Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi kapinallisten aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi Uuden tasavallan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi uuden jediritarikunnan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi perinnön aikakaudella.

Leia Organa Solo

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 23. heinäkuuta 2024
(Ohjattu sivulta Leia)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
TPM-CGYoda.jpg

Mestari Qui-Gon, vielä muuta sanottavaa onko teillä?

Tämä artikkeli, tai osa siitä, vaatii laajennusta.

Lisätietoa saatat löytää artikkelin keskustelusivulta. Kun olet mielestäsi laajentanut artikkelia tarpeeksi, voit poistaa tämän mallineen.

[+/–]
Tämä artikkeli on siivouksen tarpeessa.

Pahoittelut sotkusta.

Tämä artikkeli on siivouksen tarpeessa ja kaipaa pikaista korjausta kielioppivirheistä. Pilkut tulisi asettaa paikalleen, liitepartikkelit lisätä ja sanajärjestys tarkistaa.

Artikkelia siivotessasi seuraa Jedipedian tyylioppaan ohjeita. Kun olet mielestäsi hoitanut artikkelin kuntoon, poista tämä malline.

[+/–]
Leia ROTJ Promo.jpg
Leia Organa Solo
Elämäkerralliset tiedot
Kotiplaneetta

Alderaan[1]

Syntynyt

19 eYt, Polis Massa[2]

Ruumiilliset tiedot
Laji

Ihminen[1]

Sukupuoli

Nainen[1]

Pituus

150 cm[1]

Hiusten väri

Tummanruskeat

Silmien väri

Ruskeat

Kronologiset ja poliittiset tiedot
Aikakaudet
Liittoutuma(t)
Mestarit
Luke: ”Yoda puhui toisesta.
Obi-Wan: ”Se toinen, josta hän puhui, on kaksoissisaresi.
Obi-Wan Kenobi kertoo totuuden Leian kaksoissisarukselle, Luke Skywalkerille[lähde]

Leia Organa Solo (syntynyt Leia Amidala Skywalkerina) oli legendaarinen politikko, diplomaatti, kapinallinen ja jopa jediritari uudessa jediritarikunnassa elämänsä aikana. Leia oli jedikenraali Anakin Skywalkerin ja senaattori Padmé Amidalan tytär, ja Luke Skywalkerin nuorempi kaksoissisko. Syntymänsä jälkeen Amidala kuoli ja senaattori Bail Organa ja hänen vaimonsa kuningatar Breha Organa adoptoi hänet, ja Leiasta tuli Alderaanin prinsessa. Leia oli taitava senaattori ja hän oli tunnettu johtajankyvyistään galaktisen sisällissodan aikana, ja hänestä tuli yksi galaksin suurimmista sankareista. Myöhemmin hän meni naimisiin salakuljettaja Han Solon kanssa, ja hänestä tuli Jacenin, Jainan ja Anakin Solon äiti. Parvien sodan aikana hänestä tuli isoäiti Jacenin tyttärelle, Allanalle, Leian tietämättä.

Leia oli yksi galaksin tärkeimmistä henkilöistä, mutta jos Organa ei olisi adoptoinut häntä, Leia olisi ollut tavallinen kansalainen. Hänestä tuli politikko, vakooja ja taistelija. Leia oli erittäin viisas ja hänellä oli vahva luonne. Hän saavutti paljon jo lapsuudessaan; Leia oli Alderaanin kuninkaallisen perheen jäsen, Galaktisen Imperiumin nuorin senaattori ja hän oli yksi avainhenkilöistä Kapinaliiton muodostamisessa. Myöhemmin Leia oli mukana perustamassa Uutta tasavaltaa ja hänet valittiin sen johtoon kaksi kertaa.

Leia oli herkkä Voimalle, ja hän seurasi perheensä perinteitä ja tuli jediritariksi uudessa jediritarikunnassa. Hänet koulutti Luke ja myöhemmin jedimestari Saba Sebatyne, joka parvien sodan lopussa sanoi Leia koulutuksen ritarina olevan valmis. Koulutus palveli Leiaa hyvin galaksin ollessa romahtamisen reunalla parvien sodan ja toisen galaktisen sisällissodan aikana, jolloin Leian poika Jacen Solo kääntyi pimeälle puolelle muuttuen Darth Caedukseksi. Leia ja Han päättivät tappaa sithlordin, sillä heidän mielestä Jacen oli jo kuollut. Sisällissodan lopussa Jaina Solo tappoi Caeduksen kaksintaistelussa joka myös lopetti sodan.

Jacenin kuoleman jälkeen Soloista tuli Allanan vartijoita hänen äitinsä, Tenel Ka Djon pyynnöstä. Leia ja Han olivat yhä eräitä galaksin tärkeimmistä henkilöistä kun jediritarikunta oli erimielisyyksissä Natasi Daalan johtaman hallituksen kanssa.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhainen elämä (19 BBY-1 BBY)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syntymä ja adoptio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kenobi: ”Se on tyttö.
Amidala: ”Leia.
Obi-Wan Kenobi ja Padmé Amidala[lähde]

Leia syntyi Polis Massan asteroidisiirtokunnassa vuonna 19 eYt, juuri suuren jedipuhdistuksen ja Galaktisen Imperiumin julistuksen jälkeen. Leian äiti Padmé Amidala kuoli vain hetken synnytyksen jälkeen, jättäen Leian ja hänen kaksoisveljensä, Luke Skywalkerin, orvoiksi.[2] Obi-Wan Kenobi ja Yoda tiesivät, että näitä kahta, Voimalle herkkää lasta tuli suojella keisari Palpatinelta. Yhdessä nämä kaksi jedimestaria päättivät, että lapset olisi parasta erottaa. He lähettivät Luken Tatooinen aavikkoplaneetalle, isänsä velipuolen Owen Larsin ja tämän vaimon Berun tilalle. Leian puolestaan adoptoi Alderaanin senaattori Bail Organa ja tämän vaimo, kuningatar Breha Organa.[2] Adoptiosta huolimatta Leiasta tuli Alderaanin prinsessa, Leia Organa.[6] Erilleen joutumisensa jälkeen kaksoset tapasivat seuraavan kerran vasta yhdeksäntoista vuoden kuluttua.

Minä ja vaimoni otamme tytön. Olemme aina puhuneet tyttölapsen adoptoimisesta. Meillä häntä tullaan rakastamaan.
―Bail Organa[lähde]
Leia-vauva adoptiovanhempiensa, Brehan ja Bail Organan kanssa.

Kuolleen Naboon senaattorin ja Pimeälle Puolelle vajonneen jediritarin tytär, Leia, pääsi hyvään kotiin Organan perheeseen, yhteen galaksin niin kutsutuista "muinaisista suvuista".[7] Alderaanin kuningatar ja senaattori eivät kyenneet saamaan lasta tavalliseen tapaan,[8] joten Leiasta tuli Alderaanin kuninkaallisen perheen perillinen. Vaikkeivät Organat yrittäneet salata Leialta sitä, että hänet oli adoptoitu,[1] he eivät koskaan kertoneet Leialle hänen oikeista vanhemmistaan, eivätkä tämän kaksoisveljen olemassaolosta. Leia sai kaikesta huolimatta pienen, haikean muistikuvan äidistään kauniina, ystävällisenä, mutta silti surullisena naisena.[9]

Leialla oli suuri perhe, jonka jäsenet vaikuttivat paljon hänen varttumiseensa. Tähän perheeseen kuului Shilya Shessaun, Amidalan ystävä ja mentori,[10] kuningatar Brehan sisar Deara,[11] sekä Bail Organan kolme sisarta, Tia, Rouge ja Celly.[7]

Leialla ei ollut nuorena havaittavissa taipumuksia Voimaan, vaikka hän olikin ikäisekseen hyvin kehittynyt; ennen yhden vuoden ikää hän oli jo oppinut puhumaan ja kävelemään. Leian isä tiesi, että Voimalle herkkänä oleminen Palpatinen imperiumissa olisi valtava rasite. Tytär oli kuitenkin perinyt biologisen isänsä lahjat. Tämä havaittiin ensimmäistä kertaa vuonna 18 eYt, jolloin Leia pelasti huolehtijansa, Memilyn, hengen. Leia heitti laserpallon häntä kohti ja herätti hänen huomionsa, kun hän oli nojaamassa heikkoon aitaan. [11]

Tämän tapahtuman johdosta Leiasta tuli ensimmäistä kertaa Galaktisen Imperiumin kohde, mutta se ei jäänyt viimeiseksi. Sana erikoisesta, epätavallisen hyviä refleksejä omaavasta lapsesta, kantautui pian Coruscantiin, ja inkvisiittorit Ferus Olin ja Hydra lähetettiin tutkimaan asiaa. Olin, joka oli entinen jedin padawan, oli todellisuudessa kaksoisagentti, joka yritti pelastaa mahdollisimman monta Voimalle herkkää henkilöä imperiumilta. Olin lähti Alderaaniin Obi-Wan Kenobin kehotuksesta. Vaikkeivät inkvisiittorit olleet tietoisia lapsen sukupuolesta, Kenobi pelkäsi, että kysessä voisi olla Leia ja halusi kääntää keisarillisten katseen pois Alderaanista. Olin otti selvää tapauksesta ja väitti, ettei se ollut kuin pelkkä huhu. Näin Leian kyvyt pysyivät piilossa. Keisarillisen tiedonlähettäjän huomattiinkin pian olevan Deara Antilles, jonka kuningatar Breha oli karkottanut kuninkaallisesta perheestä ikuisesti.[11] Tapahtuneen jälkeen Olin asettui Alderaaniin vahtimaan ja suojelemaan Leiaa pimeältä puolelta ja itse Imperiumilta. Leia itse ei saanut tietää suojelijastaan.[12]

Omapäinen prinsessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elämän, jota elän nyt ja elämän, jota haluaisin elää, välillä on kuilu, joka on suunnilleen yhtä leveä kuin mässäilypöydästä noussut hutt.
―Leia Organa päiväkirjassaan, noin vuonna 9 eYt.[lähde]
Kuva nuoresta prinsessa Leiasta sekä tämän hoitajan kirjeestä, missä tämä kertoi prinsessan unesta, jossa tämä oli hiekkameren ympäröimänä.

Lapsena Leiasta käytettiin lempinimeä Lelila.[13] Hän varttui yhdessä Winterin, Bail Organan adjutantti Sheltay Retracin orvon tyttären, kanssa,[14] ja Winteristä tuli Leian paras lapsuudenystävä. Winterissä oli luontaista karismaa ja itsevarmuutta, minkä takia hänet usein sekoitettiinkin Alderaanin prinsessaan, kun taas poikatyttömäistä Leiaa pidettiin enemmänkin kotityötyttönä.[15] Prinsessalla ei ollut lainkaan yläluokkaiselta naiselta odotettavaa kohteliaisuutta ja lempeyttä, mikä teki hänen tätinsä Rougen, Tian ja Cellyn hulluiksi ja yhdessä he olivat joka tapauksessa päättäneet koulia Leiasta ns. "kunnon prinsessan", ja palkkasivat opettajia kouluttamaan Leiaa vanhojen perheiden perilliselle sopiville käytöstavoille.[7] Eräs osa prinsessantekemisessä oli opettaa Leiaa pukeutumaan kunnolla ja kampaamaan tukkansa.[16] Alderaanilaisten sääntöjen mukaan Leia sai kasvattaa pitkän tukan,[13] joka voitiin sitten kammata huoliteltuihin kampauksiin.[16] Itse asiassa hänen "tavaramerkkinsä", nutturatukka, juontui alun perin hänen äitinsä kotiplaneetalta, Naboosta,[17] vaikka menikin jonkin aikaa, ennen kuin hän ymmärsi sen. Välttääkseen pitkästyttävät kampaustuokiot hän jopa leikkautti kerran hiuksensa pois—sen jälkeen häntä pakotettiin käyttämään peruukkia.[16]

Nuori prinsessa Leia tätiensä sekä isänsä kanssa.

