Tämän artikkelin aihe kuuluu kaanoniin.Tämä artikkeli kertoo todellisesta asiasta tai henkilöstä.Tämä on suositeltu sivu.

Tähtien sota: Episodi VI – Jedin paluu

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 23. heinäkuuta 2024
(Ohjattu sivulta Jedin paluu)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo elokuvasta. Saatat olla etsimässä sanan muita merkityksiä.
R2 repair.png

Toivottavasti huoltodroidit pystyvät korjaamaan sen.

Tätä artikkelia tai artikkelin osaa on pyydetty parannettavaksi, koska esiintymislista puuttuu, linkkejä muutettava kaanonartikkeleihin

Voit auttaa Jedipediaa parantamalla artikkelia. Lisää tietoa saattaa olla artikkelin keskustelusivulla.

[+/–]
JedinPaluu.jpg
Tähtien sota: Episodi VI – Jedin paluu
Tekijöiden tiedot
Ohjaaja(t)

Richard Marquand[1]

Tuottaja(t)

George Lucas[1]

Käsikirjoittaja(t)

George Lucas[1]

Pääosissa
Musiikki

John Williams[1]

Tuotannolliset tiedot
Esittäjä
Ilmestymispäivä

25. toukokuuta 1983[2]

Elokuvan kesto

134 min (2 h 14 min)[3]

Budjetti

$32.5 milj.[3]

Kieli

Englanti

Kronologiset tiedot


Edeltäjä

Tähtien sota: Episodi V – Imperiumin vastaisku

Seuraaja

Tähtien sota: Episodi VII – The Force Awakens

Olen jedi, kuten isäni ennen minua
Luke Skywalker[lähde]

Tähtien sota: Episodi VI – Jedin paluu (myös nimellä Jedin paluu[4]) on vuonna 1983 julkaistu Tähtien sota -sarjan kolmas, ja tarinan aikajärjestyksessä kuudes osa, jonka ohjasi Richard Marquand. Sen jälkeen seuraavaa sarjan elokuvaa saatin odottaa 16 vuotta, ennen kuin vuonna 1999 Tähtien sota: Episodi I – Pimeä uhka -ilmestyi.

Elokuvan juoni jatkaa siitä, mihin aiempi Imperiumin vastaisku jäi. Alussa sankari Luke Skywalker, joka on jo melkein saanut päätökseen jedikoulutuksensa, matkustaa yhdessä ystäviensä kanssa Tatooineen pelastamaan jäädytettyä Han Soloa gangsteripomo Jabba the Huttilta. Paon jälkeen he saavat Kapinaliiton tukikohdassa kuulla, että paha Galaktinen Imperiumi on rakentanut uuden Kuolemantähden metsäkuu Endorin kiertoradalle. Ryhmän täytyy tuhota Endoriin sijoitettu suojakilpi, jotta kapinallisten hyökkäys voisi alkaa. Planeetalle vapaaehtoisena lähtenyt Skywalker kuitenkin aistii isäkseen Anakin Skywalkeriksi paljastuneen Darth Vaderin läsnäolon ja antautuu Imperiumille, tarkoituksenaan palauttaa Anakin takaisin Voiman valoisalle puolelle. Mitä Skywalker ei kuitenkaan tiedä, on se, että kaikki menee tarkalleen pahan keisari Palpatinen suunnitelmien mukaisesti ja Kapinaliiton loppu saattaa olla lähempänä, kuin koskaan.

Jedin paluu tunnettiin ennen ilmestymistään nimellä Revenge of the Jedi (Jedin kosto), mutta nimi vaihdettiin muutamaa viikkoa ennen ilmestymistään nykyiseen muotoonsa Return of the Jedi. George Lucasin mukaan syy oli, ettei kosto kuulu jedien filosofiaan. Se sai ilmestyessään pääosin hyviä arvosteluja: arvostelijoiden kritiikki kohdistui erityisesti elokuvan loppukohtauksessa nähtyihin ewokeihin, joiden voittoa Imperiumin iskusotilaista pidettiin epäuskottavana. Elokuva on sijoitettu Rotten Tomatoes -sivustolla neljänneksi parhaaksi Tähtien sota -elokuvaksi.

Alkuteksti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Episodi VI

JEDIN PALUU

Luke Skywalker on palannut
kotiplaneetalleen Tatooineen
tarkoituksenaan pelastaa
ystävänsä Han Solo
gangsteripomo Jabba the Huttin kynsistä

Luke ei kuitenkaan tiedä, että
GALAKTINEN IMPERIUMI on salaa
alkanut rakentaa uutta
panssaroitua avaruusasemaa,
joka on vielä vahvempi, kuin 
ensimmäinen Kuolemantähti.

Valmistuttuaan tämä ylivertainen ase
tulee aiheuttamaan merkittävää tuhoa
pienelle kapinallisten ryhmälle, joka
pyrkii palauttamaan vapauden
galaksiin...


Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pako Jabban palatsista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuka...kuka sinä olet?"
"Joku joka rakastaa sinua.
―Han Solo vapauduttuaan jäädytyksestään Leian avulla[lähde]
Luke Skywalker taistelee tietään vapaaksi Jabban huvialukselta

On kulunut vuosi Bespinin tapahtumista. Galaktinen Imperiumi on rakentanut itselleen uuden Kuolemantähden, joka kiertää Endorin planeettaa. Darth Vader saapuu sille ja käskee päällystöä kiirehtimään rakennustöissä, sillä keisari on saapumassa asemalle. Keisarin pelottava maine laittaa työntekijät ja taisteluaseman komentajan, moffi Jerjerrodin työskentelemään kovemmin.

Jedi Luke Skywalker on sen jälkeen edistynyt paljon jedikoulutuksessaan ja kutsuu itseään jo jediksi. Wookiee Chewbacca ja Lando Calrissian ovat löytäneet Chewbaccan kaverin, salakuljettaja Han Solon, joka on edelleen jäässä, Tatooinen planeetalta, jolla gangsteripomo Jabba Desilijic Tiure pitää häntä koristeena. Vähitellen ryhmän jäsenten onnistuu soluttautua Jabban palatsiin: Lando Calrissian esiintyy vartijana ja prinsessa Leia Organa Chewbaccan toimittavana palkkionmetsästäjänä. Prinsessa onnistuu sulattamaan Solon, mutta he jäävät kiinni, jolloin Jabba tekee Leiasta oman orjattarensa.

