Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.

Ruusanin reformaatio

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 16. heinäkuuta 2024
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Tarsus Valorum, Ruusanin reformaation suunnittelija
Farfalla: ”Nyt kun Pimeyden veljeskunta on voitettu, galaktinen senaatti haluaa lopettaa sodan virallisesti. Suunnitteilla on tärkeä asetus, joka voi muuttaa Tasavaltaa lopulliesti. Valorum haluaa keskustella siitä kanssani ennen senaatin änestystä.
Othone: ”Ja tämäkö asetus vaikuttaa myös jedeihin?
Farfalla: ”Näin on, tavoilla joita et voi kuvitellakaan.
Valenthyne Farfalla ja Johun Othone keskustelevat suunnitelluista hallintouudistuksista[lähde]

Ruusanin reformaatio oli tapahtuma, jolla uudelleenjärjesteltiin Galaktinen Tasavalta uusien sithsotien jälkeen, siirtäen valtaa ylikanslerilta galaktiselle senaatille.

Reformaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käsitätkö pyyntösi seuraamukset, Tarsus? Ehdotuksesi pyytää jedejä poistamaan sotilasarvonsa ja hajottamaan kaikki sotilas-, laivasto- ja tähtihävittäjäjoukkomme. Pyydät meitä tuhoamaan Valon armeijan!
―Valenthyne Farfalla[lähde]

Uudistukset aloitti tuolloinen kansleri Tarsus Valorum, mikä myös johti Tasavallan mitta- ja standardiviraston asettamaan vuoden nolla Ruusanin seitsemänteen taisteluun, joka tultaisiin tuntemaan Galaktisen peruskalenterin vuotena 1000 eYt.

Hallintojärjestelmä ei muuttunut paljon (koska ylikansleri ja galaktinen senaatti olivat hallineet Tasavaltaa jo vuonna 15000 eYt) mutta jediritarikuntaa muutettiin merkittävästi. Symbolisesti, vakuuttaakseen Tasavallalle että jedeistä ei tule valloittavaa armeijaa, jedit hylkäsivät taisteluhaarniskansa, poistivat sotilasarvonsa (kuten "jedilordi"), lopettivat komentajansa viran, hajottivat sotilas-, laivasto- ja tähtihävittäjäjoukkonsa, ja asettivat itsensä ylikanslerin sekä oikeusosaston valvontaan, käytännössä lopettaen asevoimat. Vähentääkseen sithen paluun mahdollisuutta, ritarikunta alkoi kouluttaa lapsia syntymästä asti. Lisäksi padawanien koulutus keskitettiin Coruscantiin, etteivät valvomattomat oppilaat pääse käskiksi kiellettyihin sithien tietoihn.

Reformaatio vaikutti poliittisesti kuitenkin edustukseen senaatissa. Poistaakseen korruption ja siirtääkseen valtaa pois muutamilta Keskusmaailmojen sektoreilta, joilla oli suurin edustus, Valorum yhdisti tuolloiset miljoonat sektorit vain 1024 sektoriksi. Jokaisella uudella sektorilla oli oma senaattorinsa, tosin muutamille poliittisesti voimakkaille keskusmaailmoille annettiin oma edustuksensa. Myös muita paikkoja myönnettiin, kuten lajeille kulttuurillisille yhteisöille.[1] Reformaatioasetus oli tärkeä osa lainsäädäntöä.[2] Reformaatio päätti Tasavallan pimeän ajan. Sitä pidettiin Vanhan Tasavallan kulta-ajan alkuna.

Samanaikaisesti Darth Banen sithien veljeskunta uudistui myös, muuttuen kahden säännöksi.

Kulissien takana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruusanin reformaatio tehtiin aikajanalle selittämään useita eroja sarjakuvissa ja uudessa trilogiassa esiintyneiden Tasavaltojen välillä.

Expanded Universessä Tasavalta on ollut olemassa jo 25000 vuotta, perustuen Obi-Wan Kenobin kommenttiin Uudessa toivossa, jonka mukaan jedit olivat "rauhan ja oikeuden vartijoita Vanhassa Tasavallassa" "tuhansien sukupolvien ajan." Pitkän aikaa EU-lähteet olivat ainoita Tasavallan aikaan sijoittuneita töitä—huomattavimmin suosittu Tales of the Jedi -sarja. Kuitenkin Kloonien hyökkäyksessä Palpatinen mukaan Tasavalta on ollut "pystyssä tuhat vuotta." Tämä vaikutti aluksi ristiriidalta sekä C-kaanonin EU-historian ja elokuvien sisäisen G-kaanonin jatkumon kanssa. Kuitenkin Ruusanin reformaatio—jossa Tasavalta on uudelleenjärjestelty jo kerrotun sithien tappion jälkeen tuhat vuotta ennen elokuvia Ruusanin seitsemännessä taistelussa—keksittiin myöhempien kirjoittajien toimesta selittämään Palpatinen kommentti uudelleen, tuoden kaikki lähteet suhteelliseen harmoniaan retconilla. Se myös kertoo, miten Sio Bibble voi sanoa Kloonien hyökkäyksessä, että Tasavallan muodostamisen jäkneen ei ole ollut sotia.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Jediritarikunnan historia
Ensimmäinen suuri skisma · Recusal · Toinen suuri skisma
Suuri hyperavaruussota · Suuri sithsota · Mandalorialaissodat
Jedien sisällissota · Ensimmäinen jedipuhdistus · Suuri galaktinen sota
Kylmä sota · Galaktinen sota · Uudet sithsodat · Tasavallan pimeä aika
Ruusanin reformaatio · Suuri jedipuhdistus · Uusi jediritarikunta
Yuuzhan vongien sota · Kadonneen sithien heimon ilmaantuminen
Sith-keisarillinen sota · Toinen keisarillinen sisällissota/kolmas jedipuhdistus
[+/–] [muokkaa]