Leia ei tykännyt olla muiden "puettava nukke",[16] joten hänen kirkas ja ulospäinsuuntautunut luonteensa pääsi kukoistamaan kun hän sai mahdollisuuden opiskella diplomatiaa, hallintotieteitä ja kieliä.[18] Aivan kuin hänen biologisella äidilläänkin, myös Leialla oli mahdollisuus palatsikouluun, parhaisiin laitteisiin ja opettajiin,[19] joiden joukossa oli esimerkiksi Arn Horada, joka opetti Leialle galaktista politiikkaa ja historiaa[20] sekä Amdialan entinen palvelusneito Sabé, joka opetti hänelle hovietikettiä ja diplomatiaa.[21] Bail Organa tahtoi altistaa tyttärensä niin monille kokemuksille kuin mahdollista, joten hän ottikin Leian usein mukaansa matkoilleen muille planeetoille[19] kuten Ithorille, missä hän toimi Imperiumin senaatin lähettiläänä. Kokous Ithorissa oli unohtumaton elämys kuusivuotiaalle Leialle.[7]

Vaikka Leia tiesi, että häntä rakastettiin, hän tunsi silti itsensä joskus ulkopuoliseksi perheessään. Winter oli kuin sisko Leialle, mutta nuori prinsessa silti toivoi, että hänellä olisi oikea sisko tai veli, jonka kanssa hän voisi todella olla läheinen.[16] Lapsuusvuosinaan Leialle tuli usein sellainen olo, että hän oli erilainen, tietämättä tosin syytä,[7] kuin osa häntä puuttuisi. Winterin ystävyydestä Leia sai lohtua, vaikka heidän persoonallisuutensa olivatkin hyvin erilaiset. Kaksikko muistutti hämmättästyttävästi toisiaan, lukuun ottamatta Winterin valkeita kiharoita, ja ystävykset oppivatkin pian käyttämään yhdennäköisyyttään hyväkseen, mitä he tekivät koko loppuelämänsä ajan. Aina välillä Winter pukeutui Leiaksi, jotta tämä pääsisi livahtamaan palatsista käymään "sopimattomien" poikien luona.[16] Leia myös ystävystyi ikäisensä musiikillisesti lahjakkaan tytön, Neenan, kanssa, joka myös asui Organan taloudessa.[22]

Palatsikoulun lisäksi vuonna 12 eYt Leia kävi myös Nuorten naisten koulua Crevasse Cityssä. Siellä ollessaan Leia järjesti ensimmäisen kapinansa. Kun kouluhenkilökunta kerran tarjoili pullotettua vettä tuoreen sijasta seitsenvuotias Leia järjesti istumalakon muiden oppilaiden kanssa. Soitettuaan kielletyn Vanhan Tasavallan aikaisen hymnin ja uudelleenohjelmoituaan koulun keskustietokoneen korvaamaan jokainen Palpatine-viittaus kirosanalla hänet lopulta erotettiin koulusta.[23]

Vuonna 11 eYt Leia ja Winter kerran kätkivät suuren villayökkösen Alderaanin maatalousministerin pöytälaatikkoon. Vaikka se oli tarkoitettu harmittomaksi pilaksi, kävi kuitenkin ilmi, että yökkönen olikin syönyt koko seuranneen vuoden budjetin. Rangaistuksena Leiaa oli kielletty osallistumasta palatsin Suuressa juhlasalissa järjestettyihin juhliin. Leia ja Winter osallistuivat gaalaan joka tapauksessa piileskellen marmoriportaikossa varastettujen ruokien kanssa. Kun heidän katseensa kohtasivat Fess Ileen parivaljakko poistui piilostaan peläten paljastuvansa, mutta he törmäsivätkin suoraan Bail Organaan, joka asetti heidät välittömästi kotiarestiin. Seuraavana yönä Leia kiipesi muurin yli, jotta hän voisi Winterin kanssa lähteä Gingerbellin kukkafestivaaleille. Kävellessään yksin palatsin katuja pitkin hän joutui melkein Malastaren senaattori Ask Aakin palkkaamien kätyreiden kidnappaamaksi. Aak toivoi voivansa käyttää prinsessaa vaatiakseen Organaa äänestämään hänen mielensä mukaan. Kuitenkin Ferus Olin pilasi sieppausyrityksen seurattuaan prinsessaa kaduilla. Myöhemmin samana iltana Leia eksyi ja kiipesi erään puolivalmiin talon katolle nähdäkseen palatsin, mutta hän lähes putosi katolta yrittäessään laskeutua alas. Jälleen Ferus Olinin oikea ajoitus pelasti prinsessan.[24]

Jahan Cross "erehtyy" luulemaan Winteriä prinsessa Leiaksi.

Vuonna 9 eYt, kaksi vuotta myöhemmin, Leia opiskeli arvostetussa Alderaanin akatemiassa nuorille naisille tiukan rouva Vestan, jota Leia kutsui "rancor-rouvaksi", opissa. Yhdessä muiden alderaanilaisten ylimysten tyttärien kanssa Leia oppi etikettiä, pöytätapoja ja monia muita hyödyllisiä, vaikkakin Leian mielestä varsin tylsiä, taitoja.[16] Samoihin aikoihin Leia alkoi huomata myös yläluokkaan kuulumisen varjopuolet: monet koulun tytöistä olivat ylimielisiä tavallisia ihmisiä kohtaan ja palatsissa järjestettiin jatkuvasti kalliita juhlia, vaikka monet galaksin asukkaat kärsivät ja näkivät nälkää.[16] Kasvaessaan murrosikäiseksi hän sai tietää, että eräs hänen koulutovereistaan käytti huumeita.[25]

Kuitenkin Leia sai murrosikävuosiltaan myös monia hyviä muistoja. Leia ystävystyi Heeth ja Raal Panteerin, kahden Panteerin suvun perillisen kanssa. Kerran Leia livahti yöllä ulos Raal Panteerin kanssa voidakseen mennä uimaan palatsin heijastavissa altaissa. Pari rakastui pian ja häneltä Leia sai ensisuudelmansa, mutta suhde ei kestänyt. Organa ja Panteerin veljekset tapasivat uudelleen galaktisen sisällissodan aikana.[26] Kolmentoista vuoden ikäisinä Leia ja Winter tapasivat alderaanilaisen diplomaatti Davim Crossin pojan, Jahan Crossin. Kumpikin tytöistä "ihastui villisti" poikaan ja prinsessan mukaan tunne kesti "kolme kokonaista päivää". Pitkän tauon jälkeen kolmikko tapasi jälleen vuonna 3 eYt Alderaanin valtakunnan väittelytilaisuudessa. Nähtyään jälleen naiset kolme vuotta Alderaanista lähtönsä jälkeen Cross päätti pilailla kuin ei muka tunnistaisi Leiaa, muka "erehtyen" luulemaan Winteriä Leiaksi.[27]

Aloitteleva senaattori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leia juoksee pakoon rouva Vestan luota Tarkinin ja Bail Organan katsoessa.

Leia oli lupaava poliitikko pienestä pitäen, ja Bail Organa alkoi kouluttaa häntä, jotta hän voisi eräänä päivänä ottaa isänsä paikan Imperiumin senaatissa, rohkaisten häntä osallistumaan alderaanilaisten väittelyihin ja ulkomaailmalaisten vastaanottotilaisuuksiin.[19] Hän lähti näin seuraamaan adoptioisänsä sekä myös biologisen äitinsä jalanjälkiä, kumpikin oli astunut politiikan maailmaan jo nuorena. Itse asiassa Leia muistutti Padmé Amidalaa monessa suhteessa: hän oli itsevarma ja hänellä oli kattava ymmärrys politiikasta.[18]

Kun Leia oli kolmetoista, hän tapasi Wilhuff Tarkinin ensimmäistä kertaa kun tämä tuli vierailemaan Bail Organan luo Alderaaniin. Hän oli kuullut moffista paljon isältään, eikä hänen ensivaikutelmansa ollut miellyttävä. Hän inhosi moffia heti ensitapaamisesta lähtien, sillä hänen mielestään moffi edusti kaikkea sitä, mikä Imperiumissa oli pielessä. Leiaa inhotti ajatus, että Tarkinilla oli orja, sillä hän ei voinut ymmärtää, miksi keisari salli orjuuden. Hän jopa viskasi moffia vesi-ilmapallolla päähän ollessaan "kastelemassa kukkiaan". Vierailun aikana Leia alkoi kyseenalaistaa galaksia, jossa asui, ja alkoi miettiä, mitä hän voisi tehdä parantaakseen sitä.[16]

Kuudentoista vuoden ikäisenä Leia pääsi Alderaanin yliopistoon yhdessä ystävänsä Winterin kanssa, jonka näkö- ja kuulomuisti Leian vitsin mukaan oli hyvin kätevä kotitehtäviä tehdessä. He opiskelivat historiaa ja taidetta, kahta ainetta, jotka Imperiumi kovasti halusi tukahduttaa, mikä Bail Organan mielestä oli kahta suurempi syy opiskella niitä.[16] Leia alkoi myös opiskella ammuntaa ja itsepuolustusta isänsä palkkaaman palkkasotilaan, Giles Duranen, opissa.[28] Poikatyttömäisen luonteensa takia hän nautti opetuksesta paljon enemmän kuin tiukan rouva Vestan etikettioppitunneista, ja hän osoittautuikin taitavaksi kummassakin taidossa.[16]

Niihin aikoihin prinsessa ymmärsi, että hänen isänsä koulutti häntä paljon enempäänkin kuin vain seuraajakseen senaatissa. Kuukautta ennen kuin hän täytti seitsemäntoista,[16] mikä oli alderaanilaisten lakien mukaan täysi-ikäisyyden raja,[29] hän sattui kuulemaan salaa isänsä HoloNet-tapaamista Chandrilan senaattori Mon Mothman sekä Corellian senaattori Garm Bel Ibliksen kanssa, missä Kapinaliiton nimi tuli useasti esille. Leian viha Imperiumia kohtaan oli kasvanut asteittain vuosien aikana—hänen mielestään heidän ei-ihmisten sekä naisten kohtelunsa sekä halunsa hallita kaikkea oli väärin—mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun hän kuuli kenenkään puhuvan avoimesta kapinasta. Hän päätti olla kertomatta isälleen, mitä oli kuullut, mutta lupasi itselleen tekevänsä joku päivä isänsä ylpeäksi tekemällä mitä hyvänsä palauttaakseen vapauden, mitä Imperiumi oli järjestelmällisesti galaksin kansalaisilta varastamassa.[16]

Leia, valmistautuessaan ensimmäiseen tapaamiseensa keisari Palpatinen kanssa.

