Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.

Notluwiski Papanoida

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 23. toukokuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
Baron Papanoida.jpg
Notluwiski Papanoida
Elämäkerralliset tiedot
Kotiplaneetta

Pantora[1]

Ruumiilliset tiedot
Laji

Pantoralainen[1]

Sukupuoli

Mies[1]

Pituus

1,77 metriä[2]

Paino

81 kilogrammaa[3]

Hiusten väri

Siniset

Silmien väri

Mustat

Ihon väri

Vaaleansininen

Kronologiset ja poliittiset tiedot
Aikakaudet

Imperiumin nousun aikakausi

Liittoutuma(t)
Isäni on vaikutusvaltainen mies. Jos satutat minua tai siskoani, kuolet!
Che Amanwe Papanoida Greedolle[lähde]

Paroni Notluwiski Papanoida oli pantoralainen valtiomies ja näytelmäkirjailija[1], joka eli Galaktisen Tasavallan viimeisinä vuosikymmeninä. Hän oli Chi Chon seuraaja Pantoran kansankokouksen puhemiehenä kloonisotien aikana.[2] Paroni Papanoida, Tasavallan senaattori Chi Eekwayn isä, oli vaikutusvaltainen henkilö Coruscantin asioissa sekä tunnettu tiedustelutiedon tarjoaja, Palpatinen vastustaja sekä performanssitaiteiden rakastaja—hän oli tuttu näky hienommissa auditorioissa sekä holoviihdetapahtumapaikoilla, mukaan lukien Uscrun viihdealueella sijaitsevassa Galaksien oopperatalossa.[1]

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puhemies Papanoida työskentelemässä toimistossaan Pantoralla

Papanoida oli useiden lasten, mukaanlukien Ionin, Che Amanwen, ja Chi Eekwayn isä. Papanoida oli kerran nöyrä näytelmäkirjailija kotiplaneetallaan Pantoralla, ja hänellä oli useita menestysteoksia, jotka menestyivät äärettömän hyvin hänen kansansa parissa. Hänen näytelmiensä suosio auttoi rahoittamaan Papanoidan kasvavaa viihdeimperiumia ja Papanoidasta itsestään tuli vaikutusvaltainen kauppakiltaparoni. Hän piti suuren osan menneisyydestään hämärän peitossa, joten ei ole tiedossa, miten paroni Papanoida onnistui kasvattamaan tiedusteluverkon, joka joidenkin mukaan veti vertoja jopa kuuluisalle bothanilaisten vakoiluverkolle. Hän vietti jonkin aikaa wroonialaisen holodraamateollisuuden parissa ja sinä aikana hän hankki ja kunnosti Rainhawk-luokan kulkuneuvon Falfan.[4]

Puhemies Chi Chon kuoltua selkkauksessa Orto Plutonian jääkuussa, Papanoida nimitettiin uudeksi puhemieheksi. Kun Kauppaliitto asetti Pantoran kauppasaartoon, julkinen levottomuus uhkasi pakottaan kuun eroamaan Tasavallasta ja liittymään separatisteihin, jotka tarjoasivat apuaan. Papanoida luotti senaattori Riyo Chuchiin, että tämä pyytäisi Senaatin apua kauppasaarron päättämiseen. Kuitenkin Kauppaliitto siepatutti hänen kaksi tytärtään saadakseen neuvotteluedun. Papanoida saattoi olettaa, että hänen tyttärensä olivat Pantoraa saartamassa olevan taistelualuksen kyydissä, joten hän lähetti Chuchin ja jedi-padawan Ahsoka Tanon sinne mukamas diplomatian nimessä samalla kun hän ja hänen poikansa Ion tekivät omia tutkimuksiaan. Vaikkakin Coruscantin turvallisuusjoukot eivät onnistuneet löytämään minkäänlaisia vihjeitä hänen asunnostaan, Papanoida huomasi, että yksi hänen idoleistaan oli väärässä paikassa ja vereen tahrattuna. Tutkittuaan verta hän sai selville sen kuuluvan rodialaiselle palkkionmetsästäjälle nimeltä Greedo.