Tämän jälkeen itse Luke Skywalker saapuu paikalle esitellen itsensä jediritariksi. Hän vaatii Jabbaa vapauttamaan ystävänsä, mutta kehnoin tuloksin. Jabba pudottaa hänet yhdessä Solon kanssa rancor-hirviön holviin. He onnistuvat tappamaan pedon, jolloin raivostunut Jabba päättää heittää kummatkin Karkoonin kuopassa asuvalle Sarlacc-hirviölle. Siellä alkaa ystävysten pako: R2-D2 linkoaa sisälleen piillotetun valosapelin Skywalkerin käsiin, jolloin tämä kykenee taistelemaan tiensä vapaaksi. Jabban käskyläinen Boba Fett lentää lautalle pysäyttämään heitä, jolloin Han Solo tahattomasti tönäisee hänet alas hirviön kuoppaan. Lopulta kahlehdittu Leia kuristaa Jabban hengiltä. Tämän jälkeen ryhmä Skywalkeria lukuun ottamatta suuntaa kohti Kapinaliiton uutta päämajaa.

Suunnitelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Darth Vader: ”Keisari odottaa sinua.
Luke Skywalker: ”Tiedän, isä.
Vader: ”Joten, olet viimein hyväksynyt sen.
Skywalker: ”Olen hyväksynyt sen, että olit joskus Anakin Skywalker, isäni.
Darth Vader ja Luke Skywalker[lähde]

Keisari Palpatine saapuu Kuolemantähdelle. Hänet ottavat vastaan iskusotilaiden kunniakäytävä ja hänen oppipoikansa Darth Vader. Keisari ja Vader suunnittelevat yhdessä Luke Skywalkerin käännyttämistä Voiman pimeälle puolelle, jolloin hänestä tulisi uusi oppipoika. Sillä aikaa Skywalker vierailee Dagobahissa tapaamansa kuolemaa tekevän jedimestari Yodan luona viimeistä kertaa, koska haluaa kuulla totuuden: onko Darth Vader oikeasti hänen isänsä? Yoda kertoo, että Skywalkerin on ennen jediksi pääsemistään kohdattava Vader ja viimeisinä sanoinaan hän kertoo väitteen olevan totta. Sen jälkeen Obi-Wan Kenobin henki ilmestyy paikalle ja kertoo Skywalkerille, miksi hän valehteli tälle aiemmin. Kenobin mukaan Vader tosiaan tappoi Anakin Skywalkerin, kuten hän aiemmin kertoi, sillä syntyessään Vader tuhosi kaiken hyvän Anakinin sielusta. Hän myös paljastaa piilottaneensa Luken ja tämän siskon, joka paljastuu prinsessa Leiaksi, jotta Imperiumi ei olisi löytänyt heitä. Tuolloin Luke vakuuttuu, että Vaderissa on vielä hyvää jäljellä, ja päättää pelastaa hänet.

Leia tapaa ensimmäistä kertaa ewokin. Kuvassa näkyvä ewok on nimeltään Wicket.

Kuultuaan kaiken tarpeellisen Luke Skywalker matkustaa Kapinaliiton tukikohtaan. Kokouksessa kehitetään suunnitelma uuden Kuolemantähden tuhoamiseksi. Amiraali Ackbar esittää, että pienen ryhmän tulee ensin laskeutua Imperiumilta varastetulla aluksella Endoriin, jossa sijaitsevalta asemalta käsin yllä pidetään Kuolemantähteä ympäröivää suojakilpeä. Kun se on saatu pois päältä, voi Kapinaliiton suurhyökkäyksen aloittaa.

Luke Skywalker, Han Solo ja Leia Organa ilmoittautuvat vapaaehtoisiksi tehtävään ja matkustavat Endoriin. He joutuvat yhteenottoon Imperiumin sotilaiden kanssa, jotka lähtevät ilmiantamaan heitä päämajaansa. Koska tehtävän on pysyttävä salassa, ryhmä lähtee seuraamaan sotilaita yhdellä heidän kiitureistaan ja onnistuu pysäyttämään heidän aikeensa. Leia kuitenkin putoaa kiiturin kyydistä ja menettää tajuntansa, jonka jälkeen ystävällinen ewok vie hänet kyläänsä. Myöhemmin etsiessään Leiaa, Chewbacca lankeaa ewokien kokoamaan ansaan ja heidät viedään myös heimon leiriin. Heimon jäsenet pitävät kullattua C-3PO:ta jumalanaan ja päättävät uhrata Solon, Skywalkerin ja Chewbaccan hänen kunniakseen. Ewokit eivät kuuntele C-3PO:n estoja, mutta pelästyvät Skywalkerin leijutettua hänen valtaistuintaan Voiman avulla, jonka jälkeen he vapauttavat vangit. Tämän jälkeen C-3PO kertoo heimolle kielitaitonsa avulla kaiken Imperiumin ja Kapinaliiton sodasta ja saa ewokit liittoutumaan heidän kanssaan.

Tuolloin Skywalker alkaa tuntea yhä suurempaa vetoa Kuolemantähteä ja Darth Vaderia kohtaan, jonka läsnäolon hän aistii yhä selvemmin Vaderin saavuttua Endorin asemalle. Skywalker uskoo vakaasti voivansa pelastaa isänsä, ja antautuu Imperiumille. Vader vie hänet Kuolemantähdelle keisari Palpatinen luokse.

Endorin taistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

En usko, että enää näen häntä.
Han Solo ajattelee Lando Calrissiania katsellessaan Kuolemantähden tuhoa[lähde]
Lando Calrissianin ohjaama Millennium Falcon kohtaa Imperiumin hävittäjät Endorin taistelussa.

Seuraavana päivänä aloittavat Solo ja prinsessa Leia yhdessä ewokien ja wookiee Chewbaccan kanssa iskunsa Endorin asemalle ja Endorin taistelu alkaa. He pääsevät sisälle erään ewokin varastettua Imperiumin joukkojen kiiturin ja vartiossa olleiden sotilaiden lähdettyä sen perään. Saatuaan sisällä olevat Imperiumin sotilaat antautumaan, alkavat Solo ja Leia asentaa pommeja, mutta liian myöhään, koska kyseessä onkin keisari Palpatinen järjestämä ansa: Imperiumin iskujoukot odottavat heitä aseman ulkopuolella ja ottavat vangeikseen. Samaan aikaan Kapinaliiton laivasto lähtee hyökkäykseen kohti Kuolemantähteä mukanaan Lando Calrissian ja hänen ohjaamansa Millennium Falcon -alus. Kapinallisten laivasto joutuu kuitenkin pinteeseen, kun he huomaavat Imperiumin tähtituhoojien ja hävittäjien odottavan heitä Kuolemantähdellä, jonka kilpi ei ole vieläkään poissa.

