Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi Vanhan Tasavallan aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi Imperiumin nousun aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi kapinallisten aikakaudella.Tämän artikkelin aihe esiintyi Uuden tasavallan aikakaudella.

Twi'lekien kieli

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 13. heinäkuuta 2024
(Ohjattu sivulta Ryl)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Twi'lekien kieli (engl. Twi'leki), rylothean tai ryl oli twi'lekien kansallinen kieli.

Rylin kieleen kuului pieniä liikehdintöjä, kuten lekkun liikutteleminen, ja oli niin vaikea ymmärtää ei-twi'lekille.

Rylin lisäksi joktut twi'lekit taitoivat myös lekun kieltä, kommunikaation hiljaista muotoa, johon käytettiin suurimmilta osin lekkulla tehtyjä eleitä. Vain twi'lek mahdollisesti osasi tätä kieltä täydellisesti, ja vain harvat muut lajit ymmärsivät heitä helposti. Lekku oli kätevä kommunikaatioväline twi'lekeille, jonka avulla he keskustelivat yksityisesti vilkkaalla aluella. Jedimestari Kit Fisto oli yksi niistä harvoista ei-twi'lekeistä, jotka täysin ymmärsivät lekun kieltä.

Twi'lekit olivat tavallisesti kolmikielisiä (rylissä, lekkussa, tai peruskielessä) tai kaksikielisiä (rylissä ja peruskielssä - lekun kieltä ei ole sovellettu kirjalliseen muotoon). Monet twi'lekit oppivat puhumaan huttien kieltä.

Jedien sisällissodan aikainen kielen nuorempi muoto, joka tunnettiin nimikkeellä twi'lek, oli hallitseva työ-, ja kaupankäyntikieli Tasavallan valtapiirin ulkoupuolella. Se oli lähes yhtä laaja kuin peruskieli.

Huomattavia ei-kansallisia rylin puhujia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huomattavia ei-kansallisia lekkun puhujia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]