Tämän artikkelin aihe kuuluu Legendsiin.Tämän artikkelin aihe esiintyi uuden jediritarikunnan aikakaudella.

Parvien sota

Jedipediasta, vapaasta Tähtien sota-tietosanakirjasta tänään, 20. toukokuuta 2024
(Ohjattu sivulta Swarmien sota)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Parvien sota oli lyhyt mutta tuhoisa sota, joka käytiin vuonna 36 jYt Galaktisen allianssin, Chissien valtakunnan ja killikien ja heidän Liittyneet-nimisen tukijajoukkonsa muodostaman Siirtokunnan välillä. Konflikti oli jatkoa vuonna 35 jYt tapahtuneelle Pimeyden pesän kriisille. Galaktinen allianssi yritti liittoutua chissien kanssa, mutta koska osa jedeistä liittyi killikien puolelle, chissit uskoivat Allianssin auttavan killikejä. Sota käytiin siis kolmen osapuolen välillä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yritykset sodan estämiseksi romuttuivat lopullisesti, kun jediritari Jacen Solo hyökkäsi Chissien laajennuspainotteisten puolustusvoimien sotilastarvikevarastoon houkutellakseen heidät etuoikeutettuun iskuun killikejä vastaan. Killikit vastasivat iskuun hyökkäämällä Galaktisen allianssin kimppuun saartaen Utegetu-sumun alueen. Killikien joukkojen kärsittyä tappion Utegetun alueella Allianssi julisti avoimen sodan killikien siirtokuntia vastaan.

Killikit saivat nopeasti liittolaisia lähestyvää sotaa varten. Monia Liittyneitä oli joutunut killikien vaikutusvallan alaiseksi yuuzhan vongien sodan aikana, minkä lisäksi monia galaksin hyönteislajeista (esimerkiksi fefzet, vratixit, yam'riit, verpiinit ja geonosialaiset) lankesivat killikien vaikutusvallan alaisuuteen ja tulivat riippuvaiseksi pimeyden pesän mustasta membrosiasta. Monista hyönteislajien edustajista tuli myös Liittyneitä.

Sodan aikana Allianssin joukkojen johdossa oli ylikomentaja Gilad Pellaeon, joka nostettiin muutama viikko aiemmin killikien kanssa tapahtuneessa onnettoomuudessa kuolleen sullustani Sien Sovvin tilalle. Jediritarikunnan joukkoja johti suurmestari Luke Skywalker.

Yksi sodan suurimmista taisteluista käytiin Thyferralla, missä killikien johtama hyökkäysjoukko onnistui pysäyttämään parantamiseen tarkoitetun baktan tuotannon. Menetyksestä huolimatta Allianssi onnistui kokoamaan rivinsä ja lopulta voittamaan taistelun.

Konflikti oli kuitenkin saanut Skywalkerin siihen johtopäätökseen, että Uusi jediritarikunta oli yhdistynyt liikaa Galaktisen allianssin politiikkaan pitääkseen kiinni valtuuksistaan olla totuuden ja oikeuden puolustajia (vähän samaan tyyliin kuin vanha jediritarikunta oli kiintynyt liikaa Vanhan Tasavallan politiikkaan). Sen takia hän julisti itsensä Jediritarikunnan suurmestariksi. Hän nimitti uuden jedineuvoston auttamaan häntä Galaktisen allianssin hallituksen opastamisessa. Hän myös veti jedit pois Cal Omasin neuvonantajaneuvostosta sillä perusteella, että jedien tehtävä oli palvella, ei hallita.

Esiintymiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]