Yllättäen Endorissa ewokit käyvät yhdessä Chewbaccan kanssa taisteluun Imperiumin joukkoja vastaan. Kahden ewokin ja Chewbaccan onnistuu napata Imperiumilta AT-ST-talsija ja tuottaa tuhoa vastustajien joukoille. Saman aikaisesti luonnonkansana elävät ewokit alkavat hyödyntää kaikkea metsästä löytyvää aseistuksenaan ja onnistunut mm. tukkeja kierittämällä kaatamaan yhden talsijan. Solo ja Leia pakenevat ja yrittävät Imperiumin tulituksessa saada aseman porttia uudelleen auki. Valitettavasti harhalaukaus on vahingoittanut sitä, eikä ovi aukene. Tilanne rauhoittuu Chewbaccan saavuttua paikalle talsijallaan, joka räjäyttää oven auki. Solo ja Leia pääsevät vihdoinkin asentamaan räjähteet asemalle. Sen tuhouduttua Kuolemantähden suojakilpi aukeaa.

Tämän jälkeen taistelu avaruudessa alkaa edetä, kun kapinallisten alukset lähtevät joukolla hyökkäämään sen sisäosiin, tarkoituksenaan tuhota jättimäinen generaattoria, jonka hajottua koko avaruusasema räjähtäisi. Lando Calrissian ja Wedge Antilles onnistuvat ampumaan generaattoria ja seuranneessa ketjureaktiossa Kuolemantähti tuhoutuu. Kapinalliset yltyvät riemukkaisiin suosionosoituksiin sekä taivaalla, että Endorissa, jossa ewokit, sekä Solo, Leia ja Chewbacca juhlivat nähdessään Kuolemantähden räjähtävän korkealla taivaalla.

Keisari Palpatinen tuho ja Anakinin paluu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luke: ”Minun pitää pelastaa sinut!
Anakin: ”Olet jo pelastanut minut, Luke. Olet jo.
Luke Skywalker kuolevalle Anakin Skywalkerille[lähde]
Luke Skywalker voittaa Darth Vaderin valosapelitaistelussa.

Samanaikaisesti Kuolemantähdellä keisari Palpatine paljastaa Luke Skywalkerille juonensa: hän on itse vuotanut kapinallisille tietoja suojakilvestä ja saattanut Solon ja Leian ansaan, jossa heitä odottaa joukko Imperiumin iskusotilaita. Imperiumin laivasto on vetäytynyt Kuolemantähden ympärille puolustamaan sitä ja Kapinaliiton taru on lähellä loppuaan. Skywalker katsoo ikkunasta taistelua ja keisari alkaa yllyttää häntä hyökkäämään kimppuunsa, tietäen vihan johtavan pimeälle puolelle. Skywalker tietää, että ainoa tapa lopettaa taistelu olisi tappaa keisari, mutta yrittäminen johtaisi yhteenottoon Vaderin, hänen oman isänsä, kanssa. Lopulta hän tarttuu valosapeliinsa ja saa Vaderin kimppuunsa. Skywalker kuitenkin hallitsee hermonsa, eikä anna vihalle valtaa. Taistelua välttääkseen hän piiloutuu, mutta Vader aistii hänen läsnäolonsa kaiken aikaa. Vaderin etsiessä häntä Voiman avulla, hän aistii sattumalta salaisuuden, jota Skywalker on piilotellut sisällään pitkään: Leia on hänen siskonsa, ja saatuaan tietää tämän Vader uhkaa käännyttää hänen sijastaan Leian pimeälle puolelle. Vihan vallassa Skywalker hyökkää Vaderin kimppuun ja katkaisee hänen kätensä, jolloin keisari kehuu häntä. Skywalker katsoo työnsä tulosta ja näkee käden olevan mekaaninen proteesi. Hän sulkee valomiekkansa ja lupaa, ettei ikinä siirry Voiman pimeälle puolelle.

Silloin keisari suuttuu ja käyttää pimeän puolen salamavoimaa Skywalkeriin. Vader katselee tätä vierestä, muttei kestä sitä pitkään, vaan tarttuu keisariin ja heittää hänet alas kuiluun. Kantaessaan keisaria tämän salamavoimat ehtivät kuitenkin vahingoittaa Vaderin pukua ja hän alkaa tehdä kuolemaa. Samaan aikaan Kapinaliiton joukot ovat tuhonneet generaattorin ja Kuolemantähden tuho on alkanut. Skywalker yrittää epätoivoisesti pelastaa isänsä, mutta tajuttuaan sen toivottomaksi, hän poistaa Vaderin pyynnöstä tämän maskin, jotta hän voisi nähdä vielä viimeisen kerran poikansa omin silmin. Sen jälkeen Darth Vader, eli langennut Anakin Skywalker, joka palasi takaisin Voiman valoisalle puolelle, kuolee. Luke kantaa hänen ruumiinsa alukseen ja pääsee pois Kuolemantähdeltä juuri ennen sen tuhoa. Endorissa Anakinille järjestetään polttohautajaiset samalla, kun ewokit ja koko galaksi juhlivat Imperiumin voittoa. Ennen loppua Luke näkee Yodan, Obi-Wan Kenobin ja Anakin Skywalkerin henget yhdessä seuraamassa juhlia.

