Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.

Nute Gunray

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 22. heinäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
TPM-CGYoda.jpg

Mestari Qui-Gon, vielä muuta sanottavaa onko teillä?

Tämä artikkeli, tai osa siitä, vaatii laajennusta.

Lisätietoa saatat löytää artikkelin keskustelusivulta. Kun olet mielestäsi laajentanut artikkelia tarpeeksi, voit poistaa tämän mallineen.

[+/–]
Gunray.jpg
Nute Gunray
Elämäkerralliset tiedot
Kotiplaneetta

Neimoidia[1]

Kuollut

19 eYt, Mustafar[2]

Ruumiilliset tiedot
Laji

Neimoidialainen[1]

Sukupuoli

Mies[3]

Pituus

1,91 metriä[1]

Hiusten väri

Ei ole[1]

Silmien väri

[3]

Kronologiset ja poliittiset tiedot
Aikakaudet

Imperiumin nousun aikakausi[3]

Liittoutuma(t)
Suunnitelma on mennyt kuten halusitte, herrani.
―Nute Gunray Darth Sidiousille[lähde]

Nute Gunray (k. 19 eYt) oli neimoidialainen liikemies. Gunray tunnetaan parhaiten Kauppaliiton johtajana ja Separatistineuvoston jäsenenä. Gunray kohosi Kauppaliiton johtoportaaseen 34-33 eYt tehdessään ratkaisevia sopimuksia Kauppaliiton eduksi. Järjestön absoluuttisen johdon hän sai vuoden 33 BBY lopulla, kun muut johtokunnan jäsenet murhattiin.

32 eYt Gunray aloitti Kauppaliiton uuden piraattien varalle kehitetyn droidiarmeijan voimin Naboon invaasion ja miehityksen tuoreen liittolaisensa sithlordi Darth Sidiousin käskystä. Invaasio kuitenkin lopulta epäonnistui ja Gunray menetti arvovaltaansa. Kloonisodissa Gunray toimi separatistien neuvoston jäsenenä ja luovutti Kauppaliiton joukot separatistien käyttöön. 19 eYt Darth Vader surmasi Gunrayn kloonisotien päätyttyä.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uran alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gunray alkoi työskennellä Kauppaliitolle suhteellisen nuorella iällä, kunnon työhön hän pääsi vuoden 35 eYt paikkeilla. Gunray ei saavuttanut huomattavaa asemaa vanhassa kauppajärjestössä kuin vasta neuvoteltuaan Kauppaliitolle erittäin edullisen kauppasopimuksen 34 BBY. Tämän jälkeen hänen onnistui laskea Kauppaliiton veroja ja neuvotella lisää hyödyllisiä, joskin sisällöltään nykyään tuntemattomia sopimuksia. 33 eYt Gunray nimitettiin Kauppaliiton johtokunnan jäseneksi.

Johtokunnassa ja Eriadun kauppakokous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gunray saavutti aseman Kauppaliiton johtokunnassa sithlordi Darth Sidiousin avulla. Gunray tutustui Sidiousien pian menestyksensä lähdettyä käyntiin. Sidiousin ohjeiden ja salaisen arvovallan avulla Gunray saavutti lisää tärkeitä voittoja, jotka takasivat hänelle paikan Kauppaliiton johtokunnassa.

Kun Gunray oli saavuttanut johtokuntapaikan, hänen työpanoksensa heikkeni selvästi. Hän otti silti yhä kantaa tärkeisiin Liittoa koskeviin asioihin. Tärkein tällaisista asioista oli Tasavallan Kauppaliitolle suunnittelema vapaakauppareittien verotus, jota kukaan Liiton johtoportaasta ei voinut hyväksyä.

Kun Kauppaliiton edustajat puivat asiaa senaatissa, Gunrayn liittolainen Sidious lupasi järjestää asian Liiton eduksi, mikäli Gunray toimisi juuri hänen ohjeidensa mukaisesti. Sidious järjesti oikealla persoonallaan Palpatinella asian käsiteltäväksi erilliseen kokoukseen sen komiteaan vetämisen sijasta. Kokouspaikaksi valittiin yksimielisesti Eriadu. Tässä vaiheessa Sidious myös paljasti Gunraylle aikovansa taata tälle täydellisen johtoaseman Kauppaliitossa.

