Tämän artikkelin aihe kuuluu kaanoniin.

Jabba Desilijic Tiure

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 19. toukokuuta 2024
(Ohjattu sivulta Jabba)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Tämä on artikkelin kaanonversio.  Paina tästä lukeaksesi artikkelin Legends-versiota. 
TPM-CGYoda.jpg

Mestari Qui-Gon, vielä muuta sanottavaa onko teillä?

Tämä artikkeli, tai osa siitä, vaatii laajennusta.

Lisätietoa saatat löytää artikkelin keskustelusivulta. Kun olet mielestäsi laajentanut artikkelia tarpeeksi, voit poistaa tämän mallineen.

[+/–]
Jabba SWSB.png
Jabba Desilijic Tiure
Elämäkerralliset tiedot
Kotiplaneetta

Nal Hutta[1]

Syntynyt

600 eYt[2]

Kuollut

4 jYt, Tatooine[3]

Ruumiilliset tiedot
Laji

Hutt[4]

Sukupuoli

Mies[5]

Pituus

3,9 metriä[5]

Paino

1358 kilogrammaa[2]

Silmien väri

Oranssi[6]

Ihon väri

Vihreä[6]

Kronologiset ja poliittiset tiedot


Kajidic

Desilijic[2]

Liittoutuma(t)
Jos kertoisin sinulle puolet jutuista, joita olen kuullut tästä hutt Jabbasta, menisit varmaankin oikosulkuun!
―C-3PO[lähde]

Jabba Desilijic Tiure, yleisemmin tunnettu hutt Jabbana tai pelkästään Jabbana, ja viralliselta titteliltään hänen ylhäisyytensä Nal Huttan Jabba Desilijic Tiure, Tatooinen eminenssi, oli huttgangsteri ja rikollisherra, sekä suuren huttien neuvoston jäsen, joka toimi ja johti rikollisimperiumiaan palatsissaan Ulkokehän planeetta Tatooinessa. Jabba oli merkittävä henkilö Tatooinessa, jossa hän hallitsi suurinta osaa laittomien tavaroiden kuljetuksesta, piratismista sekä orjuudesta, jotka tuottivat suurimman osan planeetan rikkauksista. Hän oli meys erittäin vaikutusvaltainen koko Ulkokehällä yhtenä sen voimakkaimmista rikollisherroista.

Kloonisotien aikaan Jabban vaikutusvalta Ulkokehällä, erityisesti sen hyperavaruusreiteillä, oli haluttua sekä Galaktisessa Tasavallassa että Itsenäisten aurinkokuntien konfederaatiossa, jotka molemmat hakivat Jabban hyväksyntää. Kun Jabban poika Rotta siepattiin, rikollisherra lupasi tukensa sille, joka palauttaisi hänen poikansa. Kun separatistit paljastuivat Rottan sieppauksen järjestäjiksi, Jabba antoi tukensa Tasavallalle.

Jabba jatkoi toimintaansa Ulkokehällä kloonisotien päättymisen ja Galaktisen Imperiumin nousun jälkeen, säilyttäen valtansa huolimatta Darth Sidiousin, galaktisen keisarin estelyistä. Kun Kapinaliitto tuhosi Kuolemantähden, keisari lähetti Darth Vaderin neuvottelemaan sopimuksesta Jabban kanssa raaka-aineiden toimituksesta Imperiumin asevoimien käyttöön. Liittoutumalla Imperiumin kanssa Jabba ja huttit selviytyivät Imperiumin iskuista rikollisia vastaan Ulkokehällä sekä pääsivät eroon kilpailijoistaan.

Kun salakuljettaja Han Solo ei pystynyt maksamaan menetetystä rahdista, Jabba asetti hänestä suuren palkkion. Solon toimitti hänelle lopulta yksi hänen palkkionmetsästäjistään, Boba Fett, lahjana Darth Vaderilta. Tämä vangitseminen herätti kuitenkin jediritari Luke Skywalkerin huomion ja hän aikoi vapauttaa ystävänsä Jabban vankeudesta. Jabban yrittäessä teloittaa jedin ja hänen liittolaisensa Carkoonin suurella kuopalla Leia Organa kuristi hänet kuoliaaksi. Koska huttit eivät onnistuneet päättämään, kuka perisi Jabban rikollisen omaisuuden, monet hänet orjistaan, kuten niktot, vapautuivat ja hänen palatsinsa hylättiin, kun sen droidit sammutettiin.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaanonittomat esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]