Vanhojen perheiden tapana oli viedä tyttäret Coruscantille kun nämä lopettivat koulun seitsemäntoista- tai jopa kuusitoistavuotiaina, mikäli vanhemmat halusivat kunnianhimoisesti aloittaa etsimään mahdollista sulhasehdokasta. Prinsessan tädit olisivat mielellään nähneet veljentyttärensä menevän naimisiin jonkun toisen vanhan perheen jäsenen kanssa. Leia kuitenkin kutsui muiden perheiden perillisiä "aivottomiksi ääliöiksi", ja hän kieltäytyi tulemasta esitellyksi keisarille vain naimamarkkinoilla olevana tyttönä, vaan hän halusi tulla Coruscantiin itsenäisenä senaattorina. Hänen tätinsä kauhistuivat, jopa kaksin verroin, kun kävi ilmi, että Bail Organa tuki tyttärensä päätöstä.[7]

Leian aika tulla esitellyksi Keisarillisessa palatsissa tuli kuitenkin hyvin pian. 18-vuotiaana hänestä tuli nuorin koskaan valittu keisarillinen senaattori[7] ja Bail Organa esitteli hänet muodollisesti Palpatinelle ennen kuin hän peri senaattorin istuimen. Huomattuaan erään caamasin joutuvan iskusotilaiden vangiksi tilattuaan vain ruoka-aterian ravintolassa, hän päätti ottaa samalla asian puheeksi keisarin kanssa. Hän kuitenkin pelästyi keisarista säteilevää pimeän puolen virtaa, eikä hän voinut muuta kuin mutista kiitoksensa tämän kohteliaisuuksista, Darth Vaderin seuratessa vierestä. Vastaanoton jälkeen Bail vakuutti, ettei hänellä ollut mitään hävettävää vaan reaktio oli aivan normaali Palpatinen kanssa kasvokkain ollessa, erityisesti ensimmäisellä kerralla. Tehdäkseen prinsessan olon hieman mukavammaksi Bail kertoi, kuinka ylpeä hän oli tyttärestään ja kertoi myös hyvät uutiset—hän oli järjestänyt vapaaksi caamasin, jonka pidätystä Leia oli joutunut seuraamaan. Ilahtuneena Leia meni tapaamaan caamasia, joka esittäytyi Eg'ros Akalaksi.[30]

Keisarillinen senaatti ja sekaantuminen kapinaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kapinallinen senaattori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sinussa on isäsi paloa. Odotan innolla näkeväni nuoret, kauniit kasvosi senaatissa.
Palpatine Leialle heidän ensitapaamisensa aikana[lähde]

Joskus Leian täytettyä 17 vuotta hän oli omaksunut isänsä imperiumikielteisen arvomaailman. Hän inhosi Imperiumia ja tapaa, jolla hallitus kohteli kansalaisiaan ja tahtoi olla mukana vaikuttamassa Imperiumin toimintaan. Eräät Imperiumin viranomaiset huomasivat Leian palon ja taidot, sillä vuonna 2 eYt hänet pidätettiin ja häntä pidettiin Kashyyykillä vankina, jotta hänet saataisi pois tieltä. Häntä ei vahingoitettu, vaan häntä ennemminkin kohdeltiin ennemminkin arvokkaana "vieraana", sillä vallassa olleet keisarilliset eivät tahtoneet aiheuttaa galaksinlaajuista hämminkiä vahingoittamalla voimakkaan ja varakkaan senaattorin tytärtä. Hänen ei kuitenkaan annettu poistua planeetalta eikä ottaa yhteyttä planeetan ulkopuoliseen maailmaan. Kapteeni Ozzik Sturn myös uhkasi tekevänsä hänestä "epäonnisen uhrin wookieeiden kansannousussa". Kashyyykissä ollessaan Leia keräsi tietoja avaruuskoukusta, jonka avulla planeetalta vietiin runsaasti wookiee-orjia. Hän tallensi tiedot droidinsa, R2-D2:n, muistiin. Kun Darth Vaderin salainen oppilas Galen Marek saapui pelastamaan hänet tarkoituksenaan voittaa hänen isänsä luottamus puolelleen Leia kieltäytyi lähtemästä niin kauan kuin avaruuskoukku olisi toimintakykyinen. Marek lupasi tuhota laitteen, mikäli Leia lähtisi planeetalta ja lentäisi turvaan, minkä hän tekikin.[31]

Muutamia viikkoja myöhemmin Leia osallistui Kapinaliiton perustamiskokoukseen Corelliassa yhdessä isänsä, Mon Mothman, Garm Bel Ibliksen, Galen Marekin sekä jediritari Rahm Kotan kanssa. Kuitenkin muiden osaanottajien ollessa paikalla henkilökohtaisesti Leia osallistui hologrammilähetyksen välityksellä. Hänen fyysinen poissaolonsa osoittautui eduksi, sillä hänen hololähetyksensä ehdittiin keskeyttää ennen kuin hänen osallisuudestaan päästiin selville, kun Darth Vaderin johtamat iskusotilaat hyökkäsivät kokouspaikalle. Sen ansiosta Leian osallisuus kapinassa ei päätynyt Vaderin eikä keisarin tietoon.[31]

Leia oli läsnä myös Kashyykillä kokouksessa, jossa Tasavallan palauttajien liitto perustettiin virallisesti. Koska Marek oli uhrannut henkensä pelastaakseen Leian isän, Kotan, Mothman sekä Bel Ibliksen keisarin käsistä, jotta he kykenisivät perustamaan kapinan, Leia ehdotti Marekin suvun tunnusta Imperiumia vastaan taistelevien joukkojen tunnukseksi.[31]

Vuonna 1 eYt[30] Bail Organa, joka oli nyt julistettu Imperiumin viholliseksi[31]— erosi Alderaanin senaattorin tehtävistä hoidettuaan virkaa 31 vuotta ja Leia otti hänen paikkansa senaatista. Leia tuli tunnetuksi terävänä poliittisena ajattelijana, ja hän tiesi, että hänen diplomaattinen koskemattomuutensa ja konsulialuksensa olisivat erinomaisia hänen tehdessään peitetehtäviä Kapinaliiton hyväksi. Bail hyväksyi tyttärensä suunnitelmat ja Leia aloitti kaksoiselämän senaattorina sekä kapinallisena.[16]

Nuori senaattori Organa diplomaattitehtävän aikana.

Nuori senaattori Organa peri isänsä diplomaattiristeilijän, CR90-korvetti Tantive IV:n. Aluksen kapteenina jatkoi Raymus Antilles, kuningatar Brehan sukulainen, joka oli palvellut myös Bail Organan alaisuudessa.[32] Winter toimi Leian adjutanttina Coruscantissa. Tyttö tiesi Leian osallisuudesta kapinassa ja myös hän itse osallistui useisiin kapinallisten tehtäviin seuranneiden vuosien aikana.[33]

Senaattoriaikanaan Leia toimi usein yhteistyössä syntyperäisen serkkunsa, Naboon senaattori Pooja Naberrien kanssa. Kaksikosta tuli hyvät ystävät, vaikka he olivatkin täysin tietämättömiä sukulaisuussuhteestaan.[34] Kaikki eivät kuitenkaan pitäneet nuoresta senaattorista. Huolimatta pelottavasta ensitapaamisestaan keisarin kanssa Leiasta tuli yksi keisari Palpatinen politiikkaa vastustaneen kritiikin johtavista äänistä.[19] Taitavana poliittisena agitaattorina hän sai monet tuntemaan asemansa uhatuksi, kun taas toiset pitivät hänen asennettaan vain säälittävänä idealistisuutena.[7]

Pian Leian noustua senaattoriksi hän ryhtyi työskentelemään senaattorikollegansa Mon Mothman kanssa kapinallisten sotaponnistusten hyväksi. Kapinaliittovuosinaan Leia pääsi Mon Mothman poliittiseksi suojatiksi ja Mothma alkoi opastaa häntä niin, että hän pystyisi lopulta ottamaan Kapinaliiton johdon itselleen.

Galaktisen sisällissodan alkuvaiheissa Leia toimi kapinallisten apuna kapinallisten vakoojien kuljetuksissa. Kun eräs vakoojista lähes joutui vangiksi avaruussatama THX1138:lla Leia antoi lähetyksen pakoon päässeelle StarSpeeder 1000:lle, joka kuljetti vakoojan kohtaamispaikalle ja sieltä kapinallisten luo turvaan.[35] Lopulta hänestä asetettiin palkkio ja hänestä tuli yksi galaksin metsästetyimmistä rikollisista.[36]

Tehtävä Ralltiirille ja Kattadan taistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyydän, teidän korkeutenne, luopukaa tuskastanne. Mia kuoli uskomansa aatteen puolesta ja voitto, johon meidät johdatit, olisi tehnyt hänet ylpeäksi.
―Mia Ikovan isä[lähde]

Hieman ennen Yavinin taistelua Leia oli diplomaattisella tehtävällä Ralltiirilla, Imperiumin alistamalla planeetalla. Siellä hän löysi haavoittuneen kapinallissoturin, jolla oli hallussaan olennaisia tietoja Kuolemantähdestä. Yrittäessään pelastaa sotilaan Leia tapasi Ralltiirin moffin, lordi Tionin. Saatuaan tiedot käsiinsä hän onnistui pelastamaan kapinallisen. Kuitenkin hän joutui itsepuolustuksekseen ampumaan Tionin, ja näin Leiasta tuli Imperiumin vihollinen. Saatuaan tiedon keisarillisesta superaseesta kapinallisten vakoojat onnistuivat varastamaan Kuolemantähden sinikopiot ja toimittamaan ne Kapinaliiton haltuun.[37]

Leia Kattadan taistelun aikana.

Ralltiirin matkan jälkeen prinsessa Leia ja hänen setänsä Raymus Antilles matkasivat Tantive IV:llä Kattadan pääavaruussatamaan Haleodassa. Haleodan hallitsija ja kapinallisten tukija, rouva Mia Ikova, oli heitä vastaanottamassa, ja hän suostui auttamaan kapinallisia Ralltiirin joukkojen huollossa. Myöhemmin avaruussatamassa Leia ja Mia Ikova saivat tietää, että keisarillinen maihinnousualus oli laskeutunut Kattadalle. Silloin Leia ymmärsi, että oli liian myöhäistä paeta ja etteivät he voisivat jättää Mia Ikovaa ja hänen kansaansa kohtaamaan keisarillisia yksin. Maihinnousualus laskeutui aivan Tantive IV:n viereen ja kumpikin osapuoli avasi tulen. Pian useita iskusotilaita ja tiedustelusotilaita hyökkäsi aluksesta komentaja Kargin johdolla ja he julistivat kaikki läsnäolleet pidätetyiksi. Vihollisten kieltäydyttyä antautumasta Karg käski iskusotilaiden ampua, haavoittaen Miaa.[37]

Raivostuneena Leian kieltäytymisestä Karg yritti ampua prinsessan. Leia kuitenkin pelastui, sillä Tantive IV:n turbolaserpatterit avasivat tulen Kargia päin samalla hetkellä haavoittaen komentajaa pahasti. Sen jälkeen Tantive IV:n miehistö otti Leian, Ikovan ja Kargin kyytiinsä ja heidät vietiin aluksen lääkintäosastoon. Mia ei kuitenkaan pystynyt tokenemaan vammoistaan ja menetti henkensä. Leia syytti tapahtumista itseään ja toivoi, ettei olisi ikinä lähtenyt Kattadalle. Ikovan isä muistutti, että hän oli tullut etsimään apua Ralltiirin kapinallisille, eikä hänen pitäisi antaa tapahtuneen järkyttää hänen päämääriään. Myöhemmin prinsessa Organa johti maajoukkoja hyökkäyksessä, jossa planeetan keisarilliset eliminoitiin onnistuneesti. Taistelun jälkeen Leia palasi Alderaaniin hyvästeltyään kattadalaiset liittolaisensa.[37]

Tuhoisan Kattadan taistelun jälkeen Organan isä otti häneen yhteyttä antaen hänelle tärkeän tehtävän etsiä käsiinsä jedimestari Obi-Wan Kenobi ja tuoda hänet Alderaaniin. Leia asetti kurssin kohti Tatooinen planeettaa varastetut Kuolemantähden suunnitelmat hallussaan.[37]

Varhainen galaktinen sisällissota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Prinsessa Leia noin 0 eYt.