Eriadun kauppakokouksessa Kauppaliiton johtajille oli luvattu kuusi turvadroidia. Sidious oli kuitenkin lisännyt joukon jatkeeksi itse ohjelmoimansa seitsemännen droidin, jonka oli tarkoitus murhata kaikki johtokunnan jäsenet, jotka aitiossaan istuisivat. Gunrayn kuoleman välttämiseksi Sidious järjesti Gunraylle nimettömän sähkeen, jonka mukaan hänen avaruusaluksensa kanssa oli ilmennyt ongelmia. Gunray lakeijoineen joutui poistumaan aitiosta selvittämään asiaa. Heidän poissa ollessaan kaikki turvadroidit avasivat tulen isäntiään vasten surmaten heistä kaikki.

Varakuningas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gunraylle päätettiin muiden johtajien puutteessa myöntää Kauppaliiton täydellinen johtoasema. Hänet nimettiin varakuninkaaksi vuoden 33 eYt lopulla.

Sidious oli suunnitellut Kauppaliitolle rakennettavaksi suurta droidiarmeijaa. Gunray oli tehnyt jo johtokunta-aikoinaan esityksen pienimuotoisten puolustusvoimien järjestämisestä, mutta vasta nyt hän saattoi vakavasti suunnitella suurarmeijan perustamista.

Päädyttiin rakentamaan satoja tuhansia taistelukelpoisia droideja. Niiden ohjauskeskuksesti päätettiin rakentaa suuri avaruusasema, josta droidit saivat kaikki komentosignaalinsa. Kyseinen ajatus miellytti Gunrayta paitsi piraatteihin tepsivänä puolustuskeinona, keinona suorittaa mahdollisia pieniä hyökkäyksiä tai saartoja pieniä planeettoja kohtaan. Myös senaatti saatiin suostumaan armeijan luomiseksi.

Naboon saarto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uuden armeijan turvin Gunray antoi alkuvuodesta 32 eYt käskyn piirittää Naboon planeetta ja estää kaikki liikenne planeetalle tai sieltä pois. Darth Sidious oli neuvonut Gunrayta tekemään näin ja luvannut ettei senaatti puuttuisi asiaan byrokraattien poliittisen kädenväännön vuoksi. Senaatissa alkoi välittömästi kiistely tapahtuneesta ja siitä, mitä asialle tulisi tehdä. Gunray sai huomata Sidiousin olleen oikeassa: kestäisi ikuisuus, ennen kuin senaatti pääsisi yksimielisyyteen asiasta. Gunray ei ollut koskaan selvillä saarron motiiveista, mutta piti sitä Sidiousille mieleisenä Kauppaliiton sotilasmahdin vakiinnuttajana. Gunray ei saanut ikinä tietää saarron olleen vain viimeinen vaihe Palpatinen saattamisessa ylikansleriksi.lähde?

Muutaman viikon kuluttua Sidious käski Gunrayta laskemaan joukot Naboon pinnalle. Gunray kummasteli käskyä, sillä se olisi jo lainvastaista. Hän päätti kuitenkin toimia. Jo tunnin sisään käskyn antamisesta sadattuhannet taisteludroidit laskettiin Naboon pinnalle miehittämään rauhankansan planeetta. Miehitys tapahtui nopeasti, sillä nabooilla ei ollut aseita. Suuri osa asukkaista ja vastarintaa tehneistä vietiin vankileireille.lähde? Kun planeetta oli vallattu, jedit ilmestyivät kuvioihin. Tasavallan ylikansleri Finis Valorum oli salaisesti lähettänyt kaksi jediritaria, Qui-Gon Jinnin ja Obi-Wan Kenobin neuvottelemaan Gunrayn kanssa. Varakuninkaan saadessa tietää, että lähettiläät olivat jedejä, hän otti yhteyttä Sidiousien, joka antoi käskyn tappaa heidät. Varakuningas lähetti droidipartion varmistamaan että jedit olivat kuolleet, mutta sai tietää heidän paenneen ilmastointikanaviin. Sen jälkeen hän ilmoitti droidiarmeijoiden komentajalle, OOM-9:lle että jedit ehkä olivat päässeet Naboon pinnalle.

Nute Gunray ja Rune Haako saapuivat Theediin, joka oli miehitetty. Hän yritti suostutella vangitun Kuningatar Amidalan allekirjoittamaan sopimus, joka tekisi invaasiosta laillisen. Amidala ei suostunut yhteistyöhön, ja antoi viedä kuningatar ja hänen seuralaiset vankilaleirille. Qui-Gon ja Obi-Wan onnistui kuitenkin väijyttämään seurueen vartijat, ja yhdessä he suunnistivat kohti Theedin hangaaria. Siellä jedit tuhosivat vartioivat droidit, ja kuninkaallinen saattue pakeni jedien kanssa kuninkaallisella tähtialuksella saarron läpi. Gunray ilmoitti asiasta Sidiousille, joka sanoi lähettävänsä oppilaansa Darth Maulin vangitsemaan Amidalan.[3]

