Jedipedia:Tyyliopas

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 12. kesäkuuta 2021
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Test alternate.png

Tämä sivu on Jedipedian virallinen käytäntö asioissa.

Sillä on laaja hyväksyntä käyttäjien keskuudessa ja se on standardi, jota kaikkien tulee noudattaa. Pieniä muokkauksia lukuun ottamatta käytä keskustelusivua tai foorumia ehdottaaksesi muokkauksia tähän käytäntöön.

[+/–]


Tämä sivu on Jedipedian tyyliopas. Mikäli artikkeli on kieliopillisen tai ulkoasullisen siivouksen tarpeessa, lue tämä tyyliopas ja aseta ulkoasu kuntoon sen mukaisesti.

Täällä on oikeinkirjoituskäytäntöjä Jedipediaan liittyen. Ulkoasujen yleisistä perusasioista on enemmän tietoa Wikipedian tyylioppaassa.

Oikeinkirjoitus

Suomenkielisessä Tähtien sota -tietosanakirjassa kuuluu olla paljon artikkeleita ja tekstiä, mutta niiden tulee olla myös siistejä. Oikeinkirjoituksen ja kieliopin tulee siis olla kunnossa. Tällä sivulla olevien ohjeiden lisäksi tarkempia ohjeita oikeinkirjoituksesta löytyy Kielitoimiston ohjepankista.

Isot ja pienet kirjaimet

On olemassa muutamia sääntöjä isojen ja pienten kirjainten käytöstä.

 • Erisnimet isolla, yleisnimet pienellä.
 • Voima on kieliopin mukaan yleisnimi, mutta jotta se erottuisi raa'asta voimasta se kirjoitetaan muodossa Voima, ei voima.
 • Arvonimet kirjoitetaan pienellä, ne ovat yleisnimiä. Esimerkiksi sith, jedi ja ylikansleri ovat arvonimiä, joten niitä ei kirjoiteta isolla.
 • Jos joku ei edes sitä tiennyt, että lauseiden alut kirjoitetaan isolla alkukirjaimella, ja että kaksoispisteen jälkeen tulevat lauseet kirjoitetaan pienellä, niin nytpä tietää.
 • Järjestöjen ja muiden vastaavien nimissä vain ensimmäinen sana kirjoitetaan isolla alkukirjaimella ja muut sanat pienellä alkukirjaimella, esimerkiksi Itsenäisten aurinkokuntien konfederaatio. Poikkeuksena ovat Galaktinen Tasavalta ja Galaktinen Imperiumi. Edellisestä poiketen kirjoitetaan kuitenkin Uusi tasavalta.

Yhdyssanat ja sanaliitot

Niille, jotka eivät ole asiasta tietoisia, tässä on helppo ohje tunnistaa useimmissa tapauksissa, onko jokin tietty sana yhdyssana vai sanaliitto (samaa asiaa tarkoittava kaksisanainen sana):

 • Esimerkkinä sana jedioppilas — vaiko sittenkin jedi oppilas? Tällä se selviää:
 1. Koeta lisätä liitepartikkeli kin sanojen jedi ja oppilas väliin. Jos liitepartikkeli ei sovi sanojen väliin, sana on yhdyssana.
 2. Jos taas liitepartikkeli kin soveltuu sanojen väliin (esim. huono jedi - huonokin jedi), kyseessä on sanaliitto.
 • Toinen tapa: Koeta lisätä adjektiivi sanojen eteen ja väliin:
 1. "Etevä jedioppilas", vai "jedi etevä oppilas".
 2. Jos adjektiivi sopii vain sanojen eteen, on kyseessä yhdyssana, mutta jos se taas sopii sanojen väliin, on kyseessä kaksi erillistä sanaa.

Sanojen ja lauseiden sijoitus

Artikkelia kirjoitettaessa tulee varmistaa, että sanat ja lauseet sulautuvat yhteen ja niitä on helppo lukea.

 • Alla on katkelmat huonosta ja hyvästä sanojen ja lauseiden sijoituksesta:
 1. "Sitten kun Palpatinen lopetti hänen sithkoulutuksen, hän meni galaktiseen senaattiin hänen planeetan kadonneen senaattorin paikalle. Palpatine toi esille monia hänen suunnitelmiaan."
 2. "Sitten kun Palpatine lopetti sithkoulutuksensa, hän aloitti työnsä galaktisessa senaatissa planeettansa kadonneen senaattorin paikalla. Palpatine toi esille monia suunnitelmiaan."

Ylempi katkelma oli, kuten luultavasti huomasit, väärä vaihtoehto, ja alempi oikea. Artikkelia kirjoitettaessa nämä asiat tulee ottaa huomioon, jottei lukija menetä lukunautintoaan.

Aikamuoto

Tälle osiolle on oikotie
JP:TO/AIKA

Jedipediassa artikkelit, jotka liittyvät Tähtien sota -universumiin, tulee aina kirjoittaa menneeseen aikamuotoon. Esimerkki:

 1. "...korvetissa on hyperajomoottori..."
 2. "...korvetissa oli hyperajomoottori..."

