Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi kapinallisten aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi Uuden tasavallan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi uuden jediritarikunnan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi perinnön aikakaudella.

R2-D2

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 25. kesäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Paina tästä lukeaksesi artikkelin kaanonversiota.  Tämä on artikkelin Legends-versio. 
Tämä artikkeli on siivouksen tarpeessa.

Pahoittelut sotkusta.

Tämä artikkeli on siivouksen tarpeessa ja kaipaa pikaista korjausta tieto- tai kielioppivirheistä.

Artikkelia siivotessasi seuraa Jedipedian tyylioppaan ohjeita. Kun olet mielestäsi hoitanut artikkelin kuntoon, poista tämä malline.

[+/–]
Obiwanarchives.jpg

Ehkä arkistot ovat epätäydelliset.

Tämä artikkeli, käännös tai niiden osa on vasta keskeneräinen, ja sitä ei ole saatettu loppuun.

Koska artikkeli on kesken, kaikenlainen apu sen parantamiseksi on tervetullutta.

[+/–]
R2d2.jpg
R2-D2
Tuotannolliset tiedot
Kotiplaneetta

Naboo,[1] Nubia[2]

Luotu

Noin 33 eYtlähde?

Valmistaja

Industrial Automaton[3]

Tuotantolinja

R-sarja

Malli

R2-sarjan astromekaanikkodroidi[3]

Luokka

Astromekaniikkadroidi[3]

Tekniset tiedot


Korkeus

0,96 metriä[3]

Sukupuoli

Maskuliininen ohjelmointi[3]

Sensorien väri

Punaiset[3]

Varusteet
Kronologiset tiedot
Aikakaudet
Liittoutuma
Erityisen hyvin koottu pikku droidi.
―Panaka[lähde]

R2-D2, myös tunnettu nimellä Artoo-Detoo, usein sanottu Artooksi tai Artooieksi, on vuonna 32 eYt Industrial Automatonin valmistama R2-sarjan astromekaanikkodroidi. R2-D2 on neuvokas ja sisukas droidi, joka kehitti seikkailullisen henkilöllisyyden ollessaan palvelussa useiden vuosikymmenien ajan. R2-D2:n pallomuotoisen kuvun alta löytyy monta tarttumavartta, joita droidi käyttää tietokoneiden hakkerointiin, tulipalojen sammutamiseen, hologrammiviestien näyttämiseen, tähtialuksien korjaamiseen sekä lentämiseen. Vastineensa, protokolladroidi C-3PO:n kanssa R2-D2 joutuu usein galaksin historian keskeisimpiin tapahtumiin. Rohkeutensa ja työkalujensa ansiosta R2-D2 on useita kertoja pääroolissa galaksin pelastamisessa. Kuten muutkin R2-sarjan astromekaanikkodroidit, R2-D2 pystyy seisomaan paikoillaan kahdella jalalla ja rullaamaan eteenpäin kolmella.

Vuonna 32 eYt R2-D2 palveli planeetta Naboon kuninkaallisia insinöörejä Kuningatar Padmé Amidalan kuninkaallisella tähtialuksella, kun Kauppaliitto saarsi planeetan. Kuningatar seurueineen onnistui pakenemaan Naboosta R2:n tehtyä korjaustöitä aluksen runkoon paon aikana. Tapahtuman jälkeen R2-D2 palveli Amidalaa ja osallistui planeetan vapauttamiseen Kauppaliitolta. Hän jatkoi palveluksiaan Amidalan kanssa kymmenen vuotta eteenpäin, jopa Amidalan valtakauden päätyttyä ja tämän ryhtyessä senaattoriksi. Kun Amidala joutui murhayritysten kohteeksi vuonna 22 eYt ja sai henkivartijakseen jedioppilas Anakin Skywalkerin, R2-D2 ja C-3PO matkustivat heidän kanssaan Geonosisiin, missä he ottivat osaa Geonosisin taisteluun. Sittemmin tuo taistelu aloitti galaksinlaajuiset kloonisodat Galaktisen Tasavallan ja Itsenäisten aurinkokuntien konfederaation välillä. Amidala lahjoitti R2-D2:n Skywalkerille, kun tämä ylennettiin jediritariksi,[8] ja astromekaanikkodroidi palveli häntä uskollisesti koko sodan ajan. R2-D2 oli usein mukana Skywalkerin lentäessä jedihävittäjäänsä tai Skywalkerin taistellessa sodan etulinjassa.

