Tämän artikkelin aihe kuuluu kaanoniin.

Qui-Gon Jinn

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 24. kesäkuuta 2024
(Ohjattu sivulta Qui-Gon)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Tämä on artikkelin kaanonversio.  Paina tästä lukeaksesi artikkelin Legends-versiota. 
Fighters in formation.jpg

Sisältöä näkyvissä!

On huomattu, että osa tästä artikkelista ei enää ole ajan tasalla, ja se tarvitsee uutta tietoa.

Kun artikkeli on mielestäsi päivitetty, voit poistaa tämän viestin.

[+/–]
Qui gon.jpg
Qui-Gon Jinn
Elämäkerralliset tiedot
Kotiplaneetta

Coruscant

Kuollut

Naboon invaasion aikaan, Naboo (ikä 60)

Ruumiilliset tiedot
Laji

Ihminen

Sukupuoli

Mies

Pituus

193 cm

Hiusten väri

Ruskeat

Silmien väri

Vihreät

Ihon väri

Vaalea

Kronologiset ja poliittiset tiedot


Liittoutuma(t)
Mestarit

Dooku

Oppilaat

Qui-Gon Jinn oli merkittävä jedimestari, joka eli Galaktisen tasavallan aikaan. Hän sai oppinsa suoraan Dookulta ja oli Obi-Wan Kenobin opettaja. Jinn palveli Tasavaltaa ja Voimaa koko elämänsä ajan, vaikka joutui usein erimielisyyksiin jedineuvoston kanssa.

Qui-Gon osallistui elämänsä aikana useisiin tärkeisiin tapahtumiin ja taisteluihin kuten Naboon saarron vaiheisiin. Hän myös löysi Anankin Skywalkerin Tatooinesta ja sai tämän jedikoulutukseen. Darth Maul tappoi Jinnin Naboossa, mutta vielä tämänkin jälkeen hän vaikutti merkittävästi jedien ja koko galaksin tulevaisuuteen.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhainen elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sinä unohdat, että hän oli aikoinaan minun oppilaani. Aivan kuten sinäkin olit hänen.
Dooku puhuu Qui-Gonista Obi-Wan Kenobille[lähde]
Jinnin mestari Dooku ja Jinn hänen padawaninaan Dagonetin pojan pelastamisen aikaan.

Qui-Gon Jinn oli miespuolinen ihminen, joka syntyi Coruscantissa. Jediritarikunnassa tuolloinen jedimestari Dooku otti hänet padawanikseen ja opetti Voiman salat. Ajan saatossa Jinn saavutti Dookun tavoin jedimestarin tittelin, vaikka hän ei itsepäisyytensä vuoksi ollutkaan jedineuvoston suosiossa. Omasta mielestään hänellä oli nimittäin täysi oikeus kiertää hieman jedikoodia, jos se tuntui hänestä oikealta vaihtoehdolta. Myöhemmin Kenobi epäilikin, että Jinn olisi kuulunut jedineuvostoon jos olisi niskuroinut vähemmän.

Mandaloren sisällissodan aikana Jinn vietti vuoden Kenobin kanssa tehtävässään suojella herttuatar Satine Kryzeä. Tuohon aikaan Jinn piti oletettavasti vielä tiivistä yhteyttä entiseen mestariinsa Dookuuhun, ainakin sen perusteella kuinka kovin hän ylisti tätä padawanilleen.

Jossakin vaiheessa Jinn saavutti ehkä elämänsä suurimman tiedon: kuinka kommunikoida elävien maailman kanssa vielä kuolemankin takaa. Asian oppiakseen hän matkusti planeetalle, jolla elämän ja midikloriaanien sanotaan syntyneen. Tuolla planeetalla hän tapasi voimapapittaret, jotka olivat pystyneet säilyttämään henkisen olemuksensa kuolemansakin jälkeen. Papittarien opastamana hän ymmärsi, että kuoleman jälkeen kuolevassa henkilössä ollut elävä Voima muuttui Kosmiseksi Voimaksi tehden kuolleesta yhtä Voiman kanssa. Tämä oli kuitenkin mahdollista estää niin halutessaan. Myöhemmin Jinn sai kuulla Whillsin shamaanilta, että voima-aaveksi tuleminen vaati tekniikan ymmärtämisen lisäksi täydellistä epäitsekkyyttä.