Tosimaailman artikkelit kirjoitetaan silti preesensmuodossa, poikkeuksena jo tapahtuneet asiat. Esimerkiksi kirjan tulisi seurata seuraavaa kaavaa:

 1. Ja se sisälsi tietoa siitä ja siitä...
 2. Ja se sisältää tietoa siitä ja siitä...

Menneet tapahtumat kuuluu kirjoittaa menneeseen aikamuotoon. Esimerkki:

 1. "2002 - Outbound Flight (romaani) julkaistaan."
 2. "2002 - Outbound Flight (romaani) julkaistiin"

Vastaavasti tulevat päivien tapahtumat tulee kirjoittaa preesensmuotoon.

Artikkelin nimeäminen

Artikkelin nimeäminen riippuu tietyistä tekijöistä.

 • Droidit ja henkilöt tulee nimetä koko virallisella nimellä, jos sellainen on tiedossa.
  • Lähtökohtaisesti artikkelin nimessä käytetään vain henkilön ensimmäistä etunimeä (esim. Orson Krennic - Orson Callan Krennic). Poikkeuksia voidaan tehdä, esimerkiksi jos toinen etunimi on yleisempi kutsumanimi (esim. Celot Ratua Dil), molempia etunimiä käytetään yleisesti (esim. Orn Free Taa) tai sitä tarvitaan kahden muuten samannimisen henkilön erottamiseksi.
  • Jos klooni- tai iskusotilaan tunnusnumero on tiedossa (kuten Codylla numero CC-2224), tulee artikkelin nimi olla kyseinen numero eikä lempinimi.
  • Arvonimet ja muut tittelit (esim. Grievous - Kenraali Grievous) eivät kuulu artikkelin nimeen. Poikkeuksena tähän on sithien Darth, joka on oleellinen osa sithnimeä.
 • Lajien nimet (kuten ihmiset tai zabrakit) artikkelin otsikossa tulisi olla aina monikossa (esim. huttit - hutt). Silti, kaikkiin lajiartikkeleihin tulisi olla uudelleenohjaus yksikkömuodosta (ellei sillä nimellä ole toista artikkelia, kuten abednedot ja Abednedo), sillä vierailija, joka ei paljoakaan tiedä käytännöistämme, voi etsiä lajeja yksikössä.

In-universe-näkökulma

Tälle osiolle on oikotie
JP:TO/IU

Tähtien sodan maailmaa käsittelevät artikkelit tulee kirjoittaa niin sanotusta in-universe-näkökulmasta, mikä tarkoittaa artikkelin aiheen käsittelemistä totena. Esimerkiksi:

 1. "TIE-hävittäjät olivat Tähtien sota -elokuvissa esiintyviä aluksia...
 2. "TIE-hävittäjät olivat Galaktisen Imperiumin käyttämiä tähtihävittäjiä...

"Kulissien takana" -osiot artikkeleiden lopussa on tarkoitettu tiedoille, joita ei ole pystytty esittämään artikkelissa in-universe-muodossa.

Artikkelin rakenne

Jedipediassa artikkelin tulee noudattaa tiettyä, sovittua kaavaa. Tästä aiheesta on lisää Jedipedian ulkoasuoppaassa.

Neutraali näkökulma

Jedipediassa kaikkien artikkeleiden tulee noudattaa neutraalia näkökulmaa. Tämä tarkoittaa, että asiat kerrotaan kaikki näkökulmat huomioiden, painottamatta vain yhtä näkemystä ja lisäämättä minkäänlaisia käyttäjien omia mielipiteitä. Artikkelissa voidaan kuitenkin mainita jonkun Tähtien sodan tarinaan kuuluvan henkilön mainitsema mielipide asiasta.


Jedipedian käytännöt ja käytösohjeet
Artikkelit
ArtikkelitoiveetHyvä artikkeliKeskustelusivut
KuvitusMerkitse lähteetNeutraali näkökulma
RoskaSuojauskäytäntöSuositeltu sivuTyyliopas
UlkoasuopasVandalismi
Käyttäjät
AllekirjoitusArkistointiBotitByrokraatit
Ei henkilökohtaisia hyökkäyksiäEstokäytäntöKäyttäjät
Käyttäjien oikeudetKäyttäjätunnuksetPalauttajat
PalkinnotRiitatilanteetYlläpitäjätÄänestäminen
Jedipedia
AjankohtaistaJeditehtävätMitä Jedipedia ei ole
OikotietPäivän sitaattiSosiaalinen media
TekijänoikeudetTervetuloa JedipediaanYstävyyssuhteet
Käytösohjeet
Hauki on kalaSääntöjen luova tulkitseminenUudet käyttäjät
Entiset käytännöt
[+/–] [muokkaa]


Tälle sivulle on oikotie
JP:TO