Ensimmäinen Kuolemantähti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kenraali Kenobi, vuosia sitten palvelitte isääni kloonisodissa. Nyt hän pyytää apuanne ponnistuksissaan Imperiumia vastaan. Olen pahoillani siitä, etten pysty esittämään hänen pyyntöään teille henkilökohtaisesti, sillä aluksemme on joutunut hyökkäyksen kohteeksi ja tehtäväni saattaa teidät Alderaaniin on epäonnistunut. Olen tallentanut Kapinaliiton kannalta elintärkeitä tietoja tämän R2-yksikön muistiin, isäni tietää, kuinka ne saa näkyviin. Teidän täytyy tuoda droidi turvallisesti Alderaaniin. Auta meitä, Obi-Wan Kenobi. Olet ainoa toivomme.
―Leia Organa[lähde]

Vuonna 0 eYt Imperiumi hyökkäsi Tantive IV:lle ja Leia Organa joutui Darth Vaderin vangitsemaksi. Hän oli suorittamassa salaista tehtävää Kapinaliitolle: hänen tarkoituksenaan oli etsiä jedimestari Obi-Wan Kenobi ja saattaa hänet Alderaaniin. Peitetarinanaan hän käytti selitystä, jonka mukaan hän oli Alderaaniin diplomaattitehtävän merkeissä matkaava keisarillinen senaattori. Tähtituhoajan ja Tantive IV:n välisen kahakan jälkeen kapinallisaluksen pääreaktori vaurioitui ja Darth Vaderin johtamat keisarilliset joukot valtasivat aluksen vedettyään sen päähangaariinsa vetosäteellään. Vader etsi Leian hallussa olleita Kuolemantähden piirustuksia, jotka kapinalliset olivat onnistuneet varastamaan.[38]

Vaderin tietämättä Leia onnistui piilottamaan piirustukset tallentamalla ne astromekaniikkadroidinsa R2-D2:n muistiin, ja lähetti droidin jatkamaan jedimestarin etsimistä planeetta Tatooinelta. Leia yritti piiloutua iskusotilailta aluksessaan, mutta hänet löydettiin ja tainnutettiin, vaikka Leia onnistuikin kukistamaan yhden hyökkääjistä sädepistoolillaan. Hänet vietiin lordi Vaderin eteen ja tämä syytti naista maanpetoksesta, vaikka tämä valheellisesti kiistikin olevansa missään yhteydessä Kapinaliittoon.[38]

Vader vei Leian Kuolemantähdelle, missä hän henkilökohtaisesti kidutti ja kuulusteli naista yrittäen saada tältä tietoja salaisesta kapinallistukikohdasta, mistä Imperiumi epäili kapinallisten iskujaan toteuttavan. Leia ei antanut periksi Darth Vaderin sith-voimista ja tämän käyttämästä kuulusteludroidista huolimatta, eikä hän paljastanut tietoja Kapinaliitosta tai tukikohdasta.[38]

Darth Vader kuulustelee prinsessa Leiaa.

Wilhuff Tarkin, Leian vanha tuttava,[16] joka oli nyttemmin ylennetty suurmoffiksi, uhkasi tuhota hänen kotiplaneettansa Alderaanin, mikäli hän ei luovuttaisi kapinallisten tukikohdan sijaintia. Hän valehteli antaen keisarillisille kauan sitten hylätyn Dantooinen tukikohdan koordinaatit. Tarkin antoi Alderaanin tuhoamiskäskyn joka tapauksessa sanoen, että Dantooine oli liian syrjässä eikä sen tuhoaminen esittelisi superaseen tuhovoimaa tarpeeksi näyttävästi. Leia heitettiin takaisin pidätysselliin ja hänet määrättiin teloitettavaksi, kun Imperiumin laivasto lähetti tiedustelupartion tutkimaan Dantooinen.[38]

Leian Kenobille lähettämä viesti oli päätynyt näihin aikoihin jedimestarin käsiin ja hän lähti Tatooinesta Luke Skywalkerin kanssa ostettuaan matkan Alderaaniin Han Solo -nimisen salakuljettajan kyydissä. Alus saapui Alderaanin aurinkokuntaan vain hetkeä planeetan tuhoutumisen jälkeen ja Millennium Falcon jäikin jumiiin Kuolemantähden vetosäteeseen taisteluaseman oltua yhä aurinkokunnassa.[38]

Yllättävästi ryhmä onnistui välttämään vangiksi joutumisen. Saatuaan tietää, että Organa oli taisteluasemalla he päättivät pelastaa hänet. Tapettuaan muutaman iskusotilaan he onnistuivat vapauttamaan Leian sellistään. Tässä vaiheessa Tarkin oli saanut tietää, että Dantooine olikin itse asiassa hylätty. Hän antoi sotilailleen käskyn antaa Leian ja kapinallisjoukkion päästä pakoon kiinnitettyään seurantalaitteen Falconiin, jotta oikean kapinallistukikohdan sijainti saataisi selville. Sillä välin Darth Vader etsi käsiinsä Obi-Wan Kenobin, jonka hän myöhemmin surmasi kaksintaistelussa.[38]

Leia Organa Han Solon ja Luke Skywalkerin kanssa Kuolemantähdellä.

Prinsessa pakeni pelastajisensa kanssa kulkien pitkin Kuolemantähden käytäviä yrittäessään löytää hangaarin, mihin Millennium Falcon oli jätetty. Lopulta tähtialus löytyi ja he menivät sisälle käyttäen Kenobin ja Vaderin kaksintaistelua hämäyksenä. He pääsivät lopultakin pakenemaan Kuolemantähdeltä vetosäteen sammuttaneen Obi-Wan Kenobin ansiosta. Leia tajusi pian, että Imperiumin oli täytynyt päästää heidät tarkoituksella pakoon ja oletti, että alusta seurattiin. Hän päätti joka tapauksessa palata kapinallistukikohtaan Yavin 4:llä, sillä oli oletettavaa, että hän joutuisi välittömästi pidätetyksi, mikäli hän päättäisi laskeutua jollekin keisarilliselle planeetalle ja muut vaihtoehdot, kuten aluksen vaihtaminen, olisivat olleet hankalia ja vaarallisia. Leia tiesi ottavansa riskin: mikäli asemasta ei löydettäisi heikkouksia, joita voisi käyttää hyväksi, Yavinin tukikohta täytyisi evakuoida.[38]

Palattuaan Yavin 4:lle Leialle selvisi, että hänen uhkapelinsä oli kannattanut, sillä suunnitelmien avulla Kuolemantähdestä oli löytynyt heikkous, jota tähtihävittäjät voisivat mahdollisesti hyödyntää: eräässä vallihautamaisessa rakennelmassa oli pieni lämmönpoistoputki, joka johti suoraan pääreaktoriin. Kapinalliset valmistelivat hävittäjät ja pilotit taisteluun ja saatuaan ohjeet Leialta Yavinin taistelun valmistelut käynnistyivät. Taistelun aikana Leian kaksoisveli Luke Skywalker tuhosi Kuolemantähden kahden epäonnistuneen hyökkäysyrityksen jälkeen. Voitto oli käännekohta kapinallisten toiminnan kannalta.

Kapinallisten voitettua Yavinin taistelun Leia järjesti julkisen seremonian, jossa hän palkitsi Luke Skywalkerin ja Han Solon mitaleilla sankarillisista teoistaan taistelun aikana. Hän ylensi Solon kapteeniksi ja Skywalkerin komentajaksi.[38]

Kapinan sankari[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Organa: ”En tiedä, mistä puhut. Olen Imperiumin senaatin jäsen ja diplomaattisella tehtävällä Alderaaniin.
Vader: ”Olet Kapinaliiton jäsen ja maanpetturi! Vangitkaa hänet!
―Leia Organa ja Darth Vader[lähde]
Leia galaktisen sisällissodan alkuvaiheessa.

Joitain päiviä Yavinin taistelun jälkeen Leia sai tietää, että Han Solo oli lähtenyt ryöstämään sithien muinaisia Yavin 4:n metsäkuulle kätkettyjä aarteita. Leia lähti Luken kanssa nappaamaan hänet, mutta salakuljettaja ehti juuri pakenemaan Millennium Falconilla heidän ulottumattomiinsa. Raivoissaan Leia erotti Solon kapinasta tämän taisteluponnistuksista huolimatta ja etsintäkuulutti tämän, mikäli tämä palaisi Yavin 4:lle. Solo kuitenkin palasi pian metsäkuulle ja Leia sai tietää, että ryöstetty aarre olikin myyty tarkoituksena rahoittaa Kapinaliiton toimintaa ja hän antoi Sololle anteeksi. Pian sen jälkeen hän lähti yhdessä Vors Voorhorianin kanssa Incomin tehtaille neuvottelemaan uusien X-siipisten ostamisesta.[39]

Viikon kuluttua Yavinin taistelusta Leia, Luke ja R2-D2 matkasivat kapinallistukikohdalle Akuria II:lla tarkoituksenaan hakea apujoukkoja Yavinille keisarillisten yllättävää vastaiskua vastaan. R2-D2:n korjaaminen ei kuitenkaan ollut onnistunut kunnolla, joten alus ajautui kurssiltaan ja he joutuivat lähes keisarillisen laivueen vangitsemiksi. Organa ja Skywalker kuitenkin tapasivat neljä kyborgilasta, jotka kykenivät hallitsemaan luonnonvoimia, sekä "Haltijaksi" kutsutun tietokoneohjelman, joiden avulla he onnistuivat pakenemaan keisarillisilta.[40]

Kun Galaktinen Imperiumi oli tuhonnut Alderaanin Kapinaliitto oli menettänyt merkittävän osan rahoituksestaan. Jan Dodonna lähettikin Leian Muunilinstille, missä hänelle oli sovittu tapaaminen Mak Luunim -nimisen muunin kanssa. Luunimilla oli hallussaan koodiavaimet eräille Kapinaliiton salaisille pankkitileille ja vaikka Leia olisi halunnut käydä vierailemassa alderaanilaisten selviytyjien luona Delayalla hän päätti ottaa tehtävän vastaan. Hän lensi Muunilinstille yhdessä Luken, Chewbaccan, Hanin ja droidien kanssa, mutta partiolennolla ollut TIE-hävittäjä hyökkäsi heidän kimppuunsa ennen kuin he pääsivät tapaamaan Luunimia. Taistelun aikana tuntematon pilotti tuli kapinallisjoukon avuksi törmäten kuitenkin pian läheisen kuun pintaan. Leia ja hänen toverinsa löysivät tyhjän hävittäjän ja mystistä pilottia etsiessään he törmäsivät reekiin, jonka Luke onnistui kuitenkin kukistamaan. He löysivät pilotin pian eräästä luolasta, missä toinen reek hyökkäsi heidän kimppuunsa. Han ampui reekiä pistoolillaan, mutta lopulta Luke onnistui kukistamaan eläimen ja ryhmä siirtyi Falconiin lähtien kuulta mukanaan heidän pelastamansa pilotti, Tobin Elad. Mies kertoi Leialle olevansa sotilas, joka oli menettänyt perheensä ja kotinsa ja hän sai sympatiaa Leialta. He veivät pilotin mukanaan Muunilinstille, vaikka Han ja Leia olivat epävarmoja siitä, voisivatko he luottaa uuteen toveriinsa. Muunilinstille saavuttuaan Luken oli osallistuttava kilpa-ajoihin voittaakseen kapinallisten koodit Nal Kenuun -nimiseltä muunilta, joka oli ottanut ne itselleen Luunimin kuoleman jälkeen. Leia ja Luke tekivät keskenään hätäsuunnitelman ennen kilpailua, mutta he eivät päässeet yksimielisyyteen. Leia jätti ryhmän ja ryösti Nal Kenuunin lohikäärme Ugriluun. Hän onnistui vaihtamaan lohikäärmeen ryhmän vapauteen kun Kenuun halusi vangita Hanin ja Tobinin saadakseen näistä annetut palkkiot. Saatuaan kapinallisten koodit he palasivat takaisin tukikohtaan.[41]

Leia johtaa kapinallisten käskynjakoa.

Luken vastalauseista huolimatta Leia päätti pyytää apua Kapinaliiton uuden tukikohdan sijainnin löytämisessä lapsuudenystävältään Raal Panteerilta. Vaikka kapina ei Panteeria suuremmin kiinnostanutkaan, mies välitti Leiasta ja hän tarjoutui jäämään kuulle tämän kanssa, jotta he yhdessä voisivat säilyttää pienen palasen alderaanilaisuutta. Kun Leia oli Raalin kanssa kiertomatkalla luonnonsuojelualueilla he joutuivat yllättäen tekemään pakkolaskun, missä Raal menehtyi erään petoeläimen puremaan. Raivostunut Heeth Panteer käski Leiaa lähtemään planeetalta ja kieltäytyi auttamasta Kapinaliittoa.[26]

Pian Yavinin tukikohdan menettämisen jälkeen Leia, Nera Dantels sekä Jorin Sol saattoivat Luken Jabiimille, missä he saivat tietää, että paikalliset olivat äärimmäisen katkeria Anakin Skywalkerille tämän jätettyä heidät Itsenäisten aurinkokuntien konfederaation armoille kloonisotien aikana. Ryhmä joutui pian sen jälkeen paikallisten vangeiksi. Päästyään pakoon kapinallisjoukkiolta, joka janosi kostoa heidän isäänsä vastaan tämän kloonisotien aikaisten tekojen tähden, Leia, Luke ja droidit taistelivat tiensä läpi keisarillisten iskusotilaiden ja kohtasivat Nolan Gillmunnin, paikallisen vastarintajohtajan ja Orliss Gillmunnin pojan. Liittouduttuaan Nolanin ja hänen kapinallisryhmänsä kanssa Organa ja hänen matkatoverinsa osallistuivat Jabiimin alistamiseen.[42]

Vuonna 0 jYt Organa matkasi Metalornille tehtävänään levittää sanaa Kapinaliitosta sen asukkaille. Metalornin teollisuusplaneetta oli ollut Imperiumin vallassa kuvernööri Gorwythin tiukan valvonnan alaisena, eikä tieto kapinasta ollut päässyt sen asukkaiden korviin. Leia onnistui välttelemään keisarillisia iskusotilaita niin kauan, että hän onnistui saamaan yhteyden entiseen opettajaansa Arn Horadaan tarkoituksenaan antaa tälle tehtäväksi jatkaa kapinallisten sanoman levittämistä. Pian sen jälkeen Leia törmäsi paroni Orman Taggeen, mutta hän onnistui pääsemään pinteestä Tammi-nimisen nuorukaisen avulla.[20]

Leia johtaessaan kapinallisjoukkoja.