Elokuvan tekeminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esituotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska George Lucas oli tienannut edellisestä Tähtien sota -elokuvasta, Imperiumin vastaiskusta, suuret voitot, hän päätti rahoittaa myös Jedin paluun kokonaan itse.[5] Imperiumin vastaiskun aikoihin käyty kiista Directors Guild of American kanssa kuitenkin rajoitti hänen vapauttaan tuottajana siinä määrin, ettei hänellä järjestöstä eronneena tuottajana ollut mahdollisuutta palkata Jedin paluun ohjaajaksi ystäväänsä ja Directors Guildin jäsentä Steven Spielbergiä.[6] Elokuvan ohjaajaksi pyydettiin myös David Lynchia ja David Cronenbergia, joista kumpikin kieltäytyi.[7] Lopulta ohjaajaksi valittiin walesilainen Richard Marquand, joka oli elokuvaa tehtäessä suhteellisen tuntematon, eikä kuulunut Directors Guildiin.[7]

Yksi suurimmista ongelmista ennen kuvausten alkua oli Han Solon näyttelijä Harrison Ford, jonka esiintyminen säilyi pitkälle epävarmana. Muilla päähenkilöillä oli sopimus kolmesta elokuvasta, toisin kuin Fordilla. Lisäksi Fordin mielestä olisi vain parempi, jos Han Solo kuolisi elokuvassa. Käsikirjoittaja Lawrence Kasdan kannatti ehdotusta, mutta Lucas hylkäsi sen ja lopulta Ford saatiin palaamaan rooliin.[5]

Kuvauksiin haalittiin Britanniasta koe-esiintymisillä useita kääpiöitä, joista neljäkymmentä tarvittiin ewokien esittäjiksi.[8] Yksi kääpiö taas tarvittiin koneenkäyttäjäksi Jabba the Huttin hännän ohjaajaksi.[5] R2-D2:n näyttelijän Kenny Bakerin piti näytellä myös ewok Wicketin roolia elokuvassa, mutta sairastuttuaan ruokamyrkytykseen, hänet jouduttiin korvaamaan vasta 11 -vuotiaalla Warwick Davisilla, jolla ei ollut kokemusta näyttelemisestä ennen projektia, ja joka oli päässyt elokuvaan koe-esiintymisten kautta.[5]

Merkittävimpiä elokuvan uusista näyttelijöistä olin Ian McDiarmid, joka esitti keisari Palpatinea Jedin paluussa ja kaikissa sen jälkeen tehdyissä Tähtien sota -elokuvissa. Lucas ei alun perin pitänyt näyttelijän valinnasta, sillä idea palkata McDiarmid oli kokonaan Marquandin päätös.[7]

Lucasin alkuperäiseen suunnitelmiin tarinan suhteen tehtiin muutamia muutoksia: Alunperin alkeellisen avaruusheimon, jotka sankarit kohtaavat, piti olla kaksimetrisiä wookieita. Esituotannossa tehtiin kuitenkin päätös käytännöllisyyden vuoksi muuttaa heimo lyhyiksi ewokeiksi.[7]

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

George Lucas ja Richard Marquand Jedin paluun kuvauspaikalla. Heidän väliensä huhuttiin olevan huonot, sillä Lucas valvoi projektinsa toteutumista tarkkaan.

Jedin paluun kuvaukset olivat lyhyemmät, kuin aiempien kahden elokuvan, sillä ne kestivät vain vuoden,[7] mutta elokuvan tekemiseen käytettiin silti enemmän rahaa, kuin aiemmissa Tähtien sota -elokuvissa: $32.5 miljoonaa dollaria.[3] Elokuvan vastaavana tuottajana toiminut George Lucas osallistui kiinteästi kuvauksiin ja vietti merkittävän osan päivistään kuvauspaikalla,[8] koska Marquandilla ei hänen mukaansa ollut juurikaan kokemusta erikoisefektien käyttämisestä.[5] Marquand on itse sanonut halunneensa Lucasilta mahdollisimman paljon apua, jotta elokuvasta tulisi uskollinen Lucasin visioille, ja vaati tätä olemaan aina tavoitettavissa puhelimen välityksellä.[8] Silti miesten välien on kerrottu olleen huonot.[7] Kun kohtausta, jossa naamioitunut Leia luovuttaa Chewbaccan Jabballe, kuvattiin, käski Marquand Leian näyttelijä Carrie Fisheria seisomaan, kuin vartija. Fisher teki näin ja hetken päästä George Lucas tuli hänen luokseen ja sanoi: "Mitä sinä teet? Sinähän seisot, kuin vartija". Carrie Fisherin mielestä se oli kuitenkin ainoa kerta, kun Marquand ja Lucas ottivat kuvausten aikana yhteen.[8]

Carrie Fisherin käyttämistä "metallibikini" vaatteista on tullut yksi elokuvan tunnetuimmista elementeistä. Vaatteen on kerrottu saaneen innoituksensa siitä, kun Fisher valitti aiemmissa elokuvissa käyttämistään pitkistä puvuista, joista ei erottanut, onko hän nainen. Fisher käytti kuvausten aikana kahta erilaista metallibikiniä, joista toinen oli tehty metallista ja toinen muovista: jälkimmäisessä oli helpompi liikkua ja kuvata toiminnallisemmat kohtaukset.[7]

Keisarin näyttelijä Ian McDiarmid sai kuulla kuvausten aikana, ettei Lucas aio käyttää hänen ääntään, koska Keisarin oli kuultu puhuvan jo aiemmassa elokuvassa, jossa hänen äänensä oli jälkiäänittänyt Clive Revill. McDiarmidille sanottiin, että hänen tulisi muuttaa äänensä saman kuuloiseksi, jos hän haluaisi pitää sen lopullisessa elokuvassa. Hän ei suostunut tähän, vaan loi oman äänensä, joka perustui japanilaiseen kurkkuääntelyyn. Lucas piti tästä ja jätti McDiarmidin äänen elokuvaan.[7]

Kuvauksissa Darth Vaderin -hahmoa näytteli yhteensä neljä näyttelijää: David Prowse esitti Vaderia koko elokuvan ensimmäisen puoliskon ajan, sijaisnäyttelijä Bob Anderson esitti taistelukohtaukset ja lopulta Sebastian Shaw esitti Vaderia ilman naamiota elokuvan lopussa. Myöhemmin James Earl Jones lausui kaikki Vaderin repliikit, kun ne edellisten elokuvien tapaan jälkiäänitettiin uudelleen.[9]

Blue Harvest[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvaa kuvattiin salanimellä Blue Harvest.[5] Blue Harvest oli keksitty kauhuelokuva, joka sai nimensä Dashiel Hammetin samannimiseltä kirjalta. Jotta valhe olisi ollut uskottava, ryhmä painatti elokuvan nimen T-paitoihin ja lippalakkeihin. Tämä tehtiin, koska Lucas ei halunnut kuvauksia urkkivien Tähtien sota -fanien saavan tietoonsa elokuvan juonenkäänteitä etukäteen. On myös väitetty, että nimeä Blue Harvest käytettiin, koska kuvauspaikkojen vuokraajat olisivat nostaneet hintojaan, jos olisivat kuulleet elokuvan oikean nimen.[7]

Blue Harvest -nimestä on tullut sarjan fanien keskuudessa tunnettu viittaus Tähtien sota -elokuviin ja sitä on käytetty myöhemmin mm. Family Guy -tv-sarjan Uutta toivoa parodioivan jakson nimenä.[10]

Revenge of the Jedi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan teaser -juliste, joka julkaistiin ennen ensi-iltaa. Julisteessa esiintyy elokuvan suunniteltu nimi Revenge of the Jedi, joka vaihdettiin muotoon Return of the Jedi vain kaksi viikkoa ennen ensi-iltaa.

