absorboimaan ja hävittämään jopa suoria sädeaseen ammuksia. Kuitenkin Boroskin taistelussa 407. ja 908. iskusotilasdivisioonien välillä huomattiin, että suora sädeaseen osuma teki sotilaan toimintakyvyttömäksi vaikka on mahdollista, että sädeammuksen vaikutus heikkeni ja sotilas selvisi jälkeenpäin.

Tuona päivämääränä näkyviä virityksiä tehtiin iskusotilaiden panssareihin eriyisesti hengitysjärjestelmälle ja selkälevylle. Myös paluussa kloonisotien alun käytäntöön, aliupseereiden panssarit maalattiin tunnusväreillä. Esimerkiksi kersantit tunnistettiin keltavihreistä raidoista koko käsivarren kohdalla, mikä muistutti Katarn IV haarniskoita.

Kypärät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

En näe mitään tässä kypärässä!
Luke Skywalker[lähde]
Ei-ihmiselle suunniteltu kypärä.

Iskusotilaiden kypärät koostuivat neljästä osasta. Ulkoinen kerros oli valmistettu plastoidiseospanssarista, toinen kerros oli anti-laserverkko, jonka alla oli magneettinen suojakenttä, ja viimein sisäinen eriste.[3] Kypärän sisäiset pehmusteet vähensivät päähän kohdistuvaa tärähdysvahinkoa. [1]

Ajan myötä kypärät kehittyivät ja uutta teknologiaa lisättiin. Esimerkiksi, varhaisimmissa malleissa oli vain silmälinssit, mutta teknologian edetessä kypäriin alkoi kehittyä parempia kohdistus ja zoomausjärjestelmiä, joihin kuului:

 • Automaattinen polarisaatio ja silmiä välähdyksiltä suojaava visiiri, joka suojasi sotilasta sokeuttavilta kirkkauksilta ja antoivat heille paremman taistelunäkyvyyden tai "holograafinen näkyprosessori" (jonka avulla saattoi nähdä monien esteiden, kuten kaasujen, savun, pimeyden tai tulen läpi).Viittausvirhe: Kelpaamaton <ref>-elementti: virheelliset nimet, esim. liian monta
 • Monitarkoituksiset kohdistus -, ja keruujärjestelmä (MTKKJ, englanniksi MFTAS) auttoi iskusotilasta näkemään paremmin pimeässä kuten myös savun ja muiden näkyvyyttä haittaavien esteiden läpi.

Iskusotilaiden kypärissä oli myös:

 • Sisäänrakennettu yhteysradio (katso kuvasarja alaapäin).
 • Edistyneet hengityssuodattimet (jotka toimivat suojana kemikaalisia ja biologisia aseita sekä myrkkyjä vastaan).
 • Viilennys -, ja ilmakehänkontrollointijärjestelmät.Viittausvirhe: Kelpaamaton <ref>-elementti: virheelliset nimet, esim. liian monta

Vuoden 130 jYt tullessa iskusotilaiden kypäriin kuului päivitellymmät sensorit. Kypärän ulkomuotoa oli näkyvästi viritetty ilmenemään kuin risteytyksenä alkuperäisen iskusotilaan kypärän ja vaiheen II kloonihaarniskan kypärän välillä. Tuolloin tehtiin myös suuria määriä erilaisia versioita, jotka sopisivat paremmin juuri iskujoukkoihin päästetyille muukalaislajeille.

Äänijärjestelmät/visuaalisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iskusotilaan kypärästä otettu nauhoitus.

Iskusotilaan kypärään oli rakennettu yhteysradio, jonka säädöt olivat helposti vaihdettavissa. Yhteysradiota pidettiin yhdistettynä tietenkin muiden sotilaiden omiin, jotta voitaisiin vaihdella käskyjä nopeasti ja ne menisivät perille joka sotilaalle. Jos sotilas otti kypäränsä pois päästä eikä ensin painanut yhteysradion kontrollinappia (todennäköisimmin se sijaitsi kypärän alarenkaalla), jatkuvasti koodaava rutiini automaattisesti poistuisi kypärästä.

