Käyttäjä:Suurmestari/Jedipedia ei ole Wookiepedia

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 13. kesäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Tämä on käyttäjän Suurmestari kirjoittama essee. Älä tee siihen muutoksia

Ajattelin ilmaista mielipiteeni asiaan, joka on painanut minua, ja parhaiten pystyn sen tekemään näin esseen muodossa. Muutamia kertoja olen törmännyt kritiikkiin, jossa jotakin artikkelin muotoseikkaa on kritisoitu (kuten tapaani sijoittaa Kulissien takana-osion sijoittamista Esiintymisluettelon eteen), koska isä meidän Wookieepediassa Esiintymisluettelo on ensin. Olen myös törmännyt käyttäjiin, jotka kritisoivat Jedipedian artikkelien tasoa ja aloittavat kritiikkinsä sanoin "Wookieepedian artikkelissa...". Hyvältä kuulostaa.

Usein tuntuu unohtuvan, että Jedipedia ei ole Wookieepedian tasolla millään mittarilla; ei artikkelien yleisellä tasolla eikä aktiivisten käyttäjien määrässä mitattuna. Ei millään. Vastaavaa olen havainnut myös suomenkielisessä Wikipediassa, jossa käyttäjät tuntuvat jatkuvasti nostavan suositeltujen- ja hyvien artikkelien kriteerejä vastaamaan englanninkielisen sisarprojektinsa tasolle. Pitäisikö tämä toiminta, joka johtaa artikkelien yleisen tason laskemiseen (suositellut sivut ovat superhyviä, suurin osa sivuista viitteistämättömiä surkimuksia) tulkita kunnianhimoksi vai pikkuvelimäiseksi alemmuuskompleksiksi. Ei ainakaan ensin mainituksi, jos minulta kysytään!

Wookieepediaa arvosteltaessa nostetaan usein esille byrokraattisuus, joka on ilmiönä havaittavissa Wikipedioissa kieleen katsomatta.[1] Kannustamaton ilmapiiri vaivaa wikejä kaikkialla, kun käyttäjät keskittyvät päänahkojen metsästämiseen erilaisten turhien esseiden (!), käytäntöjen tarkentamisten ja yhteisöllisen vaikuttamisen kautta. Byrokraattien nuoleskelua esiintyy toisinaan artikkeliäänestyksissä joko vaikutusvaltaisten käyttäjien apinoimisena tai heidän artikkeleitaan kritiikittä tukemalla.

Wikien politisoituminen on yksi suosikki keskustelunaiheistani ja siitä voisi yksistään ilmiönä kirjoittaa pitkän esseen. Siihen en kuitenkaan rupea, koska siitä ei ole mitään hyötyä, vaan tyydyn kertomaan omasta ihannepediastani. Muistaakseni olen esittänyt tämän idean aiemminkin jossakin hämärässä IRC-keskustelussa, joten jotkut saattavat sen muistaa: Käyttäjiä palkittaisiin yksinomaan artikkelimuokkausten perusteella, joista voitaisiin myöntää vaikkapa kunniakäyttäjien arvonimiä. Heillä olisi luonnollisesti enemmän sanavaltaa wikin asioissa, kuin ylläpitäjillä ja byrokraateilla, joiden virat olisivat määräaikaisia (n. 1-2 kk). Heidän virkansa rajoittuisi portsarin ja siivoojan töihin; epäkelpojen käyttäjien ulos heittämiseen ja artikkelivandalismin pyyhkimiseen, kun todellista valtaa pitäisivät yllä työn sankarit, jotka puurtamisellaan ovat parantaneet artikkelien yleistä tasoa ja luoneet kannustavaa ilmapiiriä koko wikiin.

Ylläpitäjiä voitaisiin palkita mallikkaasti hoitamistaan "virkakausista" omilla kunniamitaleillaan ja useimmin ylläpitäjän luottamustehtävään valituille voitaisiin myöntää palkintoja.

Wookieepedian (tai en.wikin) artikkelien paremmuutta suomenkielisiin verrattuna ei voi kiistää. Syyt tason vaihteluun johtuvat suomenkielisen käyttäjäkunnan pienuudesta, harvinaisemman Tähtien sota -materiaalin vaikeasta saatavuudesta tai joistakin muista kartoittamattomista syistä. Tärkeimmän sanoin jo alussa: englantia puhutaan kaikkialla ja lähes jokainen osaa sitä vähän; suomea puhutaan suomessa ja muualla sitä puhuvat harvat. Jedipedia ei voi ikinä olla Wookieepedia, koska se Jedipedia tulee aina olemaan Wookieepedian pienoiskopio.

Mutta ei kuitenkaan valokopio.

Me emme kaipaa byrokratiaa, emme poliisikäyttäjiä emmekä käyttäjien syrjimistä heidän muihin pedioihin (Wookieepedia ja Darthipedia) suuntautuvien tuttavuuksiensa takia. Niitä meidän ei ole pakko ottaa vastaan ja olenkin iloinen, että Jedipedia on niitä vastaan taistellutkin esimerkiksi "Ignore all rules" -periaatteen käyttöönoton myötä.

Haluan myös korostaa, ettei tämä kirjoittamani essee tarkoita, että olisin byrokraatti (sanan poliittisessa mielessä, en käyttäjäoikeuksien näkökulmasta). En pyri Jedipedian ylläpitäjäksi, koska en ole sen arvoinen, enkä ottaisi titteliä vastaan, vaikka sitä tyrkytettäisiinkin.

Titteli. Sellainen ylläpitäjyys on vieläkin monille. Toivotaan, ettei kuitenkaan ikuisesti.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. En ole tutkinut, onko byrokraattisuutta ilmennyt muissakin Jedipedian sisarprojekteissa, joten viittaan vain Wookieepediaan tässä asiassa