Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi kapinallisten aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi Uuden tasavallan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi uuden jediritarikunnan aikakaudella.

Mos Eisley

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 20. toukokuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 

Mos Eisley, aikaisemmin vain Eisley, oli suurehko avaruussatama Tatooinella. Se oli planeetan suurin asutuskeskus ja yleisesti sitä haukuttiin "galaksin kainalokuopaksi".

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mos Eisley oli laaksossa Jundlandin autiomaan kaakkoispuolella[1] suunnilleen 80 kilometrin päässä Anchorheadista lähellä Jabba the Huttin aavikkopalatsia.

Kauempaa katsottuna avaruussatama näytti olevan sekalaisesti koottu kasa heikkolaatuista durakriittiä, kiveä ja plastoidi rakenteita, jotka levittäytyivät energian- ja vedenjakelukeskuksen ympärille. Kaupungilla ei ollut yhtä päälaskeutumisalustaa vaan 362 erillistä hangaaria. Imperiumin määräyksestä kaikkiin hangaareihin asennettiin aikalukitusjärjestelmä.[1] Laittomasti parkkeeratut alukset olivat jokapäiväinen näky. 0 jYt keisarilliset TIE pommittajat ja Viper luotaindroidit hyökkäsivät kaupunkiin.

Todellisuudessa kaupunki oli suurempi kuin miltä se näytti, sillä suuri osa siitä oli kaivettu maan alle. Kaupungin väkiluku oli kaikkiaan neljästäkymmenestä kuuteenkymmeneen tuhanteen vuodenajasta riippuen.

Mos Eisley oli jakaantunut "Uuteen" ja "Vanhaan kaupunginosaan". Vanha kaupunginosa oli alkujaan rakennettu rattaan muotoiseksi, jonka keskellä oli vilkas kauppapaikka.[1] Jabba the Huttilla oli myös asuinpaikkansa kaupungissa, joka tunnettiin Desilijicin rakennuksena, koska hänen oli hankalaa hoitaa liikeasioita aavikkopalatsistaan. Uusi kaupunginosa oli turistimyönteisempi, vaikka sielläkin esiintyi runsaasti rikollisuutta. Chalmunin kantiina toimi uuden kaupunginosan tapahtumien keskuksena.[1] Molemmilla kaupunginosilla oli myös omat naapurustonsa, kuten väkivaltainen Tar Massin alue.

Galaktisen sisällissodan aikana Imperiumi perusti pienen varuskunnan Mos Eisleyyn, mutta sillä ei ollut suurtakaan vaikutusta kaupungin huimiin rikostilastoihin. Tukikohta oli lähellä kanttiinaa ja keisarilliset yksinkertaisesti valtasivat naapuritaloja, jos katsoivat tarvitsevansa lisää tilaa.[1] Pitääkseen yllä tasaista avaruusmatkaajien virtaa Mos Eisleyssä oli paljon hotelleja, kasinoita ja kanttiinoita.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mos Eisley rakennettiin alunperinkin kaupankäyntiä varten. Se perustettiin läheisen, kalliimman, Anchorheadin korvikkeeksi. Lähelle pudonneen Docager Queenin alkuperäiset hengissä selvinneet olivat aikaisemmin nimittäneet paikkaa vain "Eisleyksi". Myöhemmin se nimettiin uudelleen muistuttamaan muiden kaupunkien nimiä, kuten Mos Espaa ja Mos Gamosia. Samat siirtolaiset myöhemmin perustivat planeetan pääkaupungin Bestinen.

Kaupungin huhuttiin olevan hämärämiesten ja laittomien liiketoimien keskus, erityisesti salakuljetettujen mausteiden ja laittomien aseiden. Paikalla ei koskaan ollut riittävästi tullimiehiä pitämässä rikollisuutta aisoissa ja silloinkin, kun rikollisia saatiin kiinni nämä onnistuivat helposti lahjomaan virkamiehet vapauttamaan heidät.[1]

Koska Tatooine oli luonnostaan aavikkoplaneetta siellä oli parhaimmillaankin vain vähän vettä ja lähes olematon viemäröinti. Jotta vesi saatiin puhdistettua mahdollisimman nopeasti käyttöön valittiin Bunkurdin reklamaatiojärjestelmä, joka ikäväkyllä oli herkkä vuodoille, jotka aiheuttivat Bunkurdin viemärisairautta.

Galaktisen sisällissodan aikana suurmoffi Wilhuff Tarkin otti tämä "paheiden pesän" kohteekseen saatuaan keisari Palpatinelta määräyksen kontrolloida Ulkokehän alueita vähän ennen Yavinin taistelua. Hän aloitti operaationsa kaupungin laidoilta pitäen paikkaa ihanteellisena toimintojen keskuksena. Keisarillisten huonoksi onneksi Kapinaliitolla oli oma asemapaikkansa läheisessä Anchorheadissa, josta nämä kerääntyivät estämään keisarillisia, minkä seurauksena käytiin Tatooinen ensimmäinen taistelu.

Vaikka Imperiumi voitti aavikolla käydyn taistelun, heidän joukkonsa kärsi vakavasta mieshukasta, minkä seurauksena heidän näkyvyytensä Mos Eisleyssä heikkeni. Tämä karahti keisarillisten nilkkaan, sillä R2-D2 ja C-3PO onnistuivat livahtamaan tavallisesti tehokkaan turvajoukon sormien lävitse. Kapinalliset saatiin lopulta ajettua Mos Eisleystä taistelun myöhemmässä vaiheessa.

Kuuluisa Chalmunin kanttiina esitti tärkeätä roolia galaksin tapahtumissa, sillä juuri siellä Luke Skywalker ja Obi-Wan Kenobi tapasivat Han Solon ja Chewbaccan matkallaan Alderaanille toimittamaan ensimmäisen Kuolemantähden piirustuksia kapinallisille. Samaan aikaan keisarilliset etsivät turhaan droideja kaupungista tavoitteenaan saada haltuunsa kadonneet piirustukset.

Kulissien takana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"Mos Eisleyn" kuvauksissa käytetyt paikat ovat suurimmalta osaltaan Djerbassa, Tunisiassa, minkä lisäksi esittelykohtauksessa käytettiin Kuolemanlaaksossa sijaitsevaa Dante's Viewiä.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaanonittomat esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]