Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.

Selkathit

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 19. toukokuuta 2024
(Ohjattu sivulta Selkath)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Selkath.png
Selkathit
Fyysiset ominaisuudet
Keskimääräinen pituus

175 cm

Ihon väri

Sininen tai vihreä

Erikoisuudet

Myrkylliset kynnet

Sosiokulttuuriset tiedot
Kotiplaneetta

Manaan

Kieli

Selkatha

Jäsenet

Selkathit olivat humanoidilaji, jotka olivat kotoisin veden peittämältä Manaan planeetalta. Koska Manaan oli ainoa kolton luonnollinen lähde, selkatheilla oli diplomaattisesti merkittävä asema jedien sisällissodan aikaan. Tähän aikaan he pitivät tiukasti kiinni puolueettomuudestaan, vaikkakin muutamat yksilöt usein suosivat toista sodan osapuolta salaa, järjestäen kauppoja heidän hyväkseen.

Lopulta kolto muuttui tarpeettomaksi ja galaksi hylkäsi selkathit. Heidän seuraava kohtaamisensa muun maailman kanssa oli, kun Galaktinen Imperiumi perustettiin. Jouduttuaan joksikin aikaa keisarillisten alistamiksi, selkathit lopulta ajoivat valloittajat planeetaltaan ja tavoittivat jälleen rauhan.

Biologia ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merellisenä lajina, selkathit olivat hyviä uimareita. Lajin nuoret yksilöt kykenivätkin elää ainoastaan veden alla, mutta varttuessaan aikuisiksi, he saivat kyvyt hengittää happea

Selkathit muistuttivat antropomorfisia keihäsrauskuja ja heidän siniset ja vihreät ihonsa oli soveltuvia veden alla piiloutumiseen. Heidän suunsa ympärillä oli ulokkeet, jotka luultavasti ohjasivat planktonia selkathien suihin. Heillä oli usein tapana hivellä näitä ulokkeita samaan tapaan kuin jotkin ihmiset hivelivät viiksiään.

Kaikilla selkatheilla oli sisäänvedettävät myrkkykynnet. Kuten wookieet, myös selkathit uskoivat, että kynsien käyttäminen taisteluissa tai hyökkäämisessä oli epäkunnioitettavaa ja merkki hulludesta. Kun Hrakert aseman selkathit menettivät järkensä Progenitorin johdosta, he hylkäsivät tämän ajatustavan ja käyttivät kynsiään Tasavallan tiedemiesten tappamiseen.

Progenitor oli suuri firaxan-hai, jonka selkathit näkivät jonkinlaisena jumalattarena uskoen tämän olevan heidän esi-isänsä. Mikäli tämä olettamus oli totta, pienemmät firaxan-hait olivat myös sukua selkatheille. Kun Tasavallan tiedemiehet alkoivat salaa keräämään koltoa, Progenitor lähetti pulssiaallon, joka muutti sekä Hrakert aseman selkathit että firaxan-hait hulluiksi. Tämän johdosta selkathit kääntyivät Tasavallan joukkoja vastaan, mikä lopulta johti kolton keräyksen lopettamiseen.

Yhteiskunta ja kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tasavallan perustamisen aikaan, selkathit päättivät olla liittymättä siihen ja alkoivat täysin puoluettomiksi. Useita vuosituhansia myöhemmin, heidän planeettansa kykeni yhä pysymään puolueettomana omattuaan monopoliaseman kolton tuottajana. Kolto, jota tuotettiin Manaanissa, oli neste, jolla oli parantavia vaikutuksia. Tämä kykeni nopeuttamaan haavojen parantumista ja potilaat kykenivät jopa upottautua erityisiin tankkeihin, jolloin vaikutus muuttui yhä suuremmaksi. Eri konfliktien aikaan, selkathit uhkasivat lopettaa kolton tuotannon, mikäli molemmat osapuolet eivät kunnioittaisi heidän puolueettomuuttaan. Selkathit olivatkin hyvin tosissaan asian suhteen ja suostuivat menemään pitkälle puolueettomuutensa pitämiseksi.

Tämä asema säilyi myös jedien sisällissodan aikaan ja selkathit avustivat sekä Tasavaltaa että Sithien imperiumia. He varjelivat järjestystä laein, joita Ahton kansalaisviranomaiset valvoivat. Mikäli osapuolet rikkoivat mitä tahansa lakia, rikoksesta seurasi vakava rangaistus, kuten kolton panttaaminen tai suuret sakot. Yksittäiset rauhaa rikkovat henkilöt usein teloitettiin tai vangittiin. Tästä syystä sithit usein yllyttivät Tasavallan sotilaita katutaisteluihin, minkä johdosta selkathit rankaisivat Tasavaltaa.

Selkatheilla oli ainoastaan yksi vesirajan yläpuoleinen asuinkeskus, Ahto. Tämä leijuva kaupunki palveli selkathien ja ulkomaalaisten kohtaamispaikana sekä kolton vientialustana. Selkathit itse asuivat mieluummin maanalaisissa asuinnoissaan, jotka olivat suljettuja muilta lajeilta. Nämä asunnot olivat täytetty hapella, eivät vedellä.