Sota oli kuitenkin Tasavallan ylikansleri Palpatinen, joka oli salassa sithlordi Darth Sidious, suunnittelema juoni. Sota lopetettiin vuoteen 19 eYt mennessä, Sidious otti pimeälle puolelle vajonneen Skywalkerin sith-oppilaakseen, tuhosi jedit sekä uudelleenorganisoi Tasavallan Galaktiseksi Imperiumiksi. Sodan jälkipelissä R2-D2 ja C-3PO määrättiin Alderaanin korvetti Tantive IV:lle, missä he palvelivat varakuningas Bail Organaa yhdeksäntoista vuoden ajan. Kuitenkin he joutuivat erilleen Organan perheestä ja joutuivat useille harharetkille, joihin kuului esimerkiksi gangsteri Tig Frommin suunnitelmien romuttaminen, Tammuz-anin kuningaskunnan palauttamisessa auttaminen, sekä kauppias Mungo Baobabin perheen onnen palauttaminen. Löydettyäään tiensä takaisin Tantive IV:n miehistön keskuuteen he sotkeutuivat mukaan galaktisen sisällissodan tapahtumiin. Vuonna 0 eYt Kapinaliiton lähettiläs Leia Organa antoi R2-D2:lle tehtäväksi viedä kopio Kuolemantähden piirustuksista Tatooinelle jedimestari Obi-Wan Kenobille. Tavattuaan Anakinin pojan, Luke Skywalkerin, sekä salakuljettaja Han Solon, droidit auttoivat heitä pelastamaan prinsessan Kuolemantähden sellistä. Hänestä tuli hyvin läheinen kolmikon ja heidän kapinaliikkeensä kanssa ja hän oli mukana ratkaisutaisteluissa Imperiumin kukistamisessa. R2-D2 auttoi myös Skywalkeria, galaksin viimeistä jediritaria, koulutuksessaan.

Kun Kapinaliitto myöhemmin organisoitiin Uudeksi tasavallaksi, R2-D2 jatkoi Skywalkerin sekä naimisiin menneiden Leia ja Han Solon palvelemista, auttaen heitä kukistamaan loput Imperiumin jäänteistä. R2-D2 oli tärkeässä roolissa, hän esimerkiksi hakkeroi tiensä Palpatinen Galaksitykin ohjaimiin ja tuhosi sillä keisarin linnoitusplaneetta Byssin, esti yhdessä C-3PO:n sekä nuoren mekaanikko Cole Fardreamerin kanssa suunnitelman galaktisen pääkaupungin Coruscantin pommittamiseksi, sekä pelasti kopion Caamas-dokumentista, jonka avulla onnistuttiin lopultakin solmimaan rauha Uuden tasavallan sekä Imperiumin viimeisten jäänteiden kesken. Kun yuuzhan vongeina tunnettu ekstragalaktinen laji hyökkäsi galaksiin vuonna 25 jYt, R2-D2 osallistui nelivuotiseen sotaan, jossa valloittajat lopulta saatiin kukistettua. Kuusi vuotta myöhemmin Luke ja Leia saivat selville äitinsä henkilöllisyyden tutkimalla R2-D2:n muistista löytyneitä holotallennuksia, ja hän pysyi heidän rinnallaan myös toisen galaktisen sisällissodan aikana. R2-D2 periytyi aina vain uusille Skywalkerin sukupolville, ja vuonna 137 jYt hän auttoi Cade Skywalkeria kukistamaan uudestisyntyneen Sith-imperiumin.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naboon palveluksessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naboon invaasio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puhdista tämä droidi parhaasi mukaan. Se ansaitsee kiitoksemme.
Sabé Padmé Amidalalle.[lähde]

