Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi kapinallisten aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi Uuden tasavallan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi uuden jediritarikunnan aikakaudella.

Rakettireppu

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 23. toukokuuta 2024
(Ohjattu sivulta Jetpack)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Merr-Sonnin JT-12 -rakettireppu.
Monet nuoremmista sotilaista luulivat että me lentelisimme taistelukentällä pitkin poikin rakettirepuillamme. Mutta yksi tarkka osuma ja olet pudotettu maahan. Ehkä ikuisesti.
Bren Derlin[lähde]

Rakettireppu oli henkilökohtainen kantoraketeilla lentävä kuljetusväline, joka oli rajoitetussa käytössä galaksissa. Rakettireppu antoi käyttäjälleen suuren ja helpon liikkuvuuden ilmassa, vaikka siinä olikin omat vaaransa ja riskinsä, varsinkin jos sitä ei osanut käyttää. Rakettireppuja käyttivät jotkin palkkionmetsästäjät sekä Tasavalta ja Imperiumi.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakettireppuja pidettiin yleensä kiinnitettynä selässä ja kontrolloitiin ranteeseen kiinnitetyllä laitteella tai verbaalisilla kypärään tai visiiriin annetuilla komennoilla. Nousua ja lentoa varten rakettirepussa käytettiin ilmaa ja polttoaitta, jotka syöksyivät "liekkinä" yhdisteenä pienikokoisista rakettiputkista. Laitteen sisäisessä järjestelmässä sijaitsi ilma-polttoaineseos, ja niiden syöksyessä putkista liekkinä käyttäjä työntyi ilmaan ja siellä eteenpäin. Rakettirepun noustua seurasi nousupaikalle pakokaasupilvi, joka oli kätevä peite vaikka takaa-ajossa pakenijalle, joka käyttää rakettireppua.

Lennossa tarkat pakokaasutuubat kontrolloivat käyttäjän lentoreittiä, kun taas gyrovakain piti tasapainossa rakettirepun nopeuden jatkumisen. Rakettireppuja ei ole pidetty julkisten paikkojen kulkuneuvona: rakettirepun ketteryyttä vastaaviin huonoihin puoliin kuului: kolmikymmenkiloinen paino ja se fakta, että suurin osa malleista kykenivät kantamaan kylliksi polttoainetta noin kahdellekymmenelle rakettityönnön palolle. Usein repulsiopakkaus oli parempi valinta.

Käyttäjät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Boba Fett käyttää itseviritettyä rakettireppua.
Kloonikomentaja Cody ja hänen kloonijoukkonsa käyttävät rakettireppuja kloonisotien aikana.

Yksi suosituimmista rakettireppumalleista oli Mitrinomon Z-6 -rakettireppu, jota käytti sekä Jango Fett että hänen poikansa Boba Fett. Varhaisempi käyttäjä sai huomata, että rakettireppu epäonnistui rakettityönnössään ja jätti palkkonmetsästäjän haavoittuvaiseksi Mace Windun mestausiskulle Geonosisin taistelussa vuonna 22 eYt. Taistelun aikana lemu -peto, joka päästettiin areenalle aikaisemmin, rynni Jangon ylitse lähes tappaen tämän ja rikkoi hänen rakettireppunsa. Jangon tapettua peto sädepistoolillaan Mace Windu hyökkäsi Fettin kimppuun torjuillen tämän ampumia lasersalamoita ja Fettin epäonnistuneesti yritettyä nousta rakettirepullaan palkkonmetsästäjä sai surmansa. Boba Fett, legendaarisen palkkonmetsästäjän poika sai huomata kaksikymmentä vuotta myöhemmin samanmallisen rakettirepun epäluotettavuuden, kun Han Solo laukaisi sen vahingossa Fettin tapellessa Luke Skywalkerin kanssa. Tämän johdosta Fett lensi Jabban purjealusta kohti ja siitä suoraan Sarlaccin kitaan, mutta sama rakettireppu oli ainoa Fettin pakokeino suuren pedon ruuansulatusjärjestelmästä. Z-6:n yläosaan oli sovitettu ohjuslaukaisin. Rakettireppuja käyttivät myös wookieiden berserkerit, eliittitason raketti -ja tulikloonisoturit sekä kloonikomentaja Cody, ja myös pelätty palkkionmetsästäjä Durge kloonisotien aikana. Taisteludroidit ja erityiset keisarilliset mustat sotilaat käyttivät itseihinsä rakennettuja rakettireppuja.

Huomattavat rakettireppumallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]