Käsikirjoittaja Lawrence Kasdan kertoi ennen kuvausten alkua Lucasille pitävänsä alkuperäistä nimeä, Jedin paluuta, liian laimeana nimenä ja ehdotti sen korvaamista Jedin kostolla (Revenge of the Jedi). Lucas suostui tähän.[5] Tällä päätöksellä oli merkittäviä vaikutuksia Star Trek: The Wrath of Khan -elokuvan nimeen, jonka piti alun perin olla The Revenge of Khan. Nimi kuitenkin vaihdettiin, koska se kuulosti samalta, kuin uuden Tähtien sodan nimi.[7]

Kaksi viikkoa ennen elokuvan ilmestymistä Lucas ilmoitti haluavansa vaihtaa nimen takaisin muotoon Return of the Jedi. Hän perusteli päätöksensä sillä, että kosto ei kuulu jedien filosofiaan. Päätöstä ei kyseenalaistettu ja elokuva sai ensi-iltansa tällä nimellä.[5] Myöhemmin esiosatrilogian päätösosa Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto käytti nimessään sanaa Revenge.

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kriitikoiden vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva sai ilmestyttyään ristiriitaisen vastaanoton kriitikoilta. Time -lehden arvostelija antoi sille hyvin positiivisen arvostelun ja kehui sen olevan viihdyttävämpi, kuin edeltäjänsä Imperiumin vastaisku, ja kehui näyttelemisen olevan parempaa, kuin kuin kummassakaan edeltäjässä.[8] Arvostettu Chicago Sun-Timesin elokuvakriitikko Roger Ebert, joka piti myös aiemmista Tähtien sota -elokuvista, antoi sille neljä tähteä neljästä ja kuvaili sitä "samalla tutuksi ja kokonaan uudeksi" elokuvaksi.[11] Vastaavasti New York Timesin arvostelija Vincent Canby, joka piti ensimmäisestä elokuvasta ja oli pettynyt toiseen, ei pitänyt Jedin paluusta, koska hänen mielestään taistelukohtaukset olivat sekavia, eikä milloinkaan ollut selvää, kuka ampui ja ketä.[12]

Jedin paluun DVD-julkaisun kansi vuodelta 2004.

Kritiikkiä suunnattiin paljolti ewokien suuntaan: Kun Star Wars Special Edition -videopaketti julkaistiin, arvostelija Gene Siskel sanoi nauttivansa Jedin paluun alusta, mutta kammoksuvansa sen loppua, jossa ewokit esiintyvät.[13] CNN sijoitti Endorin taistelun listalleen elokuvahistorian parhaimmista ja huonoimmista taistelukohtauksista kaikkein huonoimpien joukkoon. Arvostelijan mielestä koulutettujen ja raskaasti aseistettujen Imperiumin joukkojen tappio pienelle ewokien heimolle, joka on aseistautunut kivillä ja keihäillä, ei ollut uskottava. Naboon taistelu (Ruohokenttien taistelu, Theedin toinen taistelu ja Naboon avaruustaistelu) oli ainoa Tähtien sota -sarjan taistelukohtaus, joka päätyi sen lisäksi listalle.[14] Jedin paluun kommenttiraidalla Lucas puolustaa Endorin taistelua sanomalla, että ewokit eivät oikeastaan voittaneet.

Elokuvalla on 75% "tuore" luokitus Rotten Tomatoes -sivustolla, joka tekee siitä neljänneksi parhaiten arvostellun Tähtien sota -elokuvan: se häviää Imperiumin vastaiskulle (97%), Uudelle toivolle (94%) ja esiosatrilogian Sithin kostolle (79%), ollen näin huonoiten arvosteltu alkuperäisen trilogian elokuva..[15]

Tuotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva sai ensi-iltansa 25. maaliskuuta 1983.[2] Ensi-illan piti alkuperäisten suunnitelmien mukaan olla 27. maaliskuuta, mutta sitä aikaistettiin, koska 25. maaliskuuta tuli kuluneeksi kuusi vuotta ensimmäisen Tähtien sota -elokuva, Uuden toivon, ensi-illasta.[16] Jedin paluun Suomen ensi-ilta järjestettiin 19. elokuuta 1983.[2] Se nousi jo ensimmäisenä viikonloppunaan katsotuimmaksi elokuvaksi ja nousi lopulta koko vuoden menestyneimmäksi elokuvaksi.[3] Elokuva saavutti maailmanlaajuisesti $475,106,177 tulot.[3] Inflaatioon suhteutettuna Jedin paluu on maailman 14. menestynein elokuva ja kolmanneksi menestynein Tähtien sota -sarjan elokuva.[17] Verrattuna muihin elokuviin ilman suhteuttamista Jedin paluu on sarjan viidenneksi menestynein elokuva (se voittaa Imperiumin vastaiskun, joka tuotti $290 miljoonaa)[18]

Kuvausryhmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Työnimike Nimi Viite[1]
Ohjaaja Richard Marquand
Käsikirjoitus Lawrence Kasdan
George Lucas
Tarina George Lucas
Tuottaja Howard Kazanjian
Vastaava tuottaja George Lucas
Avustavat tuottajat Robert Watts
Jim Bloom
Tuotannon suunnittelija Norman Reynolds
Kuvaaja Alan Hume B.S.C.
Leikkaajat Sean Barton
Marcia Lucas
Duwayne Dunham
Visuaaliset efektit Richard Edlund
Dennis Muren A.S.C.
Ken Ralston
Pukujen suunnittelu Aggie Guerard Rodgers
Nilo Rodis-Jamero
Mekaanisten efektien neuvonantaja Kit West
Meikkaus ja olioiden suunnittelu Phil Tippett
Stuart Freeborn
Äänisuunnitelu Ben Burtt
Musiikki John Williams
Ensimmäinen avustava ohjaaja/toisen ryhmän ohjaaja David Tomblin
Roolitus Mary Selway Buckley
Kuvauspaikan kuvaaja Jim Glennon
Tilapäinen kuvaaja Jack Lowin
Tuotantoäänet Tony Dawe
Randy Thom
Valvova musiikin editoija Kenneth Wannberg
Musiikin äänittäminen Eric Tomlinson
Orkesterin järjestäminen Herbert W. Spencer
Chief Articulation Engineer Stuart Ziff
Tuotannon valvoja Douglas Twiddy
Tuotantovastaava Robert Latham Brown
Ryhmän tuotannonjohtaja Miki Herman
Avustava tuotannonjohtaja Patricia Carr
Tuottajan avustaja Louis G. Friedman
Konseptitaiteilija Ralph McQuarrie
Art -ohjaajat Fred Hole
James Schoppe
Lavasteiden suunnittelijat Michael Ford
Harry Lange
Tavaran valvoja Peter Hancock
Johtava kampaaja Patricia McDermott
Stunt -koordinaattori Glenn Randall
Stunttien järjestäjä Peter Diamond
Tuorannon valvoja Arthur Carroll
Tuotannon kirjanpitäjä Margaret Mitchell
Toinen avustava ohjaaja Roy Button
Michael Steele
Chris Newman
Russell Lodge
Tuotantoavustaja Ian Bryce
Tuotanto koordinaattori Lata Ryan
Koordinaattorin avustajat Sunni Kerwin
Gail Samuelson
Käsikirjoituksen valvonta Pamela Mann Francis
Kuvauspaikan käsikirjoituksen valvonta Bob Forest
Kuvauspaikan roolitus Dave Eman
Bill Lytle
Kazanjianin henkilökohtainen avustaja Kathleen Hartney
Bloomin henkilökohtainen avustaja John Syrjamaki Ross
Lucasin henkilökohtainen avustaja Jane Bay
Avustavat Art -ohjaajat Michael Lamont
John Fenner
Richard Dawking
Kuvauspaikan puvustaja Doug Von Koss
Rakentaja Bill Welch
Avustava rakentaja Alan Booth
Rakentamisen valvoja Roger Irvin
Johtava esimies Bill Iiams
Rakennustöiden esimies Greg Callas
Guy Clause
Doug Elliott
Stan Wakashige
Maalausten esimies Gary Clark
Piirtäjä Roy Carnon
Kohtaustaiteilja Ted Michell
Sisustustaiteilija Bob Walker
Kuljetusmiehet Reg Bream
Mark Billerman
Chris Campbell
Tuotannon ostaja David Lusby
Lavasteiden varastointi David Middleton
Kameramies Alec Mills
Tom Laughridge
Mike Benson
Focus Pullers Michael Frift
Chris Tanner
Avustava kameramies Leo Napolitano
Bob La Bonge
Toinen avustava kameramies Simon Hume
Steve Tate
Martin Kenzie
Michael Glennon
Gaffer Mike Pantages
Bob Bremner
Ilmakuvaus Ron Goodman
Margaret Herron
Helikopterin kuljettaja Mark Wolfe
Key Grip Dick Dova Spah
Best Boy Joe Crowley
Dolly Grip Chunky Huse
Reg Hall
Taustamaalaus konsultti Stanley Sayer, B.S.C.
Avustava Gaffer Clark Garland
Tommy Brown
Johtava meikkitaiteilja Tom Smith
Graham Freeborn
Meikkitaiteilijat Peter Robb King
Dickie Mills
Kay Freeborn
Nick Dudman
Kampaajat Mike Lockey
Paul Le Blanc
Avustava artikulointi insinööri Eben Stromquist
Asesuunnittelija Peter Ronzani
Muovisuunnittelija Richard Davis
Veistosten suunnittelu Chuck Wiley
James Howard
Veistäjät Dave Carson
Tony McVey
Dave Sosalla
Judy Elkins
Derek Howarth
Chief Moldmaker Wesley Seeds
Moldmaker Ron Young
Otusten teknikot Randy Dutra
Kirk Thatcher
Dan Howard
James Isaac
Brian Turner
Jeanne Lauren
Richard Spah, Jr.
Ethan Wiley
Otusten konsultit Jon Berg
Chris Walas
Tuotanto / Otus koordinaattori Patty Blau
Latex Foam Lab Supervisor Tom McLaughlin
Animatronics Engineer John Coppinger
Wardrobe Supervisor Ron Beck
Costume Supervisor Mary Elizabeth Still
Wardrobe Mistress Janet Tebrooke
Shop Manager Jenny Green
Jeweler Richard Miller
Creature Costumers Barbara Kassal
Edwina Pellikka
Anne Polland
Elvira Angelinetta
Assistant Property Master Charles Torbett
Property Supervisors Dan Coangelo
Brian Lofthouse
Property Holly Walker
Ivan Van Perre
Propmakers Bill Hargreaves
Richard Peters
Master Carpenter Bert Long
Master Plasterer Kenny Clarke
Master Painter Eric Shirtcliffe
Supervising Rigger Red Lawrence
Supervising Stagehand Eddie Burke
Sail Co-Ordinators Bill Kreysler
Warwick Tompkins
Sails Engineering Derrick Baylis
Peggy Kashuba
Assistant Film Editors Steve Starkey
Conrad Buff
Phil Sanderson
Nick Hosker
Debra McDermott
Clive Hartley
Sound Effects Editors Richard Burrow
Teresa Eckton
Ken Fischer
Dialogue Editors Laurel Ladevich
Curt Schulkey
Bonnie Koehler
Vickie Rose Sampson
Assistant Sound Editors Chris Weir
Bill Mann
Gloria Borders
Suzanne Fox
Kathy Ryan
Nancy Jencks
Mary Helen Leasman
Re-Recording Mixers Gary Summers
Roger Savage
Ben Burtt
Randy Thom
Re-Recording Engineer Tomlinson Holman
Boom Operators David Batchelor
David Parker
Sound Assistants Shep Dawe
Jim Manson
Audio Engineers T.M. Christopher
Catherine Coombs
Kris Handwerk
K.C. Hodenfield
Howie
Tom Johnson
Brian Kelly
James Kessler
Susan Leahy
Robert Marty
Scott Robinson
Dennie Thorpe
John Watson
English Lyrics Joseph Williams
Huttese Lyrics Annie Arbogast
Ewokese Lyrics Ben Burtt
Special Effects Supervisor Roy Arbogast
Special Effects Foreman William David Lee
Special Effects Floor Controller Ian Wingrove
Senior Effects Technician Peter Dawson
Chief Electronics Technician Ron Hone
Wire Specialist Bob Harman
Location Special Effects Kevin Pike
Mike Wood
Choreographer Gillian Gregory
Location Choreographer Wendy Rogers
Production Accountant Colin Hurren
Assistant Accountants Sheala Daniell
Barbara Harley
Location Accountants Diane Dankwardt
Pinki Ragan
Transportation Co-Ordinator Gene Schwartz
Transportation Captains John Feinblatt
H. Lee Noblitt
Studio Transportation Managers Vic Minay
Mark La Bonge
Location Contact Lennie Fike
Still Photographers Albert Clarke
Ralph Nelson, Jr.
Unit Publicist Gordon Arnell
Assistant Publicist June Broom
Research Deborah Fine
Miniature And Optical Effects Unit Industrial Light And Magic
Art Director-Visual Effects Joe Johnston
Optical Photography Supervisor Bruce Nicholson
General Manager, Ilm Tom Smith
Production Supervisor Patricia Rose Duignan
Matte Painting Supervisor Michael Pangrazio
Modelshop Supervisors Lorne Peterson
Steve Gawley
Animation Supervisor James Keefer
Supervising Visual Effects Editor Arthur Repola
Effects Cameramen Don Dow
Michael J. McAlister
Bill Neil
Scott Farrar
Selwyn Eddy Iii
Michael Owens
Robert Elswit
Rick Fichter
Stewart Barbee
Mark Gredell
David Hardburger
Assistant Cameramen Pat Sweeney
Kim Marks
Robert Hill
Ray Gilberti
Randy Johnson
Patrick McArdle
Peter Daulton
Bessie Wiley
Maryan Evans
Toby Heindel
David Fincher
Peter Romano
Production Co-Ordinators Warren Franklin
Laurie Vermont
Optical Printer Operators John Ellis
David Berry
Kenneth Smith
Donald Clark
Mark Vargo
James Lim
Optical Line-Up Tom Rosseter
Ed L. Jones
Ralph Gordon
Philip Barberio
Lab Technicians Tim Geideman
Ducan Myers
Michael Moore
Production Illustrator George Jenson
Matte Painting Artists Chris Evans
Frank Ordaz
Matte Photography Neil Krepela
Craig Barron
Stop Motion Animator Tom St. Amand
Chief Model Makers Paul Huston
Charles Bailey
Michael Glenn
Fulmer
Ease Owyeung
Model Makers William George
Marc Thorpe
Scott Marshall
Sean Casey
Larry Tan
Barbara Gallucci
Jeff Mann
Ira Keeler
Bill Beck
Mike Cochrane
Barbara Affonso
Bill Buttfield
Marghi McMahon
Randy Ottenberg
Head Effects Animators Garry Waller
Kimberly Knowlton
Effects Animators Terry Windell
Renee Holt
Mike Lessa
Samuel Comstock
Rob La Duca
Annick Therrien
Suki Stern
Margot Pipkin
Visual Effects Editors Howard Stein
Peter Amundson
Bill Kimberlin
Assistant Visual Effects Editors Robert Chrisoulis
Michael Gleason
Jay Ignaszewski
Joe Class
Supervising Stage Technician Ted Moehnke
Stage Technicians Patrick Fitzsimmons
Bob Finley Iii
Ed Hirsh
John McLeod
Peter Stolz
Dave Childers
Harold Cole
Merlin Ohm
Joe Fulmer
Lance Brackett
Pyrotechnicians Thaine Morris
Dave Pier
Supervisor-Still Photography Terry Chostner
Still Photographers Roberto McGrath
Kerry Nordquist
Electronic System Designers Jerry Jeffress
Kris Brown
Electronic Engineers Mike Mackenzie
Marty Brenneis
Computer Graphics William Reeves
Tom Duff
Equipment Engineering Supervisor Gene Whiteman
Machinists Udo Pampel
Conrad Bonderson
Apprentice Machinists David Hanks
Chris Rand
Design Engineer Mike Bolles
Equipment Support Staff Wade Childress
Michael J. Smith
Cristi McCarthy
Ed Tennler
Administrative Staff Chrissie England
Laura Kaysen
Paula Karsh
Karen Ayers
Sonja Paulsen
Karen Dube
Production Assistants Susan Fritz-Monahan
Kathy Shine
Steadicam Garrett Brown
Plate Photography
Ultra High Speed Photography Bruce Hill Productions
Color Timers Jim Schurmann
Bob Hagans
Negative Cutter Sunrise Film, Inc.
Additional Optical Effects Lookout Mountain Films
Pacific Title
Monaco Film Labs
California Film
Visual Concepts Engineering
Movie Magic
Van Der Veer Photo Effects