Vähän ajan päästä Leia joutui laskeutumaan kartoittamattomalle planeetalle paetessaan keisarillisia joukkoja. Vähän aikaa pinnalla harhailtuaan Leia löysi vuosia sitten kuolleiden iskusotilaiden jäännökset. Planeetalla hän kohtasi neljä henkiolentoa—Tilotnyn, Horliss-Horlissin, Cold Danda Sinen sekä Splendid Apin—ja kolme iskusotilasta. Henget tulivat uteliaiksi "pieniä liikkuvia" kohtaan ja he päättivät kokeilla leikkiä heillä. Tilotny muutti erään iskusotilaan timantiksi ja muutti sen jälkeen myös Leian sydämen timantiksi tappaen hänet. Tilotny tappoi myös jäljelle jääneet iskusotilaat ja käski Splendid Apia siivoamaan sotkun. Hän herätti Leian ja iskusotilaat takaisin henkiin mutta heitti sotilaat kahdeksantuhannen vuoden päähän menneisyyteen. Palattuaan tajuihinsa Leia onnistui jollain konstilla pääsemään takaisin kapinallisten luokse.[43]

Jonkin ajan kuluttua Leia sai tehtäväksi sai tehtäväkseen mennä Shelkonwalle tapaamaan Yeeru Chivkyrie -nimistä adarialaista selvittääkseen, pystyisikö tämä yhdistämään kolme erillistä adarialaisten vastarintaliikettä osaksi Kapinaliittoa. Alun perin Luken ja Hanin oli tarkoitus lähteä hänen mukaansa, mutta Kapinaliitto joutui siirtämään miehet tutkimaan sarjaa piraattien hyökkäyksiä kapinallisten kuljetuksia kohtaan. Leia oli tyytyväinen, sillä Hanin asenne häntä kohtaan oli alkanut ärsyttää häntä. Hän joutui kuitenkin pian katumaan päätöstään jättää miehet matkasta. Saavuttuaan Shelkonwaan Leia tapasi vastarintajohtajat ja myöhemmin pääministeri Vilim Disran, jolle oli kerrottu Leian haluavan heidän liittyvän kapinaan. Disra kuitenkin petti hänet ja antoi käskyn sulkea kaikki avaruussatamat ja etsiä hänet. Leia suojautui pieneen, köyhään kaupunginosaan, missä hän tekeytyi kahvilatarjoilijaksi. Siellä ollessaan hän onnistui estämään läheisen asuintalon murtoyrityksen, minkä johdosta paikalliset päättivät olla kertomatta partioiville sotilaille hänen läsnäolostaan. Pian kuitenkin Vader ja 501. legioona saapuivat häntä etsimään, mutta Han, Chewbacca ja Luke tulivat myös Shelkonwaan saatuaan tietää, että prinsessa oli joutunut vaikeuksiin. Käyttäen kapinalliskolmikon kanssa yhteistyössä toimineen Tuomion käden varastamaa ISB:n rahtialusta he pääsivät takaisin Falconille, minkä jälkeen kapinallisten ja karkuri-iskusotilaiden tiet erkanivat.[44]

Nyt Leia oli paljastunut kapinalliseksi, joten hän otti avoimesti tehtäväkseen Kapinaliiton diplomaattisuhteiden hoitamisen. Liittoutumattomien planeettojen komiteassa hän onnistui saamaan Silver Fyren ja hänen johtamansa Aquarislaisen ryhmittymän tuen.[45] Hän lietsoi kapinaa myös kaukaisen Minoksen tähtisumun alueen planeetoilla.[22]

Leia Hothin taistelun aikoihin.

Juuri ennen Yavinin evakuointia Bail Organa, alderaanilaisia pakolaisia kuljettanut rahtialus, laskeutui Yavin 4:n tukikohdalle. Kun Leia tuli heitä vastaan tervehtiäkseen heitä hän tapasi jälleen lapsuudenystävänsä Darlenin.[46]

Jonkin ajan kuluttua Leia joutui Luken kanssa tekemään pakkolaskun Mimbanin planeetalle. Siellä Leia ja Luke kohtasivat Hallan, joka oli herkkä Voimalle. He tekivät naisen kanssa sopimuksen, jonka mukaan he auttaisivat etsimään Kaiburrin kristallia, mikäli hän auttaisi heitä pääsemään pois planeetalta. Etsintöjensä aikana Leia ja Luke joutuivat kohtaamaan Darth Vaderin, joka onnistui haavoittamaan Skywalkeria ja olisi onnistunut tappamaan hänet, ellei Leia olisi pelastanut häntä viime hetkellä. Luken valosapelia käyttäen Leia kävi Vaderin kanssa lyhyen kaksintaistelun sithlordin kanssa, mutta hänet kukistettiin nopeasti, sillä hän oli hyvin kokematon aseen kanssa. Luke onnistui parantamaan hänen haavansa Kaiburrin kristallin voimien avulla ja hän kukisti Vaderin Obi-Wan Kenobin haamun avulla. Sen jälkeen Leia onnistui saamaan kapinallisille rahoitusta Circarpous IV:ltä paljastettuaan Mimbanille kätkettyjä laittomia keisarillisia miinoja.[47]

Pian katastrofaalisen Mimbanin tehtävän jälkeen Leia pääsi Ord Mantellilla käsiksi sukunsa kadonneisiin rahapääomiin, joita tarvittiin kipeästi Kapinaliiton sotaponnistusten rahoittamiseksi. Leia myös yritti aktiivisesti saada uusia planeettoja Kapinaliiton tukijoiksi. Leia esimerkiksi matkasi Minoksen tähtisumuun ja yhdisti siellä toimineet kapinallisryhmittymät yhdeksi Imperiumin vastaiseksi liikkeeksi.[22]

Leia alkaa rakastua Han Soloon.

Vuoden 2 jYt paikkeilla kapinalliset alkoivat siirtää tukikohtaansa Hothin jääplaneetalle sen jälkeen, kun Yavin 4:n tukikohta jouduttiin hylkäämään. Leia oli aktiivisesti mukana Echo-tukikohdan rakennustöissä aina siitä asti, kun se oli vain pieni etuvartioasema. Vuonna 3 jYt Luke katosi yllättäen partioretkellä ollessaan ja huolestunut Leia lähetti Hanin ystäväänsä etsimään. Leian onneksi Han palasi seuraavana aamuna haavoittunut ja tajuton Skywalker mukanaan. Luke laitettiin välittömästi baktatankkiin palautumaan kohtaamisestaan wampan kanssa. Kun Han kiusoitteli Leiaa heidän välisestä suhteestaan Leia suuttui ja suuteli yhtäkkiä Lukea synnyttäen kolmiodraaman ystävysten välille.[48]

Keisarillinen amiraali Firmus Piett käytti luotaindroideja etsiessään kapinallistukikohtaa, mutta linnoituksen löydyttyä hän luuli sitä salakuljettajien asemaksi. Vaderin vahvistettua kyseessä olleen nimen omaan kapinallisten tukikohta hän määräsi täysimittaisen hyökkäyksen planeetalle. Saatuaan tietää, että Kapinaliitto oli uhattuna, Organa auttoi Hothin tukikohdan evakuoinnin järjestelyissä. Miehet ja kalusto lähetettiin rahtialuksilla muihin tukikohtiin ionikanuunoiden ja saattohävittäjien antaneen tulituen turvin. Lumikiiturilentueet ja jalkaväki lähetettiin kohtaamaan lähestyvät keisarillisten AT-AT -talsijat. Kuitenkin hyökkäysjoukot onnistuivat murtautumaan kapinallistukikohtaan ja vaurioittamaan sitä huomattavasti. Taistelusta huolimatta Leia pysyi tyynenä ja antoi käskyjä romahtamaisillaan olleesta komentohuoneesta. Lopulta hän onnistui pakenemaan yhdessä Han Solon, C-3PO:n ja Chewbaccan kanssa Millennium Falconilla, sillä hänelle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin lähteä heidän matkaansa pommitusten haudattua tien muille kuljetusaluksille. Keisarillisten hävittäjien takaa-ajamina ja epäkuntoon menneen hyperajon raivostuttamina he päättivät paeta takaa-ajajia asteroidikentän suojiin.[48]

Pilvikaupungin kriisi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leia: ”Minä rakastan sinua.
Han: ”Minä tiedän sen.
―Han Solo ja Leia, hetkeä ennen kuin Solo jäädytettiin karboniittiin[lähde]
Leia aistii Luken hädän.

Prinsessa Organan aluksi ristiriitainen suhde Han Solon kanssa alkoi näihin aikoihin muuttua romanttisemmaksi. Asteroidikentässä piileksiessään Han, Leia ja Chewbacca laskeutuivat eräässä asteroidissa olleeseen luolaan tarkoituksenaan yrittää korjata Millennium Falconin hajonnutta hyperajojärjestelmää. Kolmikko ei kuitenkaan hoksannut, että luola olikin itse asiassa valtavan avaruusmadon kita, mutta he pääsivät sieltä pakoon juuri ajoissa. Sitten he yrittivät etsiä aurinkokunnan, joka olisi tarpeeksi lähellä saavutettavaksi aliavaruusmoottoreilla, joten he päättivät kääntää kurssin kohti Bespiniä.[48]

Pian Hothista pakenemisensa jälkeen Leia, Han, Chewbacca ja C-3PO menivät Pilvikaupunkiin, jonka silloin omisti Hanin vanha ystävä Lando Calrissian, saadakseen apua hyperajomoottorinsa korjauksissa. Pian heidän laskeutumisensa jälkeen Pilvikaupungin viranomaiset tulivat heitä vastaanottamaan. He eivät kuitenkaan tienneet, että heidän laskeutumisensa sallittiin vain sen takia, että Imperiumin palkkaama palkkionmetsästäjä Boba Fett oli etsimässä paenneita kapinallisia ja oli seurannut heitä. C-3PO katosi ryhmän ollessa Pilvikaupungissa ja Lando kutsui ryhmän aamiaiselle. Kolmikko joutui kuitenkin huomaamaan, että Darth Vader oli iskusotilaineen heitä vastassa. Pian Han joutui kidutuskammioon ja Leia heitettiin wookieen kanssa pidätysselliin. Hetkeä myöhemmin Lando tuli selliin pyytämään anteeksi ja kertomaan tehneensä kaiken, mitä hän suinkin pystyi ja kertoi myös Vaderin ansasta Skywalkerille.[48]

Sen jälkeen Soloa käytettiin koe-eläimenä kokeiltaessa karboniittijäädytysprosessia, jota Vaderin oli tarkoitus käyttää Luke Skywalkerin kuljettamiseen. Ennen jäädytystä Leia tunnusti rakkautensa Hanille. Solo selviytyi koettelemuksesta ja myöhemmin Boba Fett vei hänet hutt Jabballe. Hanin jäädytyksen jälkeen Leia yritti tuloksettomasti varoittaa Lukea Vaderin ansasta, minkä jälkeen hänet vietiin Vaderin vangiksi. Landoa alkoi kuitenkin kaduttaa toimintansa ja hän päätti pelastaa Leian, Chewbaccan, R2-D2:n sekä nyt löytyneen C-3PO:n keisarillisten käsistä. Sen jälkeen ryhmä lähti Bespinistä Millennium Falconilla.[48]

Leia alkoi näyttää merkkejä piilevistä kyvyistään, vaikka hän ei ollut koskaan saanut koulutusta Voiman käytössä, kun Luke kurkotti mielensä voimalla Leiaa kohti ja hän aisti miehen hädän tämän roikkuessa sääantennista Pilvikaupungin alla tämän kärsittyä tappion kaksintaistelussa Darth Vaderin kanssa. Hän johdatti Falconin takaisin ystäväänsä pelastamaan ja yhdessä he vetäytyivät salaiseen kohtaamispaikkaan, missä Kapinaliiton laivasto odotti.[48]

Han Solon pelastaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luke: ”Et menetä mitään. Minä olen asunut täällä.
Han: ”Ja nyt sinä kuolet täällä.
―Luke ja Han matkalla Sarlakille.

