Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.

Kaminon kansannousu

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 23. heinäkuuta 2024
(Ohjattu sivulta Kaminon kapina)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Virallisesti Kaminossa ei ollut mitään kloonikapinaa. Epävirallisesti noin kaksikymmentä vuotta meidän syntymästämme, 501. legioonan erikoisosa vietiin Kaminoon käskynä tuhota joukko vihollisklooneja, jotka kasvatettiin aseisiin Imperiumia vastaan
―Luku 501:n lokikirjasta[lähde]

Kaminon taistelu sijoittui Imperiumin aikakaudelle ja se tunnettiin myös Kaminon kansannousuna, kloonikapinana tai Kaminon kapinana. Se oli verinen taistelu yhdeksän vuotta Imperiumin perustamisesta, jossa Imperiumin 501. legioona taisteli kapinallisklooneja vastaan.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Imperiumin nousun jälkeisinä kuukausina planeetta Kaminoa pidettiin tarkasti keisari Palpatinen vahtivan silmän alla, jotta planeetan kloonausteknologia pidettäisi Imperiumin hallinnassa. Pieni kaminolaisten joukko, joka oli kyllästynyt Imperiumin sortoon alkoi kasvattaa kloonisotureiden armeijaa, joita käytettäisiin Imperiumin joukkoja vastaan. Näitä laittomia rikollisklooneja kutsuttiin anti-keisarillisiksi kloonisotilaiksi, jotka oli ohjelmoitu täysin Kaminoon lojaaleiksi ja niiden ainut tehtävä oli taistella Imperiumia vastaan. He käyttivät vaiheen I kloonihaarniskaa ja suurin osa heistä oli rakettireppusotilaita tai ARC raidekommandoja. Nämä Kaminossa kasvatetut sotilaat taistelivat omia keisarillisia aseveljiään vastaan: keisarillista 501. legioonaa, jonka johtoon palkattiin palkkionmetsästäjä Boba Fett, sillä tämä oli itse kasvatettu Kaminossa ja tunsi näin paikan tehtaineen.

Taistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keisarilliset saapuivat Tipoca Cityyn Sentinel-luokan laskeutumisaluksella. Boba Fett tuhosi lukitusmekanismin ylempään kloonauskeskukseen päästäen sotilaat kloonitehtaisiin. Sisältä hän löysi useita kanistereita, jotka sisälsivät DNA-näytteitä. Samaan aikaan 501. legioona taisteli vihollisklooneja vastaan monilla vedenpinnan ylle ulottuvilla alustoilla Tipoca Cityssä eikä kumpikaan puoli saavuttanut etulyöntiasemaa.

Sitten Fett sai tuhottua alemmassa kloonauskeskuksessa sijainneen elossapitojärjestelmän lopettaen anti-sotilaiden kloonaamisen eikä heitä liittynyt lisää tovereidensa riveihin.

Kun Fett sai päätökseen työnsä kloonaustehtaissa hän tapasi 501:n sotilaiden kanssa ulkona ja liittyi taisteluun. Hetkiä kloonien elossapitojärjestelmän tuhoamisen jälkeen loput anti-sotilaista työnnettiin laskeutumisjalustoille ja teurastettiin.

Petturikloonit teloitettiin ja Kamino jäi Imperiumin hallintaan ja rikollismaiset kloonikeskukset pakotettiin Imperiumin alaisuuteen. Kaminolaiskapinallisten johtajat yrittivät paeta kahdella Low Altitude Assault Transport -tykkialuksella. Imperiumin rynnäkkösotilaat kuitenkin ampuivat alukset alas raketeillaan.

Taistelusta eloonjääneet kaminolaiset pantiin Imperiumin alaisiksi ja heitä valvottiin tarkasti, jotta poistettaisiin heiltä kaikki mahdollisuudet ja toivo toisesta kansannoususta.

Jälkeenpäin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaminon kansannousun jälkeen keisari päätti, että geneettisesti identtisten kloonien armeija oli liian altis korruptiolle. Tulevaisuuden kloonit tultaisiin kasvattamaan monesta eri mallista. Vaikka 501. itse pysyi puhtaana, loput Imperiumin armeijasta tulivat hitaasti enemmän ja enemmän monipuolisemmiksi. Me emme ikinä tottuneet näihin uusiin kavereihin.
―Luku 501. legioonan lokikirjasta[lähde]

Vaikka kloonikapina murskattiin täydellisesti, tapaus oli niin vakava, että keisari Palpatine vakuuttui yhden miehen klooniarmeijan vaaroista. Niinpä keisarin määräyksestä armeijaa varten alettiin luoda uusia klooneja erilaisista muoteista, minkä lisäksi Imperiumin iskojoukkoihin alettiin värvätä luontaisesti syntyneitä ihmisiä sotilaiksi. Vaikka Jango Fettin muottia tultaisiin yhä käyttämään, yksikään Fettin klooneista, varsinkaan kloonikapinan päihittäneistä 501. jäsenistä, ei koskaan tullut täysin tottuneeksi armeijan kasvavaan monimuotoisuuteen arvoasteikossa, jonka he aikanaan täyttivät kokonaan.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]