R2-D2 rakennettiin luultavasti Naboossa ennen sen miehitystä. Kun kuningatar Padmé Amidala 32 eYt yritti paeta vallatulta planeetalta Kauppaliiton saarron läpi, R2-D2 oli yksi niistä astromekaanikoista, jotka lähtivät aluksen mukana. Kun aluksen suojakenttägeneraattori sai osuman ja suojakentät sammuivat, R2-D2 lähti muiden astromekaanikkojen kanssa aluksen ulkokannelle korjaamaan vaurioitunutta osaa. Kaikki muut droidit tuhottiin, mutta R2-D2 sai palautettua suojakentät ohittamalla päävirtalähteen. R2-D2 tuotiin Sabén eteen (joka esitti kuningatarta) jolta droidi sai kunniamaininnan esimerkillisestä työstään. Kuitenkin aluksen hyperajo oli saanut osuman, joten ilman varaosia se ei olisi päässyt Coruscantiin asti, joten Obi-Wan Kenobi alkoi etsiä planeettaa, jolle he voisivat laskeutua. Hän löysikin yhden sopivan: Tatooinen. He väittelivät asiasta, mutta päätyivät lopulta ohjaamaan aluksen Mos Espan avaruussataman lähelle. Qui-Gon Jinn, Jar Jar Binks, hovineidoksi naamioitunut Padmé Amidala ja R2 lähtivät kaupunkiin etsimään varaosia. He päätyivät Watto -nimisen romukauppiaan puotiin, josta he löysivätkin tarvitsemansa osat. Wattolle ei kuitenkaan kelvannut Tasavallan raha, joten he eivät saaneet uutta hyperajoydintä. Watton orja, Anakin Skywalker, esitti kuitenkin ehdotuksen: hän osallistuisi rakettirekikisaan, ja jos voittaisi, antaisi voittorahat Qui-Gonille ja hänen seurueelleen. He hyväksyivät ehdotuksen, ja mutkien kautta Anakin voittikin. He pääsivät siis lähtemään, ja Anakin tuli mukaan, koska hän halusi tulla jediksi, ja Qui-Gon oli lyönyt Watton kanssa vetoa Anakinin vapaudesta ja voittanut. He lähtivät siis kaikki Coruscantiin.[6]

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

R2-D2 sytyttää kaksi vihollisdroidia tuleen.

R2-D2 on 0.96 metriä pitkä mekaanikkodroidi, jolla on paljon erilaisia työkaluja. Artoo käyttää kahta "jalkaa" seistessään paikallaan, mutta sillä on myös kolmas tukijalka jota se käyttää liikkuessaan. Sillä on sinihopea pää ja valkoinen runko.

R2-D2:n piirustukset.

Työkalut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

R2-D2:n työkalut.

Artoolla on sisuksissaan piilossa vaikka mitä välineitä:

 • kantoraketit (2kpl) - joilla pystyy lentämään matalalla pienen matkan eteenpäin
 • sähkötykki - pieni väline jolla pystyy "sammuttamaan" toisen droidin
 • öljysuihku - jolla pystyy suihkuttamaan tai tankkaamaan öljyä
 • kynsikäsi - tällä pystyy katkaisemaan esimerkiksi köyden tai johdon
 • holoprojektori - tällä D2 pystyy näyttämään hologrammivideoita
 • periskooppi - tavallinen periskooppi
 • liekinheitin - enimmäkseen ase
 • lasso - D2 pystyy lassoamaan valitsemansa kohteen
 • valosapelinheitin - pääkuvussa on pieni valosapelilaatikko, josta valosapelin voi ampua käyttäjälle
 • tietokonelinkkiuloke - tällä pysyy tunkeutumaan vieraisiin tietokantoihin ja -koneisiin sekä ohjelmoimaan niitä tai ottamaan tietoa niistä
 • palosuihku - tällä pystyy hämäämään vihollisia ja sammuttamaan tulipaloja
 • letku - tällä voi suihkuttaa tai imeä aineita
 • tarttumauloke - tällä ulokkeella pystyy tarttumaan esineisiin ja säätämään virtapiirejä
 • sähkövirtauloke - ulokkeella voi ladata sammuneita koneita
 • skanneriantenni - laite jolla voi skannata lähiympäristön

Luettelo omistajista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

R2 on toiminut monien omistajien apurina tai mekaanikkona useita vuosikymmeniä.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaanonisoimattomat esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wiki.png
Tutki kaikkia Jedipedian kuvia tämän artikkelin aiheesta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]