Han Solon pelastamiseksi laadittiin juoni, jonka toteuttamiseen osallistuivat Luke Skywalker, Leia Organa, Chewbacca, R2-D2, C-3PO ja Lando Calrissian. Juonen ensimmäisessä vaiheessa droidit veisivät ehdotuksen vaihtokaupasta Jabba the Huttille. Vaihtokaupassa ehdotettiin Han Solon hengen vaihtamiseta droideihin. Juoni toteutettiin ja ehdotus toimitettiin perille. Tämän jälkeen Leia (pukeutuneena palkkiometsästäjäksi) toi Chewbaccan vangiksi ja pääsi sisään palatsiin, jonne Lando Calrisia oli jo tätä ennen soluttautunut vartijaksi pukeutuneena. Viimeisenä mukaan tuli Luke Skywalker, joka joutui taistelemaan banthaa vastaan. Kun Jabba sai tiimin kiinni petoksesta, tuomittiin heidät teloitettavaksi Sarlakille. Sarlakilla Leia oli otettu Jabban orjaksi, droidit olivat pakkotyössä, Lando vartijana ja Han Solo ja Luke Skywalker vankeina. Tilanteen pelasti Luken jedikoulutus ja ovela juoni. Leia tappoi Jabba the Huttin, jolloin Luken ja Hanin henki säästyi. Jabban alus tuhottiin ja tiimin jäsenet suuntasivat kukin omalle taholleen. Han Solo pelastettiin lopulta Tatooine-planeetalta.

Endor ja järkyttävä paljastus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leia Endorilla
Leia: ”Luke, älä puhu noin. Sinulla on voima jota en ymmärrä ja jota minulla ei koskaan tule olemaan
Luke: ”Olet väärässä, Leia. Sinulla on myös se voima. Aikanaan sinäkin tulet oppimaan käyttämään sitä. Voima on vahva perheessäni. Isälläni on se. Ja...siskollani on se. Niin, se olet sinä, Leia
―Leia ja Luke Endorilla[lähde]

Jätettyään Tatooinen Leia liittyi Kapinaliiton laivastoon Sullustin lähellä ja oli osa kenraali Crix Madinen johtamaa iskujoukkoa. Joukon tehtävänä oli lähteä Endorin metsäkuulle paikantamaan suojakilpigeneraattori, joka suojasi toista kuolemantähteä hyökkäyksiltä. Leia oli Endorilla yhdessä Luken ja Hanin kanssa. Kuulla he kohtasivat iskujoukkoja, joita he lähtivät ajamaan takaa kiitureilla pitääkseen tulonsa salassa. Leia tuhosi yhden, mutta joutui itse ammutuksi alas. Herätessään Leia kohtasi kuun asukkaan, ewokki Wicket Wystri Warrickin. Keisarillinen sotilas pääsi yllättämään heidät, Leia tappoi tämän mutta ewokin avulla. Pitääkseen Leian turvassa Wicket vei hänet kotikyläänsä, jossa he pitivät Leiaa prinsessanaan.[9]

Leia tapaa Wicketin

Han, Luke, Chewbacca, R2-D2 ja C-3PO huolestuivat Leian katoamisesta ja lähtivät etsimään prinsessaa. Ewokit vangitsivat heidät ansan avulla ja veivät kyläänsä. Kylässä C-3PO:ta alettiin kohdella jumalana. Leia liittyi seuraan ja yritti turhaan vakuuttaa ewokit päästämään vangit vapaiksi. C-3PO onnistui myöhemmin vapauttamaan Hanin, Chewbaccan ja R2-D2:n Luke Skywalkerin avulla. Tämän jälkeen ewokit hyväksyivät seurueen osaksi heimoaan.[9]

Taistelua edeltävä yönä Leia sai tietää asioita, jotka tulivat muuttamaan hänen elämänsä. Leia sai tietää pitkäaikaiselta ystävältään, Luke Skywalkerilta, että hän olikin Luken sisko ja että Imperiumin keulahahmo, entinen jediritari, Darth Vader, oli sisarusten isä. Luken paljastaessa heidän suhteensa Leia vastasi jotenkin jo tienneensä tämän. Keskustelun aikana Leia paljasti muistoja äidistään, mutta nämä olivat vain "kuvia" ja "tunteita". Hän kuvaili äitiään erittäin kauniina, mutta samalla surullisena. Luken kertoessa Leialle, että hänen oli pakko kohdata Vader, Leia halusi Luken "juoksevan kauas pois". Luke oli kuitenkin jo tehnyt päätöksensä ja lähti jättäen sokissa olevan Leian yksin.[9]

Leia taisteli yhdessä Han Solon kanssa seuraavassa taistelussa. Haavoittumisestaan huolimatta Leia onnistui ampumaan kaksi iskusotilasta, jotka aikoivat pidättää kapinalliset suojakilpibunkkerilla. Tehtävä Endorille oli menestys, ja toinen Kuolemantähti tuhottiin Endorin taistelun aikana, kun Lando Calrissian ja kapinallisten tähtihävittäjälentue lensi sisään avaruusaseman reaktoriytimeen ja tuhosi sen sisältäpäin. Leia kertoi Hanille suhteestaan Lukeen ja he suutelivat Kuolemantähden räjähdyksen aikana.[9]

Uuden tasavallan perustaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bakuran sopimus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leia allekirjoittaa legendaarisen Bakuran sopimuksen
Vader oli saattanut kuolla sankarillisesti, mutta kymmenen minuutin katumus ei korvannut vuosien pahoja tekoja.
―Leia tavattuaan ensimmäisen ja ainoan kerran isänsä Voima-aaveen.[lähde]

Seuraavana päivänä Endorin taistelun jälkeen Kapinaliitto sai hätäkutsun Bakuran aurinkokunnasta, joka oli joutunut ssi-ruukien hyökkäyksen kohteeksi. Leia yritti järjestää hieman omaa aikaa yhdessä Han Solon kanssa, vahvistaakseen heidän välilleen hiljakkoin syntynyttä suhdetta. Saapuessaan Bakuraan Leia sai tietää, että bakuralaiset eivät olleet tyytyväisiä keisarillisiin hallitsijoihinsa, jotka olivat joutuneet alivoimaisiksi hyökkääjiä vastaan. Auttaakseen planeettaa Leia teki sopimuksen keisarillisten ja kapinallisten välillä, mutta hänen ollessaan tapaamassa hanketta puoltaneita senaattoreita kuvernööri Wilek Nereus määräsi hänet pidätettäväksi ja suljettavaksi syrjäiseen vankilaan. Han Solo pelasti hänet tyypillisellä huimapäisellä tempauksella ja yhdessä he lensivät Falconilla auttamaan ssi-ruukeja vastaan taistelevia kapinallisia. Sai-ruukien paettua Nereus petti kapinalliset liittolaisensa ja Han aikoi lentää Falconin päin keisarillisten komentoalusta, jotta muut kapinalliset pääsisivät pakoon. Hän käski Leian paeta pelastuskapselilla, mutta tämä kieltäytyi. Luke onnistui kuitenkin suostuttelemaan keisarillisten joukkojen komentajan Pter Thanasin antautumaan kapinallisille. bakuralaiset kaatoivat nopeasti keisarillisten järjestämän hallinnon, pakottaen Nereuksen antautumaan. Leian ollessa Bakuralla Anakin Skywalkerin henki ilmestyi hänelle anoen anteeksiantoa, jonka tytär kuitenkin kielsi tältä, koska oli vasta saanut tietää sukulaisuudestaan Darth Vaderina tuntemaansa mieheen.[49] Pian tämän jälkeen Kapinaliitto muuttui Vapaiden planeettojen liitoksi.[3]

Nagaiden ja tofien sota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uuden tasavallan johdossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Prinsessa Leia Organa oli mukana perustamassa Uutta Tasavaltaa, joka virallisesti muodostettiin vuonna 5 jYt. Leian ensimmäinen asema uudessa hallituksessa oli Hallituksen ministeri Coruscantin valloituksen aikana ja myöhemmin hän toimi neuvoksena Thrawnin kriisin aikana. Tämän jälkeen hän seurasi Mon Mothmaa Uuden Tasavallan johdossa. Virkakautensa jälkeen hän toimi mm. puolustusministerinä ja muissa diplomaattisissa tehtävissä. Vaikka Leia käytti elämänsä Uuden Tasavallan hoitamisen ja diplomatian parissa, hän sai myös hieman jedi-koulutusta veljeltään Luke Skywalkerilta. Leia kantoi aseenaan siniteräistä valosapelia, mutta Luke antoi hänelle myöhemmin rubiininpunaisen sapelin täydentämään asetta, jonka Leia oli aiemmin rakentanut. Tasavallan johtajan tuomien velvollisuuksen johdosta Leiasta tuli enemmänkin jedikonsuli kuin jedivartija.

Leia vuonna 5 jYt

Heti Uuden Tasavallan perustamisen jälkeen Pimeän Puolen valeprofeettana tunnettu Kadannina ennusti, että Galaktisen Imperiumin perillinen tulisi esiin kantaen Darth Vaderin käsinettä. Yksi Imperiumin suurmoffeista, Bertroff Hissa, kuuli ennustuksen ja käytti sitä hyväkseen julistaakseen Trioculuksen galaktiseksi keisariksi. Tultuaan keisariksi Trioculus halusi mennä Leian kanssa naimisiin. Leia lähti veljensä kanssa suorittamaan tehtävää, jonka tarkoituksena oli löytää Darth Vaderin käsine.[50]

Vuoden 5 ABY jälkeen Zorba Desilijic Tiure vapautettiin sellistään samalla, kun Kipin vankilaan tunkeuduttiin. Zorba sai tietää Leian tappaneen poikansa Jabba Desilijic Tiuren ja uhkasi kostaa Leialle, Hanille ja muille, jotka olivat mukana aiheuttamasa Jabban kuoleman. Hän lähetti yhden palkkionmetsästäjistään, Cobakin, sieppaamaan Leian, joka oli lomalla. Zorba kohtasi Leian ja uhkasi syöttää prinsessan Tatooinen sarlaccille. Matkalla aavikkoplaanetalle Zorban alus joutui Imperiumin joukkojen valtaamaksi, jolloin Zorba ja Leia vangittiin. Zorba pudotettiin sarlaccille, mutta se sylki hänet ulos.[51]

Tämän jälkeen Kadann sieppasi Leian ja yritti käännyttää hänet Pimeälle Puolelle sekä tehdä hänestä Imperiumin kuningattaren. Onneksi Luke ja muut onnistuivat pelastamaan hänet. Tämän jälkeen he löysivät Triclopsin ja syöksivät Trioculusin ja Hissan vallasta.[52]

Epäonninen seurustelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leia menossa naimisiin

