Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi kapinallisten aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi Uuden tasavallan aikakaudella.

T-47-ilmakiituri

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 17. huhtikuuta 2024
(Ohjattu sivulta Lumikiituri)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Rebspeeder swenc.jpg
T-47 ilmakiituri
Tuotannolliset tiedot
Valmistaja

Incom Corporation[1]

Malli

T-47 ilmakiituri

Luokka
Tekniset tiedot
Muokatut järjestelmät
 • Aseet
 • Kontrollit
 • Moottorit
Pituus
 • 4.5 metriä[2]
 • Viritettynä: 5.3 metriä[3]
Suurin nopeus
 • 650 km/h[4]
 • Viritetty versio: 1,100 km/h[1]
 • Hyökkäysnopeus: 570 km/h[4]
Moottoriyksiköt
Kilvet

Ei ole

Aseistus

Standardi versio:

Viritetty versio:

Miehistö

Standardi versio:

 • Pilotti (1)
 • Lastinkäsittelijä (1)

Viritetty versio:

Lastikapasiteetti

10 kg[3]

Käyttö
Rooli(t)
 • Tiedustelu
 • Partiointi
 • Ilmahyökkäys
Aikakaudet
Liittoutuma
Olemme nähneet lumikiiturilentäjämme esittävän manöövereitä joka päivä simulaattoreissa, ennen kuin kiiturit lähetettiin kylmään. Mutta emme ole koskaan nähneet täyttä lentuetta lennossa, ja se oli rohkaiseva näky.
Voren Na'al puhuu Hothin taistelusta.[lähde]

Incom Corporationin T-47 ilmakiituri (tai kapinallisten keskuudessa lumikiituri) oli siviilikäyttöinen ilmakiituri, joka nousi suosioon galaktisen sisällissodan aikaan sen armeijakäytöstä Kapinalliiton sotilaiden riveissä.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

T-47n teknisiä tietoja.

T-47 oli ilmakehissä käytettävä kulkuneuvo, joka suunniteltiin teollista lastinkuljetusta varten. Sen ohjaamossa oli istuimet eteenpäin katsovalle lentäjälle ja taaksepäin katsovalle lastinkäsittelijälle. Lastinkäsittelijä käytti magneettista harppuunaa ja vetokaapelia kontrolloidakseen repulsiolennättimellä toimivia lastimoduuleja. [5]

Kapinaliitto käytti viritettyä T-47 kiituria sotimiseen. Sen ohjaamossa oli lentäjä samaan tapaan, mutta lastinkäsittelijän paikalla oli ampuja. Siinä oli eteenpäin osoittamassa kaksoislaserkanuuna, ja takanapäin energiaharppuuna ja nopeatehoinen kevyt sädekanuuna.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

T-47 ilmakiitureita ja kapinallisia Echo tukikohdan hangaarissa.

T-47 ilmakiiturin viritti sotilaalliseen partiointi ja tiedustelukäyttöön Kapinaliitto, jota alettiin kutsua lumikiituriksi, erityisesti sen tärkeän osanoton jälkeen Echo-tukikohdalla Hothin taistelussa.

Kapinaliitto oli käyttänyt T-47 ilmakiitureita tiedusteluun Dantooinella ja muilla planeetoilla. Kun kapinalliset muuttivat Hothille, ilmakiituriin tuli tehdä paljon virityksiä jotta se kestäisi kylmissä oloissa. Lämmittimet lisättiin lähelle ohjausyksikköä, ja jäätymisenestolaitteet lisättiin estämään kontrollien jäätymistä. Kapinallisteknikot ottivat myös Y-siipisestä osia, mukaanlukien panssarilevyjä, kontrolliosia sekä uudelleenasettivat ohjaamon moduuleja.

Kapinalliset aseistivat aluksen kaksinkertaisella laserkanuunalla ja muuttivat lastinkäsittelijän ampujaksi. Tietokoneelliset kohdistusjärjestelmät ja monitorit olivat ampujan käytettävissä, jotta tämä hallitsisi laseraseita ja harppuunatykkiä. Lentäjä kuitenkin voi tarpeen vaatiessa ottaa aseet haltuunsa. Kun kiiturissa oli suojakentät, panssarointilevyt lisättiin runkoon. Edistynyt voimakeskus ja repulsiolennätinmoottorit asennettiin kompensoimaan lisättyjen aseiden ja panssaroinnin painoa. Sen pieni koko, ohjattavuus ja nopeus antoivat sille mahdollisuuden jopa väistellä vihollisen sädeammuksia.

T-47 tulittaa AT-AT talsijaa.

Kylmien olosuhteiden lisäksi Kapinaliittolaiset sotilasjoukot virittivät T-47 kiitureita eri ilmastoihin. Suokiituri versioon kuului suovarustus ja vesitiivis runko. Hiekkakiituri oli varustettu edistyneimmillä filttereillä, jotka pitäisivät hiekan poissa, moottorinjäähdytinyksiköillä ja pitkän säteen yhteyden hiekkamyrskyjen navigoimiseen. Taivaskiiturilla oli paineistettu ohjaamo ja paljon voimakkaammat repulsiolennättimet suuremmille korkeuksille, ja sitä käytettiin muunmuassa partiointii kapinallistukikohdalla Arbralla.

Kapinallisten T-47 oli myös sopiva kapinallisten taktiikoihin, kuten hyökkäyskaava betaan ja hyökkäyskaava deltaan.

Hothin taistelun aikana vuonna 3 jYt lumikiiturit viivyttivät edistyneiden Imperiumin jääjoukkoja etenemästä Echo-tukikohdalla, joten kapinallisilla olisi enemmän aikaa evakuoida. Kun kapinalliset huomasivat lumikiiturin sädekanuunoiden olevan voimattomia Imperiumin panssaroituja AT-AT -talsijoita vastaan, he käyttivät vetokaapeleita sitoen yhteen AT-ATn neljä jalkaa, aiheuttaen ainakin yhden talsijan kaatumisen ja tuhoutumisen. Huolimatta tästä osallisesta onnistumisesta monet—jollei suurin osa—kiitureista, jotka ottivat osaa taisteluun, joko tuhoutuivat tai pahasti vahingoittuivat.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

T-47 ilmakiituri.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]