Suurlähettiläinä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämän kaiken takana on jotakin muuta. Liitto ei toimi loogisesti.
―Qui-Gon Jinn Kuningatar Amidalalle[lähde]

Aikanaan Qui-Gon Jinn ja tämän oppilas Obi-Wan Kenobi lähetettiin Naboohon sopimaan kriisiä. Kauppaliitto oli tuolloin, protestina uusille verotuksille, saartanut Naboon sota-aluksilla. Jinnin ja Kenobin oli tarkoitus sopia osapuolten välille rauha.

Pian jedien saavuttua Kauppaliiton taistelualukselle Kauppaliitto päätti eliminoida heidät. Heidän aluksensa räjäytettiin ja huoneeseen, jossa he odottivat neuvottelijaa, päästettiin kaasua. Kaksikko kuitenkin selviytyi kaasusta jedien hengitystekniikan avulla ja tuhosi heidän kimppuunsa lähetetyt taisteludroidit. Jinn yritti leikata valosapelillaan komentosillan oveen reiän, jotta he pääsisivät piilossa olleiden neimondialaisjohtajien luokse, mutta droidekat pakottivat heidät pakenemaan. Kaksikko ujuttautui joukkojenkuljetusalusten sisään päästäkseen Naboohon.

Naboossa Qui-Gon törmäsi gungan Jar Jar Binksiin ja pelasti tämän hengen. Tästä kiitollisena Binks vei heidät vedenalaiseen kaupunkiin, Otoh Gungaan, missä gunganien johtaja, Boss Nass, suostui antamaan heille kyydin kaupunkiin Binksin oppaanaan. Vedenalaisella matkallaan kolmikko kohtasi useita merihirviöitä, mutta he pääsivät lopulta Naboon pääkaupunkiin Theediin. Siellä he joutuivat keskelle ensimmäistä Theedin taistelua ja päätyivät pelastamaan Naboon kuningattaren. Yhdessä he pakenivat Naboon kuninkaallisella aluksella planeetalta. He saivat kuitenkin osakseen raskasta tulitusta ja joutuivat tekemään vaurioiden pakottamina pakkolaskun Tatooineen.

Tatooine ja Valittu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Qui-Gon Jinn ja Anakin Skywalker Tatooinessa
Tapaamisemme ei ollut vahinko. Mikään ei tapahdu sattumalta.
―Qui-Gon Jinn Anakinille ja Shmi Skywalkerille.[lähde]

Tatooinessa Qui-Gon Jinn lähti etsimään aluksen korjaamiseen tarvittavia osia Mos Espa -nimisestä kaupungista, missä hän tapasi Watto-nimisen kauppiaan ja tämän Voimassa vahvan orjansa; Anakin Skywalkerin. Jinn uskoi Anakinin olevan jedien legendojen Valittu.

Jinn auttoi Anakinia, joka rakensi salaa rakettirekeä. Samalla Jinn löi Watton kanssa vetoa Anakinin voitosta, mihin Watto ei uskonut. Anakin kuitenkin voitti ja Watto joutui vapauttamaan Anakinin ja antamaan Jinnille tämän tarvitsemat osat. Qui-Gon pyysi Anakinia lähtemään mukaansa Coruscantiin ja hän suostui. Qui-Gonin tarkoituksena oli päästä turvassa ja huomaamatta liikkeelle, mutta tämä ei onnistunut, sillä DRK-1 luotaindroidi oli seurannut heitä. Jinn tunsi tämän läsnäolon ja iski droidin hajalle, mutta tästä ei ollut enää hyötyä. Sithlordi Darth Maul oli saanut droidia ohjaillessaan tietoonsa jedien aikeet ja lähti heidän peräänsä.

