Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.

Lähes-ihmiset

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 13. heinäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Lähes ihminen oli termi, jota käytettiin useista lajeista, alalajeista ja roduista galaksissa, jotka olivat biologialtaan läheisesti yhteydessä tavallisen linjan ihmisiin. Muilla humanoideilla oli yleensä vain joitakin yleisiä, ulkoisia yhteneväisyyksiä ihmisiin, mutta ei lainkaan biologista yhtäläisyyttä. "Humanoidi" termiä käytetiin myös joskus kuvailemaan lähes ihmisiin kuuluvaa lajia.

Kaikilla "lähes ihmisillä" oli samanlaiset ulkoiset yhteneväisyydet ja erot esiintyivät lähinnä ihon ja silmien värissä ja luuston rakenteessa. Läheisen biologian ansiosta monet lähes ihmislajit pystyivät lisääntymään peruslinjan ihmisten kanssa. Jotkut olivat jopa niin lähellä peruslinjan ihmisiä, että heitä pidettiin ennemminkin rotuna tai etnisenä ryhmänä, ei erillisenä lajina. Joskus, vaikka heidän biologiansa oli näennäisesti yhteneväinen ihmisten kanssa, kulttuuriset erot aiheuttivat heidän pitämisensä vain lähes ihmisinä.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähes ihmisten uskotaan eriytyneen ihmisistä, jotka muokkaantuivat eri suuntiin kaukaisilla planeetoilla joko luonnollisen mutaation tai tarkoituksellisen geneettisen manipulaation seurauksena.

Ihmisten ja lähes ihmisten yhteiskuntien löytyminen useilta planeetoilta jo ennen hyperajomoottorin keksimistä, selittyy mahdollisesti sillä, että he olivat jo luoneet siirtokuntian käyttäen hitaampia avaruusmatkustuksen muotoja. Toinen mahdollinen selitys ihmisten (tai mahdollisesti zhellien, jotka mahdollisesti ovat näiden esi-isiä) leviämiselle on se, että jokin muinainen laji, kuten rakatat, vei heidät syntyplaneetaltaan ja levitti mukanaan ympäri galaksia jostakin syystä.

Useimpien lähes ihmisten siis katsottiin kehittyneen vanhimmissa, unohdetuissa siirtokunnissa, jotka oli muodostettu jo ennen muistiin- kirjoitetun historian alkua. Näin ollen geneettiset ja usein näkyvätkin eroavaisuudet ihmisten ja erilaisten lähes ihmisten lajejen välillä selittyivät tuhansia vuosia kestäneet erilaisten evoluutioiden seurauksina.

Lähes ihmisten tyyppejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chissit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chissit olivat Tuntemattomilla alueilla asunut lähes ihmisten kansa. Heillä oli vaaleansininen iho, tavallisesti mustat hiukset ja punaisina hehkuvat, heijastavat silmät, joiden ansiosta heillä oli erinomainen hämäränäkö. Heidän kasvuaikansa erosi ihmisistä ja he tulivat täysi-ikäisiksi aikaisemmin. He erosivat riittävän paljon tyypillisen linjan ihmisistä, jotta heitä saattoi pitää erillisenä lajina. Muissa asioissa he muistuttivat tavallisia ihmisiä: heillä oli punainen veri ja ihmisille suunnitellut kloonaustankit toimivat myös chisseille.

Galaksinlaajuisesti tunnetuin chiss oli suuramiraali Thrawn.

Miralukat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miralukat erosivat ihmisistä siinä, etteivät heidän silmänsä toimineet näköeliminä, sillä heillä ei ollut pupilleja tai iiriksiä. He käyttivät Voimaa katsomiseen tavallisen näköaistin sijasta. Kulttuurisista syistä miralukat peittivät silmiensä erikoisen ulkonäön käyttämällä pantoja, naamioita tai muita vastaavia peittäviä päähineitä. Koska miralukat pääasiallisesti olivat Voimaa käyttävä laji, he usein ällistyivät kohdatessaan olentoja, joilla ei ollut yhteyttä Voimaan.

Kuuluisimpia miralukia olivat Jerec ja Visas Marr.

Sithit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sithien laji oli mielenkiintoinen tapaus, sillä heidän esi-isiinsä kuului mustien jedien geneettisesti muuntelemia ei-ihmisiä muukalaisia. Mustat jedit olivat asettuneet näiden kotimaailmaan paettuaan Galaktisesta Tasavallasta Sadan vuoden pimeyden aikana. Ihmisten ja sithien veren sekoittuessa Sithien alkemiaksi kutsutun taidon käytön seurauksena, loi sith lajin, jolla oli tyypillisesti punainen iho ja pitkät, lonkeromaiset parrat. Koska sithien rodulla oli pitkä perinne Voiman pimeän puolen käyttämisestä, heitä tarkoittanutta sanaa "sith" alettiin käyttää useista muistakin pimeän puolen järjestöistä, joilla ei ollut mitään yhteyttä alkuperäiseen sithien lajiin.

Naga Sadow esimerkiksi oli sith.

Vultanit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vultanit olivat Vulta planeetan alkuperäisiä asukkaista. He olivat muuten fyysisesti ihmismäisiä, jos ei otettu huomioon heidän vaalean oliivin väristä ihoaan ja lihaisia ulokkeita, jotka peittivät heidän päänsä. Ulokkeiden sanottiin suojelevan vultanin päätä lähes kaikilta vammoilta.

Zeltronit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Zeltronit olivat lähes ihmisiä, jotka ulkoisesti olivat täysin ihmisten näköisiä, ellei otettu huomioon heidän punertavaa ihoaan, mikä luultavati johtui heidän aurinkonsa korkeasta radioaktiivisesta säteylystä. Heidän kehonsa eritti voimakkaita tuoksuhormoneja. He kuitenkin erosivat riittävästi ihmisistä, jotta heitä saatettiin pitää omana lajinaan. He olivat hyvin rakkaudennälkäinen kansa ja olivat tunnettuja (hyvässä ja pahassa) aiheeseen liittyvästä taiteestaan. He olivat myös taitavia hologrammien ohjelmoijia ja olivat vastuussa Holografisessa huvimaailmassa käytettyjen valmistamisesta.

Muut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monia muitakin lähes ihmismäisiä lajeja ja rotuja oli olemassa, joista kaikilla oli sekä yhteneväisyyksiä että eroja ihmisten kanssa. Näihin kuuluivat:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]