Valtion hallinto ja sen mukanaan tuomat velvollisuudet pitivät Leian kiireisenä. Han oli puolestaan useita kuukausia poissa taistellessaan sotalordi Zsinjiä vastaan. Tämä aiheutti parin välille huomattavaa etääntymistä. Samaan aikaan Leia neuvotteli yhteistyöstä Hapesin konsortiumin kanssa ja Hanin palatessa Hapesin lähettiläät olivat juuri saapuneet vastavierailulle. He toivat Leialle kaikkiaan 63 lahjaa, yhden jokaisesta hapesilaisesta maailmasta; komentoaseen, sateenkaarijalokiviä Gallinoresta, älykkyyttä lisäävän kasvin, muutamia tähtituhoojia ja viimeisenä Hapanin tähtijoukon hallitsijan Ta'a Chumen pojan, prinssi Isolderin avioliittotarjouksen. Leia harkitsi tarjousta vakavasti, koska Isolder oli komea, hyväkäytöksinen ja hänen asemassaan olevan naiminen olisi tuonut paljon etuja sekä Uudelle Tasavallalle että Alderaanin pakolaisille.[53]

Mustasukkaisena Han sieppasi Leian ja vei tämän Dathomirille, jonka oli voittanut $abaccissa. Matkan aikana Leia oli vihainen ja kylmä Hania kohtaan, koska tämä oli hylännyt velvollisuutensa. Hyvityksenä Han lupasi palauttaa Leian ja hyväksyä minkä tahansa rangaistuksen sillä ehdolla, että Leia viettäisi viikon hänen kanssaan, ja jos Leia ei sen päätteeksi olisi uudelleen rakastunut häneen. Heille kuitenkin selvisi, että Zsinj omisti planeetan ja heidät ammuttiin alas Dathomirin yllä. Planeetalla he kohtasivat Laulavan vuoren klaanin noitia ja ryhtyivät korjaamaan Millennium Falconia. He tapasivat Luken ja Isolderin, jotka olivat tulleet pelastamaan heitä, mutta jotka olivat itsekin jääneet planeetalle loukkuun. Viha leimahti jälleen Hanin ja Isolderin välillä. Yösisarilla oli kuitenkin suunnitelma Falconin kaappaamiseksi ja planeetalta pakenemiseksi, joten Leia joutui keskittymään kaikkien planeetalta pois saamiseen sen sijaan, että olisi pohtinut tunteitaan seuranaan olevia miehiä kohtaan. Pian tämän jälkeen syttyi taistelu, jossa Zsinj ja tämän armeija tuhoutuivat, joten seurue pääsi pois planeetalta.[53]

Han ja Leia Tatooinessa

Melkein tuhoon päättyneen seurustelun jälkeen Leia avioitui Han Solon kanssa 8 jYt ja Mon Mothma johti häitä.[53] Kuherruskuukauden aluksi Han vei Leian katsomaan Corphelionin komeettoja ja onnistui erikoiseen tapaansa järjestämään heille romanttisen tilaisuuden ihailla kaunista näkymää kahden.[54] Aluksi Leia ei ollut halukas hankkimaan lapsia, koska pelkäsi näiden voivan muuttua oman isänsä kaltaisiksi, mutta joutui kuitenkin muuttamaan kantaansa asiassa. Pian häiden jälkeen Leia ja Han matkustivat Tatooineen tärkeänä tehtävänään hankkia takaisin alderaanilainen sammalmaalaus Killik Twilight ja siihen kätketty Shadowcast-koodi. Planeetalla Leia tapasi isänsä lapsuudenaikaisen ystävän Kitster Banain, joka varasti maalauksen ja jonka mukana se joutui Henkien laaksoon. Luken vanhan kotitilan ostaneet Darklighterit olivat löytäneet Leian isoäidin Shmin päiväkirjan, jota lukiessaan Leia oivalsi, ettei hänen isäänsä ollut kasvatettu sellaiseksi hirviöksi, jona hän oli tämän nähnyt. Kitsterin ja toisen vanhan ystävän, Waldin kanssa puhuminen vahvisti Leian näkemystä, ettei Skywalkerien verenperinnössä itsessään ollut mitään suoranaisesti pahaa.[55] Pian tämän jälkeen hän alkoi odottaa kaksosia.

Imperiumin paluu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leia oli raskaana Thrawnin kampanjan aikana

Thrawnin kampanja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

He suunnittelevat jotakin, Han—tunnen sen. Jotakin isoa; jotakin vaarallista. Mutta en saa mitenkään selvää, mitä se voi olla.
―Leia Han Sololle[lähde]

Leian raskauden aikana Uuden Tasavallan hallitus päätti ottaa käyttöön vanhan Keisarillisen palatsin, johon korkeimmissa asemissa olevat jäsenet majoitettiin. Leia kuitenkin matkusti paljon paikasta toiseen diplomaattisissa tehtävissä ja kahdella tällaisella matkalla, Bimmisaariin ja Bpfasshiin hänet yritettiin siepata. Suuramiraali Thrawn oli määrännyt noghrikommandot sieppaamaan Leian saadakseen langenneen jedikloonin, Joruus C'baothin, auttamaan itseään. Palkkiona avusta Thrawn oli luvannut C'baothille, että tämä saisi koulutettavikseen Luken, Leian ja tämän kaksoset, jotka jedimestari voisi käännyttää Pimeälle Puolelle. Välttääkseen vangitsemisen Leia piiloutui Kashyyykille Chewbaccan ja tämän wookieeystävien suojelukseen, mutta noghrit löysivät hänet silti. Epäonnistunut sieppaus Kashyyykissä johti yhden kommandon vangitsemiseen, jolloin Leia sai tietää muukalaisten olevan kiitollisuudenvelassa hänen isälleen, Darth Vaderille, joka auttoi noghreja vaikeassa tilanteessa kloonisotien aikana. Leia tarjoutui auttamaan Khabarakhiksi itsensä esitellyttä kommandoa, jos tämä veisi hänet kotiplaneetalleen tapaamaan kansansa johtajia. Noghri suostui ja he sopivat tapaavansa kuukautta myöhemmin Endorin kiertoradalla, minkä jälkeen molemmat lähtivät tahoilleen.[15]

Han ei ollut halukas päästämään Leiaa tapaamiseen noghrin kanssa, mutta joutui lopulta antamaan periksi ja antoi Falconin Leian ja tämän mukaan lähteneen Chewbaccan käyttöön. Sovitusti Leia tapasi Khabarakhin Endorissa. Sieltä he suuntasivat yhdessä noghrin kotiplaneetalle, missä kuitenkin odotti ikävä yllätys keisarillisen tähtituhoojan muodossa. Jotta Leia ei joutuisi keisarillisten käsiin Khabarakh piilotti hänet ja hänen seurueensa omaan kotikyläänsä, jossa Leia sai omin silmin todeta planeetalla aiheutuneet ympäristötuhot. Tutkiessaan asiaa Leia sai kuitenkin tietää, että tuho olikin todellisuudessa ollut Imperiumin juoni, jolla noghrit pakotettiin ikuiseen kiitollisuudenvelkaan ja riippuvuussuhteeseen. Tämä suututti noghreja, jotka uskoivat "Lady Vaderiksi" kutsumaansa Leiaa, jonka verenperinnön he saattoivat haistaa ja jonka isää he yhä pitivät pelastajanaan, vaikka tämän palvelema Imperiumi oli pettänyt heitä. Noghrien omalla kielellä Leia sai arvonimen Mal'ary'ush, joka tarkoitti "Pelastajan tytärtä" ja noghrit vannoivat uskollisuutta hänelle ja hänen odottamilleen lapsille.[56]

Leia lapsiensa kanssa

Thrawnia vastaan käydyn sodan aikana Leia synnytti kaksoset, Jainan[57], joka nimettiin Hanin äidin[58] mukaan, ja Jacenin Coruscantissa.[57] Thrawnin hyökätessä piirittämään Coruscantia ympäryssuojalla peitetyillä asteroideilla Leia auttoi järjestämään kenraali Garm Bel Ibliksen johtamaan planeetan puolustusta. Piirityksen aikana yhdessä Bel Ibliksen ja ystävänsä Winterin kanssa Leia onnistui löytämään delta-lähteen, joka oli Thrawnin kampanjan alusta alkaen syöttänyt tietoja keisarillisille. Piirityksen aikana Thrawn lähetti vielä yhden ryhmän kommandoja tavoitteenaan vangita Leia ja vastasyntyneet kaksoset, mutta nämäkin epäonnistuivat yrityksessään. Leia suostutteli myös salakuljettaja Talon Karrden auttamaan Uutta Tasavaltaa ja toimittamaan näille tietoja maksua vastaan. Karrden avulla Leia myös onnistui seuraamaan veljeään, Mara Jadea, Hania ja Landoa Waylandiin, missä he yhdessä kukistivat C'baothin ja tuhosivat keisarin salaisen tukikohdan ja sen kloonausjärjestelmän. Thrawnin kuoltua samoihin aikoihin Bilbringin taistelussa Uuden Tasavallan elämä ja Leian diplomaattiset velvollisuudet alkoivat palata ennalleen.[57]

Palpatinen paluu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jedien etsintä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hämärän planeetta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Waru[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustan laivaston kriisi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Almanian kansannousu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen Corellian kapina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

18 jYt Leia perheineen matkusti kauppatapaamiseen Han Solon kotiplaneetalle Corellialle. Heikkenevän Imperiumin vetäytyessä kauemmas Leia osallistui valtion johtajan ominaisuudessa tapaamiseen, koettaen nostaa Corellian sen aikaisempaan, merkittävään asemaan. Heille kuitenkin selvisi, että Ihmisliigaa johtanut Hanin serkku, Thrackan Sal-Solo ja Sacorrialainen triadi olivat liittoutuneet heitä vastaan aiheuttaakseen kapinan.[59]

Thrackan onnistui vangitsemaan Hanin, jättäen Leian loukkuun Corona Houseen perheen lasten paetessa Falconilla yhdessä Chewbaccan kanssa.[59] Vankeudessa tapaamansa Mara Jaden ja tämän aluksen, Jade's Firen avulla Leia onnistui pakenemaan Seloniaan, missä kaksikko teki suunnitelmia toivoen lasten olevan turvassa jossakin. Paettuaan Corelliasta Leia onnistui Voiman avulla löytämään Hanin planeettojen välisestä avaruudesta ja he matkasivat yhdessä Seloniaan.[60]

Selonialla Leia, Mara ja Han koettivat suostutella selonialaiset avukseen, mutta joutuivat sielläkin vangituiksi vähäksi aikaa. Ilkeilläkseen Hanille Thrackan sammutti yhteyshäirinnän voidakseen näyttää Leialle, miten oli saanut perheen lapset vangeikseen. Tämä kuitenkin suututti selonialaiset ja sai nämä liittymään Solojen avuksi. Yliluola vapautti vankinsa ja samaan aikaan Luke saapui paikalle Calrissianin kanssa. Yhdessä he kaikki ryhtyivät suunnittelemaan toimenpiteitä. Aikuisten suunnitellessa Leian nuorempi poika, Anakin, onnistui keskeyttämään Centerpoint Stationin aiheuttaman tuhon. Kukistettuaan Sal-Solon sekä triadin Leia ja Han pääsivät jälleen yhteen lastensa kanssa Drallilla.[61]

Vaikka Leia oli toiminut kriisin aikana parhaan kykynsä mukaan, senaatissa arvosteltiin sitä, miten pitkälle kapina oli ehtinyt levitä ilman toimenpiteitä. Arvostelu sai monet epäilemään Leian kykyä pitää asemaansa.