Papanoida taistelee Tatooinessa hänen tytärtään panttivankina pitävää roistoa vastaan

Pantoralaiset matkasivat Greedon työnantajan, Jabba Desilijic Tiuren, palatsiin Tatooinella. Papanoida onnistui houkuttelemaan rodialaisen esiin yksinkertaisesti kertomalla twi'lek-naiselle, että he etsivät häntä. Kuten odotettua, Greedo tuli pantoralaisten luo ja yritti hankkiutua heistä eroon, mutta Papanoida veti esiin veitsen ja piti sitä Greedon kurkulla. Asia tuotiin Jabban eteen, jonka Papanoida onnistui ylipuhumaan auttamaan heitä vertaamaalla Greedon verta Coruscantista löytämäänsä näytteeseen. Vain hetki sen jälkeen, kun Jabba oli sen sallinut, Greedo möläytti, että Chi Eekway oli hänen vankinaan Mos Eisleyssa. Pantoralaiset pakottivat Greedon johtamaan heidät kapakkaan, missä Eekwaytä pidettiin vankina. Jännitys kuitenkin tiivistyi, kun Greedon gotal-pari ryhtyi kyseenalaistamaan häntä. Rodialainen petti pantoralaiset ja pakeni kapakasta, koska kaikki vakioasiakkaat ryhtyivät tulittamaan heitä. Pantoralaisten onnistui tappaa kaikki hyökkääjät; Eekway jopa pelasti isänsä hengen ampumalla gotalin tämän yrittäessä tappaa Papanoida, kun hän oli kääntänyt selkänsä. Pantoralaiset palasivat Coruscantiin Chuchin ja Tanon pelastaessa Che Amanwen taistelualukselta. Koska Kauppaliitolta puuttui neuvotteluvaltti, heidän oli pakko lopettaa Pantoran saarto.

Kloonisotien aikaan Papanoida kävi usein Galaksien oopperatalossa; hänen rakkautensa esittävään taiteeseen oli harvoja hänen elämänsä puolia, joita hän ei piilotellut. Papanoida oli paikalla Squid Lake -esityksessä Coruscantin taistelun jälkeen, johon ylikansleri Palpatine myös osallistui. Papanoida oli suorapuheinen Palpatinen kritisoija, vaikkakin hän ei välittänyt ryhtyä minkäänlaisiin julkisiin poliittisiin toimiin kansleria vastaan, kuten esimerkiksi 2000:n delegaatio. Papanoida sen sijaan luotti tiedon välittämiseen senaattoreille, joilla oli omatunto, mukaan lukien hänen nuori tyttärensä Chi Eekway, joka oli Wroonan edustaja.

Paroni Papanoida juttelee Chi Eekwayn kanssa kansleri Palpatinen yksityisaition ulkopuolella Galaksien oopperatalossa.

Paroni Papanoida palveli Galaktista Tasavaltaa tiedusteluagenttina, vaikkakin jotkin epäilivät hänen todellista liittoutumaansa – huhuttiin, että hän olisi kaksoisagentti ja lojaali vain itselleen. Tämä saattaa selittää sen, miksi hän kertoi Jedineuvostolle, että Utapaulla ei ollut separatisteja: väite, jonka jedimestari Obi-Wan Kenobi myöhemmin totesi vääräksi löydettyään kenraali Grievousin päämajan Pau Citystä. Papanoida ei ottanut kantaa siihen, oliko tämä todella virhe vaiko tarkoituksenmukainen laiminlyönti, mikä oli omiaan lisäämään hänen epäluottavaa mainettaan.

Palpatinen kritisoinnin maltillisuuden tähden N. Papanoida onnistui säilyttämään asemansa Tasavallan muuttuessa ensimmäiseksi Galaktiseksi Imperiumiksi.

Kulissien takaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paroni Papanoidaa esitti Tähtien sodan luoja George Lucas Tähtien sota: Episodi III – Sithin kostossa. Hänen seurassaan oli Lucasin tytär Katie Lucas, joka esitti Chi Eekway Papanoidaa. Tämä oli Lucasin ainoa esiintyminen missään Tähtien sota -elokuvassa. Papanoida esiintyi myöhemmin Star Wars: Clone Wars -sarjan jaksossa "Likaista peliä"; hahmon ääninäyttelijänä toimi Corey Burton, jonka äänisuoritus perustui Orson Wellesin Harry Limeen elokuvasta "The Third Man".[5]

Ei ole määritelty, mitä kirjain "N" tarkoittaa, mutta George Lucasin aiempi nimi tälle hahmolle oli Paroni Notluwiski, ennen kuin se muuttui muotoon Paroni Papanoida. Voi olettaa, että N-alkukirjan on lyhenne nimestä Notluwiski;[1] kuitenkin se virallistettiin vasta The Official Star Wars Fact File 32:ssa.

Paroni Papanoida -toimintahahmon kävelykepin pää on Kuolemantähden muotoinen.

Papanoidaa kuvailtiin alkujaan wroonialaiseksi hänen tietopankkimerkinnässään virallisella Tähtien sota -verkkosivustolla.[6] Hänen lajinsa muutettiin myöhemmin pantoralaiseksi, kun kyseinen laji luotiin Clone Wars -televisiosarjan jaksoa "Tunkeilijat" varten.[1]

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]