Comtech Series IV:n kypäräpuhuja käytti kolmevaiheista ääniaaltosuodatinta puhdasta ääntä vartenViittausvirhe: Kelpaamaton <ref>-elementti: virheelliset nimet, esim. liian monta (sotilaille jos se oli liitetty audionostajaan). Siinä oli myös vokooderi, jonka avulla voisi puhua ei-iskusotilaalle. Joissakin kypärissä oli myös visiirin kautta toimiva videonauhoitin.

Välinevyö ja selkäreppu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Iskusotilaat oli varustettu myös varustevöllä, jonka välineistöön kuului:

 • Korkean jännitteen lanka
 • Kaksi tarttumiskoukkua
 • Neljä tyhjän sädeaseen voimapakkausta
 • Kolme ioniliekkiä
 • Energiamuonaa
 • Ylimääräinen yhteysradio
 • Kolme vesipakkausta
 • Kaksi lääkintäpakkausta
 • Kaksi säde-energiaimulaitetta, jotka suojasivat sotilasta ja asborboivat sädeammuksen energiaaViittausvirhe: Kelpaamaton <ref>-elementti: virheelliset nimet, esim. liian monta
 • Lämpöräjähde
 • Ionisaationpoistaja
 • Sitojia
 • Makrokiikarit (mahdollisesti)Viittausvirhe: Kelpaamaton <ref>-elementti: virheelliset nimet, esim. liian monta
 • Käsiraudat (mahdollisesti)Viittausvirhe: Kelpaamaton <ref>-elementti: virheelliset nimet, esim. liian monta

Sotilaan standardin haarniskan selkälevy sisälsi voimapakkauken kutem myös pienen ilmalaitteen.Viittausvirhe: Kelpaamaton <ref>-elementti: virheelliset nimet, esim. liian monta Erityisissä sotilaanvienneissä iskusotilaat oli varustettu selkärepuilla. Näissä selkärepuissa oli:Viittausvirhe: Kelpaamaton <ref>-elementti: virheelliset nimet, esim. liian monta

 • Erityinen ilmalaite
 • Ylimääräisiä kommunikaatiovälineitä
 • Viilennysjärjestelmiä
 • Kranaatinheittimiä
 • Lämmönjakaja (sisälsi lumisotilaan selkärepussa)
 • Ylimääräistä kenttämuonaa

Kulissien takaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

George Lucasin elokuvissa iskusotilaan haarniska esiintyy hyvin heikkona taistelusuojuksena ja yleisesti vain harmina käyttäjälleen. Vaikka tämä voi johtua suurimmilta osin nyt pahamaineisena tunnetusta iskusotilasvaikutuksesta, se on päässyt nousemaan moniin fanispekulaatioihin ja silkkaan pilantekoon.

Iskusotilaiden haarniska muistuttaa suuresti tosi-maailman kevlarinen "puku", synteettinen kuituasu, jota käytettiin sotilaiden ja poliisivoimien haarniskana. Kevlar pysäyttää pehmeät luodit, joka muistuttaa paljolti myös iskusotilaiden haarniskan puolustusta kevyitä ohjuksia vastaan.

Iskusotilaan haarniskan kopiot ovat suosittuja fanien keskuudessa, kuten 501. legioonassa, mutta niitä on useasti tuotettu laittomasti Star Warsin tekijänoikeuksia rikkoen. Vuonna 2008 George Lucas haastoi Shepperton Design Studiosin oikeuteen tekijänoikeuslain nojalla kun he tuottivat laittomasti iskusotilashaarniskoja.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käytännössä esiintyy kaikissa missä iskusotilaatkin.

Perussotilaan täysin valkoinen haarniska.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]