Caamas-dokumentin kriisi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

19 jYt Leia oli virkavapaalla valtionjohtajan velvollisuuksistaan ja lomaili Waylandissa lastensa kanssa, kun devaronialainen Lak Jit löysi Tantiss-vuoren jäänteistä tärkeitä datakortteja ja koetti pitää ne itsellään Debblen sopimuksen perusteella. Devaronialainen väitti työskentelevänsä salakuljettaja Talon Karrdelle, mutta ei kuitenkaan tunnistanut tätä jouduttuaan vastakkain väitetyn työnantajansa kanssa, joka oli auttanut Wild Karrdella karkulaisen nappaamisessa. Leian tutkiessa devaronialaisen varastamaa korttia hän sai tietää, että bothalaiset olivat olleet osallisina Caamasin tuhossa. Hän pyysi Karrdea auttamaan devaronialaisen etsimisessä ja suuntasi itse takaisin Coruscantiin kertomaan Uuden tasavallan valtionpäällikkönä hänen lomansa aikana toiminutta Ponc Gavrisomia odotettavissa olevista hankaluuksista. Saadakseen valaistusta asioihin Leia matkusti yhdessä Hanin kanssa Bothawuihin tutkimaan syyllisten bothalaisten henkilöllisyyttä ja bothalaisklaanien taloudellista tilannetta, mutta keisarilliset yllyttäjät aiheuttivat mellakan, minkä seurauksena Leia joutui huonoon valoon Hanin jouduttua epäillyksi mellakan aloittamisesta.[62]

Virkavapaansa aikana Leia myös matkusti yhdessä Hanin kanssa lomalle hiljaiseen Pakrikin aurinkokuntaan. Heidän ollessaan matkalla Pakrik Minoriin Millennium Falconin kimppuun hyökättiin ja he pelastuivat vain Carib Devistin ja tämän klooniveljien avulla. Vastalahjana siitä, etteivät Han ja Leia paljastaisi Thrawnin kymmenen vuotta aikaisemmin jättämän kloonisolun olemassaoloa, nämä lupasivat auttaa Falconin korjaamisessa ja päästää Hanin ja Leian lähtemään. Vähän myöhemmin Elegos A'kla ja slaisseri Ghent saapuivat paikalle kertoen, että amiraali Pellaeon tahtoi neuvotella rauhansopimuksen somimisesta. Viesti oli alkujaan tarkoitettu kenraali Bel Iblikselle, mutta koska Ghent ei ollut onnistunut tavoittamaan tätä, slaisseri oli katsonut parhaaksi puhua asiasta Leian kanssa. Leia, caamasi, Ghent ja Leian noghrihenkivartijat lähtivät Pellaeonin ehdottamaan tapaamispaikkaan A'klan sukkulalla ja ehtivät viime hetkellä tavoittaa amiraalin. Leia onnistui saamaan neuvotteluyhteyden amiraali Pellaeonin kanssa avatuksi, mutta yksin hänellä ei ollut oikeuksia edetä asiassa. Hyvän tahdon eleenä Pellaeon lupasi auttaa Leiaa saamaan haltuunsa kopion Caamas-dokumentista, mutta se vaati Ghentiä matkustamaan yksin Yaga Minoriin.[63]

Leia matkusti tapaamisesta Pellaeonin kanssa suoraan Bothawuihin, missä valtionjohtaja Gavrisom koetti estää planeetan ympärille kertyneitä aluksia käymästä toistensa kimppuun. Leia oli yhdellä ishoreiden aluksista, kun keisarilliset sabotöörit onnistuivat vaurioittamaan Drev'starnia ympäröinyttä suojakilpeä ja ampumaan kaupunkia kaapatulla tykkiasemalla. Keisarillisilla oli myös juoni, jolla he yllyttivät eri puolille asettuneet laivastot käymään toistensa kimppuun. Todellisen taistelun ollessa alkamassa Leia asti Falconissa olleen Hanin huolen tämän jouduttua ympäryssuojalla varustetun tähtituhoojan vangitsemaksi. Leia ryhtyi ohjaamaan ishoreiden alusta uutta uhkaa kohti, mikä raivostutti aluksen kapteenia, joka oli valmis syyttämään Leiaa kapinoinnista aluksella ishorien sotalain perusteella. Presidentti Gavrisom kuitenkin otti aluksen Uuden tasavallan komentoon huonosti tunnetun lain perusteella ja antoi sen jatkaa matkaansa kohti Leian aistimaa uhkaa. Keisarilliset alukset olivat odottaneet voidakseen hyökätä sisäisestä taistelusta selvinneiden Uuden tasavallan alusten kimppuun, mutta joutuivat itse yllätetyiksi, kun Leian käskystä komennon ottanut Lando Calrissian johti koko erimielisen laivaston hyökkäykseen yhteistä vihollista vastaan.[63]

Luken ja Mara Jaden palattua Nirauanista Caamas-dokumentin kanssa ja syylisten bothalaisten jouduttua oikeuteen teoistaan Leia osallistui rauhansopimuksen neuvottelemiseen, mikä päätti galaktisen sisällissodan.[63] Kriisin päätyttyä Leia, Mirax Terrik Horn ja Iella Wessiri Antilles auttoivat Mara Jadea valmistautumaan häihin Luken kanssa. Yhdessä perheensä kanssa Leia osallistui Coruscantissa järjestettyyn tapahtumaan.[64]

Kaikki kolme Leian lapsista opiskelivat enonsa Luke Skywalkerin johdolla jediprakseumissa 22 jYt alkaen ja he puolustivat galaksia yuuzhan vongeja vastaan sodassa. 24 jYt Leia ja kaksoset onnistuivat estämään Diversity Alliancea aiheuttamasta harmeja ihmistenvastaisella toiminnallaan. Leian kauden Uuden tasavallan valtionjohtajana päättyi, kun Borsk Fey'lya tuli hänen tilalleen.

Yuuzhan vongien sota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uusi uhka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pojan kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Apuna sotaponnistuksissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pimeyden pesän kriisi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avunhuuto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Parvien sota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toinen galaktinen sisällissota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiristynyt ilmapiiri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liitto Corellian kanssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pako Corelliasta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Caeduksen vastustaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palojen kerääminen (43 ABY-)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paluu valoon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tehtävä Kesselissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Coruscantin karjamarkkinat ja -näyttley[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Persoonallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Prinsessa Leia.

Nuoruudessaan Leialla oli tulinen asenne ja hän oli luonteeltaan sisukas, vaikkei yhtä paljoa kuin isänsä ja veljensä. Lapsena Leia ei ollut vielä kuten roolissaan Alderaanin prinsessana. Useat, varsinkin hänen perheensä näkivät hänet nuorena usein poikatyttömäisenä ja häntä pidettiin usein rauhallisen kotityttönä prinsessan sijaan. Leian varttuessa hänen todellinen luontonsa tuli ilmi. Leialla oli myös voimakas persoonallisuus ja hän oli hyvin älykäs. Toisin kuin isänsä Anakin Skywalker ja veljensä Luke Skywalker hän ei koskaan rynnännyt suoraan toimintaan ennen ajattelua. Leia vältteli äitinsä tapaan politiikan korruptiota ja sen sijaan keskittyi muiden auttamiseen. Leialla oli myös paljon huumorintajua rennompina hetkinä.

Leia Organa Solon allekirjoitus.

Leiasta ei koskaan tullut herkkää, vaikka hän kasvoikin Alderaanin rauhallisella planeetalla. Leia todisti Galaktisen sisällisodan aikana olevansa kyvykäs johtaja, jota muut tahtoivat seurata. Hänen tulinen luonne ja päättäväisyys vapauden puolesta auttoi Kapinaliittoa pääsemään läpi vakavimmistakin taisteluista. Leia pisti aina työnsä itsensä edelle tehden hänestä täydellisen johtajan Uudelle tasavallalle. Tästä tulikin hänelle taakka kun hänen oli oltava kaukana lapsistaan. Ajan myötä hänen vahva asennoituminen poliittisille asioille heikkeni ja Black Fleet kriisin aikana monet halusivat poistaa Organan valtionpäällikön paikalta. Leian nuorimman pojan, Anakinin kuoltua Leiasta tuli vieläkin rauhallisempi ja hän menetti joitakin luonteenpiirteitä joita hänellä oli nuorempana.

Leialla tunnettiin olevan paljon myötätuntoa ystäviään kohtaan, ja hän meni usein hyvin pitkälle heitä auttaessaan. Tästä syystä Leialla oli vahva suhde poikaansa Jaceniin, jolla oli myös samanlainen mielipide asioista. Tämä suhde kuitenkin murtui kun Jacen vajosi Voiman pimeälle puolelle. Jacenin hyökätessä Kashyyykille Leia ajatteli Jacenin olevan suurin pettymyksistään, sillä Jacen oli kääntynyt täysin erilaiseen näkemykseen kun hänestä oli tullut Darth Caedus.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaanonittomat esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wiki.png
Tutki kaikkia Jedipedian mediatiedostoja tämän artikkelin aiheesta:
Kuvat · Sitaatit
 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Databank title.png Solo, Princess Leia Organa Databankissa (sisältö ei enää käytössä; linkki varmuuskopioon)
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Tähtien sota: Episodi III – Sithin kosto
 3. 3,0 3,1 Star Wars (1977) 90
 4. The New Jedi Order: Force Heretic I: Remnant
 5. Dark Nest I: The Joiner King
 6. Star Wars: Sithin kosto: Kuvitettu opas
 7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 7,5 7,6 7,7 Jedien lapset
 8. Republic 61
 9. 9,0 9,1 9,2 9,3 9,4 Tähtien sota: Episodi VI – Jedin paluu
 10. Databank title.png Shessaun, Silya Databankissa (sisältö ei enää käytössä; linkki varmuuskopioon)
 11. 11,0 11,1 11,2 The Last of the Jedi: Master of Deception
 12. The Last of the Jedi: Reckoning
 13. 13,0 13,1 Kristallitähti
 14. The Complete Star Wars Encyclopedia, Vol. III, s. 96 (”Retrac, Sheltay”)
 15. 15,0 15,1 Imperiumin perillinen
 16. 16,00 16,01 16,02 16,03 16,04 16,05 16,06 16,07 16,08 16,09 16,10 16,11 16,12 16,13 16,14 The Princess Leia Diaries
 17. Star Wars: Revenge of the Sith: The Visual Dictionary
 18. 18,0 18,1 The New Essential Chronology
 19. 19,0 19,1 19,2 19,3 The New Essential Guide to Characters
 20. 20,0 20,1 Star Wars (1977) 30
 21. The Force Unleashed Campaign Guide
 22. 22,0 22,1 22,2 Galaxy Guide 6: Tramp Freighters
 23. Star Wars: The Force Unleashed II (PS3/Xbox 360 databank)
 24. Rebel Force: Hostage
 25. Hämärän planeetta
 26. 26,0 26,1 Star Wars: Empire: A Little Piece of Home
 27. Star Wars: Agent of the Empire 6: Hard Targets, Part 1
 28. The Weapons Master!
 29. Rebel Dawnissa kerrottiin, että "vastuullisuusikä" sekä Alderaanissa että Corelliassa oli 17 vuotta.
 30. 30,0 30,1 First Impressions
 31. 31,0 31,1 31,2 31,3 Star Wars: The Force Unleashed
 32. Databank title.png Antilles, Raymus Databankissa (sisältö ei enää käytössä; linkki varmuuskopioon)
 33. A Guide to the Star Wars Universe, Third Edition (Under Winter)
 34. Star Wars Galaxies
 35. Star Tours: The Adventures Continue
 36. Star Tours: The Adventures Continue (Tokyo Disneyland)
 37. 37,0 37,1 37,2 37,3 Star Wars: Empire: Princess... Warrior
 38. 38,0 38,1 38,2 38,3 38,4 38,5 38,6 38,7 Tähtien sota: Episodi IV - Uusi toivo
 39. X-Wing Marks the Spot
 40. The Keeper's World
 41. Rebel Force: Target
 42. Star Wars: Empire: In the Shadows of Their Fathers
 43. Tilotny Throws a Shape
 44. Allegiance
 45. The New Jedi Order: Traitor's Gambit
 46. Imperial Spy
 47. Splinter of the Mind's Eye
 48. 48,0 48,1 48,2 48,3 48,4 48,5 Tähtien sota: Episodi V - Imperiumin vastaisku
 49. The Truce at Bakura
 50. The Glove of Darth Vader
 51. Zorba The Hutt's Revenge
 52. Queen of the Empire
 53. 53,0 53,1 53,2 The Courtship of Princess Leia
 54. Corphelion Interlude
 55. Tatooine Ghost
 56. Hämärän laivue
 57. 57,0 57,1 57,2 Keisarin käsky
 58. Rutiini
 59. 59,0 59,1 Ambush at Corellia
 60. Assault at Selonia
 61. Showdown at Centerpoint
 62. Specter of the Past
 63. 63,0 63,1 63,2 Vision of the Future
 64. Star Wars: Liitto