Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.

Olkoon Voima kanssanne

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 23. heinäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
R2 repair.png

Toivottavasti huoltodroidit pystyvät korjaamaan sen.

Tätä artikkelia tai artikkelin osaa on pyydetty parannettavaksi.

Voit auttaa Jedipediaa parantamalla artikkelia. Lisää tietoa saattaa olla artikkelin keskustelusivulla.

[+/–]
Ja olkoon Voima kanssasi.
Kenraali Jan Dodonna[lähde]
Hei Luke, olkoon Voima kanssasi.
Han Solo Luke Skywalkerille[lähde]

Olkoon Voima kanssasi (tai Olkoon Voima kanssanne) oli eräs (varsinkin jedien) tapa toivottaa onnea, ja erityisesti silloin, kun henkilöt erosivat erillisille teille ja heillä oli vastassaan kova tai tappava haaste. Tämän lauseen tarkoituksena oli, että henkilö, joka onnea toivotti, haluaisi jedien käyttämän Voiman suojelevan ja auttavan tätä onnistumaan kovissa haasteissa sitä, jolle hän sen sanoi.

Tämä oli ensimmäiseksi tunnettu yleisenä vastineena tervehdyksille: Onnea! tai sitten jonkinlaisena tervehdystä. Jedit ja varsinkin jedien korkeimman neuovoston jäsenet käyttivät tätä erittäin usein. Jedimestarit käyttivät tätä lähettäessään jediritarinsa haastaville tehtäville. Palpatinen Galaktisen Imperiumin nousun ja suuren jedipuhdistuksen jälkeen tämä korvattiin normaalilla Terve tai Hyvästi lausahduksilla siksi, että kun Palpatine hävitti jedit, hän tietysti hävitti myös heidän perinteet ja tällaiset käyttötavat sen jälkeen, kun he epäonnistuivat korruptoituneen keisarin kumoamisessa.

Vanha jedimestari Obi-Wan Kenobi käytti tätä usein ja vielä Imperiumin nousun ja Jediritarikunnan tuhon myötä, esimerkiksi Luke Skywalkerille: "Voima on kanssasi. Ikuisesti." Pian sen jälkeen, kun Kenobi tuli yhdeksi Voiman kanssa ja kun Luke Skywalker Tasavallan palauttajien liiton sotilaana X-siipisellä ampui kaksi proton torpeedoa ensimmäisen Kuolemantähden reaktoriin ja tuhosi sen täydellisesti.

Vaikkei hän ollut edes mikään Voimaa käyttävä henkilö, Han Solo sanoi Lukelle ennen Yavin 4:ltä lähtöään: "Hei Luke, olkoon Voima kanssasi." sanoakseen hänelle vähän niinkuin Hei sitten tai jotakin sellaista.

Eräs toinen tämänlainen vaihe oli, kun Darth Vader käytti tätä Bespinillä kehuakseen Lukea: "Voima on kanssasi, nuori Skywalker.", millä hän ehkä kuvaili Lukelle tämän voimakkuudesta ja aisteista.

Jopa Kapinaliiton amiraali Ackbar lausui tämän lauseen juuri ennen tehtävää, jonka päämäärä oli tuhota toinen Kuolemantähti. Ollakseen vahva, Ackbar persoonallisesti johti tehtävää ja sanoi "Olkoon Voima Meidän kanssamme.", joka mahdollisesti tarkoitti, että Ackbar, ei Voimaa käyttävä henkilö, uskoi Jedejen käyttävän suuren Voiman olevan heidän kanssaan ja puolustavan heitä Imperiumin joukkoja vastaan, jotka eivät piitanneet Jedejen lausahduksista.

Kulissien takaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jotkut Tähtien sodan fanit juhlivat toukokuun neljättä päivää "Tähtien Sodan Päivää" siksi, että englanniksihan toukokuun neljäs sanotaan: "May the fourth (be with you)." ja englanniksi Olkoon Voima kanssasi on: "May the Force be with you." Lauseet eivät eroa äännettäessä paljoa.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]