Jinn taistelee Darth Maulia vastaan Tatooinessa

Anakinin ja Jinnin juostessa alukseensa Darth Maul sai heidät kiinni ja aloitti valosapelitaistelun Jinnia vastaan. Jinn käski aluksen jo nousta ilmaan ja hyppäsi sen kyytiin Voiman avulla juuri ennen sen lähtöä. Niin Maul jäi tyhjin käsin Tatooineen tämän uhrien paetessa.

Coruscantissa Jinn ja Kenobi saapuivat jedineuvoston eteen raportoimaan. Neuvosto suostui kokeilemaan nuoren Anakinin taitoja. Testien avulla saatiin tietää pojan olevan vahva Voimassa yhdellä parhaista tuloksista ikinä, mutta he eivät kuitenkaan suostuneet ottamaan tätä liian korkean ikänsä vuoksi oppiinsa. Jinn yritti ottaa itse Anakinin opetettavakseen sanoen, että Kenobi olisi jo valmis itsenäiseksi jediritariksi. Neuvosto kuitenkin kieltäytyi, ja pettynyt kaksikko valmistautui palaamaan Naboolle kuningatar Amidalan kanssa.

Kuolettava kaksintaistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jinn: ”Obi-Wan. Lupaa... Lupaa, että koulutat pojan.
Kenobi: ”Lupaan sen.
Jinn: ”Hän on Valittu. Hän... tuo tasapainon. Kouluta hänet.
―Qui-Gonin viimeinen pyyntö Obi-Wanille[lähde]
Maul kukistaa Qui-Gon Jinnin kaksintaistelussa

Palatessaan Naboohon taistelemaan, Jinn ja Kenobi kohtasivat Darth Maulin uudelleen. Tämän kahden jedin ja sithin välisen taistelun aikana Maul onnistui potkaisemaan Kenobin toiselle tasolle ja joutui taistelemaan ainoastaan Jinnia vastaan. Kaksikon taistelu ajautui läpinäkyvien lasersuojien taakse, jotka ilmestyttyään erottivat Jinnin ja Kenobin eikä padawan voinut muuta kuin katselle mestarinsa taistelua.

Vaikka Qui-Gon Jinn oli yksi ritarikunnan parhaimmista taistelijoista, hänen taistelutyylinsä ei ollut sopiva silloiseen ympäristöön. Lisäksi Maul oli nuori ja voimissaan, minkä johdosta hän onnistui lopulta lävistämään Jinnin valosapelilla. Surullinen ja vihainen Kenobi hyökkäsi sithin kimppuun heti lasersuojien poistuttua ja lopulta halkaisi sithin kahtia. Viimeisinä henkäyksinään Jinn pyysi Kenobia kouluttamaan Anakinin. Hänen ruumiinsa poltettiin myöhemmin Theedin hautajaistemppelissä.

Qui-Gon Jinnin ruumis poltetaan hänen jedihautajaisissaan.

Kuoleman jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka Qui-Gon Jinn kuoli Darth Maulin käsissä Naboossa, hänen vaikutuksensa jedien toimintaan jatkui. Jinn oli jo jokin aika sitten sitten löytänyt keinon pitää identiteettinsä kuoltuaan ja kykeni jopa kommunikoimaan kuoleman takaa. Hän yritti tuloksetta estää Anakin Skywalkeria teurastamasta tuskeneita, jotka olivat tappaneet Skywalkerin äidin.

Jinn myös keskusteli usein Yodan kanssa, joka myönsi itsensä hänen oppilaaksi. Yoda myös ajan saatossa oppi tekniikan ja pyysi myös Kenobia opiskelemaan entisen mestarinsa alaisena. Tämä Jinnin opettama taito myös auttoi myöhemmin Luke Skywalkeria, kun Kenobi palasi kuolemansa takaa opastamaan häntä.

Jinnin kuolema saattoi olla yksi syy Dookun eroamiseen jedeistä.

Kulissien takana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]