Kuningatar pakeni Tatooinelle ja sieltä Coruscantille. Senaatin ollessa toimintakyvytön Amidala päätti itse vapauttaa Naboon ja vangita Gunrayn. Hän saapui Naboohon ja onnistui suostuttelemaan gunganit puolelleen. Gunray ja Haako lähettivät suuren osan armeijastaan kohtaamaan gunganit, ja jättivät Theedin melkein ilman vartiointia. Kuninkaallinen saattue saapui jedien kanssa palatsiin, ja pilotit lähtivät tähtihävittäjillään tuhoamaan Gunrayn lippulaivan, droidien kontrollialuksen. Varakuningas lähetti droidekoita vangitsemaan Amidalan ja hänen saattueen. Tämä onnistui, sillä jedit olivat taistelemassa Maulin kanssa Theedin reaktoreissa. Amidala tuotiin Gunrayn eteen, mutta saattueen toinen, vielä vapaa osa hyökkäsi, ja Amidala onnistui tuhoamaan Gunrayta vartioivat droidit. Amidala sanoi hänen laativan sopimuksen, ja Gunray ja Haako vietiin Coruscantiin oikeuteen sotarikoksista.[3]

Rikosoikeudenkäynnit ja elämä ennen kloonisotia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 32 eYt lopulla Gunray joutui saapumaan Coruscantille oikeuden eteen vastaamaan rikoksistaan Naboossa. Oikeudenkäynneissä katsottiin Gunrayn olevan syypää miljoonien nabooiden nälkäkuolemaan sekä lainvastaiseen planeetan miehitykseen. Nälkäkuoleman tuottamuksesta häntä ei voitu kuitenkaan tuomita epäselvyyksien vuoksi. Lopulta Darth Sidiousin avulla Gunray sai pitää vapautensa ja paikkansa Kauppaliiton johdossa.

Vuodesta 29 eYt Kauppaliitto paranteli armeijaansa ja Gunray pohdiskeli separatistisiä aatoksia. Hän alkoi kallistua yhä enemmän Sidiousin suunnitteleman separatistiliikkeen tarjoamien etujen puolelle.

Vuonna 24 eYt alkoi separatistien kriisi. Sidious määräsi Gunrayta liittymään Itsenäisten aurinkokuntien konfederaatioon, salaisena motiivinaan lisäajan myöntäminen Palpatinen valtakaudelle. Gunray tutustui tuossa vaiheessa jediritarikunnan 32 BBY jättäneeseen kreivi Dookuun, joka värväsi planeettoja mukaan separatistiliikkeeseen. Vuoden 23 BBY aikana sepratistiliikkeeseen liittyivät salaa myös Pankkiklaani ja Kauppakilta. Sepratistit päättivät luoda oman suurarmeijansa, josta Gunrayn tarjoamat Kauppaliiton joukot täyttivät suurimman osan.

Kloonisodat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Geonosis[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nute Gunray Geonosisissa

Sepratistien salainen sotilastukikohta Geonosisin planeetalla paljastui vuonna 22 eYt, ja Tasavalta päätti hyökätä sinne. Taistelussa hyödynnettiin ensimmäistä kertaa Tasavallan uutta klooniarmeijaa. Hyökkäys ja sitä seurannut Geonosisin taistelu, joka päättyi separatistien tappioon, tuli heille yllätyksenä. Tästä yhteenotosta alkoi myös kloonisota. Nute Gunray oli paikalla ja sai todistaa separatistien ensimmäistä tappiota lähietäisyydeltä. Silti hänen onnistui paeta paikalta yhdessä muiden separatistien johtohenköiden kanssa.[5]

Rodia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Menetys Cato Neimoidialla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Utapau[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sota on ohi. Darth Sidious lupasi meille rauhaa! Me halusimme vain-
―Nute Gunrayn viimeiset sanat[lähde]

Gunray kuoli muiden separatistineuvoston jäsenten kanssa Mustafarissa Darth Vaderin toimesta.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wiki.png Tämä luettelo on epätäydellinen. Voit auttaa Jedipediaa täydentämällä sitä.


Separatistineuvoston jäsenet
Johtajat
Dooku · Grievous · Nute Gunray
Neuvoston jäsenet
Passel Argente · San Hill · Shu Mai · Po Nudo · Poggle Vähäisempi · Wat Tambor · Tikkes · Rogwa Wodrata
Avustajat
Sun Fac · Aruteous Gunnay · Rune Haako · Denaria Kee · Cat Miin
[+/–] [muokkaa]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]