Selkathien äidinkieli oli Selkatha, joka lorisevasta äänestään oli myös muiden, kuten Revanin ja Dreddonin, ymmärrettävissä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanha Tasavalta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muinaiseen aikaan, selkathien esi-isät joutuivat rakatoiden alistamiksi ja heistä tehtiin orjia. Lopulta, rakatoiden imperiumin luhistuttua, selkathit saivat itsenäisyyden, josta tuli tärkeä osa heidän ajatusmaailmaansa. Tämä johdosta he päättivät olla liittymättä Galaktiseen Tasavaltaan julistautuen neutraaleiksi.

Vaikka selkathit olivat virallisesti neutraaleja jedien sisällissodan aikaan, useat selkathit suosivat Tasavaltaa. Jotkin virkamiehet, kuten Shelkar, tekivät sopimuksen Tasavallan kanssa antaen näille luvan kaivaa salaa koltoa Hrakert riutalla. Tämä suunnitelma meni kuitenkin kamalasti pieleen, sillä asema joutui Progenitorin, suuren firaxan-hain, häiritsemäksi. Tämä hai ajoi aseman selkathit hulluiksi ja he alkoivat tappaa kaikkea mikä liikkui. Menetettyään yhteyden asemaan, Tasavalta lähetti Revanin tutkimaan asiaa ja tämä tuhosi kolton keräyslaitteen, mikä rauhoitti Progenitorin. Selkathien virkamiehet tekivät sitten parhaansa estääkseen sithejä saamasta tietää tästä projektista.

Samaan aikaan, sithit kaappasivat useita nuoria selkatheja ja koulutti näitä Voiman tielle, jotta nämä liittyisivät sitheiksi ja ottaisivat selkathit hallintaansa. Selkath nimeltä Shaelas alkoi kuitenkin epäillä sithejä ja pyysi Revania tutkimaan tyttärensä katoamista. Tämä tutkimus johti sithien päämajaan, missä Revan taisteli tiensä Shaelasin tyttären, Shasan, luokse. Saatuaan todisteita sithien laittomasta operaatiosta, Revan kertoi asiasta Ahton korkeinpaan oikeuteen ja nämä karkottivat sithit Manaanista.

Noin vuosisata Rakata Primen taistelun jälkeen, koltovarastot loppuivat ja galaksi hylkäsi Manaanin. Selkathit yrittivät tällöin liittyä Galaktiseen Tasavaltaan, mutta epäonnistuivat. Tämän johdosta ylpeät selkathit päättivät vetäytyä galaktisista suhteista ja vannoivat jättävänsä ulkomaalaiset lopullisesti. Seuraavien sadan vuoden aikana, selkathit palasivat alkukantaisille tavoilleen ja sotaruhtinaat alkoivat taistella keskenään Manaanissa. Pian selkathit katosivat kokonaan galaksin tietoisuudesta.

Kolto kuitenkin palasi galaksiin uudestaan vuonna 1013 eYt. Koska sitä tiedetään käytettäneen Galaktisessa sisällissodassa, on oletettavaa että selkathit alkoivat jälleen myydä koltoa. Kuitenkin se ei ollut yhtä tehokas kuin bakta, joten Manaan ei koskaan saanut takaisin merkittävää asemaansa.

Galaktinen Imperiumi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikana, jolloin Galaktinen Imperiumi nousi valtaan, vain harvat pitivät Manaania tärkeänä planeettana. Keisari Palpatine kuitenkin tiesi sen merkittävyydestä ja lähetti joukkojaan planeetalle. Ne hyökkäsivät selkathien kimppuun ja käyttivät merenalaisia iskujokkoja selkathien kaupunkien valtaamisessa. Vajottuaan alkukantaiseen elämäntapaan, selkathit olivat kauhuissaan keisarillisten kehittyneemmistä aseista ja useat antautuivat taistelutta. Keisarilliset sitten tekivät Ahtosta lomakeskuksen ja pakottivat selkathin asumaan leijuviin kyliin Ahton ympärille. He myös orjuuttivat selkathit, joiden tehtäväksi tuli siivota Ahtoa sekä tarjoilla ruokaa. Imperiumi jopa tappoi joitain selkatheja tehden näistä erityisruokaa esimerkiksi hutteille. Kuten useat muut planeetat olivat jo saaneet kokea, myös Manaan joutui Imperiumin saastuttamaksi.

Käyttäen manipulaatiota Darth Vader aloitti planeetan selkatheiden keskuudessa "varjokapinan". Hän löysi sitten Shashan säädyn ja kertoi heille merkittävää informaatiota keisarillisten partioista. Tämä satojen sotureiden hyökkäyksiin, jotka tappoivat Imperiumin iskujoukkoja kaikkialla. Koska Imperiumi oli aikaisemmin uskonut Manaanin olevan turvallinen, siellä palvelleet joukot olivat alottelijoita. Kun selkathit ajoivat Imperiumin planeetalta, he tappoivat raivoissaan myös kaikki turistit. Kun he viimein rauhottuivat ja ymmärsivät tekonsa, Darth Vader saapui sanoen koston ohjaavan heitä ja että nämä tulisivat palvelemaan samaa mestaria, Palpatinea.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wiki.png
Tutki kaikkia Jedipedian kuvia tämän artikkelin aiheesta.