Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.

Mon Calamarin vastarintaliike

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 20. huhtikuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun


Mon Calamarin vastarintaliike oli Galaktista Imperiumia vastustanut ryhmittymä. Vastarintaliikkeen johtaja oli Ackbar, joka oli Mon Calamarin neuvoston yksi merkittävimmistä jäsenistä Mon Calamarilla Uuden järjestyksen alkuaikoina. Myöhemmin vastarintaliikkeestä tuli yksi Kapinaliiton ratkaisevimpia ryhmittymiä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perustaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vain kuukausia Galaktisen Imperiumin Uuden järjestyksen perustamisen jälkeen keisarilliset joukot alkoivat alistaa merkittävimpiä ei-ihmisten hallitsemia maailmoita. Ensimmäinen valloitettu maailma oli Kashyyyk, joka joutui alistetuksi heti Kloonisotien jälkimainingeissa. Imperiumille Mon Calamari oli ihanteellinen kohde, sillä se oli teknologisesti edistynyt, siellä sijaitsivat suuret alustelakat ja planeetan luonnonvarat olivat rikkaat. Suunnitelmaa tuki lisäksi Imperiumin halu muuttaa planeetan alkuperäisalukkaat mon calamarit ja kvarrenit orjatyövoimaksi. Imperiumin hallitus toivoi maailman ja telakoiden hallitsemisen auttavan sotilasvoimiaan heikentämään Tionin ryppään valtaa ja lopettavan kaiken Imperiumin vastustuksen Perlemianin kaupparangan loppupäässä.

Mon calamarien epäonnistuttua yrityksessään neuvotella rauhansopimus Imperiumin kanssa ryhmä tyytymättömiä kvarreneita laski planeetan suojakentät, kun Imperiumin laivasto saapui. Yllätetty planeetta joutui keisarillisten hallintaan. Sekä alkuperäiset mon calit että kvarrenit laitettiin pakkotyöhön kasvattamaan ennestää Imperiumin sotakoneistoa.

Varhainen vastarinta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aluksi mon calamarien vastustus Imperiumia kohtaan oli verraten passiivista. Lähes kahden vuosikymmenen ajan mon calamarit ja kvarrenit sabotoivat varusteita, järjestivät tuotannon seisokkeja ja osallistuivat protesteihin. Mon calamarilaivaston upseeri Ackbar, joka oli myös Mon Calamarin neuvoston jäsen, kylvi ensimmäiset siemenet avoimeen vastarintaan, mutta hänet vangittiin ja hän joutui suurmoffi Wilhuff Tarkinin henkilökohtaiseksi orjaksi.

Imperiumin ensimmäinen vastaus oli aloittaa jättimäinen propagandakampanja, johon kuului esimerkiksi lajitieteilijä Obo Rinin julkaisu, jossa hän väitti "keisarillisten tutkimusmatkaajien" löytäneen planeetan. Näiden toimien oli tarkoitus vähätellä maailman satoja vuosia kestänyttä yhteyttä Vanhaan tasavaltaan. Kun mon calit ja kvarrenit vain jatkoivat vastarintaansa, Imperiumi päätti kokeilla aggressiivisempaa vastausta kapianan tukahduttamiseen. Calamarin sektoriin sijoitettu keisarillinen laivasto pommitti planeettaa kiertoradalta tuhoten kolme kelluvaa kaupunkia.

Kansannousu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sen sijaan, että olisi lopettanut vastarinnan pommitukset saivat alkuperäisasukkaat nousemaan avoimeen kapinaan. Seuraten Ackbarin ja muiden merkittävimpien vastarintajohtajien tekemiä suunnitelmia mon calamarit ja kvarrenit luopuivat keskinäisistä kiistoistaan yhdistyäkseen taisteluun Imperiumia vastaan. Aluksi heillä oli aseina käytössään vain keittiövälineitä ja työkaluja, mutta pian valtauksen aikana kootut asekätköt otettiin käyttöön. Imperiumin aluksia, jotka olivat telakoilla, sabotoitiin, minkä lisäksi kätketyt alustelakat Mon Calamarin aurinkokunnassa ja planeetan merien pinnan alla ryhtyivät tuottamaan taistelukäyttöön sopivia avaruusaluksia. Mon calamarikaapparit häiritsivät sektorin kautta kulkeneita keisarillisia kuljetussaattueita. Nähdessään pahenevat tappiot ja laajenevan kapinan Imperiumi vetäytyi lopulta koko sektorista.

Jälkipuinti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mon calamarien ja kvarrenien voitto Imperiumista antoi lisää uskoa ja voimaa muille maailmoille, jotka vastustivat Imperiumia. Muutamia vuosia ennen Yavinin taistelua Kapinaliiton johtaja Mon Mothma neuvotteli sopimuksen planeetan kanssa, mikä antoi Kapinaliitolle mahdollisuuden hyötyä telakoista. Mon Calamari ei kuitenkaan virallisesti liittynyt Kapinaliittoon, sillä Calamarin neuvosto pelkäsi kvarrenien raivostuvan liittoutumisesta ihmiskapinallisten kanssa. Monet mon calamarien alukset ja niiden miehistöt kuitenkin liittyivät Kapinaliiton palvelukseen. Kapinaliiton laivaston aluksia levitettiin sektorille sitä suojelemaan ja kuuluisasta Ackbarista tuli Kapinaliiton korkeimman johdon epävirallinen jäsen.

Kapinaliiton sielu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kapinalliiton saavutettua tärkeän voiton Yavinissa Calamarin neuvosto päätti liittyä kokonaan Kapinaliittoon ja siitä tuli yksi harvoista avoimesti Kapinaliittoa tukeneista maailmoista koko galaksissa. Ackbar nousi amiraalin asemaan ja hänestä tuli koko laivaston ylikomentaja. Mon Calamarin suuret tähtiristeilijät ja tutkimusalukset muutettiin sodankäyntiin soveltuviksi ja niistä tuli koko laivaston selkäranka. Mon calejen erityinen omistautuminen Kapinaliiton ihanteille antoi heille lempinimen "Kapinaliiton sielu".

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]