Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi kapinallisten aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi Uuden tasavallan aikakaudella.

Mon Mothma

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 19. kesäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
Tämä artikkeli kertoo Galaktisen Tasavallan senaattorista. Saatat olla etsimässä Mon Mothma tähtialusta.
Monmothma.jpg
Mon Mothma
Elämäkerralliset tiedot
Kotiplaneetta

Chandrila[1]

Syntynyt

48 eYt[1]

Kuollut

24 jYt[1] (ikä 72)

Ruumiilliset tiedot
Laji

Ihminen[1]

Sukupuoli

Nainen[1]

Pituus

1.5 metriä[1]

Hiusten väri

Ruskeat[1]

Silmien väri

Siniset[1]

Kronologiset ja poliittiset tiedot
Aikakaudet
Liittoutuma(t)

Galaktinen Tasavalta

Emme ole separatisteja, jotka yrittävät paeta tasavaltaa. Olemme lojalisteja, jotka yrittävät edistää demokratiaa Tasavallassa.
―Mon Mothma[lähde]

Mon Mothma oli chandrilalainen senaattori ja yksi galaksin tärkeimmistä poliittisista henkilöistä Galaktisen Tasavallan viimeisinä päivinä. Hän oli myös yksi Tasavallan palauttajien liiton perustajia ja uuden uasavallan johtajista. Hän uskoi vahvasti, että demokratia säilyisi galaksissa vielä tuhansia vuosia. Hänestä tuli 21-vuotiaana Chandrilan senaattori.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lojalistikomitean jäsen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mon Mothma ja Bail Organa noin vuonna 15 BBY.

Tasavallan ja demokratian uskollisena kannattajana Mon Mothmasta tuli Alderaanin Bail Organan ja Naboon Padmé Amidalan ohella lojalistikomitean huomattavimpia jäseniä. Kloonisodan loppuvaiheissa hän esitti hänelle muiden lojalistikomitean jäsenten kanssa 2000:n vetoomuksen, jossa pyydettiin Palpatinea luovuttamaan valta takaisin senaatille. Imperiumin noustua Mothma alkoi vastustaa keisarillisen hallituksen harjoittamaa tyranniaa, ja muodosti Bail Organan ja Garm Bel Iblisin kanssa Kapinaliiton. Hän pysyi Imperiumin senaatissa vielä Imperiumin alkuaikoina kunnes keisarin pahuus kukisti hänet ja hän perusti Kapinaliiton palauttamaan demokratian.

Galaktinen sisällissota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koko galaktisen sisällissodan aikana Mothma toimi Kapinaliiton keulakuvana, ja Organan kuoltua Alderaanin tuhossa hänestä tuli kapinallisten johtaja. Endorin taistelun ja keisari Palpatinen kuoltua Mothma perusti Uuden tasavallan, ja hänet valittiin sen ensimmäiseksi valtiopäälliköksi. Kuusi vuotta Endorin taistelun jälkeen Mothma kutsui Carida-planeetan suurlähettilään Furganin vierailulle Coruscantiin. Vierailun aikana imperiumille fanaattisen uskollinen Furgan heitti Mothman kasvoille juomaa ja poistui paikalta. Juoma sisälsi nanokoneita, jotka hitaasti heikensivät hänen terveydentilaansa ja lopulta tappoivat hänet hyvin tuskallisella tavalla. Jediritari Cilghal onnistui Voiman avulla tuhoamaan nanokoneet, mutta Mothma ei ikinä toipunut täydellisesti. Hän nimitti Leia Organa Solon tasavallan uudeksi Valtiopäälliköksi ja vetäytyi asumaan Chandrilaan. Mon Mothma kuoli pian tämän jälkeen vanhuuteen.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]