Special Edition Crew[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Credit Name
Producer Rick McCallum
Editor T.M. Christopher
Sound Designer Ben Burtt
Re-Recording Mixer Gary Summers
First Assistant Editor Samuel Hinckley
Assistant Editor Robert Marty
Assistant Avid Editors Mike Jackson
Robin Lee
Sound Editor Teresa Eckton
Assistant Sound Editor Lisa Storer
Re-Recordist Ronald G. Roumas
Digital Mix Technician Gary A. Rizzo
Archivist Tim Fox
Optical Supervisors Phillip Feiner
Chris Bushman
Film Restoration Supervisor Pete Comandini
Color Timer Robert J. Raring
Negative Continuity Ray Sabo
Negative Cutter Bob Hart
Special Edition Digital Remastering Provided By Skywalker Sound A Lucas Digital Ltd. Company
Film Restoration Consultant Leon Briggs
Optical Restoration Pacific Title
Film Restoration By Ycm Laboratories
Industrial Light And Magic
Visual Effects Supervisor Dave Carson
Visual Effects Producer Tom Kennedy
Computer Graphics Supervisor Tom Hutchinson
Visual Effects Art Director George Hull
Visual Effects Editor Michael McGovern
Color Timing Supervisor Bruce Vecchitto
Visual Effects Coordinator Lisa Todd
Digital Effects Artists Don Butler
Michael Conte
Howard Gersh
Marshall Krasser
Tia Marshall
Stuart Maschwitz
Julie Neary
Ken Nielsen
Eddie Pasquarello
Ricardo Ramos
Tom Rosseter
Lawrence Tan
Paul Theren
Hans Uhlig
Li-Hsein Wei
Ron Woodall
Digital Matte Artists Ronn Brown
Eric Chauvin
Brian Flora
William Mather
3d Matchmove Artist James Hagedorn
Digital Paint & Roto Artists Lisa Drostova
Heidi Zabit
Chief Creature Maker Howie Weed
Model & Creature Makers Carol Bauman
Don Bies
Giovanni Donovan
Wendy Morton
Anne Polland
Mark Siegel
Steven Walton
Sabre Group Supervisor Daniel McNamara
Sabre Artists Rita Zimmerman
Chad Taylor
Mary McCulloch
Grant Guenin
Caitlin Content
Software Research And Development David Benson
Jim Hourihan
Zoran Kacic-Alesic
Florian Kainz
Jeff Yost
Digital Scanning Supervisor Joshua Pines
Digital Scanning Operators Randall Bean
Michael Ellis
Earl Beyer
Negative Supervisor Doug Jones
Negative Line-Up Andrea Biklian
Tim Geideman
Projectionist Tim Greenwood
Digital Plate Restoration Melissa Monterrosa
Mike Van Eps
Wendy Hendrickson
Assistant Visual Effects Art Director Alex Laurant
Assistant Visual Effects Editor John Bartle
Video Editor Angela Leaper
Animatic Artist Jonathan Rothbart
Digital Effects Technical Assistants Okan Ataman
Peter Chesloff
Joshua Levine
Dawn Matheson
Daniel Shumaker
Digital Effects Resource Assistant Daniel Brimer
Visual Effects Production Staff Julie Creighton
Joshua Marks
Video Assistants Dawn Martin
Wendy Bell
Production Engineering Ken Beyer
Ken Corvino
Gary Meyer
Aerial Camera System By Wesscam Camera Systems (Europe)
Aerial Cameraman Assistant Ron Goodman
Margaret Herron
Helicopter Supplied By Dollar Air Services Limited
Pilot Mark Wolfe
Cloud Plates Photographed With Astrovision(c) By Continental Camera Systems Inc.
Snow Vehicles Supplied ByAktiv Fischer
R2 Bodies Fabricated By White Horse Toy Company
Special Assistance From Giltspur Engineering And Compair
Photographed On The Hardengerjekulan Glacier, Finse, Norway And At Emi - Elstree Studios, Borehamwood, England
Music Recorded At Anvil Studios, Denham, England
Re-Recording At Samuel Goldwyn Studios, Los Angeles, California
Special Visual Effects Produced At Industrial Light And Magic, Marin County, California

