Tämän artikkelin aihe kuuluu kaanoniin.

Kuolemantähti I

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 23. heinäkuuta 2024
(Ohjattu sivulta Kuolontähti I)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Tämä on artikkelin kaanonversio.  Paina tästä lukeaksesi artikkelin Legends-versiota. 
Fighters in formation.jpg

Sisältöä näkyvissä! Tarkin, Rogue One: A Star Wars Story–luokkaa.

On huomattu, että osa tästä artikkelista ei enää ole ajan tasalla, ja se tarvitsee uutta tietoa.

Kun artikkeli on mielestäsi päivitetty, voit poistaa tämän viestin.

[+/–]
Obiwanarchives.jpg

Ehkä arkistot ovat epätäydelliset.

Tämä artikkeli, käännös tai niiden osa on vasta keskeneräinen, ja sitä ei ole saatettu loppuun.

Koska artikkeli on kesken, kaikenlainen apu sen parantamiseksi on tervetullutta.

[+/–]
DeathStar1-SWE.png
Kuolemantähti
Tuotannolliset tiedot
Suunnittelija

Geonosislaiset[1]

Hinta

Yli 1 000 000 000 000 galaktista krediittiä[2]

Tekniset tiedot
Pituus

120 kilometriä[3]

Leveys

120 kilometriä[3]

Korkeus/syvyys

120 kilometriä[3]

Aseistus
Täydennykset

TIE/LN tähtihävittäjiä

Miehistö
Käyttö
Rooli(t)

Planeettoja tuhoava taisteluasema[4]

Liittoutuma

Galaktinen Imperiumi[4]

Rakennettu

Kloonisotien aikaan[6]

Tuhottu

Yavinin taistelussa[4]

Paikalla taisteluissa/​tapahtumissa
Komentaja(t)

Suurmoffi Tarkin[2]

Muut nimet
  • DS-1-alusta[7]
  • Sentinel-tukikohta[2]
  • Äärimmäinen ase[4]
Väestö

Lähes 2 miljoonaa[8]

Tärkeimmät kohteet
Sekä valloittamattomana linnoituksena että keisarin rikkomattoman vallan tunnuksena, syvän avaruuden liikkuva taisteluasema oli saavutuksena samaa luokkaa kuin muinainen laji selvittämässä hyperavaruuden salaisuudet ja avaamassa galaksin tutkimukselle.
Wilhuff Tarkin, postyymisti julkaistuissa muistelmissaan[lähde]

Kuolemantähti, koodinimeltään DS-1-alusta ja tunnettu myös nimillä Kuolemantähti I, ensimmäinen Kuolemantähti ja suunnittelun alkuvaiheessa äärimmäinen ase, oli kuun kokoinen avaruudessa liikkuva taisteluasema, jonka rakensi Galaktinen Imperiumi. Keskellä Kuolemantähteä oli valtavista kyberkristalleista voimansa saanut superase, joka antoi asemalle voiman tuhota kokonaisia planeettoja superlaserillaan. Aseman komentaja, suurmoffi Wilhuff Tarkin, nimitti Kuolemantähteä universumin äärimmäiseksi voimaksi. Tarkin uskoi, että pelko Kuolemantähdestä pitäisi aurinkokunnat Imperiumin hallinnassa, kun taas itse keisari, Darth Sidious, aikoi käyttää asemaa säilyttämään järjestyksen lakkautettuaan Imperiumin senaatin ja viimeiset jäänteet Galaktisesta Tasavallasta, jota Imperiumi seurasi.

Pyöreän taisteluaseman halkaisija oli yli 120 kilometriä ja siinä oli 357 tasoa. Sen valtava koko mahdollisti jopa pääalusten, kuten tähtituhoajien telakoitumisen sen sisälle. Asema pystyi toimimaan itenäisenä maailmana, jossa oli lukuisia ruokia, harrastusmahdollisuuksia, kantiinoita ja muuta Imperiumin asevoimien jäsenille, jotka oli sijoitettu asemalle. Sen superase, joka sai voimansa kyberkristalleista, pystyi tuhoamaan planeettoja yhdelä laukauksella ja vaati 24 tunnin latausajan ennen uutta laukausta. Loput aseman puolustuksista suunniteltiin perustuen uskomukseen, että Imperiumin viholliset yrittäisivät suuria hyökkäyksiä, ja oli siten huonosti varustautunut tähtihävittäjien lentueisiin.

Kuolemantähden suunnittelu alkoi ennen kloonisotien alkua. Geonosislaiset, jotka liittoutuivat kreivi Dookun ja Itsenäisten aurinkokuntien konfederaation puolelle, suunnittelivat "äärimmäisen aseen" salaisesti. Konfederaation, jota johti salaa Darth Sidious manipuloidakseen sotaa ja muuttaaksensa Tasavallan Imperiumiksi, tuhouduttua Kuolemantähden rakentaminen siirtyi Imperiumille. Sitä rakenettiin alunperin Geonosisin kiertoradalla ja tukena olivat tukikohdat, kuten Sentinel-tukikohta, jossa sitä valvoivat vara-amiraali Rancit ja lopulta itse Tarkin. Asema, jonka valmistuminen kesti vuosia odotettua kauemmin, siirrettiin lopulta Geonosisista.

Kun Kapinaliitto sai tietää sen olemassaolosta, he lähettivät agentteja, kuten Jyn Erson tehtävälle varastamaan Kuolemantähden suunnitelmat. Nämä suunnitelmat lähetettiin Leia Organalle, Alderaanin prinsessalle, planeetan jonka Tarkin tuhosi Kuolemantähdellä rangaistuksena kapinasta. Organa onnistui lopulta viemään suunnitelmat Yavin 4:n kapinallistukikohtaan, josta Kapinaliitto aloitti Yavinin taistelun pienellä tähtihävittäjien lentueella ja tuhosi aseman—laukauksella, jonka ampui kapinallispilotti ja tuleva jediritari Luke Skywalker. Kuolemantähden tuhoutuminen jätti Imperiumin asevoimat heikentyneeseen tilaan, ja Imperiumi rakensi toisen Kuolemantähden, jonka Kapinaliitto myös tuhosi. Vuosikymmeniä myöhemmin Imperiumin jääntistä noussut Ensimmäinen ritarikunta rakensi Starkiller-tukikohdan, suuremman superaseen, jota Ensimmäinen ritarikunta piti Kuolemantähdestä kehittyneenä.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaanonittomat esiintymiset

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]