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wiki.png
Tutki kaikkia Jedipedian mediatiedostoja tämän artikkelin aiheesta:
Kuvat · Sitaatit
 1. 1,00 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09 1,10 1,11 1,12 1,13 1,14 1,15 1,16 1,17 IMDb favicon.png Full Cast and Crew Internet Movie Databasessa . Viitattu 10.2.2010
 2. 2,0 2,1 2,2 IMDb favicon.png Release dates Internet Movie Databasessa . Viitattu 10.2.2010
 3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 Return of the Jedi, Box Office Mojo, Viitattu 10.2.2010
 4. Return of the Jedi (1983), Elonet.fi, Viitattu 10.2.2010
 5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 5,5 5,6 5,7 Empire of Dreams: A Story of Star Wars Trilogy -dokumenttielokuva
 6. George Lucas Biography NetGlimse.com, Viitattu 10.2.2010
 7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 7,5 7,6 7,7 7,8 7,9 IMDb favicon.png Trivia Internet Movie Databasessa . Viitattu 10.2.2010
 8. 8,0 8,1 8,2 8,3 8,4 Great Galloping Galaxies!, Time Magazine, 23. maaliskuuta 1983, Viitattu 10.2.2010
 9. Tyler, Adrienne. Star Wars: Every Actor That Played Darth Vader (2019-10-16). Screen Rant. Arkistoitu alkuperäisestä 24. tammikuuta 2023.
 10. 'Family Guy' meets 'Star Wars', kirjoittanut Josef Adalian, Variety, 25.3.2007, Viitattu 20.2.2010
 11. Return of the Jedi, kirjoittanut Roger Ebert, Chicago Sun-Times, 25.3.1983, Viitattu 10.2.2010
 12. Lucas Returns With The 'Jedi', kirjoittanut Vincent Canby, New York Times, 25.3.1983, Viitattu 10.2.2010
 13. At The Movies, Buena Vista Entertainment, Viitattu 10.2.2010
 14. The Best and Worst Movie Battle Scenes, CNN, 2.4.2007, Viitattu 10.2.2010
 15. Return of the Jedi, Rotten Tomatoes, Viitattu 10.2.2010
 16. Producing and Directing Return of the Jedi, sivu 1, American Cinematographer, TheASC.com, Viitattu 10.2.2010
 17. All Time Box Office Adjusted For Inflation, Box Office Mojo, Viitattu 10.2.2010
 18. Star Wars, Box Office Mojo, Viitattu 10.2.2010

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

StarWarsOpeningLogo.svg
Episodit
I: Pimeä uhka · II: Kloonien hyökkäys · III: Sithin kosto
IV: Uusi toivo · V: Imperiumin vastaisku · VI: Jedin paluu
VII: The Force Awakens · VIII: The Last Jedi · IX: The Rise of Skywalker
Muut elokuvat
Kaanon:
The Clone Wars · Rogue One · Solo
Tulevat: A Droid Story · Mandalorian & Grogu · Rogue Squadron · Waititin elokuva · Feigen elokuva · 2025 elokuva · 2027 elokuva · Nimeämätön elokuvasarja · Nimeämätön trilogia
Legends:
Holiday Special · Ewokien taistelu · Taistelu Endorista
Näytellyt sarjat
The Mandalorian · The Book of Boba Fett · Andor · Obi-Wan Kenobi · Ahsoka · The Acolyte
Tulevat: Skeleton Crew · Rangers of the New Republic · Lando
Animaatiosarjat
Kaanon:
The Clone Wars · Rebels · Forces of Destiny · Resistance
Galaxy of Adventures · The Bad Batch · Tales of the Jedi · Pikkujedien seikkailut · Tales of the Empire
Ei-kanoninen:
Visions
Legends:
Droids · Ewoks · Clone Wars
Muu media
Kuunnelmat · Kirjat · Sarjakuvat · Multimediaprojektit
Parodiat · Roolipelit · Videopelit
[+/–] [muokkaa]